un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Reducerea transportului în comun mi se pare o greșeală

19 Mar 2020  ·

GÂNDURI  ·

15 comentarii

Mă gândeam la o chestie. În esență, decizia STB de a reduce cu 25% flota în circulație pentru că a scăzut numărul de călători este o decizie greșită.

Practic, reducând flota îi forțează pe călătorii existenți să stea în aglomerație în stație sau în mașini/tramvaie, iar aglomerațiile, mai ales în spații închise și în rândul clienților uzuali ai STB, ar trebuie evitate. Așa că, în loc ca STB să mențină aceeași flotă și călătorii să poată sta la 2 metri distanță unul de altul, numărul de vehicule se reduce și călătorii stau poate la 1 metru distanță.

Da, apare o reducere de costuri, dar poate nu-i momentul pentru așa ceva.

Mă uitam pe ce-a anunțat astăzi MTA-ul, care-i serviciul de transport din New York. Include autobuze, metrou și probabil și trenuri ușoare, că acolo totul e integrat, au un singur primar la un oraș de 13 milioane, nu 7 primari ca noi, și transportul în comun sub umbrelă comună.

MTA-ul (de fapt metroul) spune că pe 17 martie au înregistrat cu 3,7 milioane mai puțini călători decât anterior:

A scăzut cu 66% numărul de călători, cum ar fi.

Am căutat pe site-ul lor oficial informații. Nu scrie nicăieri că ar fi redus numărul de vehicule sau trenuri. Și MTA-ul are site actualizat la zi, cu tot cu pagină informativă despre ce măsuri au luat pentru igienizare, status în timp real pentru fiecare linie de transport șamd. La aceeași oră, site-ul metrorex.ro nu se încarcă.

Când începe să meargă (de obicei după ce încerci și cu www în față), afli că și Metrorex a redus cu 15% trenurile.

Iar pe site-ul stbsa.ro, cel mai recent articol este din 13 martie, noi fiind acum în 19 martie. Nu au o secțiune clar evidențiată despre Covid-19 și măsuri luate. Și cum site-ul este neactualizat de 6 zile, informația că au redus cu 25% flota în circulație o afli momentan doar din presă, nu și oficial de la ei.

Dar na, așa o fi când trăiești din bani de la bugetul primăriei, fără nici o grijă pentru performanță, cetățeanul plătitor de bilet și informarea generală a publicului.

    15 comentarii

  1. sau e o idee buna pentru ca:
    – ii descurajeaza pe cei care ar vrea sa se plimbe aiurea pt ca stiu ca nu au cu ce
    – pot dezinfecta mai bine un numar mai mic de vehicule (mai ales ca stim ca resursele in directia asta sunt limitate – inclusiv resursa umana)

      (Citează)

    • Se vede ca toti aveti masini, ca boierii. Nu mai mergeti cu STB. Reducerea nu afecteaz ape NIMENi, autobuzele cirucla cu 3-4 insi, de unde aglomeratie?!

        (Citează)

  2. Tu zici ca daca circula mai des nu se mai aglomereaza oamenii? Eu zic ca apocalipsa, aia biblica, va veni cand primul pensionar nu va mai dori sa se inghesuie pe scara lui 41 si va alege sa se urce in ala din spate, care asteapta sa poata trage in statie.

      (Citează)

  3. Eh, n-ai vrut să scapi încă o ocazie de a găsi un pesedist vinovat (Firea, în cazul ăsta)…
    Faptul că “guvernul tău” e complet dezorientat și incapabil nu l-ai sublinia.

      (Citează)

    • Sa zici sarut-mana, doamne-ajuta si bogdaproste ca nu e Viorica cu madam Carmen si stimabila Sorina acum in Guvernul nostru!
      Cu programul ala din scoarta in scoarta!
      App, ai vazut ads-urile ca dau ajutoare la toata lumea? Din ce bani boss?

        (Citează)

  4. Poate au redus proporțional cu câți mai călătoresc acum? Și, de fapt, au păstrat pe traseu prea multe mijloace de transport raportat la câți oameni mai circulă.

      (Citează)

    • Nici macar. Ar putea sa reduca si cu 50%, tot n-ar fi probleme. Am vazut zi autobuzele aproape goale, cateva persoane. Mai ales ca cine are de mers putin o ia pe jos. Nu mai ia nimeni autobuzul pentru o statie.

        (Citează)

  5. Ieri am fost un pic cu bicicleta prin oras si in herăstrău, am văzut o grămadă de autobuze aproape goale sau chiar goale si circulând la intervale prea dese deci nu se pune problema de aglomerație, in plus se recomandă evitarea totală a vehiculelor. Mie mi se pare o idee bună ca au scos din autobuze. Apropo sunt sigur ca daca nu scoteau de pe rute vehicule altu se găsea sa ii atace ca de ce se plimba autobuze goale

      (Citează)

  6. Este evident o masura care mareste aglomeratia atat in statii cat si in mijlocul de transport. Toata lumea urla pentru distanta sociala, cretinii nostri fac fix invers.

    Si nu, nu au spalat nimic si nu au dezinfectat nimic, autobuzele si metrourile la fel de infecte si murdare sunt si acum. Doar ca nu avem noi curajul sa ne ducem sa vedem cu ochii nostri.

      (Citează)

  7. Ieri am folosit tramvaiele în intervalul orar 14.30-15.00, in tramvai mirosea foarte puternic a clor, tramvaiul destul de gol maxim 20-30 persoane.
    Astăzi intervalul orar 10.45- 11.15 tramvai la fel goluț, astăzi mirosul era suportabil ( se simțea miros de clor dar suportabil).
    Din ce am văzut zilele acestea ( sunt cumva obligată să folosesc tramvaiul) : destul de goale. Nu stiu dimineața cum sunt tramvaiele – am noroc că în perioada aceasta pot ajunge la serviciu mai târziu ( de obicei din statia de unde urc eu dimineață pe la 7.10 – cam 50-70 persoane urcă)

      (Citează)

  8. Noi avem un metrou nou, infipt (la propriu) intr-un depou al Metrorex de 2 ani.
    Si pe tine te mira ca Firea s-a gandit cum mai scoate niste banuti ca sa ii dea pe cine stie ce idiotenii?

    Eu sincer as fi bagat urmatoarea replica zilele astea:
    – Uite popor “capitalist” daca stati acasa, si folositi mijloacele de transport in comun, vom avea acesti timpi de transport dupa ce se termina criza: Berceni- Pipera: 30 de min! Militari-Pantelimon: 40 min! Drumul Taberei: poti sa iesi de acolo in sub o ora!
    Mai mult, vom avea aer ca in padurea Baneasa chiar si fara pomi!

    In schimb… liniste si pace… si tampenii garla!

      (Citează)

  9. La noi autobuzele ( nu avem tramvaie ,caci s-au scos ) sant la fel de infecte, barele au urmele de maini dimineata la fel ca si seara ,de mirosuri nici pomeneala , singura metoda de precautie ptr soferi este ca prima usa este blocata cu un afis si atat . In schimb ,nu mai sant aglomerate dar batranii inca se mai plimba frumusel in cautarea produselor cu pret vechi ,caci evident ca in orice ” criza la noi ” in Românica ,se scumpesc cam toate . Unii poarta manusi si masca altii nimic ,iar cozile de la farmacii se maresc pe zi ce trece .

      (Citează)

  10. Mi-am luat bicicleta. Nu imi pasa de stb, metrorex etc

      (Citează)

  11. maine-poimaine le scoate pe toate, da-le dreacu!

      (Citează)

  12. asa este, eu merg cu tramv 1 si este aglomerat, daca Luni Marti erau 3-4 calatori Miercuri Joi Vineri au fost vro 20-25. nope No wfh!!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus