un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Work from home, o săptămână mai târziu

20 Mar 2020  ·

GÂNDURI  ·

38 comentarii

Când am scris că acum este momentul pentru work from home, cu subînțelesul că ar trebui să solicitați asta angajatorului vostru, m-am gândit că este o situație win-win: oamenii stau acasă și se simt mai în siguranță și văd și ce le fac copiii în această perioadă, iar companiile transmit angajaților mesajul că le pasă și de sănătatea lor, nu doar de munca lor.

Și acum, o săptămână mai târziu, companiile s-au dus în toate direcțiile.

Unele au dat wfh fără reținere. Matilda, de exemplu, va sta acasă o perioadă nedeterminată. Ne gândim la un plan pentru a nu ne urca pe pereți stând doar în casă zile în șir la rând, de exemplu să ieșim zilnic la câte o plimbare prin parc sau ceva asemănător. Poate Playstation.

Altele au dat wfh neoficial. Adică dacă ceri tu, ți se dă, dar nu există o decizie clară a companiei de a-i trimite pe toți angajații acasă. Asta e mai urât, că mi se pare că pasează răspunderea către angajați. Dacă vreunul se îmbolnăvește, compania va spune “ah, păi trebuia să ceri wfh, că ți-am fi dat”.

În cele din urmă, merge și asta, că rezultatul final poate fi același. Dacă vă regăsiți într-o astfel de situație, lăsați rușinea la o parte și cereți wfh. Vorbiți cu colegii ca să cereți cu toții wfh.

Am auzit însă de cazuri ridicole. Cineva mi-a spus că la el în corporație s-a decis să NU se acorde wfh. Lucrează mult pentru străini și sunt întârziați cu niște proiecte, așa că managementul de top a decis să-și asume riscul că unii angajați s-ar putea îmbolnăvi și vrea să-i vadă la muncă.

Înțeleg rațiunea din spate și mi se pare foarte cinică. Dacă dau wfh și proiectele respective nu se termină la timp, n-au scuză, plătesc penalizări, poate nu mai prind la fel de multe în viitor. Dacă, însă, un angajat face coronavirus și trebuie să dea concediu medical sau wfh abia atunci la toată lumea, dintr-o dată ai o scuză bună pentru eventualele întârzieri viitoare. Ar putea chiar invoca forța majoră!

Bănuiesc că nu le pasă deloc de ce vor crede angajații despre managementul companiei, loialitatea lor și alte asemenea principii.

În acest context, aș vrea să vă citez dintr-un email trimis de GM-ul pe Europa al Microsoft angajaților săi:

I’d like all of you to exercise common sense and always prioritize personal safety versus any work-related deliverable.

[…]

my team and I remain fully committed to offering you all the options and support to maintain your sense of security and help you feel protected.

Respectul meu pentru Microsoft tocmai a mai urcat cu o treaptă.

    38 comentarii

  1. la mine *cough oracle cough* nu s-a dat nicio directiva oficiala de la hr, doar au zis daca permite business-ul atunci managerii pot decide dar nu e nimic oficial si multi manageri sunt panicati pentru ca si acum ei sunt direct raspunzatori de oameni cat stau acasa. Problema e ca pe 23 expira recomandarea si nu am primit noi instructiuni, poate azi…

      (Citează)

  2. Astazi e prima zi de “telemunca”, asa ii spune la noi in “corporatie”. La noi in birou a zis sefa ca sa facem o zi da una ba, dar pana azi nu a stat nimeni acasa. Chiar a fost mult volum si avem hartii de plimbat intre departamente, stampile etc… Probabil de saptamana viitoare se va sta mai mult pe acasa avand in vedere ca si ceilalti parteneri isi restrang activitatea(pe zona de transport aerian de persoane). Am mai auzit si de sistemul cu 2 echipa, una asigura permanenta 2 saptamani apoi vine cealalta pentru 2 saptamani.

      (Citează)

    • In 2020 plimbatul de hartii tiparite pentru a “colecta” stampile nu ar trebui sa mai existe. Sunt destule solutii de management de documente, semnaturi electronice, exista chiar si la noi cadrul legal.

      Acesta ar fi momentul optim in care un manager de corporatie sau insitutie ar putea face o reforma. Iar la insitutiile care lucreaza cu publicul larg, unde oamenii nu pot fi invatati rapid sa depuna documente electronice, poate exista o receptie de documente gen cutie postala. Documentele pot fi sterilizate, digitalizate, semnate electronic, si apoi intra pe fluxul electronic.

        (Citează)

    • @Vlad: probabil Robert lucreaza la stat
      @Robert: Tarom?

        (Citează)

  3. Oamenii ezita sa “work from home” daca nu le este impus cu forta. Si asta ptr ca se gandesc asa : eu cer sa lucrez de acasa si ma lasa sa zicem, iar gigel vine la birou, desi ar putea lucra si el de acasa. In ochii sefilor eu par un fricos caruia nu-i pasa de firma iar gigel e un erou care se sacrifica ptr afacere. Daca se ajunge la dat afara, eu zbor primu ca nu-s erou ca gigel.

      (Citează)

    • Gigel si-a ales locul pentru statuia ce i-o va ridica firma sau se mai gandeste?

        (Citează)

    • Gigel nu si-a ales inca locul pentru statuie.
      Dar nici nu se gandeste asa mult ca Ionel unde va trebui sa locuiasca atunci cand firma isi va reduce activitatea, il va concedia si nu va mai avea din ce sa plateasca rata la apartament.

      Stiu, sunt frumoase toate textele astea cu “viata este mai importanta”, dar realitatea arata ca nu este deloc asa.
      Haide sa ne gandim de exemplu la muncitorii din minele de carbuni: este clar ca speranta de viata este mai mica, dar ai nevoie de bani sa traiesti.

        (Citează)

  4. Radu, foarte bune fazele aste acu “autoizolarea 2 saptamani”, si “work from home 2 weeks”, dar banuiesc ca stii si tu ca daca nu se face simultan peste tot, adica te pui fain frumos si “nimic nu misca” 2 saptamani in toata tara, masurile sunt exact irelevante. O sa intrebe unii de ce. Motivul e simplu, stai tu Gheorghe acasa 2 saptamani, hai 3, si iesi oriunde, la magazin sa zicem si intrii in contact cu oameni care deabia vor urma sa intre in cele 2 saptamani de magie. Ce ai facut? Ai frecat cu tix pastele….

      (Citează)

    • Andrei, cred că nu vezi imaginea de ansamblu, avem obiectivele diferite. Tu crezi/speri că putem omorî problema complet cu izolarea socială. E greu de crezut că se poate întâmpla asta, oricând se poate întoarce un purtător din străinătate, sau poate vreun turist, sau poate vreun ministru, nici nu contează. Apoi izolarea socială nu va putea fi aplicată la scară de 100% tocmai pentru că există gigei care știu ei mai bine, sau pentru că avem nevoie ca societate de anumite servicii pentru care izolarea socială chiar nu e posibilă. Scopul ar trebui să fie domolirea răspândirii, pentru a nu bloca sistemul de sănătate. Nicăieri în lume nu există sistem de sănătate proiectat pentru a face față la un aflux de pacienți generat de o pandemie, nici america, nici europa, ce să mai spun de noi. Și atunci scopul realist devine să domolim curba aia din grafice. Pentru care e bun orice efort de izolare socială, de preferat cât mai multă, dar… nu are nici o țară curajul să închidă porțile 2 luni…

        (Citează)

  5. IT, Cluj, luni am fost 2-3 persoane din 9 (unii nu toata ziua), iar de marti toti de acasa. Inca nu stiu care sunt provocarile, dar o sa le descopar.

      (Citează)

  6. La noi cum a venit firma (corporatie din Timisoara) si a zis oameni buni de astazi wfh ne-am dus toti nimeni nu este la birou :)

      (Citează)

  7. In acest moment avem un procent de WFH care tinde spre 100% iar HR-ul duce munca de lamurire cu cei care totusi insista sa vina la birou (foarte putini). Va fi cel putin cat e tara in stare de urgenta. Firma multinationala, cu sediul principal in Milano. Usor de implementat ca oricum aveam WFH 2 zile/saptamana

      (Citează)

  8. La mine la serviciu, media și publicitate, e wfh opțional de miercurea trecută și obligatoriu de luni, în sensul că se merge la sediu doar pentru urgențe. Prima concluzie după o săptămână e că mă doare spatele și trebuie să fac cumva să aduc scaunul de la serviciu acasă.

      (Citează)

  9. Corporatie cu domeniu IT: initial cand s-au inchis scolile au spus ca oricine vrea isi poate lua “homeoffice” ca sa stea cu copiii. Vineri a venit anunt oficial pentru 30 de zile toata lumea homeoffice.
    La noi era permis la cerere oricand cu o motivatie sumara. Ba chiar avem si optiunea homeoffice permanent pentru cine vrea in unele departamente.

    La mine pana acum impactul este devastator: raspund la mailuri de la 8- 23. Nu ma misc de pe scaun cu orele in timp ce la birou ma mai chema un coleg, altul la o vorba la o “tigara”. Abia astept sa se termine.

      (Citează)

    • Same here. :|
      Daca mai pui si un copil mic in schema… Practic intre 6-23 e un timp random in care lucrezi, mai ai grija de copil, mai mananci, mai stergi un praf. Nu o sa mearga asa mult timp.

        (Citează)

    • Eu am impus colegelor sa deschida calculatoarele la 9 si sa le inchida la 6. Asta peste capul sefului al mare, care ne spune ca e criza si moare firma. Am ramas eu sa raspund la mailuri pana la 23, ca de-aia sunt sef de departament…

        (Citează)

    • Asta ține de voi și de cum vă organizați acasă. După 18 închideți chestiile legate de muncă și aia e, altfel o să vă urcați pe pereți.

        (Citează)

  10. La noi biroul cred ca e inchis. Nu sunt sigur, n-am mai trecut pe acolo de 2 saptamani si mail-urile de informare le trimit astia in olandeza, asa ca nu prea le citesc. Dar stiu ca, ultima oara cand am citit ceva, ziceau ca toti lucreaza de acasa in afara de receptionera si instructori. Si mai nou am vazut ca au mutat si cursurile online, asa ca doar receptionera mai are ce face acolo.
    Toata firma e in semi-shutdown. Proiectele cu Spania si Japonia sunt pe pauza, pentru ca nu poti face tot remote. Mai lucram asa la ce se poate, dar unii clienti deja au oprit proiecte pe termen nedefinit.
    Aia care nu le-au oprit, si-au rezolvat problemele cu VPN-ul si nici la ei nu mai vine nimeni la munca (in departamentele cu care avem noi treaba, ca in rest, la productie, se lucreaza as usual).
    Acasa e ok, sunt obisnuit ca oricum lucram de acasa mult. O sa incep sa alerg iar, parcul e aproape si cartierul e pustiu. Mi-am luat si niste chestii de la Hornbach saptamana trecuta si am ce face in weekend. Problema e ca, din cate am inteles, cam toata industria de film si TV (seriale) s-a oprit. Deocamdata e ok ca mai am cateva seriale pe care nu le-am vazut, dar constat ca se anunta zile grele.

      (Citează)

  11. Noi lucram de 2 saptamani deja de acasa. Nimic special, e aproape ca si cum ai fi la birou, cu mentiunea ca 1/2 din zi sta televizorul pornit unde doreste sotia si cealalta 1/2 unde crede ea ca doresc eu. Eu firma romaneasca, ea multinationala. Iesim doar la alergat, cel mai mult 3 ore duminica trecuta.

      (Citează)

  12. Este cea mai urâta perioadă. Apropo de parc ,la noi in oraș circulă politia si cum te vad ( chiar daca esti singur ) te trimit acasa ,deocamdata frumos ,dar daca nu te conformezi te ameninta ,asa ca i-ati gandul de la plimbari fie ele cat de scurte .

      (Citează)

  13. Ca idee de petrecere a timpului care nu implica pixeli, pot sa sugerez Board Games. Dar jocuri relativ recente, care sunt balansate si ofera provocari dpdv strategic.e Sunt o gramada de liste si formuri care recomanda jocuri bune in 2. As recomanda 7 Wonders Duel, Azul si Lords of Waterdeep pentru inceput.

      (Citează)

  14. Eu ies din casa doar o data la 2-3 zile. Azi am fost pe la ora 8:30 sa cumpar niste chifle care imi plac, de la un magazin-brutarie. Era lejer, fara aglomeratie, doar cateva persoane.

      (Citează)

  15. La noi a fost wfh in 2 faze:
    – optional, cei care au copii, de cand au primit copiii liber
    – obligatoriu toata lumea de luni (sapt asta)

    Feedback: desi lucrez mai multe ore, productivitatea o simt ca este mai scazuta.
    Pentru ca ma tot intrerupe juniorul, pentru ca mai pui o masina de spalat sau stiu eu ce prostie prin casa, pentru ca e mai greu sa comunic cu colegii de echipa, pentru ca n-am setupul de la birou (monitoare, docking, scaun mai confortabil etc)

      (Citează)

  16. ipo:
    La mine la serviciu, media și publicitate, e wfh opțional de miercurea trecută și obligatoriu de luni, în sensul că se merge la sediu doar pentru urgențe. Prima concluzie după o săptămână e că mă doare spatele și trebuie să fac cumva să aduc scaunul de la serviciu acasă.

    Sau iti iei o bila din aia din Decathlon, eu pe asta stau.

      (Citează)

  17. La noi e WFH 100% toata firma de saptamana asta, iar eu lucram full de acasa de saptamana trecuta, sunt flexibil la capitolul asta.
    Corporatie, sedii principale in Milano si Londra, IT.

    Treaba asta mi-a confirmat ca NU imi place sa lucrez de acasa si nu as putea sa o fac permanent.

    La nevasta s-a bagat WFH pentru mame tot de saptamana asta, si inteleg ca incet incet incep si ceilalti.

    Vorba cuiva de mai sus, 2 in casa care incearca sa lucreze + copilul care vrea joaca… Happy thoughts, happy thoughts… :)

      (Citează)

  18. @nwradu et al: poate ar fi un moment bun sa discutam si de aspectele pecuniare ale crizei. Incep eu, companie de publicitate locala, se anunta ca nu vor fi pe moment disponibilizari. Estimarea mea din burta e -20% la salarii incepend de luna viitoare.
    Pareri?

      (Citează)

    • Aici deocamdata nu e nici o problema. Corporatie germana destul de mare, probabil prima abonata la bani publici in caz de ceva. Destul de eficienta, a trecut printr-o reorganizare de curand, desi anul trecut veniturile nu au fost extraordinare.
      Local firma o duce bine, dar probabil ca o sa scada income-ul. Nu ma astept la concedieri, stiu cat se chinuie sa gaseasca oameni si i-ar costa mai mult sa angajeze din nou peste 5-6 luni decat sa plateasca salarii degeaba. In plus, statul olandez acopera cam 90% din salariul alora care stau acasa, in anumite conditii.
      Pentru mine nu ma astept sa se schimbe ceva acum. Salariul e in contract si bonus-ul pe anul asta e bazat pe rezultatele de anul trecut. In 2021 va fi mai nasol, pentru ca vor scadea grav billable-urile in urmatoarele luni.

        (Citează)

  19. La cel mai mare ISP din Romania, ****, se lucreaza WFH incepand cu 10.03 primele persoane de test, dupa alte 2 zile toata lumea, au mai ramas doar echipe in teren cu program mai limitat. s-au simplificat procedurile de pontaj, fara hartogaraie. cine a avut nevoie de pc/laptop si-a luat de la birou.

    Multe firme s-au gandit si la business impact si bine au facut, daca ti se imbolnavea un om intr-un departament si luau toti, era greu. Mai bine asa sa fie lumea safe.

      (Citează)

  20. La noi s-au miscat extraordinar de repede.
    Desi pana acum nu exista conceptul de Work from Home in companie, in mai putin de 1 saptamana toata lumea a plecat acasa.

    Am inceput demersurile de joi, iar luni deja peste 90% din oamenii de la birou lucrau de acasa. Acum suntem la 100% WFH, cu exceptia celor de pe teren, care trebuie in continuare sa isi desfasoare activitatea.

      (Citează)

  21. Dacă îți povestesc cum stau lucrurile la Renault, te iei cu mâinile de cap. Deciziile se iau contradictoriu fata de ce recomanda autoritățile. De exemplu, a fost reorganizat traseul către Titu pana pe 5 aprilie de la 7 autocare care circulau pe mai multe rute în București, acum circula doar doua ce aduna pe toți din tot orașul. Motivul : erau 6-7 persoane într-un autocar de 55 persoane. Acum cele doua sunt pline. Ce zici de asta… ? Au mai dat și mail ca au optimizat transportul… (bineînțeles nu din punct de vedere reducere risc)
    De wfh nici nu mai zic, doar șefii s-au izolat și nu mai vin.

      (Citează)

  22. In data de 9 am anunțat conducerea ca vreau sa îmi las echipa sa lucreze de acasă (lucrez în IT). Pe marți aveam planul de lucru făcut, l-am trimis mai departe, am anunțat ca toți colegii mei de miercuri lucrează de acasă (am pus în el și plusuri și minusuri, unul dintre ele era faptul ca munca se continua, ca altfel își vor lua mulți concediu! Mai ales cei cu copii).
    Pe urma mi-am luat ceaiul, au început toți cu de toate, am ajuns și la partea în care răspândesc panica printre restul angajaților din firma, au fost de acord pana la urma sa lucreze de acasă doar cei care au copii. Le-am spus sa își vadă de treaba și dacă vrea cineva, poate sa ii sune sa ii cheme ei la birou eu nu o fac – nu a făcut-o nimeni, lucrurile nașpa nu le anunță ei.
    Mi-am asumat căcatul și ghici ce? După 3 zile aveau ședințe de management sa vadă cum pot sa lase și pe alții acasă, sa vadă ca alți șefi de departamente nu au niciun plan, ca nu s-a gândit nimeni la cei care lucrează pe teren (o masca, o mănușă, o ceva ceva…). După inca o săptămână toată lumea e de acord cu lucrul de acasă 🙂.

      (Citează)

  23. Eu sunt curios cum reusesti sa-ti umpli tot timpul liber ramas in urma prescurtarii “work from home” de atatea ori. pare mult.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus