un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Noul Poco F2 Pro este un mid-range cu procesor de top

13 May 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

17 comentarii

Prima generație, Pocophone F1, a fost un model care a făcut buzz și pe piața noastră, fiind un telefon cu procesorul de top din acel an, Snapdragon 845, împerecheat cu 6 GB RAM, încărcare rapidă și alte avantaje la un preț foarte bun. Telefonul s-a lansat pe la 1.800 de lei pe piață și apoi prețul s-a stabilizat pe la 1.500 de lei, uneori chiar mai jos în oferte. Probabil le-a adus celor de la Xiaomi, care dețin brandul, vânzări bune.

Între timp s-au mai schimbat vremurile. M-am uitat la prezentarea Poco F2 Pro de ieri și concluzia este cea din titlu: un mid-range cu procesorul de top al acestui an, Snapdragon 865, la un preț mult mai mare (500 euro/2.400 lei și 600 euro/2.900 lei), un nivel la care telefonul nu mai este best-buy-ul interesant de acum doi ani, ci are concurență mult, mult mai mare.

Arată bine. Camera pop-up frontală a permis montarea unui ecran fără notch, camerele de pe spate sunt amplasate într-un X simetric, design-ul este îngrijit și pare bine finisat, îmi place culoarea bleu. Dacă știați modelul Redmi K30 Pro, e același telefon.

Cei de pe scenă l-au tot numit flagship killer de câte ori au avut ocazia, dar mi se pare că Poco F2 Pro este un killer doar pentru OnePlus 8 (cel normal, nu Pro), cu care seamănă mult în specificații, dar față de care costă cu 500 de lei mai puțin.

Poco F2 Pro are următoarele specificații:

  • ecran 6,67 inchi AMOLED, 1080 x 2400 px, Gorilla Glass 5
  • modem 5G, chipset Qualcomm Snapdragon 865, 6 GB RAM LPDDR4x cu 128 GB stocare sau 8 GB RAM LPDDR5 cu 256 GB stocare
  • cameră principală de 64 megapixeli, F/1.9, ultra-wide 13 megapixeli, plus modul macro de 5 megapixeli și senzor de adâncime, filmare 8K
  • cameră frontală pop-up de 20 megapixeli
  • jack audio, NFC, senzor de amprentă în ecran
  • baterie 4.700 mAh și încărcare pe cablu la 30 W

Preț: 500 euro/2.400 lei pentru 6+128 GB, 600 euro/2.900 lei pentru 8+256 GB.

Altfel spus, telefonul este bun ca hardware, dar prețul a urcat mult de tot și asta îl face greu de observat în mulțimea de telefoane similare de acum, pe când Pocophone F1 ieșea mult mai ușor în evidență, fiind singur în altă categorie.

Prezentarea oficială a exagerat în multe aspecte pentru a insista că avem un flagship killer. Pentru mine, un flagship în 2020 are carcasă IP68, încărcare wireless, trei camere foto foarte bune, ecran de 90 sau 120 Hz. Poco F2 Pro nu are nimic din acestea, de unde și titlul articolului, deși trebuie să menționez că și ecranul său pare de top pentru că ajunge la 800 nits, o luminozitate mare.

Dar ziceam de prezentare. Unul dintre slide-uri anunța “flagship quad camera”, dar telefonul are de fapt două camere foto utile, adică cea normală și cea ultra-wide. Cea de macro o fi interesantă, dar câte fotografii macro faceți? De câte ori fotografiați nervurile unei frunze sau amprenta de la deget? Iar un senzor de adâncime de 2 megapixeli este, pentru ei, a patra cameră, dar mie mi se pare că telefonul se poată lăuda doar cu două.

Apoi, au avut loc pe scenă tot felul de comparații cu Samsung S20 Plus. Îmi place că măcar nu se mai compară cu iPhone de top. Ținta acum este să fure din vânzările Samsung, că cele cross-OS sunt mult mai greu de furat.

Comparațiile au fost un pic hilare, de exemplu într-un test ni s-a arătat că senzorul de lumină ambientală de pe Poco F2 Pro adaptează mai bine luminozitatea ecranului decât pe Samsung. OK, dar nu-i crucial. O altă comparație era cea de mai jos, că după 15 minute de gaming, Poco F2 Pro are bateria cu 3% mai plină și temperatura cu 2,5 grade C mai mică, asta datorită unui sistem intern performant de răcire (POwerfully COol a fost un tagline).

OK, o fi mai bun la acest capitol, dar n-a zis nimeni dacă nu cumva S20 Plus avea ecranul setat la 120 Hz, pe când Poco F2 Pro poate doar clasicul 60 Hz. Chiar și în condiții egale, un 3% baterie nu-i ceva chiar atât de remarcabil. Am înțeles însă de ce au făcut astfel de comparații, anume pentru titluri clickbait de genul “telefonul care bate Samsung în gaming!”.

În opinia mea, Poco F2 Pro îl bate vizibil doar pe OnePlus 8, cu care are aproximativ același hardware în privințele care contează. OnePlus 8 are ecran de 90 Hz, iar Poco F2 nu, dar vine cu baterie cu 10% mai mare și jack audio și 500 de lei în minus la preț.

Diferența de calitate a camerelor foto rămâne de văzut, iar OnePlus 8 știm deja că face fotografii bune, dar per total diferența de preț pare a fi în favoarea lui Poco F2 Pro față de aceste compromisuri. Dacă îi mai scade și prețul spre 2.400 de lei, poate deveni surpriza best-buy care a fost prima generație.

Cu flagship-urile mari (Samsung S20, Oneplus 8 Pro, Huawei P40 Pro și altele) eu nu l-aș compara însă din motivele spuse anterior.

    17 comentarii

  1. Nu-i inteleg pe astia ce tot folosesc termenul de killer in descrierea produselor lor, arata cat de inapoiati si complexati sunt.

    Sa ne aducem aminte de rasunatoarele succese: iphone killer, ipad killer si acum flagship killer.

    Eu m-as uita putin la telefoane cum arata dupa 2-3 ani ca atunci vezi calitatea materialelor, softului si daca designul a fost timeless sau nu. Proaspat lansate arata toate bine.

      (Citează)

  2. Errr nu. Chiar bate flagships fara probleme. Galaxy S20 costa 250$ in plus (750 vs 500 MSRP) si de banii astia cam tot ce face in plus notabil e sa abia rezolutie ceva mai mare la ecran, dar cu gaura, ceea ce din punctul meu de vedere il face strict inferior si posibil camere mai bune.
    Nu, nimanui nu ii pasa de 120Hz la ecranul telefonului atata timp cat mananca battery life. In lumea reala oamenii folosesc telefoanele pt. messaging, facebook, browsing, video, unii mai ciudati chiar dau telefoane, iar in niciunul din lucrurile astea refresh rate-ul nu face o diferenta semnificativa.

    Eu zic ca majoritatea oamenilor normali or sa fie complet fericiti sa aiba un telefon cu flagship specs acolo unde conteaza, la un pret semnificativ mai mic.

      (Citează)

    • Poco nu are OIS ceea ce un mare mare minus si nu are cum sa faca competitie niciunui flagship fara asa ceva…

        (Citează)

  3. Daca e sa ma uit doar la hardware, l-as prefera fata de OP8. Da, m-am obisnuit cu 90hz si se simte diferenta cand treci la 60, dar ma enerveaza rau faptul ca OP a renuntat la pop-up camera.
    Problema e ca nu pot sa ma uit doar la hardware. Si, dupa cativa ani cu OxygenOS, nu m-as mai multumi cu altceva.

      (Citează)

  4. K30 cred ca o sa fie mai ieftin. De ce sa nu-l iei pe ala?

      (Citează)

  5. 500€ + tva nu e midrange, lol

      (Citează)

  6. 86% vs. 89% nu înseamnă 3% diferență, înseamnă 21,43%.

      (Citează)

    • Ai facut matematica cu femeia de servici?

        (Citează)

    • Ție îți zice XYZ pentru că ABC era luat?

        (Citează)

    • Ia o hârtie si o sa vezi ca are dreptate alunelu. Poco f2 pro consuma la 15 minute 11%, Samsung 20+ la 15 minute 14%.
      Mergând pe principiul asta la a șaptea runda poco mai are 23% din baterie pe când samsung 20+ 2%.
      E de notat totuși ca opo are o materie mai mare.

        (Citează)

  7. Samsung S20 Plus
    Baterie 4500mAh
    A consumat 14% (de la 100% la 86%), adica 630mAh

    in acelasi timp
    F2 Pro
    Baterie 4700mAh
    A consumat 11% (de la 100% la 89%), adica 517mAh

    Diferenta intre 630mAh si 517mAh este ~21%.
    That’s something!

      (Citează)

  8. Nu stiu ce sa zic… eu folosec un s9 de aproape un an si parca nu mai imi vine sa plec de la samsung. Efectiv nu te poti compara cu colosi ca samsung sau apple.

      (Citează)

  9. E la acelasi nivel de pret cu Iphone SE, dar macar o parte din specificatii sunt de top.

    Pretul este oricum exagerat, in zona aia de bani este P30 Pro care chiar a fost flagship.

      (Citează)

  10. Alt telefon prin care sa finantam Partidul Comunist al Chinei?

      (Citează)

  11. O alegere mai buna este S10 plus.

      (Citează)

    • Poco2 la peste 2500 lei nu mai e afacere. Primul poco si acum e megabiznis. Inca da clasa multor telefoane mai scumpe.

        (Citează)

  12. BlackSkull:
    Poco2 la peste 2500 lei nu mai e afacere. Primul poco si acum e megabiznis. Inca da clasa multor telefoane mai scumpe.

    De acord

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus