un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

6 ani de folosit becuri LED

8 Jan 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

51 comentarii

Poate mai țineți minte discuții de acum câțiva ani, pe blog și Facebook, despre becuri LED. Tocmai ce intrau masiv pe piață, veneau cu un consum mai mic decât cele clasice, dar un preț de achiziție mai mare, așa că majoritatea discuțiilor mergeau pe direcția:

  • “nu cumpăr, sunt abia la început, nu vreau să se ardă un bec de 30 de lei după doar câteva luni”
  • “nu știe nimeni cât rezistă. Scrie pe cutie 15 ani durată medie de viață, dar dacă se ard după 3 ani deși ai dat 30 de lei pe unul?”
  • “becuri LED? Rămân la cele fluorescente sau cu incandescență, că sunt 3 lei bucata!”

Și bineînțeles că nici o discuție despre becuri LED nu se putea încheia fără clasicul:

  • “ai luat bec LED? Să păstrezi bonul, hăhăhă!”

Nu știu ce mai face Raluxa acum. Ultima oară când am vorbit cu ea vorbea cu plăcere despre munca la UiPath. Pe instagram pare să aibă o casă frumoasă pe lângă București, curte, pădure, piscină, #cudetoate. Probabil că din când în când dă ochii peste cap când îi mai spune cineva gluma aia cu bonul cu care a cumpărat becuri de la IKEA (e ok dacă nu știți istoria) și se gândește că poate să găsească în viitor și leacul pentru cancer, dar treaba cu bonul nu va dispărea.

M-am gândit recent la becuri LED pentru că m-a rugat tata să-i dau câteva, să aibă de rezervă în casă, și i-am dat din stocul propriu. Stocul meu de becuri de rezervă are 6 ani.

Am renovat acum fix 6 ani și atunci am cumpărat becurile LED din casă. Știți câte s-au ars până acum?

Nici unul.

Nu mi s-a ars nici un bec din cele aproximativ 20 în 6 ani. 80% dintre ele sunt IKEA și Philips (n-am păstrat bonurile).

De fapt mint, s-a ars unul din baie, un bec no name care a venit cu aplica montată în baie. Celelalte două becuri din ea rezistă însă tot de atunci.

Așa că bine că am investit atunci în becuri LED. Am economisit o mulțime de bani între timp.

Un bec de 1.000 de lumeni, adică destul de luminos și în general suficient pentru o cameră uzuală, are consum de 75 W dacă este cu incandescență și 14 W dacă este pe LED-uri.

Considerând că stă aprins doar o oră în fiecare zi, înseamnă 365 de ore de funcționare pe an. 365 x 100 W = 36,5 kW pe an, iar dacă un kWh costă vreo 0,7 lei acum, rezultă un cost de 25,5 lei/an cu acel bec.

Un bec LED de 14 W va costa 3,5 lei/an. După un an și-a scos deci costul. Eu le am de 6 ani montate și încă merg bine.


Așa-i în general la toate tehnologiile noi. Carduri contactless? Păi dacă te fură, dacă îți lipește POS-ul de buzunar în autobuz? 5 ani mai târziu, nici o fraudă contactless în România.

Mașini electrice? 200 de km autonomie e prea puțin. 300 e prea puțin. 500 e prea puțin, poate când vor ține 1000 de km cu o singură încărcare, că eu merg 1000 fără să opresc! Încărcătoare? Păi sunt 10 în București. Păi sunt 25 în București. Păi sunt 118 în București, dar tot prea puține! (eu am vreo 10 posturi de încărcare în cartier acum, apropo).

Comanzi televizor online? Sau frigider? Fără să-l vezi? Cine ar face așa ceva?

Plata facturilor online? Păi și dacă este o eroare și nu se înregistrează, ce faci, cum arăți o chitanță, nu mai bine la sediul lor la ghișeu?

Televizoare 4K? Cine are nevoie de așa ceva?

Inerția, rezistența la schimbare, este foarte mare în majoritatea oamenilor. Uneori mă bucur când mi-o depășesc din prima și mă bucur de ea cu mult timp înainte și apoi mă mângâi pe barbă în timp ce zic altora “ehe, pe vremea când foloseam eu așa ceva…”

Acum aștept 40 de comentarii cu “te-a plătit Big Bec să zici asta, eu am avut 7 becuri LED și 4 s-au ars într-un an, iar altul s-a făcut albastru și a început să-mi fure din băutură”.

/rant

    51 comentarii

  1. Ce-ar fi mers sa bagi la sfarsit si intrebarea: Vaccin cu ARN mesager? Cine are nevoie de asa ceva?

    😆

      (Citează)

  2. Becurile cu LED sunt una din cele mai misto inventii, am schimbat toate becurile din apartamente in 2017 cu OSRAM (E27) si Philips (E14). Scaderea la factura ENEL a fost imediata, in jurul a 50 de lei mai putin pe luna pentru cel de 4 camere.

    Inainte de asta am avut puse ici si colo becuri, IKEA sau Verbatim, care desi au fost OKish erau prea slabe. Cateva, adica 1 sau 2, din cele Verbatim au filat si le-am inlocuit pe garantie.

    Am testat si unele chinezesti luate de pe aliexpress, s-au stricat absolut toate in cateva luni de folosire. Alt brand (EnwYe) gasit pe aliexpress merg si acum, cativa ani mai tarziu, nu s-a stricat nici unul cred.

    Fata de becurile clasice de 60~75~100W si cele pe halogen ~18W (si care or mai fi), becurile cu LED ilumineaza mult mai bine, rezista mult mai mult in timp si costa mult mai putin curentul folosit.

    Daca va uitati la stalpii de iluminat, toate sunt cu becuri cu halogen, cel putin asta am constatat in Bucuresti. Si lumina este mizerabila. Dar nu vezi nici un primar sa le schimbe cu becuri pe LED.

      (Citează)

    • Iluminatul stradal nu sw face cu halogen de multa vreme. Exista pe langa led doua tehnologii cu eficienta asemanatoare: HID si sodiu.
      Lampile HID sunt scumpe, dar dau o lumina placuta, cele pe sodiu dau lumina galbuie si reproduc foarte prost culorile, dar sunt ieftine si eficiente(poate chiar mai eficiente decat LED)

        (Citează)

    • Nu stiu daca acum 6 ani oamenii erau reticenti la folosirea becurilor cu led si alegeau sa foloseasca becuri cu incandescenta.
      Discutiile erau intre becurile cu led si becurile “economice”, adica cele CFL.

        (Citează)

    • Ma uit la becurile din IOR, sunt spiralate și clar nu sunt cu LED. Mie îmi seamănă cu cele cu halogen pe care le-am dat dracu’ când am văzut ce proaste sunt.

      Becurile astea spiralate consumă mult și luminează prost și chior, un simplu bec de 15W LED face treabă mult mai bună. Probabil există unele special gândite pentru iluminat stradal, mai waterproof, mai puternice.

        (Citează)

  3. Am luat din Dedeman (marca aia hoff) cateva. Vreo doua s au ars in mai putin de un an. Restul (phillips, osram) sunt ok. De prin 2015-2016 le am schimbat pe toate. Momentan factura mea de curent este in jurul valorii de 200-220 de lei/luna. Nu stiu daca i mult sau nu :))

      (Citează)

  4. In S4 sunt destule bulevarde iluminate cu LED

    Sos Griurgiului
    Trafic Greu / Luica
    Brancoveanu
    Oltenitei

    https://www.facebook.com/184198408689309/posts/907292809713195/

      (Citează)

  5. Am schimbat si noi de mult becurile din casa (pe majoritatea) cu becuri cu LED. Experienta nu e asa pozitiva, s-au ars cateva. In general alea ieftine.
    Per total sunt o investitie buna

      (Citează)

  6. Nu am nimic cu ledul, voiam doar sa zic ca in 2012 cand m-am mutat am luat pt toata casa becuri din alea fluorescente de la carrefour care au costat ceva gen 5 lei bucata (philips costa spre 30) si pana in 2019 cand am trecut la led si led smart s-au ars maxim 10% din ele.

    De cand am trecut la led factura mea de energie a ramas la fel, ca nu lumina consuma cel mai mult intr-o casa – asta daca aveti curiozitatea sa masurati consumul diversilor consumatori, cum am facut eu :-))

    In pandemie factura a crescut desigur pentru ca aer conditionat.

    A si becurile led de la ikea sunt excelente.

      (Citează)

    • Oricum intre becurile fluorescente si becurile cu led diferentele de consum sunt destul de mici. Sa spunem ca ledurile iti aduc o economie intre 25-30% din consumul cu iluminatul.

        (Citează)

  7. AlexCD:
    Am luat din Dedeman (marca aia hoff) cateva. Vreo doua s au ars in mai putin de un an. Restul (phillips, osram) sunt ok. De prin 2015-2016 le am schimbat pe toate. Momentan factura mea de curent este in jurul valorii de 200-220 de lei/luna. Nu stiu daca i mult sau nu :))

    Si eu am pățit la fel cu becurile Hoff de la Dedeman. Cam 6-7 luni durata maxima de viata. Am schimbat marca si acum sunt ok.

      (Citează)

  8. AlexCD:
    Am luat din Dedeman (marca aia hoff) cateva. Vreo doua s au ars in mai putin de un an. Restul (phillips, osram) sunt ok. De prin 2015-2016 le am schimbat pe toate. Momentan factura mea de curent este in jurul valorii de 200-220 de lei/luna. Nu stiu daca i mult sau nu :))

    Hoff am avut prima data in toata casa. Mai merge unul singur, pus intr-un loc unde il aprind rar de tot, restul au murit la maxim 2 ani.
    De la Dedeman mi-au zis ca eu am luat de 18W, si au avut o gramada de retururi, alea de 13W tin mai bine si n-au avut retururi la ele. Nu m-am riscat si am luat doar Philips, de 13W, cu 15xx lumeni. Inca merg toate, si au mai mult de 4 ani.
    Mie 1000 lm mi se pare cam putin pentru o camera, ma uit la minim 1500.

    Ca un pont, au uneori la emag un pachet de doua becuri LED Philips de 13W. Il am in favorite si din cand in cand verific pretul, am luat de vreo doua sau trei ori pachetul cu 23 de lei. Mi se pare un pret foarte bun, in Dedeman e un singur bec atat. Ce-i drept, nu l-am vazut in ultima vreme la pretul ala.

    Tot 220-230 pe luna am si eu factura, cred ca e de la prea mult spalat cu MSV si MSR.

      (Citează)

  9. Luat din LIDL spoturi pt toata casa, led 2W. acum 5 ani. Nici unul nu s-a ars, factura a fost cu 30% mai mica.

      (Citează)

    • Spoturile incandescente erau cele mai ineficiente metode de iluminat.
      Un spot avea un consum de 50 Wh si pentru a lumina o sufragerie aveai nevoie de 7-8 bucati, adica un consum de vreo 400 Wh.

        (Citează)

  10. Cătălin Tănase

    08/01/2021 la 9:16 AM

    “Mașini cu motoare mici și turbină? Cine are nevoie de așa ceva?” :))))

    A trecut mai bine de un deceniu decând au apărut și nu s-au dovedit a fi mai puțin fiabile

      (Citează)

    • Aici gresesti destul de mult. Motoarele mici cu turbina sunt mult mai putin fiabile decat un motor mare aspirat.
      Putem sa spunem si ca motoarele mici sunt suficient de fiabile, dar oricum vor necesita mai multa mentenanta decat motoarele aspirate.

        (Citează)

  11. Patit la fel cu becurile Hoff. Cica le schimba gratuit pe garantie, nu am incercat. Am trecut pe alte marci, dar mi se pare ca dupa o vreme le scade luminozitatea, devin mai “chioare”, indiferent de producator.
    Referitor la rezistenta la tehnologii noi: televizoare 3D, anyone? Becuri “smart” cu jdemilioane de culori? De ce?!?
    Cand vara e coada la benzinariile clasice la care plinul se face in 3 minute, cum va fi la alea electrice? 500 de km se fac in 4 ore pe autostrada, da, faci pauza la 4 ore, dar nu 2-3 ore.

      (Citează)

  12. P.S: becurile led de la philips au 13,5w și 1500 lm.

    rugăminte, la mesajul anterior poți pune nume: bughy. merci

      (Citează)

  13. Eu sint in barca Raluxa. Bec led smart Tradfri mi s-a ars in mai putin de o luna. E drept ca mai am inca trei care merg binemersi. In general cumpar Osram sau Philips insa ocazional si no name cum sunt cele doua din bucatarie care sunt mai mari (globul e mare). Nu am probleme caci se ard rar cele din bucatarie nu le-am schimbat de la zugraveala deci au 5 ani.
    M-am uitat pe rezerva unuia dintre ele si este de 1150 lm echivalent 75W si are 11W deci cred ca stai chiar mai bine la return of investment.

      (Citează)

  14. Am și eu tot Ikea și Philips Hue. Din 2014 mi s-a ars doar un Ikea.
    Când m-am mutat, am umplut casa de becuri LED și de electrocasnice A+++. A venit un nene să mă convingă să instalez panouri solare. I-am zis că da, nici o problemă, abia aștept. I-am arătat factura de curent. Mi-a zis că mai bine stau liniștit.

      (Citează)

  15. am avut aceeasi experienta cu Hoff , alea de 18W.O prostie.

    Mircea: Si eu am pățit la fel cu becurile Hoff de la Dedeman. Cam 6-7 luni durata maxima de viata. Am schimbat marca si acum sunt ok.

      (Citează)

  16. Iniţial am pus în toată casa becuri cu LED Hepol (11W, 1000 de lumeni). Noroc cu garanţia de 2 ani, le-am schimbat pe toate invariabil de 3 ori în garanţie. Le-am înlocuit ulterior cu becuri Philips, similare ca putere, care funcţionează bine mersi de mai bine de 4 ani.

      (Citează)

  17. Io din păcate nu pot folosi becuri LED, foarte probabil pentru că am întrerupătoare cu LED (din cîte am citit pe net), care sînt aprinse cînd lumina e stinsă. Nici becuri economice nu pot folosi. Pîlpîie, sau stau aprinse slab, sau se aprind intermitent. Am tot sperat că o exista o soluție, alta decît să schimb întrerupătoarele în toată casa, dar încă nu am descoperit-o.

      (Citează)

    • da, e din cauza ca ai intrerupatoare cu led si cum ele au nevoie sa lase un curent slab sa treaca prin circuit ca sa se aprinda ledul, se aprind si becurile de putere mica cum sunt becurile led

      uneori si cu interupatoare normale palpaie becurile led/ economice, daca in doza de intrerupator e adus nulul in loc sa fie faza cum e normal

      dar solutie exista, trebuie sa pui un capacitor in paralel cu becul

      uite eu stiu de asta, dar sunt sigur ca gasesti pe aliexpress la 2 bani bucata sau ceva de genul

      https://case-smart.ro/produs/adaptor-livolo-anti-licarire-bec-cu-led/

      acum nu stiu cat de mult tii la intrerupatoarele alea, dar le-ai putea schimba ca probabil vei economisi la curent daca nu mai folosesti becuri incandescente
      totul depinde de ce ti-e mai usor sa faci si ce e mai ieftin: pus capacitoare sau schimbat intrerupatoare

        (Citează)

    • Incearca un bec “dimabil” (au un simbol de variator pe cutie – intrerupatoarele acelea circulare care permit reglarea intensitatii luminoase)
      https://www.lampshoponline.com/advice/faqs-dimmable-light-bulbs

        (Citează)

    • Umbli in intrerupător si deconectezi mizeria aia pusă in paralel pe contacte.

        (Citează)

    • pune leduri philips și intrerupatoare Schneider, Legrand sau Gewiss, altfel o sa palpaie ori ledul intrerupatului, ori becul.

        (Citează)

  18. După dunga aia unde începe chestia cu tehnologiile noi nu e chiar așa. Autonomia la mașinile electrice nu înseamnă că nu oprești, trebuie să ai unde să oprești ca s-o încarci. Cei ce se plâng de asta de obicei cam știu de ce autonomie au nevoie de la mașina pe care o au. Cu mașinile e o discuție amplă pentru că există scopuri și moduri diferite de a folosi o mașină și chiar preferințe diferite.

    Cu comandatul online e simplu: când nu mai ai magazine unde să vezi produsul nu mai ai nimic de pierdut. Sau dacă e semnificativ mai ieftin online încă se bagă mulți, comandă chiar și de la magazine dubioase unde una e în poză, alta în realitate.

    Cu TV 4K, cine n-are Netflix și/sau consolă nouă se bucură de alea 5 posturi de pe cablu? Multă lume le cumpără doar pentru că sunt pe toate gardurile și au scăzut mult prețurile, că nu știu ce experiență încă n-ai cu 4K.

    De acord cu asta legată de consum și nu e valabil doar pentru becuri, ci și pentru electrocasnice mai noi, chiar și la PC-uri se simte. Trebuie să existe și early adopters, dar sunt cam subțiri argumentele pentru multe produse și servicii, la majoritatea așa zisul salt tehnologic nu oferă mare lucru în plus.

      (Citează)

  19. Emil Ion:
    Io din păcate nu pot folosi becuri LED, foarte probabil pentru că am întrerupătoare cu LED (din cîte am citit pe net), care sînt aprinse cînd lumina e stinsă.Nici becuri economice nu pot folosi. Pîlpîie, sau stau aprinse slab, sau se aprind intermitent. Am tot sperat că o exista o soluție, alta decît să schimb întrerupătoarele în toată casa, dar încă nu am descoperit-o.

    sunt soluții sunt soluții. caută pe google. e ceva cu împământarea.

      (Citează)

  20. Mobila mea de bucatarie are niste spoturi mici cu halogen incastrabile. Le-am inlocuit cu LED si am redus consumul de la 60W la 1.5W. Le-am lasat aprinse non-stop de vreo 4 ani si pana acum nu s-a ars niciunul.

    In rest, becuri FLAIR din Hornbach, pt. ca sunt dimmable. Zero arse in ultimii 4 ani.

    Mai nou am inceput sa adaug becuri smart de la Xiaomi Yeelight, pentru ca merg fara hub-uri si alte balarii, au nevoie doar de wifi si se integreaza cu Google Assistant. Astea au doar un an si ceva dar pana acum au mers excelent. Eu am luat varianta RGB, la care am descoperit totusi si ceva ce ma enerveaza: in specificatii scrie 800 lumeni, ceea ce probabil e adevarat daca le setezi pe alb rece.
    Daca vrei lumina calda in schimb, sunt un pic slabe. Probabil varianta fara RGB face mai multa lumina.

      (Citează)

  21. asa ceva am patit si eu, si am tinut garantia, banii inapoi cu mizeria arsa

    AlexCD:
    Am luat din Dedeman (marca aia hoff) cateva. Vreo doua s au ars in mai putin de un an. Restul (phillips, osram) sunt ok. De prin 2015-2016 le am schimbat pe toate. Momentan factura mea de curent este in jurul valorii de 200-220 de lei/luna. Nu stiu daca i mult sau nu :))

      (Citează)

  22. Hai ca sunt eu Gica Contra.
    Acasa s-au ars destule. Am trecut gradual pe led de la economice. Bine, am si ceva variatii de tensiune.
    Overall, concluzia la care am ajuns e ca in general becurile mai scumpe sunt mai fiabile. Acum am led cam peste tot in casa. Becurile tin destul de mult in ultima vreme. Problema e ca tot o loterie este. Am luat trei aplice led si intr-o luna toate trei au transformatorul praf. Culmea, alte patru, alte marci, cam acelasi pret, merg foarte bine.
    Am cateva care merg non-stop. Zi, noapte, 24/24. Sunt ok de cateva luni.
    Concluzia e ca la o aplica led e mai aiurea. Daca ai becuri cu soclu, aia e, il schimbi rapid.
    Asta imi aminteste ca trebuie sa iau niste becuri led pe soclu din ala mic.

      (Citează)

  23. Becurile au tinut ok, in schimb mi s-a stricat dupa 3 ani o plafoniera cu led. Evident ca are un sistem proprietar, importatorul nu are piese de schimb, si singura solutie e sa schimb plafoniera cu totul.

      (Citează)

  24. Opinezi romaneste :))) ” 5 ani mai târziu, nici o fraudă contactless în România.” cere niste informatii la banci Radule .

    Am fost fraudat pe ING de 2x la intrarea in banci (stiti ca s-a pus cititorul la intrare) . Nu se stresau raufacatorii sa te fure in autobuz , dar la bancomat da . Skimmerul pus uimitor … la intrarea in office strict pe metoda lor de a inchide spatiile pe timp de noapte si accesibile doar cu cardul.

      (Citează)

  25. De aproape 5 ani de cind sunt mutat la casa am becuri Lexman, de la LeRoyMerlin. Doua s-au dus in timpul asta, ambele de 5W puse pe gard, afara, in corpuri din alea IP68. Le-am analizat si concluzia e ca au cedat statistic ledurile din cauza caldurii, sunt proiectate la limita cu evacuarea caldurii. Circuitul electronic e ok, functioneaza. Apropos, chinezii au copiat excelent conceptul de circuit integrat ce inglobeaza absolut toata tehnologia necesara unei surse in comutatie de tip buck neizolat, cu limitare de curent, asa cum cer led-urile. E nevoie de doar cateva componente externe, capacitoare de filtrare, o punte de redresare AC, o bobina, o dioda de redresare. Ramane doar treaba cu caldura produsa de led-uri, 80% din energia consumata e caldura, iar atingerea temperaturii de 80 grade Celsius reduce viata led-urilor la cateva sute de ore din cele zeci de mii.

    Eu prefer sa desfac becurile cu fasung E14-E27 si sa le adaptez la corpurile de iluminat. Spre exemplu, prind tabla de aluminiu pe care sunt led-urile de corpul de tabla al aplicei, cu putina pasta siliconica, exista izolatie fara de retea, e ok. Ledurile sunt lipite pe trasee de cupru depuse pe Aluminiu cu oxid gros intre ele, sunt speciale, se numeste cablaj imprimat pe aluminiu. Becurile stau la 50-60 grade Celsius, nu ating 80 si pot functiona indefinit.

      (Citează)

    • Decat sa faci tot efortul asta, nu mai bine cumperi niste becuri mai calitative. De exemplu poti sa cumperi becuri de la Phillips, care nu sunt foarte scumpe.
      Pe langa faptul ca nu te mai complici cu lipituri, pasta siliconica, etc, ai si un raport lumeni/kwh consumat mai bun.

        (Citează)

    • Andrei, nu e nici o complicație pentru mine, asta mi-a meseria, adaptez/modific/repar chestii cum mănînci tu popcorn. Fac asta pentru că există corpuri de iluminat cu fasung E27 ce necesita sursa cu emisie 180grade, iar becurile cu led au unghi de emisie de 100-150-270 grade, dar nu pot fi puse cu unghiul ăla de emisie in direcția dorită. O aplica plată are becul montat in fasung cu axa paralela cu peretele, nu-l poți roti, emite într-o parte. Philips nu e zeul electronicelor, e brand cam chinezesc de ceva timp, iar raportul preț/calitate e prost. De asemenea, ledurile folosite in becurile mai ieftine sunt aceleași cu cele folosite de Philips, adică ~80-100 lumeni/watt. In principiu, led-urile sunt sortate și cele care nu corespund unor criterii de calitate sunt vindute chinezilor gen Lexman, Hoffman. Chinezii adaptează parametrii sursei de alimentare la parametrii led-urilor și fac becuri ce țin minim 5 ani la o fracțiune de preț. Dacă led-ul in bec Philips emite 100 lumeni/watt, iar în Lexman emite 80 lumeni, înseamnă că e adaptat pentru fiabilitate. Ochiul uman nu simte diferența între 800 și 1000 lumeni la un bec de 10W. Orice e peste 30 de lei ca bec led e scump, e marketing și brand.

        (Citează)

  26. Eu am inteles ca vrei sa le dai peste nas haterilor cu “succesurile” in viata ale raluxei, dar de fapt to explici f. bine cine are succes in multinationale gen uipath. Aia cu gura mare si creierul mic.

      (Citează)

  27. Ptr becuri ieftine si bune bagati un ochi la comtec. Au si site si-un magazin pe undeva pe calea calarasi.

      (Citează)

    • Comtec? ”M-am” rîs… Nu aruncați banii pe ferestră cu astea, mai bine îi beți și tot sînteți mai cîștigați.

        (Citează)

  28. Emil Ion:
    Io din păcate nu pot folosi becuri LED, foarte probabil pentru că am întrerupătoare cu LED (din cîte am citit pe net), care sînt aprinse cînd lumina e stinsă.Nici becuri economice nu pot folosi. Pîlpîie, sau stau aprinse slab, sau se aprind intermitent. Am tot sperat că o exista o soluție, alta decît să schimb întrerupătoarele în toată casa, dar încă nu am descoperit-o.

    O soluție simpla de a rezolva problema este sa desfaci întrerupătorul si sa deconecteze firele ledului din întrerupător. Daca nu am fost clar dai o căutare pe google.

      (Citează)

  29. Desi eram usor sceptica atunci cand au aparut becurile led , am zis sa incerc ca nu erau asa scumpe si am pus in toata casa ( noua ) . Acum 5-6 ani la Ikea sau cele Philips erau f scumpe si le-am luat de la un mag online , garantie 2 ani si nu stiu daca s-au ars 2 din 10 , nu mai tin minte exact pentru ca in timp le-am schimbat cu unele mai puternice sau cu lumina neutra cand au aparut , oricum pt niste no-name-uri s-au comportant excelent ah 4 inca le am de atunci :) Daca ajungeam prin Dedeman mai luam cate un bec Hoff sa fie si mi s-au parut ok . Cel mai dezamagita a fost asta vara cand am comandat un set de 3 becuri Philips ( corp de iluminat nou si am zis ca merita ceva mai fancy , nu no-name-uri ) ce sa vezi palpaiau deci mizerii , da le-am incercat la 3 corupuri de iluminat diferite si la fel faceau of . Nu imi vine sa cred cat de bine s-au pastrat de atat timp spoturile led si benzile led , nu am avut deloc probleme mai ales cea de la bucatarie care sta aprinsa cel putin 15 ore pe zi . Ma opresc aici ca ma lungesc pana maine daca intru in detalii de lumeni, intrerupatoare , transformatoare :))

      (Citează)

  30. Mircea: Si eu am pățit la fel cu becurile Hoff de la Dedeman. Cam 6-7 luni durata maxima de viata. Am schimbat marca si acum sunt ok.

    La fel si ka mine. Sunt praf. Ba ultima oara cand am incercat sa pun un Hoff in locul celui ars, imi sarea siguranta. L-am aruncat direeect

      (Citează)

  31. Ai uitat de discutia cu filmele si ochelarii 3D de vizionat acasa, mai are cineva asa ceva?

      (Citează)

  32. Când am fost în vizită la bunici de sărbători băgasem și eu de seama că aplicele LED montate de taică-meu încă funcționează. Tata a murit între timp, becurile însă sunt bine mersi, deși dacă erau din alea pe incandescență deja ar fi schimbat bunica vreo trei rânduri de atunci. Acum, că ai adus discuția, mi-am dat seama că nu am văzut, literalmente, niciun bec LED ars la viața mea. Singurele probleme pe care le-am avut cu becurile LED a fost sensibilitatea mare la variațiile de tensiune de pe rețea și CRI-ul extrem de prost ale unora, în rest însă par nemuritoare. Până și alea de la Hoff, că am văzut că vorbea lumea de ele mai sus, deși eu am doar unul mic pus la o veioză pe care o folosesc rareori.

      (Citează)

  33. Excelent articol.Felicitari

      (Citează)

  34. Acum 4 ani, cand m-am mutat, am pus in toata casa becuri led, OSRAM, cred ca vreo 15 in total, toate identice. Tata era atunci “cum sa dai atatia bani pe becuri” :))
    Pana acum s-a ars doar unul singur, cred ca dupa vreo 3 ani de functionare. Am fost si am mai cumparat un set (se vand la cutie cu 3 bucati si mai am 2 de back-up.

    Nu stiu ce economie fac sau nu la curent :), nu ma intereseaza atat de mult.
    La cei care se ard prea des sau repede, verificati si instalatia de curent sa fie in regula precum si intrerupatoarele sa fie calitative.

      (Citează)

  35. Nu am luat de la IKEA si nici prea multe Philips, dar am schimbat cateva becuri LED. Nu am pastrat bonurile.
    Am unul marca proprie care palpaie, asa ca l-am inlocuit si pe el. Restul nu mai mergeau deloc.

      (Citează)

  36. Confirm si eu fiabilitatea becurilor de la IKEA.
    Au 10 ani si inca merg. Unul singur a fost inlocuit acum cateva zile dar este becul aprins 12-14 ore pe zi de o perioada lunga de timp.

      (Citează)

  37. 4G? Cine are nevoie de 4G? Problema este că românii pun toate produsele de calități diferite în aceeași oală. Cumpără chestii ieftine care se strică și apoi sunt brusc experți în acel produs. Am și eu becuri economice prin toată casa (am înlocuit becurile clasice unul câte unul) – cred că unele sunt chiar LED.

    Sunt câteva stații de încărcare pentru mașini electrice chiar și-n Galați de cel puțin 2 ani (unul e la mall, unde merge toată lumea). Următoarea mașină va fi clar una electrică sau în cel mai rău caz hibridă. Păcat de boicotul mașinilor electrice de prin 2004, acum am fi avut mașini cu autonomie mult mai mare și mult mai multe pe drumuri.

      (Citează)

  38. Pe astea le folosesc, f bune, am cumparat engros vreo 60 buc pt tot biroul. 1 bucata s-a sticat si a fost inlocuit in garantie. Magazinul din Brasov nici nu a cerut bonul pt ca atunci ei erau singurii importatori in ro.

    https://v-tac.ro/

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus