un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Samsung a lansat noi televizoare QLED

22 Jul 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

16 comentarii

Sunt foarte curios ce va fi de Black Friday în acest an. Cred că atunci, cunoscând cifrele din alți ani, vom vedea adevărata măsură a crizei economice sau măcar a reticenței oamenilor de a cumpăra.

Am asistat ieri la lansarea online a noii game de televizoare Samsung și la final la asta m-am gândit. Oare câte televizoare scumpe se vor vinde în perioada următoare? Adică pe de o parte mă aștept la o reticență din partea cumpărătorilor, dar pe de altă parte un articol Profit vorbește despre vânzări de Ferrari, Bentley și Taycan în starea de alertă.

Noul Samsung Q950 de 98 de inchi în diagonală costă în jur de 60.000 de euro, s-a zis la lansare. E un televizor care se adresează celor pentru care astfel de sume sunt nesemnificative. În caz că vă întrebați cine sunt acești oameni, vă reamintesc că există aproape 56.000 de milionari în dolari în România, deci potențial există. Ai putea fi ca omul de mai jos, îmbrăcat elegant într-o casă evident modernă, că are perete de beton neacoperit, cu un televizor bine plasat acolo și un soundbar sub el și cablurile atent ascunse prin perete.

Noile televizoare Samsung QLED încep cu seria Q60 de 43 de inchi, care-i cel mai ieftin model la 3.199 lei preț pe site-ul oficial.O comparație grosieră între modele găsiți aici, specificațiile interesante apar pe la seria Q80, unde un model de 55 de inchi costă 6.199 lei. Un Q800 cu rezoluție 8K pe diagonală de 75 de inchi costă 25.000 de lei.

Q80 este prima cu tehnologia OTS+, Object Tracking Sound+, o tehnologie similară cu Dolby Atmos în care televizorul își dă seama din ce direcție ar trebui să se audă un sunet și în ce direcție se deplasează și face procesarea asta în loc de a reda sunetul într-un mod simplist. S-a vorbit și de AVA, Active Voice Amplifier, o tehnologie care detectează zgomotul ambiental din camera ta și amplifică vocea din filmul la care te uiți pentru a o face mai clară. Dacă funcționează precum funcția similară de pe difuzoarele Sonos testate, e bună.

Mie alte funcții mi s-au părut mișto de tot și arată că se trece peste ideea de televizor clasic, chiar și peste cea de televizor smart clasic:

  • Tap View: atingi telefonul de televizor într-un anumit punct și imaginea de pe telefon apare imediat pe televizor. Cred că-i bazat pe NFC și ideea este că era și timpul pentru astfel de conectare simplă și rapidă prin care oricine dintr-un grup de persoane din cameră poate să arate rapid tuturor ceva pe televizor.

  • Multiview: urmărești ce este la televizor și ce ai pe ecranul smartphone-ului în același timp, cu un split-screen real. De ce? Nu știu, dar poate că în timp ce te uiți la Community pe Netflix afli că unul dintre actori are chiar și un Oscar, luat pentru unul dintre cele mai bune scenarii făcute vreodată, și persoana de lângă tine nu te crede că zici adevărul așa că îi arăți pe ecranul televizorului site-ul IMDB fără a întrerupe episodul respectiv din Community, ci doar micșorându-l pe jumătate din ecran. [oddly specific]

Au mai prezentat și televizoare din seria lifestyle, cu design interesant. Acestea sunt gândite pentru case aranjate de designeri de interior, unde nu banii contează, ci nevoia de a integra un televizor în spațiul respectiv într-un mod modern și inedit. The Frame este un exemplu în acest sens lansat acum câțiva ani, un televizor ce poate ține loc și de tablou, mai ales că Samsung are și un sistem de cablu unic și aproape invizibil pentru alimentarea cu energie și semnale.

The Serif este un alt astfel de televizor. Arată bine, din profil zici că-i litera I, dar arată bine din toate unghiurile cu acel suport elegant și cu forma sa inedită. E genul de televizor pentru subredditul RoomPorn.

Și cam asta a fost conferința.

    16 comentarii

  1. Niciodată n-am înțeles de ce cineva și-ar lua un QLED în detrimentul unui OLED, fiind la preț asemănător.

      (Citează)

    • OLED nu e ala cu pixelii ce raman cumva “aprinsi”, ca o umbra, dupa o perioada ?

        (Citează)

    • Sunt mai luminoase QLED-urile. 2000 nits vs 1000.
      Nu au burn-in.
      Sunt mai ieftine

        (Citează)

    • Eu am qled, model 2020. Oled ul pare putin mai slab in lumina soarelui. Da, le am testat pe ambele in casa. Oled ul pe intuneric, parca se vedea altfel.(am observat asta la clipurile 4k si in horizon zero(ps 4).

        (Citează)

    • dumy:
      Niciodată n-am înțeles de ce cineva și-ar lua un QLED în detrimentul unui OLED, fiind la preț asemănător.

      Răspunsul pe scurt este ca oamenii vor un televizor performant, cu culori bune și la un preț decent. Când găsesc asta, pe prea puțini îi interesează dacă e OLED, QLED. Majoritatea nici nu știu diferențele.

      OLED și QLED au fiecare dintre ele avantaje și dezavantaje. Nu-i musai o alegere ușor de făcut. Eu le-am văzut cândva unul lângă altul, era clar că OLED avea negru mai intens, dar și că pe QLED era mai luminos ecranul.

        (Citează)

  2. roka, e chiar invers, la OLED pixelii cu „burn” își pierd din luminozitate. la plasme se întâmpla cum zici tu. Un OLED nu face burn în cel puțin 5 ani dacă e exploatat corect, să nu mai zic că burn-in-ul este acoperit de garanție în caz că primești un panou care face burn-in prematur.

    Imaginea dată de un OLED este incomparabilă, sunt tehnologii complet diferite, emisiv vs. transmisiv. QLED nu e nimic altceva decât un LCD mai răsărit.

    Colac peste pupăză, dacă OLED-ul era atât de nasol, Samsung nu ar fi investit miliarde de dolari în fabrici noi pentru OLED-ul propriu, numit QD-OLED, urmând să renunțe de tot la QLED în vreo 2 ani. De bune ce sunt.

      (Citează)

    • N-au investit pentru că ar fi prost, ci pentru că QLED a cam ajuns la limita tehnologică.

      Până la urmă, QD-OLED sunt tot QLED-uri, dar cu sursă de iluminare OLED, nu LED normal. Deci nu renunță la tehnologie, ci o fac mai bună adăugând și negru foarte intens de la OLED-uri.

      Mă aștept ca microled să fie mișto.

        (Citează)

  3. Am oledc9, e vis, combinat cu ecran amoled la tel parca deja nu mai suport sa privesc ecrane lcd.

      (Citează)

  4. cu TV-urile e ca la masini, abia astepti sa se lanseze modelul nou ca sa cumperi 2-3 generatii mai vechi la un pret decent (la masini ca iei mizeriile sh mai ieftin).

    dar macar la masina te poti lauda ca ai ultimul model, la o mizerie de ecran nu te poti lauda, sau cel putin nu impresionezi pe nimeni.

      (Citează)

    • Nu impresionezi pe nimeni, ci îl iei pentru tine ca să fii mulțumit. Eu îmi urăsc televizorul vechi după ce am luat anul trecut un B9 cu procesor mult mai rapid.

      Și cred că toți producătorii cam gândesc la fel. Lansează acum ceva ce se va vinde acum doar oamenilor pentru care 2000 de euro nu reprezintă o sumă mare. Lansează acum ceva ce se va vinde cu volume mari peste 2-3 ani oamenilor care vor preț decent.

      Producătorii știu că așa se cumpără, n-au o problemă cu asta. În fond, televizoarele de la BF nu sunt produse cu 3 ani în urmă și ținute pe stoc, ci produse recent și sunt la un preț bun pentru că s-a stabilizat tehnologia lor.

        (Citează)

  5. imi iau unu in veceu si unul pentru atelierul unde mai mesteresc in timpul liber la Rolls.

      (Citează)

  6. C:
    Sunt mai luminoase QLED-urile. 2000 nits vs 1000.
    Nu au burn-in.
    Sunt mai ieftine

    +1

      (Citează)

  7. mai ia unu si sa il zgarii de test, sa faci video pt youtube.
    sau sa il indoiesti, tot de dragul youtube.
    am citit ca exista multi americani care adora asa ceva

    Giovani:
    imi iau unu in veceu si unul pentru atelierul unde mai mesteresc in timpul liber la Rolls.

      (Citează)

  8. Am făcut prostia să cumpăr un Samsung 4K Ultra HD de 138cm la vreo 4200 LEI în 2016. Ceva mai infect ca și software-ul lor, TizenOS, nu există…se mișcă, de fapt nu se mișcă deloc. Asta-i problema.

    Și nici software-ul de pe telefoanele lor nu e mai breaz…

    Vreau să cumpăr acum un LG OLED 2020, nu știu încă ce model…mai cercetez.

      (Citează)

  9. Degeaba se agită Samsung cu QLED, tot nu au culorile corecte și naturale pe care le au LG.

    Rezoluția 8K este degeaba, înseamnă mai mulți pixeli decât are ochiul uman, deja nu mai percepe diferența.

    Dar remarcabilă sincronizarea, au deja reclamele aferente pe TV.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus