un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Whisky Kavalan Sherry Oak: extraordinar!

18 Jan 2020  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

18 comentarii

Știați că taiwanezii fac whisky? Eu am aflat prima oară de Kavalan în 2016, când au câștigat un premiu foarte mare în acest domeniu, cel mai bun single malt dintr-un singur butoi, după ce în 2015 câștigaseră cel mai bun single malt la aceeași competiție. Surprinzător pentru o distilerie înființată în 2005, nu?

Whisky-ul care a câștigat în 2016 este un Kavalan Sherry Oak Matured din gama Solist, adică denumirea lor pentru single cask. Nu l-am găsit în România, dar l-am luat pe cel mai apropiat: un Sherry Oak Matured făcut din amestec de mai multe butoaie, îmbuteliat tot în 2016.

Sticla am cumpărat-o în 2018 și am deschis-o acum. Nu se găsește pe piață în acest moment, dar stați cu ochii pe Finestore că ei aduc Kavalan din când în când, și poate pe Best Value.

Sherry Oak Matured, adică maturat în butoaie ce anterior au ținut sherry. Sherry-ul este un vin fortifiat, adică vin cu adaos suplimentar de rachiu de vin, produs în Spania și Portugalia. De la zona Jerez a spaniei a venit numele de xeres, iar englezii l-au anglicizat ca sherry. În Portugalia, astfel de vin se numește de obicei vin de Porto.

Kavalan Sherry Oak Matured a luat de la astfel de butoaie o aromă dulce extraordinar de bună, fiind foarte mieros, plăcut pe limbă, cu aftertaste foarte lung. Este printre cele mai bune whisky-uri băute vreodată (ever!), ajunge în top 5 al meu. Cel aflat în stoc pe Finestore acum, Port Cask Finish, ar trebui să fie similar, petrecând o scurtă bucată de timp în butoaie de vin de porto.

Apropo de whisky-uri, înainte să filmez acest episod am făcut fotografia de mai jos. Pe majoritatea le-am luat de la Finestore de Black Friday, iar vreo două le-am primit cadou de Crăciun; am luat și o sticlă de Caol Ila care deja este desfăcută și n-am mai inclus-o aici.

Am material pentru viitor, zic eu.  Mă gândesc să fac și episoade în care le compar, câte două, așa că dacă aveți sugestii pentru “meciuri”, spuneți în comentarii. Eu aș fi curios să compar Glenfiddich 15 ani cu Glenlivet 18 ani, iar pe Glenmorangie l-aș compara cu Cardhu sau cu Balvenie.

Blanton, cel cu sticlă mai sferică, este un bourbon băut în Washington și care mi s-a părut excelent. În septembrie nu-l aveau cei de la Finestore, dar le-a venit un lot chiar înainte de Black Friday, iar Matilda mi-a luat unul cadou de Crăciun.

    18 comentarii

  1. Bautura si femei… la bautura avem deja review-uri astaptam si pentru a 2-a parte :)

      (Citează)

  2. Vezi ca blogul e urmarit si de cei tinerei inca minori, pune 18+ la beuturile care nu-s sapanie de copii..

    E aproape la fel cu (de)gust(a)tul minunat care dureaza foarte mult la tigari.. Fie ele si electronice, sanatoase..

    Eu inca astept reaprinderea pasiunilor fine gen filatelie, numismatica etc..

      (Citează)

  3. Un producator taiwanez interesant cu produse f bune.
    “Sherry Oak Matured, adică maturat în butoaie ce anterior au ținut sherry. Sherry-ul este un vin fortifiat, adică vin cu adaos suplimentar de rachiu de vin, produs în Spania și Portugalia. De la zona Jerez a spaniei a venit numele de xerxes, iar englezii l-au anglicizat ca sherry. În Portugalia, astfel de vin se numește de obicei vin de Porto.”
    Ai un x in plus la Xeres si Xeres/Sherry/Jerez este diferit de vinul de Porto. Soiurile de struguri sunt diferite, dar si procesul de fermentatie este diferit.

      (Citează)

    • Da, mulțumesc, am corectat. Dacă te uiți la clip, am explicat mai bine cum e treaba cu Oloroso. Am zis că-i asemănător cu vinul de Porto ca să înțeleagă mai bine toată lumea despre ce e vorba, că vin de Porto mai găsești la noi, dar sherry e ca și inexistent.

        (Citează)

  4. Glenmorangie Nectar D`or este unul pe care-l testez constant – e absolut fantastic .
    Ca sa le testezi bine, trebuie subiecte aprinse si niste prieteni, nu prea merge un review in fata camerei .
    Btw – ai tabloul din stanga sau chiar toate par strambe :)))

      (Citează)

    • E de la perspectiva camerei.

        (Citează)

    • O recomandare (nu un sfat, că nu-mi permit):
      Încearcă Glenmorangie 18 YO Extremely Rare Single Malt; recunosc că nu l-am încercat pe cel recomandat de tine, dar ăsta de care scriu cred că este inegalabil…

        (Citează)

  5. Juan Panamera

    18/01/2020 la 6:01 PM

    Limba Română făcută muci : senzație!
    Ia niște lecții de vorbire; ceva de bază, nu “arta vorbirii”.
    Încă ceva : pune-ți ideile în ordine, pe hărtie, înainte de a înregistra clip-ul.Sari haotic de la idee la alta, și ai un vocabular foarte sec, “limbă de lemn”.Iar ceea ce mai prinzi de pe net, din materialele in Engleză, traduci foarte prost.
    Încă ceva : citește atent etichetele de pe sticlele de la raft, apoi verifică pe net; vei fi surprins să afli că până și in whisky ieftin de tot, de teapa lui “Queen Margot” , este premiat.

      (Citează)

    • Nu-mi da lecții, mă pricep mai bine decât tine la astea și oricum nu știi cum îmi organizez filmarea.
      Caută un pic pe net și s-ar putea să descoperi că sunt premii și premii.

        (Citează)

  6. Glenfiddich 15 ani e artagos rau, nu m-am inteles cu el. In schimb cel de 12 este mi-nu-nat!

      (Citează)

    • Glenfiddich-ul e Solera; adică un amestec din care cel mai tânăr are 15 ani.
      Am mai scris cândva pe aici despre metoda Solera.
      După mine-l bate pe ăl de 12 ani… și nu la preț, ci la … personal satisfaction.

        (Citează)

  7. nwradu:
    Nu-mi da lecții, mă pricep mai bine decât tine la astea și oricum nu știi cum îmi organizez filmarea.
    Caută un pic pe net și s-ar putea să descoperi că sunt premii și premii.

    “La astea”.
    Fii mai specific, dom’inginer.

      (Citează)

    • La cum filmez deja, ce trebuie făcut, ce pot face cu ce am la dispoziție și ce fel de video aleg să fac. Nu e primul meu clip.

      Dacă vrei să dai sfaturi, dă-o în mod constructiv, nu criptic de genul “traduci foarte prost”, că nu țin minte să fi tradus nimic. De asemenea, când dai sfaturi, e bine să arăți și din ce postură le dai. Ai experiență în făcut clipuri? În băut whisky? În dicție? Trebuie să-i dai cuiva și motive să-ți urmeze sfatul, că altfel pe net e plin de ele.

        (Citează)

  8. Morrissey:
    Glenfiddich 15 ani e artagos rau, nu m-am inteles cu el. In schimb cel de 12 este mi-nu-nat!

    Ce variantă/expresie? Solera sau Distillery Edition.

      (Citează)

  9. nwradu:
    Nu-mi da lecții, mă pricep mai bine decât tine la astea și oricum nu știi cum îmi organizez filmarea.
    Caută un pic pe net și s-ar putea să descoperi că sunt premii și premii.

    IWSC ;)

      (Citează)

  10. Juan Panamera: Ce variantă/expresie? Solera sau Distillery Edition.

    Solera

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus