un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Asus ROG Phone 3 se prezintă extraordinar

22 Jul 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

22 comentarii

Telefoanele Asus au fost mereu bune într-un sens practic și eficient, dar vă așteptați ca Asus să producă cel mai performant telefon al anului? Și poate cel mai avansat tehnologic, având în vedere tot ce-au integrat în el pe lângă hardware-ul clasic.

ROG Phone 3 arată ca mai jos. Un pic mai banal decât generațiile anterioare, dar tot are niște detalii care merg pe ideea de gaming/science-fiction în ton cu toată gama ROG. Îmi place mult colțul decupat de la bump-ul camerelor foto. Un mic detaliu, dar semnalează fix atenția la detalii. Logo-ul ROG de pe spate este luminos apropo, se aprinde la notificări, și tot pe acolo se află și o componentă a sistemului de răcire, care este supradimensionat pentru un telefon de gaming și hardware-ul său.

Hardware-ul, apropo, este următorul:

  • chipset Snapdragon 865 Plus, nou lansat și tactat de Asus la 3,1 GHz, grafică Adreno 650
  • 16 GB RAM, 512 GB stocare UFS3.1
  • ecran AMOLED de 6,6 inchi și 144 Hz, rezoluție 1.080 x 2.340 pixeli, timp de răspuns 1 ms, luminozitate de vârf 1000 nits, Gorilla Glass 6
  • baterie 6.000 mAh, încărcare 30 W
  • Wi-Fi 6, Bluetooth 5.1, USB 3.1 Gen 2 personalizat cu suport DisplayPort la 4K UHD pe lateral și încă un USB-C în partea de jos, senzor de amprentă în ecran
  • două difuzoare stereo pe partea frontală
  • două camere, normală de 64 megapixeli și ultra-wide 13 megapixeli, plus una macro și frontală 24 megapixeli

Asta sună tot ce există mai bun în acest moment, de la procesor și până la ecran și difuzoare puternice și clare. Și se mai adaugă aici tot felul de elemente interesante, de exemplu doi senzori de presiune pe lateral, ca și cum ar fi trăgaciuri la degetele arătătoare, așa cum sunt și butoane pe controllerele de consolă. Acestea se pot configura în diverse jocuri ca butoane independente.

Mi-a plăcut și că au pus portul USB de jos  spre colț, nu pe centru, ca să poți ține telefonul bine în mână dacă îl și încarci în acel timp. Cel de pe lateral, personalizat, nu are conectorul clasic USB, ci unul mai mare, gândit pentru accesorii de-ale lor care se pot cumpăra separat.

N-are wireless charging. Și probabil cele două camere nu sunt la nivelul flagship-urilor foarte performante pe așa ceva, dar probabil fac fotografii bune pentru majoritatea oamenilor.

ROG Phone 3 este însă un telefon pentru jocuri și acolo mi se pare, cel puțin din specificații, că excelează în toate aspectele posibile și vine și cu un sistem de răcire performant pentru hardware-ul din interior,  plus câteva funcții speciale precum screen recorder integrat și streaming pe YouTube. Mai sunt și tot felul de alte detalii (ecran tactil cu viteză de răspuns 25 ms!) pe care le găsiți pe site-ul oficial.

Există și o variantă mai slabă, numită ROG Phone 3 Strix Edition. Mai slabă înseamnă că procesorul e tactat la 2,84 GHz, nu 3,1 GHz, și are 8 GB RAM în loc de 16 GB. Va fi disponibil în august pentru 4.000 de lei, dar probabil că acesta este prețul variantei Strix.

    22 comentarii

  1. Îmi place mult colțul decupat de la bump-ul camerelor foto. Un mic detaliu, dar semnalează fix atenția la detalii.

    =))))))))

      (Citează)

  2. “Telefon pentru jocuri ”
    Am tras apa…

      (Citează)

  3. Si ce joci pe el și nu joci pe restul? Spec phone, just that

      (Citează)

    • Jocuri cu grafică bună precum pubg sau asphalt cu detalii la maxim și pe perioade mari de timp.

      Pe un telefon normal nu ai putea face asta deoarece ar crește temperatura procesorului și i-ar scădea frecvența (ca să nu ia foc) – de aceea e importantă răcirea.

        (Citează)

  4. De curiozitate si fără nicio nuanta de ironie: în lumea PC-urilor ultra performante si a consolelor, mai sunt persoane care se joacă în mod frecvent pe telefon?

      (Citează)

    • Da, eu. Exista jocuri care nu sunt disponibile decat pe telefon, gen Pokemon Go (asta e cel mai renumit, probabil; nu ma joc PoGo, ci alt joc GPS-based).

        (Citează)

    • Gamingul pe telefon cred că are amploare mai mare. Eu cred că mă joc mai mult Asphalt 9 în medie pe zi decât mă joc orice altceva pe PC. Jocurile de mobil sunt și bine gândite pentru a te prinde și chema în ele periodic, că au la dispoziție notificări și bonusuri zilnice și alte mecanisme.

      Uite o știre recentă: 3 miliarde de dolari încasări din microtranzacții pentru PUBG Mobile. https://www.gamespot.com/articles/pubg-mobile-passes-3-billion-in-revenue-from-micro/1100-6479338/

      Pe mobil sunt acum tot mai multe jocuri complexe, cu grafică foarte bună. Domeniul crește de la an la an, nu scade.

        (Citează)

  5. A anuntat si Lenovo telefonul Legion Duel pentru gaming, cu camera de selfie care iese din lateral, pentru cand joci tinand telefonul in landscape, cu acelasi procesor, 12-16 GB RAM, 256/512 GB stocare, ecran la 144 MHz, incarcare la 90W, 2 baterii de 2500 mAh fiecare, 2 porturi de incarcare (pentru utilizare portrait si landscape).

      (Citează)

  6. Florin:
    Jocuri cu grafică bună precum pubg sau asphalt cu detalii la maxim și pe perioade mari de timp.

    Pe un telefon normal nu ai putea face asta deoarece ar crește temperatura procesorului și i-ar scădea frecvența (ca să nu ia foc) – de aceea e importantă răcirea.

    S10 plus al meu zice ca mânaci rahat, joaca pubg nepoata de la 100 la 15% cu bateria pe detalii maxime și merge blana fără încetinirii. S9 plus la fel, rog 3 este un spec phone fără piață. Sunt curios cate rog 2 s-au vândut. Ecran la 144hz ? Hahaha, sigur, este exact ce simțeam ca lipsește.
    Un telefon în căutarea de scop

      (Citează)

    • Dupa o cautare rapida cu “ROG 2 phone sales” am gasit un articol al Android authority cu titlul “Asus sold so many ROG Phone 2s so fast it had to apologize” deci sigur ai dreptate daca un telefon s-a vandut atat de repede de la lansare incat au ramas fara stoc… este foarte clar ca astfel de telefoane nu au piata daca nu iti plac tie hihihi.

      Cat despre 144hz, poate joci vreun shooter la fps mare si te intereseaza rata de refresh a ecranului.

      Iti poti revarsa frustrarile si pe Facebook, sa stii ca nu ne suparam. Pwp!

        (Citează)

  7. alunelu:
    Da, eu. Exista jocuri care nu sunt disponibile decat pe telefon, gen Pokemon Go (asta e cel mai renumit, probabil; nu ma joc PoGo, ci alt joc GPS-based).

    Am auzit ca se ascund pokemonii de tine dacă nu ai ecran la 144hz.

      (Citează)

    • Te bagi in seama degeaba, raspunsul meu era pentru Mircea, nu are nici o legatura cu comentariul tau despre “spec phone”.

        (Citează)

  8. alunelu:
    Te bagi in seama degeaba, raspunsul meu era pentru Mircea, nu are nici o legatura cu comentariul tau despre “spec phone”.

    Dacă te joci pokemon go sigur e o informație folositoare, cu 144hz la ecran vezi mai bine pokemonii ascunsi. Catch those fuckers !

      (Citează)

  9. Florin:
    Dupa o cautare rapida cu “ROG 2 phone sales” am gasit un articol al Android authority cu titlul “Asus sold so many ROG Phone 2s so fast it had to apologize” deci sigur ai dreptate daca un telefon s-a vandut atat de repede de la lansare incat au ramas fara stoc… este foarte clar ca astfel de telefoane nu au piata daca nu iti plac tie hihihi.

    Cat despre 144hz, poate joci vreun shooter la fps mare si te intereseaza rata de refresh a ecranului.

    Iti poti revarsa frustrarile si pe Facebook, sa stii ca nu ne suparam. Pwp!

    Citește și mai departe, e vb de 10 000 de phones care s-au vândut cum a fost lansat. În China. Asus postează pierderi pe partea de telefoane de ani de zile.
    Plus ca sunt sigur ca toate jocurile merg cu 144fps ca sa fie folosit cum trebuie ecranul ala…

      (Citează)

  10. Mie îmi place spatele lui. Sincer, fără caterincă. În rest, nu sunt în target, ca să nu-mi dau cu părerea aiurea.
    Pentru mine, un OnePlus 7 este suficient.

      (Citează)

  11. @PMK: chiar pari să cauți nod în papură la orice zice cineva legat de jocuri pe telefoane. Nu uita că nu e obligatoriu să-ți cumperi unul și nici să te joci ceva, așa că nu te simți obligat să le demonstrezi altora că de fapt n-au nevoie decât de ceea ce crezi tu că au nevoie.

      (Citează)

  12. In caz ca nu se știa orice joc android este limitat la 60fps maxim. Degeaba te bucuri la 144hz si 1080p la ditamai displayul ca în jocuri nu îl vei folosi. Deci un procesor pe care îl vor avea toți, ecran cu refresh mare dar nefolosit la jocuri dar cu rezoluție mică, bateria mare care îl face greu si gras dar, ma rog, e mare, camere sub flagships mai puțin 8k 30fps cu stabilizare dar whatever, 8k, who cares, in rest ce ?
    Fara wireless charge, fara rezistenta la apa, cu margini groase.

      (Citează)

    • Exista sute de jocuri care suporta 90, 120 si 144 fps pe ROG Phone 3.
      Lista e aici https://www.xda-developers.com/asus-rog-phone-3-144hz-high-refresh-rate-display-games-support/
      alunelu out.

        (Citează)

    • Tot încerci da nu iti iese, era vorba ca ai un avantaj fata de cei cu 60fps dar nici un joc de acolo nu este multiplayer gen cod mobile sau pubg. Ai 144hz la niște platformere penibile, la racing, haha, merită. O sa câștigi toate concursurile de clash of kings cu ecranul ala =)) Gaming boss ce știu eu, gaming phone. Spec sheeps. Zice bine omul in singurul comentariu de la știre.
      Damn, of all the games on this entire list. I play one. And I play a lot of games. I guess just the unpopular ones. Where’s Call of Duty in this lost anyway? They need to get their act together.

      E asa atrăgătoare oferta de jocuri mobile încât asta era tot ce mai trebuia ca sa te poți bucura la maxim de gaming in 2020 =)). Adevărul e ca decât sa investești 1000e ca sa joci fortnite pe pc mai bine ii dai ca sa joci fortnite pe telefon hahahahaha

        (Citează)

    • Cred că n-ai înțeles că telefonul nu se adresează celor care au de ales între gaming pe telefon sau pe PC.

        (Citează)

  13. nwradu:
    Cred că n-ai înțeles că telefonul nu se adresează celor care au de ales între gaming pe telefon sau pe PC.

    Eu nu am înțeles cui i se adresează și din ce vad pe net nu sunt singurul. E un telefon în căutare de piață, spec phone degeaba. Măcar dacă păstrau design de la vers 2, era mai agresiv, mai robotic. 1080p acum e îndeajuns, la alte reviews de flagships rezoluția este punct important, acum nu mai e? 1080p sa fie framerate mai mare.
    Faptul ca e greu și gros nu mai contează, la altele va deranja bumpul de 1mm al părții cu camera, asta că e gros ca o telecomandă e ok nu?
    Când apple nu avea rezistenta la apa => punct negativ, aici trecem peste. Cum mai poți privi porn la 144hz în baie dacă riști sa il uzi?
    Camerele nu mai contează, acum sunt bune și astea mai slabe, pentru ca privești pozele la 144hz… margini groase ca acum câțiva ani, trecem peste, vb aia, 144hz bate tot.
    Din ce vad eu, asa cu gura, toți ati ignora toate astea pentru ecranul de 144hz. Ca de cumpărat știm noi ca nu va lua nimeni rog phone 3.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus