un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Huawei lansează Y5p cu 399 lei și Y6p cu 599 lei la precomandă

5 May 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

14 comentarii

O lansare online ținută astăzi de Huawei  a arătat două telefoane care vin pe piața noastră cu prețuri foarte mici.

Huawei Y6P – 599 lei în perioada de precomandă, 799 lei după aceea.

Y6P este un model entry-level după preț, dar cu diverse funcții de mid-range. Ecranul, de exemplu, este unul de 6,3 inchi cu un teardrop în partea de sus și o carcasă disponibilă inclusiv pe verde și mov, ceea ce-l face să arate bine pentru un telefon de acest preț.

Are două camere foto, normală de 13 megapixeli cu obiectiv surprinzător de deschis, un F/1.8, și o cameră ultra-wide de 5 megapixeli. Li se adaugă un senzor de adâncime de 2 megapixeli pe spate și o cameră frontală de 8 megapixeli.

Acumulatorul este de 5.000 mAh și nu știu la ce putere se încarcă. Elementele mid-range se opresc aici. Cele entry-level ar fi rezoluția de 720 x 1600 pixeli și chipsetul Mediatek Helio P22, dar măcar cuplat cu 3 GB memorie RAM și 64 GB stocare internă, cu slot de card microSD.

Nu are serviciile Google. La 599 de lei acum, însă, poate fi un telefon bun pentru oameni care nu au nevoie de ele. Facebook și Messenger se pot instala din site-ul oficial, Huawei aduce în ecosistemul lor aplicația HERE Maps, care-i bună și pentru România. Ar putea fi un telefon bun pentru părinți sau bunici.

Huawei Y5P – 399 lei în perioada de precomandă, 599 lei după aceea.

Problema mea cu acest model este că, deși a fost lansat tot astăzi, numele său te face să presupui că ar fi generația anterioară față de Y6P. Modelul are ecran de 5,4 inchi în rezoluție 720 x 1440 pixeli, același chipset Mediatek Helio P22, dar cu 2 GB RAM și 32 GB stocare.

Camera principală este de 8 megapixeli, cea frontală de 5 megapixeli. Acumulator este de doar 3.040 mAh.

Stocarea de 32 GB s-ar putea să fie problematică. Nu sunt la curent cu cât mai ocupă Android acum, dar prea puțină stocare internă uneori nu îți permite să instalezi multe aplicații, chiar dacă pui card microSD de extindere. Then again, nu are serviciile Google la bord, ci doar Huawei AppGallery, iar cu hardware entry-level probabil că nu vor fi instalate multe jocuri sau aplicații voluminoase.

Huawei Tab 8 – aproximativ 500 lei

Este o tabletă entry-level: ecran 8 inchi, baterie de ~5.000 mAh. N-au fost date alte detalii, dar bănuiesc că vom vedea specificațiile complete după lansarea din 20 mai.

Tab 8 este însă gândită mai mult pentru copii, că va veni cu un fel de “kids corner” preinstalat. În teorie, ar putea fi o tabletă ieftină inclusiv pentru proiectele actuale de școală digitală și cursuri ținute prin Zoom, dar în practică rămâne de văzut dacă limitările software ar putea afecta acest aspect.


Cu astfel de prețuri, poate părea că Huawei încearcă să-și crească numărul de clienți în România pentru ca apoi să aibă motive și mai bune să solicite dezvoltatorilor de aplicații să fie prezenți și în Huawei AppGallery, magazinul lor oficial.

Am aflat în timpul concurenței un amănunt interesant: doar pentru că o aplicație este disponibilă în Huawei AppGallery, nu înseamnă că poate funcționa fără serviciile Google Mobile Services preinstalate în telefon. Unele aplicații necesită în continuare GMS. Este exemplul unor aplicații de banking sau jocuri ce pot fi instalate din AppGallery pe un P30 Pro, care are GMS la bord, dar nici măcar nu apar în lista de disponibile dacă se accesează AppGallery cu un P40 Pro (review) sau alt telefon fără serviciile Google.

O concluzie de aici ar fi că, dacă vă interesează foarte tare dacă o anumită aplicație poate rula sau nu pe un telefon fără GMS, trebuie să întrebați pe cineva cu un astfel de telefon. Simplul anunț că aplicația respectivă este disponibilă și în AppGallery nu mai este suficient. În fond, multe servicii pun aplicațiile și pe site-ul propriu sau în Amazon AppStore sau alte magazine, dar nu înseamnă că pot rula fără GMS integrat în Android.

S-au dat însă informații multe despre piața din România, unde Huawei a livrat în 2019 peste 1 milion de telefoane mobile și și-a crescut cota de piață de la 22% la 25%. În trimestrul 1 din 2020, piața totală de telefoane a scăzut cu 5%, dar cota de piață Huawei a crescut cu 10% după ce au vândut aproximativ 60.000 de unități P30 Lite.

Creșterea aceasta, zic eu, poate fi și rezultatul unei inerții apărute din oferte foarte bune la telefoane mobile cu serviciile Google preinstalate, precum P30 Pro sau P30 Lite. Sper ca Huawei să continue bine pe piață, că doar concurența reală ține sub control întreg domeniul, dar dacă Google nu primește din partea guvernului SUA permisiunea de a “exporta” serviciile lor către Huawei (au aplicat de mult pentru o licență, dar fără răspuns până acum), peste un an cifrele s-ar putea să arate altfel. #trăimvedem

    14 comentarii

  1. Nu au nicio sansa aceste telefoane. Exista concurentul direct de la Xiaomi ( Redmi 8 si Redmi 8a) care au cam aceleasi preturi si specificatii, cu mentiunea ca folosesc procesoare Snapdragon 439 si au serviciile Google instalate.

      (Citează)

  2. Telefoane care se vindeau acum 5 ani.
    Consumatorul s-a invatat cu serviciile Google. Nu le ai, nu existi.
    Sau existi ca si cum ai avea Nokia 3510.

      (Citează)

    • Macar Snake sa aibe instalat 😀

        (Citează)

    • Sunt telefoane “de buget redus” si s-au vandut mereu. Dar se adreseaza copiilor, seniorilor si celor care vor un simplu telefon. Vrei sa-i pui pe acestia sa-si caute singuri aplicatiile, sa le instaleze si sa le configureze?

        (Citează)

    • Asa cum a zis Radu, poate telefoanele astea merg pentru bunici (sau pentru oameni mai in varsta care nu au nevoie sa instaleze prea multe aplicatii).
      Iar o baterie de 5000 mAh cuplata cu procesorul Helio P22 ar trebui sa iti ofere 2-3 zile de utilizare fara probleme.

        (Citează)

  3. Typo police: “în timpul concurenței”, presupun ca ar trebui sa fie “în timpul conferinței”

      (Citează)

  4. Sper ca Huawei să continue bine pe piață

    Eu sper sa nu. Sa isi vanda produsele acolo la ei in tara, cum au tinut ascuns covid-ul, sa isi tina si telefoanele pentru ei. Daca maine da Huawei/Xiaomi sau alt producator chinez faliment, foarte bine. Imi asum riscul ca Apple, Samsung, LG si cine o mai face telefoane sa creasca pretul. Si poate ar fi cazul ca producatorii din afara Chinei sa mai produca si prin alte parti. Samsung mai produce si prin Vietnam…

      (Citează)

  5. Nu investiti banii in telefoanele lor, dupa criza de Coronavirus este clar ca Trump nu va ridica restrictiile impotriva gigantilor IT dinChina.

      (Citează)

    • A reușit Trump să se înțeleagă cu Coreea de Nord, crezi tu că nu ajunge la o înțelegere și cu China? 😄

        (Citează)

  6. YP6 e telefon de 400-500 de lei, nu de 800! Ca sa nu mai vorbim ca n-au Google.

      (Citează)

  7. Danyzus:
    Sunt telefoane “de buget redus” si s-au vandut mereu. Dar se adreseaza copiilor, seniorilor si celor care vor un simplu telefon. Vrei sa-i pui pe acestia sa-si caute singuri aplicatiile, sa le instaleze si sa le configureze?

    Copiii vor aplicatiile si jocurile care sunt la moda, iar alea se gasesc in Google Playstore. Daca nu le ai, e ca si cand ai avea Windows Phone.

      (Citează)

  8. Sa imi recomanzi Huawei e ca si cum mi-ar recomanda influenserele Plush Bio.
    Adica pentru cativa lei, ai recomanda orice. Trist.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus