un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review: routerul Xiaomi AX3600 mi-a doborât recordurile pe wireless

22 Jan 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

27 comentarii

Acest Xiaomi AX3600 a doborât două recorduri personale de viteză pe wireless și pentru mine este acum cel mai performant router din acest punct de vedere.

Specificații Xiaomi AIoT AX3600:

  • wireless total 3000 Mbps, împărțit în 2.402 Mbps în banda 5 GHz cu 802.11ax/ac/n/a, MU-MIMO 4×4 și 574 Mbps pe 2,4 Gbps cu 802.11ax/n/g/b, MU-MIMO 2×2, beamforming, colorare spectru
  • 1 port WAN și 3 porturi LAN
  • WPA3, suport mesh routing 802.11k/v, smart connect, QoS simplu, detecție dispozitive Xiaomi Internet of Things
  • 408 mm × 133 mm × 177 mm

Preț: în jur de 550 de lei la eMAG, PC Garage, mi-home.ro

CUM ARATĂ

AX3600 arată ca o greblă, ca să citez ce-a spus Matilda despre el.

Are o formă inedită, de fapt, este lung, dar îngust, triunghiular în profil, cu 6 antene wifi și una pentru ecosistemul Xiaomi AIoT. Plasticul pare de calitate.

Routerul pare bine lucrat. Pe “față” sunt două LED-uri, iar antena din centru se aprinde și ea discret în vârf, un fel de “E.T. phone home”.

Porturile sunt pe spate: 1 port WAN și 3 porturi LAN 10/100/1000 Mbps, mufa de alimentare și un buton.

PERFORMANȚĂ ȘI TESTE

Pe cablu s-a descurcat excelent, 935 Mbps în speedtest. Pe torrente, unde testez de fapt capacitatea routerului de a gestiona simultan foarte multe conexiuni, am avut un vârf de 114 MB/s și o medie ceva mai joasă de 64 MB/s.

Media a fost mai mică deoarece routerul pare că se “turează” un pic mai lent pe torrente. Default are UPnP off și ar fi bine să-l puneți pe On după instalare, ca să deschidă automat porturile necesare acestor tipuri de conexiuni.

Capacitatea wireless este cea de mai jos. AX3600 duce maxim 3000 Mbps în teorie și nu înțeleg de ce n-au botezat routerul AX3000, cum se face de obicei în lumea routerelor în astfel de situații. Sper că nu începe și aici moda cu “BMW 335 cu motor de fapt de 2 litri”, ar asta contează mai puțin. Important este că acest Xiaomi este un router din categoria Wi-Fi 6, cum i se zice acum lui 802.11ax, și suportă desigur și standardele mai vechi.

Pe wireless ziceam de două recorduri doborâte de Xiaomi AX3600 pentru mine. Eu testez routere din 2013 și în acest timp cea mai mare viteză văzută de mine pe wireless a fost un 850 Mbps obținuți pe 802.11ac, am uitat cu ce router.

Eh, cu Xiaomi AX3600 am obținut 885 Mbps pe Wi-Fi 5 (802.11ac), cu configurația mea uzuală de test.

Pe Wi-Fi 6 (802.11ax) încă nu am o placă wireless performantă pentru teste (aștept să apară unele mai bune), dar am testat cu un laptop Acer ConceptD Ezel pe care-l am la review. Acela are în interior un adaptor Intel AX201 și cu acel laptop am prins 903 Mbps pe Wi-Fi 6, al doilea record doborât și cea mai mare viteză pe wireless văzută de mine până acum.

935 Mbps bandă pe cablu, 903 Mbps pe wireless. Pare că am ajuns la momentul în care inclusiv un desktop dotat cu o placă Wi-Fi 5 sau Wi-Fi 6 pe PCI-Express poate elimina cablul de rețea fără vreun dezavantaj semnificativ.

Ca acoperire, Xiaomi AX3600 este bun pentru un apartament de 3 camere, dar nu remarcabil. Am avut semnal bun în toată casa, iar în cel mai îndepărtat punct am prins un onorabil 23 cu 18 Mbps. Sunt curios ce-au zis vecinii când am stat în balcon, pe -3 grade, cu un laptop în brațe pentru aceste teste.

Ca funcții incluse, însă, Xiaomi AX3600 se dovedește un router și atât. Nu are funcții prea complexe la bord, nu există protecții antivirus sau tehnologii avansate de QoS. Suportă WPA3, deci este future-proofed în această privință, are un Smart Connect (default dezactivat) și un QoS foarte simplu. Interfața este curată, modernă, există și o aplicația de telefon pentru configurare și gestionare.

Xiaomi spune că poate gestiona un număr de maxim 248 dispozitive conectate. Așa o fi. Wi-Fi 6 a venit la pachet și cu niște funcții noi de colorare a spectrului (în engleză BSS coloring), ceea ce reduce interferențele între dispozitive (sau, mai degrabă, îi spune routerului că nu este cazul să se teamă de interferențe între anumite dispozitive și atunci le poate da “blană”).

Observați în denumirea oficială a routerului acel AIoT, care vine de la Internet of Things. Routerul are capacitatea de a detecta dispozitive smart home Xiaomi încă neinițializate și de a le conecta mai rapid în rețea. Nu pare ceva ce ai utiliza prea des.

CE E BINE

CE E RĂU

  • Foarte performant pe wireless și cablu.
  • Puține funcții.

CONCLUZIE

Dacă vreți un router și atât, dar să fie performant și să suporte noul Wi-Fi 6, Xiaomi AX3600 este în acest moment cel mai bun testat de mine.

Preț: în jur de 550 de lei la eMAG, PC Garage, mi-home.ro

    27 comentarii

  1. Super tare!

    Ai idee ce inseamna suport mesh routing?
    Setarile, meniurile si tot modul de configurare este in engleza 100% sau vei fi nevoit sa stai cu un dictionar mic chinez langa tine?

    Incerc sa caut o combinatie de routere clasice/mesh systems pe care sa le pot folosi si care sa nu coste >3000 ron.

      (Citează)

    • Il am in combinatie cu AX1800(acesta din urma pe post de mesh) si pot spune ca amandoua merg la rupere. Pe aliexpress cu livrare din Polonia il poti lua in jur de 400 ron. Iar pe AX 1800 cu 200 si ceva. Se merita.

        (Citează)

  2. UPnP este dezactivat by default din motive de siguranță și e bine să fie lăsat așa dacă nu ai un motiv bine întemeiat pentru a-l activa.

      (Citează)

  3. Referitor la smarthome – xiaomi are cam cele mai bune produse dpdv raport calitate pret pe partea de senzori / dispozitive smart, or, sa ai deja integrat un hub smart intr-un router e mare lucru, dupa mine, mai ales ca totul e la pretul de 100 si ceva de euro. Mai ales ca routerul e si el de top. Eu de ex am dat 750 pe routerul meu de la tplink acum 4-5 ani, si tp link e printre cele mai ieftine.

    Hub-ul stabdalone costa vreo 50 de euro, deci mie mie se pare incredibil ce produse fac astia, o sa cucereasca lumea.

    Eu mi-am luat pana si compresor de aer de portabil la Xiaomi – recomand, e genial si pt bicicleta si pt masina.

      (Citează)

    • Totusi nu pare a avea zigbee, cred ca doar configureaza automat dispozitivele smart Xiaomi care folosesc wifi. Era prea de tot sa aiba si zigbee la pretul asta.

        (Citează)

    • Am dori sa aflam daca stie VPN..
      Pentru cei care vor o tara ca afara (cu Disney+, Molotov, Salto, RaiPlay..)

        (Citează)

    • Marean:
      o sa cucereasca lumea.

      Și nu ai nici o problemă cu chestia asta? Adica ok, înțeleg, e convenabil acum și nu îți afectează viața fix în momentul actual. Dar nu e nici măcar ceva care te roade încet, undeva în subconștient?

        (Citează)

    • pai, ma cam roade drept sa spun, dar mi se pare inevitabil, pentru ca produsele sunt extraordinar de bune si de fiabile iar pretul este imbatabil.
      adica nu cred ca daca nu o sa mai cumpar eu xiaomi o sa fie vreo diferenta.

      in ce ma priveste personal, eu am hackerit cat am putut: senzorii zigbee ii folosesc la smartthings, desi nu sunt suportati oficial

      senzorii bluetooth, purificatorul si aspiratorul ii folosesc in home assistant.

      aplicatia mihome nu o mai folosesc decat pentru camera ip deocamdata, pt ca astept sa apara in curand un hack si pentru ea ca sa o bag direct in zoneminder

      la telefon am dezactivat tot ce am putut, nu folosesc browser-ul lor etc

      dar sincer, problema cu xiaomi paleste grav cand te gandesti ca mai toate electronicele de la mai toate brandurile (fie ele smart sau non-smart) sunt deja fabricate oricum in China.

      China e chitita de multi ani sa ne cumpere pe toti si pare ca nu poate fi oprita.

        (Citează)

    • Inevitabil nu e, atâta timp cât EU și US iau măsurile corecte.

      Problema mea nu e că m-ar urmări China. Problema nu e nici că China și-ar scoate țăranii din sărăcie – multă baftă cu asta. Mă deranjează doar faptul că China își folosește poziția economică pentru a forța alte țări să se alinieze. Așa că, din punctul meu de vedere, cel mai important obiectiv extern al UE și US pe termen lung trebuie să fie ca China să nu mai aibă putere economică suficientă.

      Mai practic așa, e greu să nu mai cumperi nimic fabricat în China. Dar chestiile fabricate acolo de companii din afară nu le aduc un câștig prea mare pe unitate. Profitul vine când îți vând obiectul final, de-aia are impact când nu mai cumperi produse de la firme chinezești.

      Ca politică, aș continua blocajul transferului de tehnologie (în momentul în care ajunge o mașină EUV în China s-a terminat totul) și aș începe deconectarea economică. Dar merge doar dacă toate țările din vest fac același lucru în același timp, altfel ajungi tot ca Trump, să zici mersi când îți promit ăia că îți cumpără mai multă soia.

        (Citează)

  4. Si totusi, ce e cu site-ul mi-home.ro? Eu nu am gasit nici un produs sa poata fi cumparat, toate sunt indisponibile, inclusiv acest router. M-am uitat la cateva telefoane, senzori de aia smart, stick-ul acela cu android tv…

      (Citează)

  5. Am AX3600 de 2-3 luni si inca un AX5 si un AX6.
    Intradevar viteze super cu toate 3. Pentru mesh recomand 2-3 bucati AX6 legate prin CABLU intre ele si nu mai ai treaba la casa.
    AX3600 cu firmware chinez are vizibil mai puternic semnalul dar nu e cu mult mai rapid decat AX6.

      (Citează)

  6. Faza cu ET phone home s ar putea să fie mai aproape decât credem, adică aici pe pământ nu pe altă planetă.
    Exagerez un pic. Dar eu am inceput sa privesc un pic mai critic produsele electronice chinezești. E greu, pentru că unele sunt chiar de calitate. Daca un ceas sau aspirator nu prea pot sa afle foarte multe despre tine la telefon și router devine un pic mai sensibilă treaba.

      (Citează)

    • un ceas sau un aspirator (pe scurt un mic computer) care sunt deja logate in reteaua ta interna…

        (Citează)

    • Un ceas care este cu tine peste tot si poate inregistra toate activitatile tale. In plus mai are si un microfon care te poate inregistra si ii dai acces la toate notificarile (mesaje primite pe mail, sms, whatsapp, etc).
      Sau un aspirator care din fabrica este setat sa iti mapeze toata casa si sa faca o harta detaliata a acesteia. In plus, in functie de programul de lucru setat poate extrapola informatii legate intervalul orar in care este acasa.

        (Citează)

  7. Si eu am o grămadă de produse de la Xiaomi inclusiv telefonul (Mi 9T Pro, care este excelent). Totuși nu înțeleg cum funcționează acest mamut numit Xiaomi, are enorm de multe produse chiar sub alte alte branduri și nu se limitează doar la tehnologie digitală, ci cuprind cam tot ce poți avea nevoie intr-o casa. În curând cred că or să scoată pe piață și neveste la prețuri bune calitate-pret. :)
    Acest router tocmai a intrat în wish list datorită acestui review.

      (Citează)

    • iti explic eu cum ei practic sunt agregator de la diversi producatori din china.

      Urmaresc diversi producatori din china care fac ceva interesant, baga bani in ei sa dezvolte o linie separata de produse branduite xiaomi si care corespund pe filozofia de design xiaomi (minimalist si integrat in ecosistem).

      Asa au facut cu Roborock – cine le face aspiratoarele, Ninebot – cine le face trotinetele, aia care le fac televizoarele, castile si tot asa).

      Practic repara principala problema a produselor chinezesti: branding, ecosistem coeerent si design dar partea de logistica/ inginerie/produs o face producatorul original.

      E “made in romania” x100 si foarte bine gandit.

      Eu am de de la ei S5, trotineta si purificator. Telefon nu vreau de la ei in schimb ma tenteaza automatizarile de casa desi nu vreau sa devin depedent de ecosistemul lor.

      Apropo de ecosistem prost, de la tp link am asa: app pt routerele mesh, app pt routerele mai vechi (tether), app pentru tapo – o mizerie si un autism grav si niste app-uri infecte (cel putin ala deco)

      In alta ordine de idei vreau sa fol un sistem deco sa extind reteaua pana in curte. O unitate ar sta pe teresa (terasa e acoperita si nu e expusa la ploaie/ ninsoare/ intemperii doar la temperaturi. Oare tine asa? (pe site la tp link ei dau solutia de geniu sa iei unitatea AP de exterior care nu e mesh si sa faci o carpeala, nu merci).

        (Citează)

  8. Suporta PPPoE, IPv6, VPN Server, VPN Client ?

      (Citează)

  9. Salut, Radu. Probabil testul e facut inainte de 14.01.2021. Daca o sa refacei testul o sa vezi ca nu mai ai limitat uploadul la 500 mbps. Spor.

      (Citează)

  10. Andrei:
    Suporta PPPoE, IPv6, VPN Server, VPN Client ?

    ce router pt clienti rezidentiali nu suporta PPPoE? :)

      (Citează)

    • Mai nou cred ca ar fi interesant sa poti sa bagi fibra direct in el, altfel trebuie sa las si routeru de la provider, ca ala are media converter incorporat.

        (Citează)

    • Uite de exemplu mesh deco nu as recomanda daca ai PPPoE ca tre sa faci de wifi cu aplicatia lor de kkt sa poti sa il configurezi.

        (Citează)

    • @Andrei I, nu o sa gasesti prea curand echipamente care sa iti permita sa conectezi fibra direct in ele. Media convertorul ala primit de la furnizor are anumite setari facute care permit ISP-ului sa gestioneze si sa supravegheze reteaua.

        (Citează)

  11. Vai cum sa cumpăr router făcut de chinezi sa ma urmărească xi pe ascuns prin webcam când fac browse pe xvideos. Plus ca routerele chinezești emit pe ascuns niște frecvențe care după expunere de câteva luni te transforma pe ascuns, fără sa îți dai seama într-un comunist infect căruia ii place trackingul lipsa privacy ului, ideea de credit social și cenzura celor care il deranjează. Ai grija

      (Citează)

  12. Marean: Molotov

    Salut Marean. Poți să dai mai multe detalii despre ce senzori și cum ai reușit să-i integrezi cu Smart Things / Home assistant? Eu am senzori de mișcare, senzori pentru uși/geamuri, și senzori de temperatură/umiditate. Din păcate, îi văd doar în aplicația Mi Home…la fel și camera de supraveghere. Le am de un an de zile, au mers foarte bine până acum, par de calitate.

    Mulțumesc

      (Citează)

    • Salut.
      Senzorii zigbee se pot conecta la smartthings dupa ce instalezi niste device type handlers speciale (ai mai jos link iar pt procedura cauta pe net, ca difera de la un senzor la altul).

      https://github.com/bspranger/Xiaomi

      Uneori fac fite pana se conecteaza prima datala hub dar de conectat s-au conectat toti pana la urma si merg fara probleme, eu ii am de mai bine de 1 an.

      Ca sa ii integrezi in home assistant, ai nevoie de un dongle zigbee bineinteles si apoi folosesti integrarea ZHA. Se conecteaza f repede, mult mai repede decat la ST. Eu am luat cel mai ieftin dongle zigbee, de la sonoff, costa ceva gen 5 dolari pe aliexpress.

      Device-urile wifi se conecteaza la HA diferit, in functie de device, uite link

      https://www.home-assistant.io/integrations/xiaomi_miio/#xiaomi-mi-robot-vacuum

      Chestia e ca tre sa faci rost de tokenurile de retea, ceea ce e un pic mai complicat, dar vezi pe net cum

      Eu initial am conectat aspiratorul si purificatorul chiar si la ST, dar a fost cu adevarat f complicat si nu are sens, ca in HA ai mult mai multe functionalitati.

        (Citează)

  13. Marean:
    Salut.
    Senzorii zigbee se pot conecta la smartthings dupa ce instalezi niste device type handlers speciale (ai mai jos link iar pt procedura cauta pe net, ca difera de la un senzor la altul).

    https://github.com/bspranger/Xiaomi

    Uneori fac fite pana se conecteaza prima datala hub dar de conectat s-au conectat toti pana la urma si merg fara probleme, eu ii am de mai bine de 1 an.

    Ca sa ii integrezi in home assistant, ai nevoie de un dongle zigbee bineinteles si apoi folosesti integrarea ZHA. Se conecteaza f repede, mult mai repede decat la ST. Eu am luat cel mai ieftin dongle zigbee, de la sonoff, costa ceva gen 5 dolari pe aliexpress.

    Device-urile wifi se conecteaza la HA diferit, in functie de device, uite link

    https://www.home-assistant.io/integrations/xiaomi_miio/#xiaomi-mi-robot-vacuum

    Chestia e ca tre sa faci rost de tokenurile de retea, ceea ce e un pic mai complicat, dar vezi pe net cum

    Eu initial am conectat aspiratorul si purificatorul chiar si la ST, dar a fost cu adevarat f complicat si nu are sens, ca in HA ai mult mai multe functionalitati.

    Multumesc! Asta da raspuns, esti un gentleman al internetului. Ma inclin.

      (Citează)

  14. Eu am alta curiozitate. Tare as vrea sa vad cum arata spectrul routerului asta. Cu un app gen Wifi Analyzer. Adica sunt curios, mai ramane spatiu de frecvente si pentru vecini? :P

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus