un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Un nou record în cursa Cannonball: 27 ore 25 minute, viteză medie 165 km/h

3 Apr 2020  ·

AUTO  ·

18 comentarii

Cannonball Run este o cursă auto ilegală, de fapt un traseu de viteză și anduranță pe care-l încearcă anual diverși pasionați de mașini. Scopul este să ajungă cât mai repede de la New York la Los Angeles cu o mașină, iar la finalul anului 2019 acest record tocmai a fost doborât. Traseul a fost făcut în 27 de ore și 25 de minute cu un Mercedes E63 AMG special modificat pentru această încercare.

Ca să înțelegeți ce înseamnă asta, traseul total are 2.825 de mile și au obținut o viteză medie de 103 mph sau 165 km/h. Medie! Oamenii aceștia au condus 27 de ore și jumătate cu această viteză medie, că pe anumite porțiuni au depășit-o cu mult. Viteza maximă atinsă a fost de 310 km/h.

Primele curse s-au organizat prin 1970. Eu urmăresc cursa Cannonball de când am auzit de ea. Prima oară a fost în 2007 și am scris și un articol pe blog atunci în care vă recomandam să citiți povestea celor care au doborât recordul în acel an. Articolul respectiv îl găsiți și acum pe Wired și sunt interesante tocmai modificările aduse mașinii de atunci, un BMW M5 echipat cu rezervor suplimentar, camere de termoviziune, stație CB și alte gadgeturi pentru a evita poliția și ambuteiajele.

În 2013, recordul a fost doborât din nou. Puteți citi articolul despre acea aventură pe Jalopnik (e scris de Doug DeMuro, dacă vă sună cunoscut numele). Mașina a fost un Mercedes CL55 cu rezervoare suplimentare, sistem electric modificat pentru a stinge stopurile pentru a scăpa mai ușor de poliție în noapte, scannere de poliție, aplicație Trapster pe telefon (că asta se folosea atunci, nu Waze) șamd.

Citiți aici despre cursa din 2019 și noul record. E63 AMG, dar modificările sunt importante. 700 de cai putere (în original avea mai mult). Sisteme anti-radar și anti-laser, ba chiar unul care avertiza când îi detectează un elicopter de-al Poliției. Waze pe două dispozitive, pentru redundanță.

Au avut până și un periscop cu cameră cu termoviziune pe plafon, pe care l-au folosit pentru a detecta noaptea mașini de poliție oprite pe marginea autostrăzilor și animale sălbatice. Periscopul n-a mers foarte bine, zic ei, pentru că rulau cu viteză atât de mare încât motorul său nu avea forță pentru a-l întoarce în vânt.

Au lipit și autocolant pe mașină pentru a o face să semene mai mult cu o Honda Acord, adică o mașină care să nu atragă atenția pe autostrăzi.

Și a început cursa. Cei trei au plecat la 12:57 am din Manhattan, au ales un traseu prin Nebraska și Utah și au ajuns în Los Angeles la Redondo Beach după 27 de ore și 25 de minute. În întreaga călătorie au oprit doar 22 de minute pentru realimentări.

Clipul de mai jos spune direct această poveste cu imagini și interviuri, o dovadă bună pentru când un clip video este mai bun decât un articol:

Și dacă v-a plăcut asta, citiți și despre alte curse. The 2904 este o cursă pe același traseu, dar cu buget limitat la 2.904 dolari, incluzând mașina, combustibilul și modificările. Un tip a făcut singur călătoria în 34 de ore. C2C Express folosește mașini vechi.

    18 comentarii

  1. Și cum de nu s-au autosesizat serifii locali la aceste fărădelegi?

      (Citează)

    • Fără dovezi clare n-ai ce să le faci oamenilor.

      Dacă eu zic acum că am mers cu 300 km/h până la Oradea, ce-ar putea să-mi facă autoritățile?

        (Citează)

    • Cred ca la noi, doar pe declaratia ta s-ar putea sa ti-o iei un pic…
      La americani – fara dovada clara ( beyond any doubt ) nu te baga nimeni in seama

        (Citează)

  2. Hmm…acum m-ai facut sa revad filmul Cannonball Run si eventual Smokey and the Bandit
    Ce bine ca am timp

      (Citează)

  3. Tare. Complet stupid, dar tare.

      (Citează)

  4. au și drumuri bune pe unde să facă această cursă. anul acesta cred că se va amâna din motiv covid-19, zic și eu, probabil sunt mai multe filtre de poliție.

      (Citează)

  5. nwradu:
    Fără dovezi clare n-ai ce să le faci oamenilor.

    Dacă eu zic acum că am mers cu 300 km/h până la Oradea, ce-ar putea să-mi facă autoritățile?

    Pai nu ai mers? Jeep-ul tau nu prinde 300kmh ?

      (Citează)

  6. Mi se pare interesant că pentru atingerea recordurilor nu s-au folosit mașini americane , sau cel puțin nu în timpurile moderne; tot ingineria germană a câștigat.

      (Citează)

  7. Niste albi intr-un Mercedes sunt de neoprit :))

      (Citează)

  8. Halucinant ca in 2020 mai poate avea loc astfel de cursa, daca politia chiar vrea sa-i prinda. Mai era, in trecut, un canal youtube al unui suedez care facea curse prin Stockholm cu diverse masisni, vara, cand era ziua de aproape 24 de ore, la ei.
    Bravo pentru articol!

      (Citează)

  9. Chiar este o poveste interesanta, mersi!

      (Citează)

  10. Sunt sigur ca vor dobori iar recordul cu o masina electrica.

    /s

      (Citează)

  11. Mi-am amintit de film, cu Dom deLouise si cu ala care-l juca pe Klinger din MASH in rol de miliardar arab, plus o mie de alte vedete. Am murit de ras cand eram pusti, ar fi de luat din nou.

      (Citează)

  12. ipo:
    Mi-am amintit de film, cu Dom deLouise si cu ala care-l juca pe Klinger din MASH in rol de miliardar arab, plus o mie de alte vedete. Am murit de ras cand eram pusti, ar fi de luat din nou.

    Buna idee! Il caut sa-l vad cu kinderii in seara asta

      (Citează)

  13. GabrielG:
    Sunt sigur ca vor dobori iar recordul cu o masina electrica.
    /s

    Doar cablul sa fie un pic mai lung…

      (Citează)

  14. As putea sa jur ca se numea Gumball competitia dar ma rog :D Am urmarit-o in trecut . Petrecerile lor sunt intr-un mare fel .

      (Citează)

  15. Liviu:
    As putea sa jur ca se numea Gumball competitia dar ma rog :D Am urmarit-o in trecut . Petrecerile lor sunt intr-un mare fel .

    Sunt doua competitii diferite Gumball si Cannonball

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus