un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review: Samsung Z Fold2 5G / pliabilele ajunse la maturitate

21 Oct 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

4 comentarii

Acest Z Fold2 5G de la Samsung semnifică pentru mine faptul că telefoanele pliabile au ajuns la maturitate. Nu mai sunt obiecte pentru early adopters, nu mai cer compromisuri mari de la cumpărător, iar aproape toate problemele primei generații au fost elegant rezolvate.

Acum sunt doar scumpe, putem spune. Probabil că în timp se va rezolva și asta.

Specificații Samsung Z Fold2 5G:

  • ecran cover de 6,2 inchi Super AMOLED 816 x 2.260 px, Gorilla Glass Victus, ecran interior pliabil de 7,6 inchi și 1.768 x 2.208 pixeli, Dynamic AMOLED 2X 120 Hz
  • Snapdragon 865+, 12 GB RAM, 256/512 GB stocare
  • trei camere foto, normală, ultrawide și zoom optic 2x, toate de 12 megapixeli, plus două camere de selfie
  • 5G, Wi-Fi 6, NFC, USB-C, senzor amprentă
  • 4.500 mAh, încărcare cablu 25 W, wireless 11 W, reverse wireless
  • 159,2 x 68 x 16,8 mm închis, 286 grame

Preț: 9.700 lei la eMAG și PC Garage.

VIDEO

Pe video am tot zis că prețul e 7000 de lei. Nu este, e 9.700 lei. Dar în afară de asta, e bun:

Susține-mă cu un Subscribe:

ACCESORII INCLUSE

Încărcătorul din pachet este de 25 W, iar căștile sunt modelul deja clasic AKG pe fir. La cât costul telefonul, mă așteptam ca Samsung să pună direct în cutie o pereche de Buds Plus wireless.

CUM ARATĂ TELEFONUL

Aici au fost cele mai mari îmbunătățiri față de generația anterioară (care s-a numit Galaxy Fold) și acum apare motivul pentru care vă spun că aceste telefoane au ajuns aproape la maturitate și nu mai cer compromisuri.

Aspectul general este același. E un telefon mare care se deschide și devine aproape pătrat, practic o tabletă, un dispozitiv și mai mare. E diferit de seria Samsung Z Flip, care-i un telefon mic ce se deschide și devine unul de dimensiuni normale pentru ziua de astăzi.

Îmbunătățirile sunt pe toate părțile. Ecranul frontal, cover screen, are acum 6,2 inchi, ca pe un smartphone normal. Generația anterioară avea un ecran de doar 4,6 inchi pe față, foarte mic față de dimensiunea părții frontale. Acum, Z Fold2 vine cu un ecran cât aproape toată partea frontală, are rezoluția de 816 x 2.260 pixeli Super AMOLED acoperit cu Gorilla Glass Victus, la fel ca Note20 Ultra.

Când îl deschizi, apare un ecran flexibil de 7,6 inchi și rezoluție 2.208 x 1.768 pixeli la 120 Hz. Flexibil în sensul că se îndoaie de la mijloc. Îndoitura respectivă este vizibilă dacă-l ții în anumite unghiuri în lumină, dar devine practic invizibilă când utilizezi cu adevărat telefonul și te uiți la ce-ți afișează acesta. Similar, acea îndoitură nu se mai simte nici la mână când îl utilizezi.

Față de generația anterioară, nu mai există un notch extrem de mare și asimetric pe acest ecran, ci doar o cameră punch-hole discretă. Altfel spus, Z Fold2 arată și închis și deschis ca un telefon modern, bine lucrat.

Senzorul de amprente este pe lateral, în butonul on/off, bine pus acolo. Balamaua este reglată fix cum trebuie, nu joacă, nu se mișcă fără să vrei tu, dar nici nu tragi tare ca să o închizi sau să o deschizi.

Pe spate sunt cele trei camere foto. Ca la restul telefoanelor Samsung din acest an, există un bump sesizabil pe spate.

Per total, însă, telefonul este bine lucrat, îți arată că-i un model premium și pare fiabil în timp. Sigur că este dublu la grosime (16,8 mm) și greutate (282 grame) față de un telefon normal, dar m-aș putea obișnui cu asta având în vedere avantajele ecranului de mari dimensiuni din interior (mai jos zic și despre asta). L-am cărat câteva zile cu mine în buzunar și n-a fost niciodată incomod.

Singura problemă am avut-o cu folia pusă din fabrică pe ecranul mare din interior. Folia aceasta este grosuță și moale, se afundă un pic degetul în ea și nu oferă senzația aceea de alunecare de pe sticla clasică. Eu dau uneori cu degetul pe ecran folosind vârful acestuia, adică dau simultan cu unghia și cu pielea de sub aceasta, și folia aceasta moale pune frână unghiei. Nu-i vreun dezavantaj semnificativ, probabil m-aș obișnui rapid să fac swipe cu buricul degetului, nu cu vârful său.

Telefonul nu este rezistent la apă și praf, că acea balama nu poate fi bine izolată. Poate că în viitor asta rămâne de rezolvat, o protecție IP68.

FUNCȚIONARE

Ca hardware, Samsung a pus ce-a avut mai bun pe Z Fold2 5G. Este un telefon 5G, după cum spune numele.

Chipsetul este un Snapdragon 865+, cel mai performant în acest moment, împerecheat cu 12 GB RAM și 256 sau 512 GB stocare internă. Ai baterie de 4.500 mAh cu încărcare wired la 25 W, wireless la 11 W și reverse wireless în caz că vrei să încarci căști sau vreun ceas sau alt telefon pe spatele acestuia.

N-am făcut benchmark-uri că nu are rost. Ecranul frontal are o rezoluție atipică, cel mare la fel. Nu văd ce rost are comparația cu alte telefoane normale, Z Fold2 face parte dintr-un segment nou, în care abia sunt vreo 5 alte modele în lume, și oricum, cu Snapdragon 865+ cu 12 GB cred că-i clar pentru toată lumea că este foarte rapid.

În utilizare zilnică, ecranul de mari dimensiuni are mari avantaje în special în segmentul business. Deschizi, editezi, vizualizezi și înțelegi mult mai bine pe el un tabel Excel sau o prezentare Powerpoint. Citești mult mai ușor pagini întregi de text, tastezi mai ușor răspunsul la emailuri șamd. Pentru un om care face des astfel de activități, Z Fold2 este noul Communicator de pe vremuri, e un telefon care devine tabletă atunci când ai nevoie de suprafață suplimentară de ecran.

Cred că aici îl va duce Samsung în primul rând și nu m-ar mira ca în viitor să vedem seria Fold înlocuind seria Note ca flagship pentru segmentul business. Telefonul este gata pentru adus în față, acum că i-au rezolvat problemele primei generații, nu mai este ceva doar pentru early adopters.

De fapt, pe Z Fold2 am văzut riscul de a fi early adopter. Cei care au cumpărat prima generație, Galaxy Fold, văd cum doar un an mai târziu apare un telefon mult mai bun decât ce-au ei. Nu doar upgrade-ul uzual făcut de Samsung de la o generație la alta, ca de la S10 la S20, ci sunt mult mai mulți pași în față făcuți pe seria Fold.

Z Fold2 este bun și pe orice înseamnă entertainment și multimedia. Instagram se vede mai bine pe un ecran de mari dimensiuni. Fotografiile se editează mult mai precis și ușor pe un astfel de ecran în Snapseed sau Lightroom. Citești mai ușor site-uri, feed-uri, știri și ce-o mai fi.

Culmea este că Google și Android limitează de fapt acest telefon. Samsung a introdus prin interfața sa tot felul de artificii de genul multi-window/split-screen, dar se vede că Android încă n-a fost optimizat pentru astfel de ecrane și pentru a deschide simultan două aplicații șamd. De fapt, sunt aceleași reproșuri pe care le-am avut și la ultima tabletă testată: Android a rămas în urmă la interfața pentru ecrane de mari dimensiuni, în timp ce Apple a lucrat la iPadOS și a adăugat exact îmbunătățirile ce fac mai plăcută experiența cu un astfel de ecran.

Altfel spus, pe Z Fold2 pe ecranul mare sunt unele aplicații care nu folosesc întreg spațiul disponibil sau nu folosesc avantajele unui astfel de ecran pentru a-și adapta și mai bine interfața. Google trebuie să devină mai flexibil pentru telefoanele flexibile (ha-ha, ha).

Per total, însă, telefonul este totuși ușor de utilizat și chiar încântător în situațiile în care ecranul mare îți oferă un avantaj mare. De asta am și spus că m-aș putea obișnui cu un astfel de telefon. Este primul model pe care pot citi lejer și o carte din Play Books sau Amazon Kindle, de exemplu.

Ecranul mai mare m-a făcut și să petrec mai mult timp pe telefon. Te prinde mai bine tocmai pentru că este mai confortabil să citești mai multe articole, să te uiți mai mult pe Instagram, să te uiți la YouTube (îl poți îndoi pe jumătate, ca să arate ca un laptop, și-l pui pe masă) și chiar să citești o carte atunci când ai câteva minute la dispoziție.

Camerele foto sunt foarte bine. Samsung nu s-a mai dus spre un modul foto ieșit din comun ca la Note20 Ultra, cu senzorul său de dimensiuni mai mari, dar adâncime mică de câmp, și a mers pe o soluție foto diferită:

  • cameră normală 12 megapixeli, f/1.8, stabilizare optică
  • cameră ultra-wide 12 megapixeli, f/2.2
  • zoom optic 2x 12 megapixeli, f/2.4, stabilizare optică

Sunt și două camere frontale, una pe fața telefonului, alta în ecranul interior, ambele de 10 megapixeli f/2.2. Culmea este că-ți poți face selfie-uri și cu camera principală, că deschizi telefonul ca pe o carte și te încadrezi folosind ecranul cover.

Fotografiile mi s-au părut foarte bune, în special cele în lumină slabă. Samsung a îmbunătățit softul lor și rezultatele se văd. Poți și filma 4K/60 fps.

CE E BINE

CE E RĂU

  • Design modern, la nivelul modelelor normale.
  • Util în segmentul business, probabil mai util decât un Note20 cu stylus.
  • Google și Android încă nu se ridică la nivelul unui astfel de telefon.

CONCLUZIE

Odată cu lansarea Samsung Z Fold2, pentru mine telefoanele pliabile dovedesc că sunt gata de vânzare ca o soluție nouă, modernă, 2-în-1 de smarphone. Z Fold2 nu mai este o demonstrație tehnologică, nu mai necesită tot felul de compromisuri în utilizare, ci este un telefon pe care eu l-aș putea folosi cu plăcere în fiecare zi.

Preț: 9.700 lei la eMAG și PC Garage.

    4 comentarii

  1. Frumos review. Cred ca poate fi util un astfel de telefon, dar arata atat de urat atunci cand este inchis… poate in timp vor evolua si cele doua jumatati vor fi mai subtiri si se vor uni perfect atunci cand este inchis. Momentan mi se pare o jucarie scumpa si urata. Pentru cei care prefera samsung/android, consider mult mai frumos un telefon din gama note :)

      (Citează)

  2. Misto reviewul, poate peste cativa ani ma va interesa un astfel de telefon cand preturile vor fi mai digerabila.
    Vezi ca s-a strecuratbo greseala(cel putin pe asta am sesizat-o eu): Camerele foto sunt foarte bine.

      (Citează)

  3. Eu il astept pe asta https://youtu.be/sAAie_Zf1pU?t=90 (de la min 1.28 daca nu se vede cum trebuie)

      (Citează)

  4. tl;dr

    glumesc

    fain articol :)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus