un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Toate detaliile hardware despre Samsung S21 au ajuns pe net

28 Dec 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

34 comentarii

Samsung va prezenta noile Galaxy S21 pe 14 ianuarie, spun zvonurile—și nu există nici un motiv să nu le cred. Este devreme în an pentru asta, de obicei telefoanele erau prezentate prin februarie sau martie și apăreau în magazine la scurt timp după aceea, dar acum iată că le vedem încă din ianuarie.

Sunt curios însă ce va mai rămâne de prezentat pe 14 ianuarie, având în vedere că fotografii oficiale cu telefoanele au apărut deja pe net, iar acum și specificațiile complete. Cum arată telefoanele S21 și S21 Plus:

La partea de design aștept să mă pronunț după ce le văd. Pe de o parte îmi place că-și asumă în totalitatea zona camerelor foto și o integrează chiar mai vizibil în telefon. Nu mai este un “aragaz”, ci devine un element foarte bine scos în evidență pe spatele telefonului și pe lateral. Sunt o mulțime de obiecte care au o zonă sau un contur lucios, un “twist” de design undeva — acum și seria S21.

În același timp, sunt sigur că design-ul respectiv nu va fi pe placul tuturor oamenilor. Mai mult, “bump-ul” acelei zone ar putea crea probleme cu husele pentru telefon, având în vedere că ajunge până în muchia telefonului și se continuă pe laterale. Sunt chiar curios cum vor arăta acestea sau dacă vor exista probleme.

Uitați cum arată bump-ul acela din lateral:

Nu în ultimul rând, acel element ridică o problemă în plus de calitate a prelucrării carcasei. Sper că le iese bine în producție și că se va păstra bine în timp.

Există zvonuri că S21 va avea spatele din plastic, nu sticlă. Personal sper să fie adevărate și acestea. Sticla nu-i, de fapt, vreun material lux sau premium; este, totuși, doar sticlă, iar ceea ce părea un element de design mișto atunci când a fost introdus acum câțiva ani s-a dovedit, cel puțin pentru mine, că nu aduce de fapt nimic în plus. Am pus husă pe fiecare telefon de-al meu, așa că nu-mi pasă deloc ce este sub ea, ba chiar aș prefera un material cât mai rezistent pentru a micșora riscul de spargere în caz că-l scap.

În ce privește specificațiile hardware, zvonurile spun că ar fi cele de mai jos și personal cred că sunt 100% adevărate:

  • ecran de 6,2 inchi pe S21 (6,7 inchi pe S21+), Gorilla Glass Victus, 120 Hz adaptiv, 1300 nits
  • chipset Exynos 2100 în zona noastră, cu 8 GB RAM
  • 128/256 GB stocare internă
  • 5G, 4.000 mAh cu încărcare la 25 W (4.800 mAh pe S21+), IP 68, senzor de amprentă în ecran

Sunt foarte curios de performanțele chipsetului Exynos 2100 și cât de bun va fi prin comparație cu Snapdragon 888. Samsung proiectează chipseturi performante în teste, dar de obicei Snapdragon le sunt un pic superioare în ce privește eficiența energetică și indirect căldura generată și deci probabil și throttling-ul procesului în operațiuni de durată (sau căldură ambientală mare).

Sistemul de camere de pe spate ar fi foarte similar cu cel de pe S20:

  • cameră normală 12 megapixeli, f/1.8, OIS, senzor 1/1,76″
  • cameră ultrawide 12 megapixeli, f/2.2, senzor 1/2,55″
  • cameră zoom hibrid 3x de 64 megapixeli, f/2, OIS, senzor 1/1,76″.
  • cameră frontală 10 megapixeli

Zoom-ul acela hibrid este în întregime digital, făcut din crop pe senzor și algoritmi de curățare a imaginii. Așa are și S20 și rezultatele sunt bune. Eu aș prefera un zoom optic 3x real (ca pe S20 Fan Edition, de altfel), că sunt mai tradițional și asta mă liniștește mai mult, dar am văzut clipul de mai jos și diferențele dintre zoom-ul hibrid de pe S20 și cel optic 3x de pe S20 FE sunt practic insesizabile.

Per total, S21 va fi foarte asemănător cu S20, diferă doar procesorul. Poate prea asemănător pentru un succes mare în vânzări, dar, așa cum am spus mai sus, să vedem ce face acel Exynos 2100.

Mai mult ca sigur Samsung va elimina încărcătorul de priză din pachetul telefonului. Zic asta pentru că recent s-a descoperit ca Samsung a șters un mesaj mai vechi postat pe net în care făcea mișto de Apple pentru decizia de a elimina încărcătorul din cutia seriei iPhone 12, Samsung lăudându-se că ei includ unul. Au șters mesajul, deci probabil nu vor mai include așa ceva în cutie.

Nu mă deranjează asta, chiar aplaud gestul, dar nu înțeleg haosul acesta de la Samsung. Dacă știi că urmează să-l elimini și tu, de ce să mai faci mișto de concurență? Cineva a postat pe net un astfel de mesaj pe modul “real time marketing/reacție rapidă” în timp ce în biroul următor deja era luată decizia eliminării încărcătorului, ceea ce arată ori nesincronizare între departamente, ori management greșit de comunicare. Oricum ar fi, per total Samsung a râs atunci un pic de Apple, dar acum râd mai mulți de situația în care s-au pus singuri.

Ce vor mai spune deci pe 14 ianuarie? Păi nu știm cu ce noutăți software va veni acum seria S21, cu ce artificii software sau mici funcții ce nu pot fi prinse într-o scurtă descriere de specificații. Așa a fost în ultimii ani cu toate telefoanele de top, de altfel, că mereu au fost leak-uri înaintea prezentărilor oficiale, așa că noutățile de fapt se găsesc în alte domenii, de exemplu o posibilă fotografiere raw mai bună, codare Dolby Vision, o șmecherie în plus cu UWB, colaborări cu diverse alte companii, asistenți, gesturi șamd.

Despre S21 Ultra se spune că va fi în altă gamă, desigur. Ecran de 6,8″ de rezoluție 1440p, 4 camere pe spate din care două cu zoom (3x și 10x, ambele optic real), acel senzor mare de 1/1,33″ care mie mi se pare că vine cu o adâncime de câmp deranjant de pronunțată, baterie de 5.000 mAh și alte îmbunătățiri.

Este foarte posibil ca S21 Ultra să fie compatibil cu stylus-uri S-Pen, dar dacă nu este unul inclus în telefon, ca la seria Note (și din zvonurile de mai sus nu pare a fi), atunci nu cred că va fi o opțiune foarte populară.

sursa: GSMarena.

    34 comentarii

  1. Rezistenta la apă? Pare că da, în fine au auzit e ceva ce Sony are de 10 ani.
    Buton dedicat camerei foto? Nu.
    Preț cât o dacie bună la mâna a doua? Cu siguranță.
    Deci nu merită, cum nu a meritat nici un telefon Samsung.

    Au făcut mișto de Apple pentru că șeful coreean asta a vrut atunci. Acum au renunțat la încărcător pentru ca s-a sculat cu fața la cearșaf și a avut altă idee. Nu au consecvență și mai ales NU AU Viziune. Tot ce sunt în stare să facă este să copieze de la alții.

      (Citează)

    • @Gaelex, Sony fiind aia ale caror vanzari de telefoane scad constant in ultimii 3-4 ani, ajungand sa fie apara in statistici in categoria “Others”?
      Da, cu siguranta Samsung ar putea invata cate ceva de la ei cand vine vorba de vanzarea de telefoane.

        (Citează)

  2. Design-ul lui S21 mi se pare urât, iar dacă zvonul despre prețul lui S21 Ultra este adevărat și o să coste 1350$ (mai mult cu 251$ față de iPhone 12 Pro Max), ar trebui să se numească SCAMsung S21 Ultra.

    Iar faza cu încărcătorul a fost penibilă rău.

    Am trecut de la Samsung Note 10 la iPhone 12 Pro Max și a fost cea mai bună alegere.

      (Citează)

  3. Pe 14 ian o sa auzim cum și Samsung salvează planeta.

      (Citează)

  4. Motivul eliminarii incarcatorului sau diverselor accesorii din pachet este unul pur economic, partea cu salvam planeta de plastic este vrajala. Daca imi cumpar s21, trebuie sa-mi cumpar si un incarcator separat pe care o sa dau extra bani.
    Eu de exemplu schimb telefonul la 1-2 ani. Cand il vand sau fac cadou pe cel vechi tot timpul il dau cu tot cu incarcator astfel ca nu am niciun incarcator extra prin casa cum zic ei…

    Mie sincer imi place design-ul. Au reusit sa faca ceva, un pic altfel decat restul. Sper doar ca noul procesor sa nu se mai incalzeasca asa tare si sa tina bateria mai mult. Este un s20 cu facelift (ca la masini :P), acelasi produs cu rezolvarea micilor probleme de la modelul anterior.

    Pentru mine cea mai mare diferenta (nementionata in articol) este ca nu mai are ecran curbat. E plat!

      (Citează)

    • @calin tu ai un singur gadget in casa, acela fiind telefonul. Il dai cu totul cand il vinzi, ya right!

        (Citează)

    • Deci tot timpul ai avut telefon + 1 încărcător și aia a fost? de fiecare dată ai avut grijă să expediezi telefonul și încărcătorul? De la alte electronice nu ai încărcătoare pe care să le poți folosi, eventual să cumperi alt cablu sau să folosești ce vei primi în cutie cu noul telefon?

      Eu unul nu văd nicicum ce spui tu în jur, indiferent că sunt oameni pasionați sau nu de gadget-uri. Eu nu zic că n-ai dreptate când zici că unii pur și simplu n-au un încărcător în plus, dar o să ai ocazia să-ți cumperi încărcătorul pe care-l vrei pentru următorul telefon și da, pe ăla nu-l mai dai mai departe. Dai banii pe el o dată, iar peste 2 ani sau 4 ani o să fie în continuare bun.

        (Citează)

    • @ionica, da, cand vinzi un telefon il vinzi cu tot cu incarcator. asa merge treaba inca de dinainte de 2000.

        (Citează)

    • Da mai am si alte gadget-uri prin casa si da mai am si incarcatoare de la alte gadget-uri dar nici unul nu e de tip fast charge ca cel original al telefonului.

      Daca mergem pe principiul asta, atunci de ce mai incearca sa vanda un telefon nou ca doar majoritatea oamenilor mai au cate un telefon vechi uitat pe undeva.

      Motivul renuntarii la incarcator e pur economic, nu salvarea planetei de plastic.
      Daca vroiau sa fie 100% coreti puteau zice, nu punem in pachet incarcatorul pt ca majoriteatea oamenilor au deja unul acasa dar daca totusi nu ai primesti unul gratuit.

        (Citează)

    • @dam167, stii ca de la un producator la altul de telefoane cablurile difera? Am avut OP, huawei si samsung in ultimii 6-7 ani si nu am putut folosi cablul de la unul sa incarc pe altul. Pe OP si Huawei de exemplu fast charging nu mergea cu cablul de la samsung, iar la un samsung am f*tut bateria pentru ca l-am incarcat cu cablul de la OP.

        (Citează)

    • @ionica, in general incarcatorul de telefon este cel mai perfomant din casa. Degeaba mai am eu incarcator de 1A la cea sau la e-reader, fiindca nu ma ajuta. Asta daca nu vreau sa stau 10 ore sa-mi incarc telefonul.

      @dam167, peste 2 ani poate o sa fie acceptabil, nu bun. Dar peste 4 ani cu siguranta va aparea o generatie noua de incarcatoare cu tehnologie cu putere mult mai mare.
      Exemplu:
      – S9 Plus – lansat 2018 -> Quick Charge 2.0 – 15 W
      – S20 Ultra – lansat 2020 -> Power Delivery 3.0 – 45 W

        (Citează)

    • Am un Galaxy S9 si un Note10+
      Daca incerc sa incarc Note-ul cu incarcatorul de S9, ii ia 5 ore.
      Si daca bag cablul de Note in S9, puterea e mult prea mare.

      Eu oricum schimb telefoanele la 3-4 generatii, deci clar am nevoie de incarcatoare mai noi si mai puternice, nu merge faza cu folositul incarcatoarelor vechi.
      Si avand in vedere ca ce am eu, ajunge la parinti/ socri, clar le dau cu tot cu incarcatoare, ca ei n-au de unde.
      Asadar, atunci cand o sa schimb telefoanele, vreau nu vreau trebuie sa le iau si incarcatoare noi.

        (Citează)

    • Jupaneasa: Si daca bag cablul de Note in S9, puterea e mult prea mare.

      Ce inseamna ca “puterea e mult prea mare”. Sursa poate sa fie de 1000A, dispozitivul incarcat “decide” cat consuma.

        (Citează)

  5. Au renuntat sa mai faca telefoane mici? As vrea in viitorul apropiat sa fac un upgrade de la S10e.

      (Citează)

    • S21 (simplu) e cel mai mic dintre cele 3. Acuma depinde cat vrei de mic, pentru ca pentru unii si aceste este mare. Dar din pacate, daca vrei telefon mic, nu prea ai ce alege, optinile sunt destul de limitate.

        (Citează)

  6. Gaelex:
    Rezistenta la apă? Pare că da, în fine au auzit e ceva ce Sony are de 10 ani.
    Buton dedicat camerei foto? Nu.
    Preț cât o dacie bună la mâna a doua? Cu siguranță.
    Deci nu merită, cum nu a meritat nici un telefon Samsung.

    Au făcut mișto de Apple pentru că șeful coreean asta a vrut atunci. Acum au renunțat la încărcător pentru ca s-a sculat cu fața la cearșaf și a avut altă idee. Nu au consecvență și mai ales NU AU Viziune. Tot ce sunt în stare să facă este să copieze de la alții.

    Ești cu capu rău, de la s7 samsung au rezistenta la apa

      (Citează)

  7. Pmk: Ești cu capu rău, de la s7 samsung au rezistenta la apa

    Confirm, am s7 edge :-) inot linistit in cada. :D

      (Citează)

  8. Pmk: Ești cu capu rău, de la s7 samsung au rezistenta la apa

    Eu am avut S5 si era rezistent la apa. Si avea si capac spate detasabil, ca sa poti schimba bateria.

      (Citează)

    • Acum depinde si ce inseamna rezistent. Sunt sigur ca daca pui s5 ala in cada 10 minute nu o sa mai functioneze corect.

        (Citează)

    • Era IP67. Nu intra apa in el, doar avea probleme la jackul audio, adica pana nu iesea apa de acolo, aparea ca ai conectate castile.
      Nu avea problema asta la portul hdmi, cum au toate telefoanele de azi, ca acolo avea un capacel. Ma intreb de ce nu au pus capacel si la jack…

        (Citează)

  9. Hai cu S21 mini! Eu cred ca asta e marele secret :)

      (Citează)

    • Este mai dificil cu telefoanele mini. Ca sa il faci mai mic trebuie sa renunti la destul de multe caracteristici.
      Ia in calcul si faptul ca modulele foto raman la fel de mari, chiar daca micsorezi ecranul. In plus, SOC-ul si chipul radio au aceleasi dimensiuni, deci trebuie inghesuite undeva. Mai avem antenele, slotul pentru sim-uri, slotul pentru cardul de memorie, etc.

        (Citează)

  10. nashu_mare:
    Era IP67. Nu intra apa in el, doar avea probleme la jackul audio, adica pana nu iesea apa de acolo, aparea ca ai conectate castile.
    Nu avea problema asta la portul hdmi, cum au toate telefoanele de azi, ca acolo avea un capacel. Ma intreb de ce nu au pus capacel si la jack…

    Ce port hdmi man la telefon?
    îți dai seama ca îți întra apa la contactele bateriei și se oxidau, am avut și eu s5 era “rezistent” doar pe hârtie. Cel puțin eu nu îl consider. Seria 6 nu a avut nici măcar pe hârtie. Abia de la seria 7 a fost ceva ce merita a fi considerat rezistenta. Inclusiv la apa sarata și oxidarea contactelor. Dar trebuie a recunoaștem ca Sony au fost primii și Apple printre ultimii.

      (Citează)

    • OK, port USB. Mi-a scapat, desi daca imi aduc aminte aveam si adaptor HDMI la el.

      Mie nu mi-a intrat niciodata apa dincolo de garnitura. IP 67, respectiv scufundare la 1 metru, inseamna rezistenta la presiune de 100mbar. E infim pentru o garnitura si o constructie corecta. Daca nu il lovesti, nu are ce sa pateasca. Si am avut si baterie extinsa care venea cu un capac mai mare, practic fiind mai predispusa la loviri.

      De altfel, nici nu stiu cum ar intra apa doar la contactele bateriei. Pana sa se oxideze contactele, care nu se intampla instant, s-ar fi distrus SIM-ul si ar fi intrat apa pur si simplu in interior.

        (Citează)

  11. Nu întra doar acolo. Si da, contactele in general sunt afectate, de sim de baterie etc. Oricum ideea era ca samsung are rezistenta la apa de mulți ani si gayelex o arde aiurea =))

      (Citează)

  12. Calin:
    Da mai am si alte gadget-uri prin casa si da mai am si incarcatoare de la alte gadget-uri dar nici unul nu e de tip fast charge ca cel original al telefonului.

    Daca mergem pe principiul asta, atunci de ce mai incearca sa vanda un telefon nou ca doar majoritatea oamenilor mai au cate un telefon vechi uitat pe undeva.

    Motivul renuntarii la incarcator e pur economic, nu salvarea planetei de plastic.
    Daca vroiau sa fie 100% coreti puteau zice, nu punem in pachet incarcatorul pt ca majoriteatea oamenilor au deja unul acasa dar daca totusi nu ai primesti unul gratuit.

    Păi Apple așa au zis, că majoritatea au unul deja acasă. E vorba de bani aici, dar nu de banii pe care-i economisește un producător că nu mai primești tu un încărcător generic, ci pentru că nu mai trebuie să se alinieze la tot felul de reglementări – ce tot încearcă EU, de exemplu, cu încărcătorul standard și care se referă fix la ăla pe care-l bagi în priză, nu la conectorul telefonului. Dar cu asta mergi spre un rabbit hole, că nu ai să știi niciodată care sunt calculele producătorului, iar protecția mediului se referă la producție mai mult, nu la faptul că ai tu casă o bucată de plastic (pe asta iarăși nu o poți verifica).

    @AndreiG: până acum vorbeam de săracii oameni care cumpără telefonul și n-au cu ce să-l încarce acasă, că ei nu se pricep. Acum nu mai sunt bune nici fast chargerele de azi peste 2 ani? nu la orice telefon primeai așa un încărcător și fix acum au devenit toți minimaliști, au un singur încărcător. Ideea e că nu ajungem niciunde cu argumentațiile astea dar mă rog. E clar că n-o să se sperie nimeni de lipsa încărcătorului din cutie și putem dezbate la nesfârșit cum fac alții profit pe spatele nostru.

      (Citează)

    • 1. Rămâne valabilă ideea că nu am un încărcător suplimentar acasă. Dar tu ai zis că acum, dacă îmi cumpăr separat încărcătorul ăla bun pe care îl vreau o să-l păstrez câteva generații de telefoane. Iar eu ți-am explicat că încărcătorul ăla este bun doar o generație, maxim două.
      2. Poate sunt acceptabile fast chargerele de acum și peste 2 ani (deși ți-am arătat cum în 2 ani s-a sărit de la 15 la 45 W).
      Dar la fel de acceptabil este și telefonul de acum 2 ani. Dacă vreau un vârf de gamă pe care am dat o căruță de bani, vreau și cel mai bun încărcător pentru el.
      3. La iPhone 12 cei de la Apple, care au lansat ideea că fiecare mai are câte un încărcător pe acasă, dau un cablu de tip usb-c, care nu este compatibil cu încărcătoare de tip vechi. Deci automat nu le poți folosi.

      Simplu: asta este doar o metodă de a obține mai mulți bani de la clienți. Nu are legătură nici cu reglementările europene, nici cu protecția mediului.

        (Citează)

  13. si uite asa or sa apara chargere “certified” sa incarce repede si bine si sa nu deterioreze prematur telefonul .. doar ca or sa coste “putin” mai mult ..

    si da, la un telefon nou de 1000 eur o sa folosim incarcatorul vechi de 3 ani (ce are ca e ca nou?) sigur merge in parametri ca in prima zi ..

    cica bmw nu se mai vinde cu placute de frana; le poti folosi pe cele de la logan

    jexi! play some music ..

      (Citează)

    • Erau și până acum chargere bune și proaste. Ăla cu care venea telefonul poate nu era destul de puternic (Apple) și majoritatea își mai luau unul. Sau nu era destul unul, că până acum nu erau toți minimaliști.

      Deci vrem să ne țină telefoanele și laptopurile muuulți ani, dar după 3 ani un încărcător nu mai e în parametri?

        (Citează)

    • da, poate sa nu mai fie in parametri pt ca de obicei sta in priza nonstop (bagat in cine stie ce triplu de cacat) si fluctuatiile sint cum sint (mai ales la casele din porumb) ..

        (Citează)

  14. O porcărie renunțarea la încărcător. Telefoanele și-au schimbat constant parametrii de încărcare a bateriei.
    Așa se face că sunt toate șansele ca încărcătorul meu de acum 2-3 ani să nu mai fie potrivit.
    Plus că dacă voi cumpăra/folosi unul nepotrivit asta îmi va distruge bateria.
    De fapt, cam asta vrea producătorul: să-mi uzez cât mai repede telefonul pt ca să-mi cumpăr cât mai curând altul.

      (Citează)

    • @motanes, urmatoarea mutare va fi: “nu mai oferim garantie daca ai folosit un incarcator care nu este certificat”.
      Sau: “am montat un chip in incarcatoarele noastre pentru a ne asigura ca nu folosesti incarcatoare third party necertificate care pot deteriora bateria”.

        (Citează)

  15. @AndreiG: la Apple nu e vorba numai de încărcătoare vechi de iPhone. Dacă numeri W și ești în trend cu tehnologia probabil că ai/avut un iPad Pro, un MacBook Pro sau chiar un iPhone 11 Pro, toate astea veneau/vin cu încărcător cu usbc. Sau chiar alte chestii cu încărcător cu usbc.

    Uită-te în jur și ai să vezi că sunt puțini cei pe care-i interesează fast charging-ul – pe mine unul nu mă interesează și chiar dacă aș primi așa ceva în cutie ar sta acasă, în timp ce eu mi-aș încărca telefonul și în alte locuri în timpul zilei. Mie mi se pare ironic cum atâția s-au plâns de încărcătoare și acum au zis producătorii: nu mai punem în cutie, că e încălzire globală, vă puteți lua voi ce vreți.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus