un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Un rover și un elicopter au plecat spre planeta Marte

31 Jul 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

28 comentarii

NASA a lansat ieri misiunea Mars 2020 către planeta Marte, cu roverul Perseverance la bord. Perseverance va fi al patrulea rover ce va explora planeta Marte și, dacă aterizează (amartizează?) cu bine și devine operațional, putem spune că o astfel de operațiune devine business as usual. Meanwhile, noi ne chinuim cu făcut de șosele și dosare cu șine pe la instituții, dar asta e altă treabă.

Vom ști despre touch down pe 21 februarie 2021, că drumul până la următoarea planetă este lung.

Dacă ajunge cu bine, însă, misiunea va lăsa pe solul planetei acest rover Perseverance, care-i mare cam cât un autoturism, are masa terestră de 1.050 kg și principalul său instrument este un braț robotic cu 5 articulații pe care-l va folosi pentru a studia solul planetei. Este alimentat de un mic generator nuclear ce conține 4,8 kg de dioxid de plutonium, materialul încălzind incinta generatorului, iar căldura este apoi transformată în energie electrică.

Ce face acolo? Roverește. Are în total 7 senzori, iar o particularitate a misiunii este că roverul va culege în jur de 20-30 de mostre de sol pe care le va împacheta în niște capsule rezistente ce vor fi ulterior trimise pe Pământ pentru studiu. Asta va fi obiectul altei misiuni viitoare, când un rover ar trebui să ajungă fix în același loc ca Perseverance, să adune acele tuburi lăsate în urmă de rover (ca un om ce umblă cu punga de plastic după câinele său), să le insereze într-o rachetă ce va decola de pe Marte spre orbita planetei, unde posibil se va întâlni cu un alt vehicul ce le va aduce pe Terra.

Diagram of the perseverance rover-instruments.jpg
By NASA – https://www.jpl.nasa.gov/news/press_kits/mars_2020/assets/images/04_mission/04C_science/rover-instruments@2x.jpg, Public Domain, Link

Asta… e SF. Și presimt că noi tot cu dosarele cu șină ne vom lupta când NASA și ESA vor face astfel de misiuni.

Și nu e tot. Perseverance va avea o dronă zburătoare, un mic elicopter numit Ingenuity. Pentru prima oară, omenirea trimite și un rover zburător pentru a explora Marte. Ingenuity va decola de pe rover, va zbura vreo 3 minute la o altitudine de 10 metri și va avea rolul de a găsi cea mai bună rută sau cele mai interesante roci pe care să le studieze Perseverance. Laser, frate!

PIA22460-Mars2020Mission-Helicopter-20180525 (cropped).jpg
By NASA/JPL-Caltech – https://photojournal.jpl.nasa.gov/jpeg/PIA22460.jpg, Public Domain, Link

Acum eu am tot făcut mișto de dezvoltarea României în contrast cu ce face NASA pe o altă planetă din sistemul solar. Totuși, e de remarcat că aceeași țară ce trimite elicoptere pe Marte are și cetățeni ce-au băut înălbitor pentru că așa le-a zis președintele lor. Practic, “țară” nu mai este un concept unitar, o mulțime de elemente asemănătoare, ci chiar din contră. Și mie îmi place mult variațiunea, dar aș vrea să văd cândva și o societate condusă de savanți, cercetători și ingineri. Am senzația că s-ar pricepe la chestiuni organizatorice.

Iată și o fotografie reală de pe Marte. Cred că a fost trimisă de Spirit sau Opportunity, doi roboți care s-au plimbat pe Marte în perioada 2004-2010, deși misiunea lor inițială era de doar 90 de zile. Da, au trecut 16 ani de când NASA a trimis cu succes mașinării umblătoare pe o altă planetă.

Puteți vedea lansarea transmisă de NASA mai jos, dar este o rachetă zburând în spațiu și atât. Dacă vi se pare că zboară cam repede față de clipurile uzuale de la SpaceX, de exemplu, este pentru că e un Atlas V, o rachetă Lockheed-Boeing comparabilă ca performanțe cu Falcon 9, dar desigur că nu și la costuri. Falcon 9 se întoarce la sol și mai vrea o tură, Atlas V se pierde complet.

Distracția începe la minutul 48:00:

    28 comentarii

  1. Doamne ajuta, sa fie într-un ceas bun.
    Mi am scuipat de 3 ori în San sa fie ok și dau o rugăciune la biserică sa ajungă săracu robot cu bine.

      (Citează)

  2. Saracu robot & friends :D, căci acum are si un amic zburător :))

    Mihai:
    Doamne ajuta, sa fie într-un ceas bun.
    Mi am scuipat de 3 ori în San sa fie ok și dau o rugăciune la biserică sa ajungă săracu robot cu bine.

      (Citează)

  3. Nu m-am gandit ca Marte ar avea atmosfera in care sa poata zbura un elicopter.

      (Citează)

  4. Planeta moarta

      (Citează)

  5. Poza aia de pe Marte e ceva extraordinar. Mi se pare fantastic ca am prins si noi vremurile in care poti vedea O ALTA PLANETA la fel de clar cum te-ai uita pe geam, o alta lume care nu e asa diferita de a noastra (doar ca lipsita de viata), chiar daca noi nu o sa apucam sa punem piciorul acolo si sa ne plimbam in timpul vietii noastre. E uluitor, altii vedeau planetele ca puncte luminoase pe cer, dar iata ca noi avem ceva acolo care ne trimite poze din vacanta.

      (Citează)

    • Da, foarte frumoasa Marte, praf, nisip, stanci, dioxid de carbon si temperaturi de -100 grade.

        (Citează)

    • E o alta planeta, e superba indiferent de conditiile de acolo. Zeci de mii de ani omenirea a vazut o singura planeta, acum avem poze de pe mai multe, chiar daca nu sunt locuibile, mi se pare o realizare incredibila.

        (Citează)

  6. “masa terestră de 1050 kg”
    Masa variază după planeta pe care o măsori? This is news to me.
    Cică racheta propulsoare ar avea ceva probleme și rulează în “safe mode”. Sper să se rezolve.
    Pe lângă SUA, au trimis și chinezii și Emiratele Arabe câte un device spre Marte.

      (Citează)

  7. sân, better?

    nwradu:
    În San?

      (Citează)

  8. lasa boss ca baga musk niste nucleare in ea si reinvie.
    true story, google it.

    Radu:
    Planeta moarta

      (Citează)

  9. “Asolizare” cred ca e cuvantul potrivit.

      (Citează)

  10. “dar aș vrea să văd cândva și o societate condusă de savanți, cercetători și inginer”. Sigur si sa avem antene 5G si sa ne bage cipuri la toti (nu spun unde) ;-)

      (Citează)

  11. Pentru pasionati, urmariti seria https://www.imdb.com/title/tt10394800/

      (Citează)

  12. Radu:
    Planeta moarta

    Poate un lucru sa fie mort daca nu a fost niciodata viu?

      (Citează)

  13. […] aș vrea să văd cândva și o societate condusă de savanți, cercetători și ingineri. Am senzația că s-ar pricepe la chestiuni organizatorice.

    Asa cum sunt aia cu laserul de la Magurele?

      (Citează)

    • Păi ce conduc ăia acolo? Câtă vreme se raportează unui om numit politic, nu poți cere multe. Trebuie de sus de tot sa pornească spiritul ingineresc de management.

        (Citează)

  14. Bun bun, da` dosar cu sina unde gasim? Si nici macar nu suntem siguri ca vor cu sina, daca vor de ala plic?

      (Citează)

  15. iti place variatia, nu variatiunea. nu ma astept sa corectezi, oricum.

      (Citează)

  16. parca intr-o misiune a ESA a fost faza super misto cand nu s-a deschis parasuta si am aflat ulterior ca era treaba unei echipe de experti din romania, mai exact berbecii aia de la arka sau ceva de genul asta

      (Citează)

  17. Cum e omul paradoxal…trimite roboti pe Marte in timp ce pe Pamant ne omoara un virus.

      (Citează)

  18. Poza aia de pe Marte e de la Curiosity Rover.

    Toate misiunile de la NASA și ESA pot fi urmărite pe conturile individuale de twitter a misiunii (ie Juno pt jupiter sau MTM pentru soare etc)

    Nu știu dacă au și conturi Facebook sau Instagram

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus