un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ce mă deranjează mult în traficul din București

23 Jul 2020  ·

AUTO  ·

32 comentarii

Situația de mai jos arată ce mă enervează cel mai mult în traficul bucureștean: oprește un nesimțit pe banda 1 și din această cauză nu mai circulă nimeni pe ea, îngreunând întreg traficul pentru sute de alte mașini.

Și apoi ne mirăm de ce o fi trafic. Uite de asta!

În imaginea de mai jos eu voiam să fac dreapta și, dacă aș fi putut intra pe banda 1, aș fi avut apoi bretea pentru asta, deci aș fi circulat fără oprire. Banda 1 era blocată chiar înainte de semafor de trei mașini oprite, așa că am stat pe banda 2 alături de cei care erau blocați la semafor, contribuind la trafic.

Aici mai jos este Theodor Pallady. Ieșirea din București era aglomerată, deși am impresia că până la urmă majoritatea intrau în zona comercială IKEA 2. Pe banda 1 nu circula nimeni, în schimb pe banda 2 și 3 era trafic bară la bară.

De ce nu intra nimeni pe banda 1? Pentru că șoferii “știu” că ar putea da de cineva parcat pe acolo și atunci nu riscă să intre pe acea bandă. Am intrat eu atunci când s-a putut, am depășit 20 de mașini până la următorul semafor, am râs și plâns în interior.

Vina este a Poliției Rutiere care lipsește din trafic, nesancționând micile contravenții care te seacă zilnic. Am fost în multe țări, n-am găsit nicăieri acest obicei încetățenit de a lăsa mașina cu orele pe banda 1, fără nici o remușcare. Și da, vina tot a Poliției este, că oamenii nu sunt cine știe ce firi altruiste și de înaltă conduită morală. Nu mă aștept ca oamenii din proprie inițiativă să conducă perfect și să respecte toate regulile, că nu-i utopie aici. Avem nevoie de Poliție pentru a menține normalitatea. Poliția lipsește.

Poate vă amintiți acest clip amuzant filmat de mine acum ceva vreme:

via Gfycat

    32 comentarii

  1. Ăsta este doar un corolar. Să detaliez:

    Teorema (legea, adică Codul rutier) stabilește că toți conducătorii auto TREBUIE să utilizeze prima bandă (excepție: când aceasta este destinată transportului în comun sau vehiculelor lente) oricând acest lucru este posibil.
    Desigur, majoritatea conducătorilor auto nu o fac din varii motive (de la ”guri de canal”, până la ”aia nu-i pentru meseriași ca mine, mâncați-aș; e pentru mașini `școală`, începători, femei și handicapați”).
    Ori, dacă ”meseriașii” nu consideră prima bandă ca fiind circulabilă, atunci se explică oprirea/staționarea pe prima bandă…

    Vina este exclusiv a Poliției. N-am prea auzit să fi fost aplicat articolul ăsta de lege (vezi în subsol).
    Asta ca să nu mai spun că aceasta este o modificare ”relativ” recentă, ca și cea privind ocolirea mijlocului intersecției, acordarea priorității pietonilor pe străzi cu două sau mai multe benzi pe sens, chestii necunoscute majorității ”meseriașilor” care au carnet de ceva vreme.

    Ah, să nu uit; ”meseriaș” sună mai bine decât ”târtan” într-o discuție moralizatoare, de-asta am folosit `conceptul`; sensul dorit însă este … exact: cel de ”târtan”!

    ____________________
    Codul rutier
    Sectiunea 2. Reguli pentru circulatia vehiculelor
    Art.42:
    Când circulaţia se desfăşoară pe două sau mai multe benzi pe sens, acestea se folosesc de către conducătorii de vehicule în funcţie de intensitatea traficului şi viteza de deplasare, având obligaţia să revină pe prima bandă ori de câte ori acest lucru este posibil, dacă aceasta nu este destinată vehiculelor lente sau transportului public de persoane.

      (Citează)

    • Total de acord cu ideea ca cei care blocheaza aiurea B1 sunt ce ai spus tu ca sunt. La partea cu “gurile de canal” de pe B1 tind insa sa nu fiu de acord cu tine (e doar un exemplu, problema generala e ca pe multe drumuri in Romania, inclusiv DN-uri cu 2 benzi si autostrazi, B1 e execrabila pt ca pe acolo circula traficul greu. Din pacate, spre deosebire de tarile cu apa calda, nu suntem in stare, cand construim drumurile alea, sa facem in asa fel incat B1 sa isi mentina o calitate rezonabila a caii de rulare, indiferent ca pe acolo circula trafic greu. Solutii tehnice exista. Adica inteleg si sunt de acord, legea trebuie respectata, dar avem totusi un nivel de trai si, pe termen lung, nu avem toti masini de stricat si nici timp de pierdut dand primaria in judecata dupa un eventual incident mai grav.
      Stiu, o sa imi spuneti ca problema se rezolva la vot si punand presiune constanta pe autoritati iar intre timp legea trebuie respectata, dar nu stiu cum se face ca, desi suntem multi cei care clamam lucrurile astea, lucrurile tot nu se schimba si toate astea raman o teorie politica frumoasa. Intre timp insa, eu trebuie sa circul in fiecare zi cu masina pe drumurile astea…

        (Citează)

    • Eu înțeleg de ce oamenii nu folosesc banda 1. Am și scris cândva ce motive au și cum autoritățile nu fac nimic pentru a le elimina.

      Dar aici e vorba de o intersecție în care nu pot folosi banda 1 pentru a face rapid dreapta, cum ar trebui, pentru că au parcat unii pe ea. De la a nu folosi banda 1 s-a ajuns la folosirea drept parcare.

        (Citează)

  2. Multi “ciobeni” in trafic aveti la Bucale, ma pufneste rasul cand vad clipurile de pe site-urile de info trafic, si in Timisoara avem multi zmei, de obicei de culoare sau de MH, GJ, OT, CS

      (Citează)

    • Nu cred asta. Am văzut scene ridicole în toate orașele, iar prin diverse capitale de județ, ca să nu dau nume, mi s-a părut că e chiar uzual să parchezi pe banda 1. Trafic mai mic, “da ce, nu poți ocoli?”, “așa se face la noi” și alte asemenea. Ce-i drept, în alte orașe chiar poți ocoli, nu te încurcă așa mult astfel de probleme.

      Cred că oamenii sunt atât de obișnuiți cu orașul lor încât nu observă astfel de probleme. În schimb, când ajung în alt oraș sunt mai atenți la orientare și le sar în ochi și problemele de trafic.

        (Citează)

  3. Eu am revenit de la munte recent. Se mergea evident in coloana, atunci cand se mergea.

    Am numarat cel putin 5 cazuri in care retardati din astia au oprit in drum, pur si simplu, chiar si pe drum cu o singura banda, chiar si cand aveau loc sa traga masina in afara drumului.
    Gradul de nesimtire este absolut infiorator.

    Tre sa fii un mare marlan ca sa te doara in cot ca incurci zeci/ sute de masini pentru ca tu trebuie sa cumperi nu stiu rahat de pe marginea drumului.

    Eu sincer am fost socat. Statea unul si se uita absolut fara nici o tresarire cum a oprit toata coloana, zeci de masini, ca era drum cu o singura banda si era trafic din celalalt sens, in timp ce nevasta-sa cumpara pepene sau ce ma-sa mare cumpara. Incredibil.

      (Citează)

    • Nu cred ca e vorba de nesimtire sau marlanie, ci efectiv nu ii duce capul, limitati mental.
      Peste tot se intampla asta in.ro, cel mai fain e cand la o masina distanta e loc de parcare liber, dar prostul nu o parcheaza acolo ca deh trebuie sa faca doua manevre. Iar piesa de rezistenta e cand parcheaza paralel cu locul liber. Si nu e o chestie ocazionala cred ca o vad in fiecare zi.
      Ma mir mereu ca in orasul unde stau distantele sunt mici, iar loc de parcare gasesti lejer la maximum 5 minute de mers pe jos de punctul unde ai treaba, dar cand nu te duce capu asta e.

      Si eu consider ca e 100% vina Politiei, dar deh apoi am fi civilizati si nu e frumos asa.

        (Citează)

    • The art of not giving a fuck a fost scrisa de niste romani :)

        (Citează)

    • Și eu zic ca Răzvan, nu-i duce capul pe majoritatea, iar unii se vede că de fapt sunt mârlani.

      Poliția trebuie să fie pe fază ca să te învețe să te ducă capul cu o amendă sau un avertisment sau măcar un claxon și un “hai mergi”.

        (Citează)

  4. ne trebuie si noua din astia https://www.youtube.com/watch?v=5MtUPPmtR5Q

    iubesc canalele lor, sunt the best.

      (Citează)

    • LOL, asa ceva facea politia locala Costinesti prin 1990. Un afis enorm pe parbriz si lipit cu un adeziv al naibii.

        (Citează)

    • Eu nu cred în “dreptate cetățenească”, nu asta este soluția. Soluția este ca niște oameni plătiți pentru a rezolva aceste probleme chiar să le rezolve, astfel încât tu să nu stai cu gândul la asta, ci să-ți vezi de chestiunile pe care ești tu plătit să le rezolvi.

      Aia cu afișele se practica și în București la început. Probabil s-a renunțat când s-a dovedit că e o formă de vandalism.

        (Citează)

  5. Politia este de vina pentru ca nu ia masuri. Suntem nr.1 la accidente in Europa de ani buni. Ies seara cu bicicleta in Bucuresti si fac ~ 40km, nici picior de politist..sau in cel mai bun caz stau in masina pe telefoane. Pe langa Vacaresti se circula cu suta..
    Nu ma astept la nimc din partea politiei, este o insitutie rigida, invechita, condusa de oameni instruiti in comunism si aservita politicienilor si oamenilor cu bani.
    Trebuie schimbata total, iar cei de la care ar trebui sa porneasca semnalul schimbarii ar fi cei care vor sa circule in siguranta…dar, conform gandirii romanesti – daca mie mi-e bine, de restul nu ma intereseaza.

      (Citează)

  6. Giovani:
    40km? ai plamanii prea buni?

    I-am avut.. :)

      (Citează)

  7. Cand ai sunat ultima oara la Politia Locala? ar da amenzi daca s-ar face reclamatii, dar lumea este prea lenesa sau prea ocupata.

      (Citează)

    • Nu dau amenzi. Eu am sunat la politia locala pentru unul care era parcat pe trotuar, in dreptul trecerii de pietoni. Au venit sa constate, mi-au zis ca nu vad neregula. Am sunat pentru unul parcat pe iarba, raspuns: nu e spatiu verde acolo. A treia oara: “iar dumneavoastra?”

        (Citează)

    • Eu am sunat la politia locală sector 3 pt ca o doamnă parcase cu “bemveul” pe 3 locuri de parcare pe orizontală. Întâi am rugat-o cu frumosul sa parcheze mașina normal ca sa avem toți loc iar răspunsul ei a fost ” nu vezi ce mare e?? N-are loc” in condițiile in care găsesc și dube parcate pe locurile acelea. După vreo 5 minute de negocieri, i-am zis ca sun la politia.. Nu a interesat-o. După 5 telefoane, mi-a răspuns o sictirita care mi-a zis sa vin sa fac plângere și verifica ei după. In final doamna a devenit agresivă, voia sa ma bată cu geanta :))) iar eu mi-am desfăcut termosul de cafea si i-am varsat-o pe ochi. A fost cea mai greșită mișcare pe care am făcut-o pt că a trebuit să-mi cumpăr alta cafea dar măcar a plecat și am rezolvat problema. :)
      Știu, o sa ziceți ca nu asa se procedează cu doamnele daaar după ce mi-a umplut frigiderul și a sărit să ma bata cu geanta, cafeaua aia care i se scurgea peste tot a fost cea mai mare satisfacție. Poate data viitoare se gândește de 2 ori înainte sa parcheze asa.

        (Citează)

    • @George: Poliția Locală sector 4 https://www.riseproject.ro/articol/ce-pazeste-nelu-lupu/

      De asemenea, nu poți suna să reclami 60 de mașini oprite ilegal la un drum de 8 km prin oraș. Astfel de probleme trebuie rezolvate de mașini de patrulare.

      Apropo, într-o zi pe Moșilor am numărat 81 de mașini parcate pe banda 1, timp în care toți circulau pe banda 2, cu greutate. Sunatul la Poliție este pentru a raporta un caz sau două de comportament rar întâlnit. Când sunt atât de multe, trebuie ca acțiunea să plece de la Poliție.

        (Citează)

    • Nici sa nu indraznesti sa spui ca de aia nu da politia amenzi! Mergem de manuta 30 de minute pe orice strada cu minim 2 benzi in Bucuresti si dai minim 10 amenzi de:
      – parcare pe trecerea de pieteni
      – parcare in coltul intersectiei
      – parcare inainte de trecerea de pietoni cu reducere de vizibilitate
      – mers pe contrasens
      – nerespectarea numarului de benzi in miscare sau la incadrarea de pe un drum secundar pe unu principal ( atunci cand faci o stanga si se mai pun 3 prosti in paralel cu tine de nu mai vezi nimic in dreapta si nici ei nimic in stanga, si faceti stanga cu ideea ca fiecare si-a asigurat partea )
      – trecut pe rosu in mod clar voit ( nu ca avea 80 in zona de 30 asta deja e ala alta categorie )
      – pietoni care trec pe rosu sau trec strazi cu minim 2 benzi pe sens unde nu e nimic sa ii protejeze ( asta e si sinucidere curata )

      Nu sunt absurd. Nu sunt locuri de parcare, dar ne punem viata noastra si a celorlati in pericol intr-o tara in care oricum avem fiecare banda lui cumparata de mamica.
      E vorba doar de bun simt si de respectul fata de ceilalti.
      Si in clipa de fata politia nu are nici una din astea.

        (Citează)

  8. Chiar vroiam sa intreb… stie cineva unde as putea sa sun ca sa reclam masinile parcate pe banda 1? Ex…la saorma de la diham, pe langa faptul ca sunt masini parcate in spic pe banda 1, parcheaza bulangii pe banda doi si ceva, si nu sunt 1 -2 sunt multi, la ore de varf. Practic bulevardul ala cu 3 benzi se transforma intr-unul cu o banda daca musti putin si din linia de tramvai. Deci practic timpul multora este futut de cativa bulangii. Politia este inexistenta. Civilizatia se face cu amenzi. Iar pe romani daca i-ai lovit la bani, i-ai cumintit maxim.
    Asa ca va rog, daca aveti ceva numere de telefon. O sa-i crizez pe astia, si-asa nu am ce face cat stau in masina…

      (Citează)

  9. Eu am o jena prea mare sa fac astfel de manevre și sa încurc traficul.
    Ma rog, eu sunt mai prostuț, semnalizez mereu, nu tai calea, nu tai benzile, reduc viteza la fiecare trecere de pietoni acolo nu e vizibilitate, nu depășesc limita de viteza chiar dacă sunt singur pe sosea, ma uit poate prea des în retrovizoare sa vad intențiile celor din trafic, las lumea sa treacă în fata mea în coloane, cedez prioritatea celor care vor sa facă stânga când au coloana în spatele lor, etc, etc,

    Si..conduc un bemveu.

      (Citează)

  10. Find vorba de parcare, aici responsabilitate are si Politia Locala, deci primaria de sector. Din cand in cand mai fac chestia asta pe Mosilor.

      (Citează)

  11. Andrei Serbanescu

    23/07/2020 la 12:02 PM

    Polițiștii fac și ei asta mai mereu.. opresc aiurea sa cumpere ceva, blochează căi de acces, trotuare, fix ca ultimii mârlani. Nu mă aștept de la ei să facă ceva, fix din motivul ăsta. Un popor are conducătorii pe care ii merită și, tot la fel, polițiștii pe care ii merită.

      (Citează)

    • Acolo aș putea înțelege. Ăia au o treabă de făcut, să-și cumpere rapid ceva și apoi să plece iar în patrulare. Măcar de și-ar face treaba și doar poliția ar rămâne care să oprească unde nu trebuie.

        (Citează)

  12. La tine la Sincai, de cand au pus gardulet la tramvai, am ajuns să stau dimineata si 15 minute sa fac stanga spre Unirii. N-am idee de ce, dar ma dispera. Fa ceva, distruge-le intr-o noapte :)

      (Citează)

    • Acolo soluția potrivită ar fi de semafor în 4 timpi, ca la intersecția următoare de la Budapesta, dar n-are cine.

      Nu te ajută dacă intri pe Cuțitul de Argint și apoi pe Mărășești sau direct spre Unirii pe la Patriarhie?

        (Citează)

  13. nu va bagati pe banda 1 pt ca va e lene sa faceti manevre. eu merg des pe ea, mereu merg mai repede decat traficul (inainte sa sara vreun intepat, nu, asta nu inseamna ca merg cu 100 la ora).

    da, sunt multi nesimtiti care opresc acolo, dar la fel de nesimtiti sunt si aia care merg doar de la 2 in sus, cand prima e goala.

      (Citează)

  14. nwradu:
    Acolo soluția potrivită ar fi de semafor în 4 timpi, ca la intersecția următoare de la Budapesta, dar n-are cine.

    Nu te ajută dacă intri pe Cuțitul de Argint și apoi pe Mărășești sau direct spre Unirii pe la Patriarhie?

    Uneori trebuie sa ajung pe Marasesti si e mai logic sa intru din Cantemir. Si ce bine se circula inainte pe acolo…

      (Citează)

  15. Dragi compatrioti, explicati-mi va rog de ce 99% dintre voi in momentul in care ati pasit in alta tara, respectati absolut toate regulile, nu faceti flashuri pe autostrada, aruncati si chistocul la cos, nu scuipati si multe alte chestii elentare si de bun simt.. De ce?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus