un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Virusurile nu rezistă mult timp pe obiecte, dacă vă temeți de asta

28 Jan 2020  ·

GÂNDURI  ·

32 comentarii

În caz că vă temeți că ați putea lua virusuri de pe diverse obiecte, de exemplu de pe colete venite din China sau de pe bara de autobuz atinsă de cineva cu HIV sau orice altfel de astfel de idei, nu vă temeți, șansele pentru așa ceva sunt mici.

Virusurile supraviețuiesc cel mai bine în interiorul unui organism sau în condiții apropiate cu așa ceva. În afara acestor condiții, de exemplu pe un ecran de telefon sau de pe balustrada din metrou, nu-i chiar ideea lor de confortabil.

CDC-ul american are deja o pagină cuprinzătoare despre noul virus din China. Nu neg, americanii sunt mai expuși acestuia cu tot turismul și comerțul dintre cele două țări, dar este un răspuns foarte rapid la nevoia de informare. SARS și probabil și noul virus din Wuhan, China, se transmit prin particule eliminate de strănut sau tuse și de pe obiecte contaminate cu astfel de particule. Poate supraviețui câteva zile în mediul înconjurător.

Mi se pare interesant însă cât de speriați sunt medicii implicați în problemă de acest nou virus. O noutate este că virusul se răspândește înainte ca o persoană infectată să aibă simptomele infecției. Adică poți da lejer altora virusul înainte să știi că îl ai și tu.

Un alt epidemiolog, care a predat la Harvard și lucrează în industria medicală, a pus pe Twitter niște cifre alarmante: rată de infecție între 2,5 și 3,8, adică numărul de persoane diferite infectate de către o persoană, cea ce înseamnă o creștere foarte rapidă a numărului de infecții. Epidemia de gripă din 2009 a fost de 1,48, de exemplu.

Mai îngrijorător mi se pare faptul că arată o cercetare preliminară despre cum doar 5% dintre persoanele infectate au fost identificate. Adică nu sunt 2.000 de cazuri, ci ar putea fi 40.000 deja, dar marea majoritate neidentificate încă.

Și mai zice o chestie îngrijorătoare: că până pe 4 februarie, numărul celor infectați va fi de peste 191.000 în varianta mediană, cu interval de 132.000-273.000 pentru variantele cele mai bune și cele mai rele.

Pare rău. Nu de alta, dar parcă și problema din World War Z a început dintr-un oraș chinezesc și apoi au fost milioane de zombie inclusiv pe fundul oceanului. Poate nu ajungem până acolo.


N-am găsit o listă cu majoritatea virusurilor celebre, așa că dacă aveți curiozități despre cât rezistă acestea în mediul înconjurător, mai bine căutați pe Google acel virus și accesați articolele din surse oficiale, că sunt multe. Un site cuprinzător este chiar CDC-ul, mereu actualizat la zi și bun inclusiv dacă vă interesați pentru călătorii în diverse țări.

Virusul gripei supraviețuiește în șervețele cam 15 minute. De pe mâna cuiva, în 5 minute. În schimb, poate supraviețui câteva ore în particule de apă din atmosferă.

Virusurile care dau răceala clasică supraviețuiesc cam o oră pe piele, dar până la 7 zile pe obiecte. Rezistă mai bine pe inox și plastic decât pe țesături. (ambele dintr-un articol NHS, care-i un fel de Ministerul Sănătății din Marea Britanie). În caz că vă întrebați cum de luați gripă sau răceală de la cineva din jur, explicația cea mai probabilă este legată de faptul  că tusea și strănutul aruncă particule mici de lichid pe o zonă mare din jur, iar acestea plutesc în aer multă vreme.

Hepatita A rezistă pe mâini câteva ore, dar în mediu lichid pentru câteva luni. Hepatita B și C rezistă câteva zile în afara corpului. (Verywell Health)

HIV nu se transmite prin contact cu o persoană infectată, deci nici o șansă prin obiecte. Nu se transmite nici prin salivă sau zgârieturi. Pe de altă parte, virusul poate rezista mult timp în sânge întărit sau lichid, dar și în alte lichide corporale (dar nu salivă). (de la CDC)

Pe scurt, nu degeaba spun toate sfaturile să vă spălați pe mâini. O igienă bună ajută întotdeauna. Dacă vă temeți de spațiul public, există mici spray-uri cu dezinfectant ce se vând aproape în orice supermarket pe la casă. Am auzit de oameni care dimineața își spală biroul, atunci când ajung la muncă; după ce citești destule informații precum cele de mai sus, începe să pară o idee bună.

Și aici a fost vorba de virusuri. Bacteriile sunt cele care se înmulțesc oriunde câtă vreme au suficientă temperatură și umiditate, ba chiar supraviețuiesc și prin spațiul cosmic. Alea sunt scary rău.

 

    32 comentarii

  1. Virusi: Programe având capacitatea de autoreplicare, concepute pentru a perturba funcționarea calculatoarelor.

    Ai dreptate, nu poti sa te infectezi cu virusi, poate cu virusuri!

      (Citează)

    • Am asteptat o zi ca Radu sa corecteze. Nimic. Aceeasi graba in a arunca articolul pe masa si godspeed. Ma amaraste lipsa de interes pentru comunitatea de care nu e interesat sa o dezvolte.
      Radu, nu stiu altii cum sunt, dar eu, in cazul blogurilor, sunt sensibil la activitatea creatorului in comentarii. De-aia nu mai intru la Cetin, de ex. (bine, doar cand scrie madamme). Pentru atitudinea lui. La tine incep sa ezit din cauza absentei, pentru ca pare ca doar iti programezi articolele sa apara aici si apoi mai deschizi tu din cand in cand. Si nu vreau sa te deranjez.
      Stiu ca exagerez putin, dar zau ca mi se pare al naibii de important cand primul comentariu iti atrage discret atentia ca ai folosit pluralul incorect si sare in ochi. Toata lumea citeste primul comentariu. Tu nu?

      In alta idee, de doua saptamani umblu prin spitale cu ai mei. Cel mai mult am fost la fundeni (Trestioreanu). Si sunt siderat de lipsa de iginiena minima. La toaleta m-am spalat cu propriul sapun (serios, aveam necesarul de internare la mine) si cand am cautat ceva sa ma sterg o tanti care spala, pardon, intindea urina pe jos cu un mop mai ca a ras de mine. Apa calda nu e decat putin in timpul zilei, oricine intra si iese cand vrea.. etc. De liftiere nu mai vorbesc, ca nu o sa inteleg niciodata de unde se strange atata acreala.
      A, si pe pereti sunt afise cu dumnezeu mantuitorul…

        (Citează)

    • @iona, Radu are program de gravide.
      Si vorbiti in soapta, ce draq, sa nu-l trezim.
      Nu e ca si cum ar trai din blog..

      Sunt curios daca incepem si injuram dupa cat timp (daca) se prinde :)))

      ps: la cetin am renuntat si eu. A devinit mult prea arogant si autosuficient.

        (Citează)

  2. Nu pui mana nespalata la gura, nas sau ochi si ar trebui sa fii OK.

      (Citează)

  3. Pe twitter mai multi indivizi dezbat aspecte ale genomului viruaului din Wuhan. Pare fi creat in laborator. Sunt si articole din februarie 2019 care fac referire de un laborator epidemiologic din Wuhan.

    https://twitter.com/DrEricDing/status/1221990534643929089?s=19

      (Citează)

  4. Sfinte sisoie, am primit in ultima luna vreo 5-6 chestiute comandate de pe aliexpress … nici prin cap nu mi-a trecut sa ma gandesc ca pot sa aiba virusache pe ele.

    Acuma daca tu zici ca nu rezista, mmm, nu stiu ce sa zic, ar insemna ca spalatul pe maini de exemplu este inutil impotriva virusilor, pentru ca pentru a fi intr-adevar eficient ar trebui sa ne spalam pe maini la fiecare 15 minute sa ma rog, foarte des.

    Adica daca eu ma spal pe maini de 5 ori pe zi, de exemplu inainte de masa, nu ma ajuta decat impotriva virusurilor pe care i-am captat in ultimele 15 minute sau ceva de genul asta, ca oricum cei mai multi virusi luati pe parcursul zilei vor fi deja fie in nasul meu, fie morti pe mana.

    Totusi peste tot se zice sa ne spalam pe maini ca masura contra gripei (de exemplu).

    Unde mai pui ca, tehnic vorbind, virusii nu sunt vii, deci nici nu stiu despre ce vorbim.

      (Citează)

  5. “ViruÈ™ii nu rezistă mult timp pe obiecte, dacă vă temeÈ›i de asta”

    Nimic mai fals. Duamna firea nu are aceeasi parere.

      (Citează)

  6. Ziua 1: Tocmai am primit un colet de pe aliexpress. Mai trebuie sa ajunga inca unul zilele urmatoare (daca nu-l fura aia de la Posta, desi acum nu cred ca-i mai atrage asa mult). Va tin la curent daca fac febra, frisoane si altele. Mentiune: coletul a fost expediat din Shenzhen cu Singapore Post.

    PS. aseara am fost la 11-12 farmacii in Bucuresti si nu aveau masti chirurgicale de pus pe fata. Nici nu stiau daca mai aduc. Aveau in schimb conserve la Kaufland.

      (Citează)

    • Bai nene, sunt in Bucuresti zilele astea si zici ca au iesit toti chirurgii din sala de operatii direct pe strada. Daca stiam ca asta e moda, luam si eu masca de acasa.

        (Citează)

    • Masca poti sa iti iei din magazine de bricolage, daca tin praful si vaporii de acetona, or fi bune si de virusi. De exemplu asta:
      https://www.hornbach.ro/shop/Semi-masca-simpla-de-protectie-Drager-X-plore-1320-FFP2/7488131/produs.html
      Altfel orice bumbac udat tinut la nas/gura face un filtru foarte bun si eficient.

      Marfa venita de pe Aliexpress face cateva drumuri cu avionul, la cala, unde este frig, lipsa de oxigen si radiatii nefiltrate de 10km de atmosfera. Asa ca sunt sterilizate binisor cand aterizeaza. Ce se intampla in depozitul Postei Romane e alta discutie.

        (Citează)

    • eh, mastile oricum nu prea sunt eficiente.

      mai bine ar fi sa invete lumea sa tuseasca doar in servetel sau in cot, daca nu au servetel la indemana.

      “Dr David Carrington, of St George’s, University of London, told BBC News “routine surgical masks for the public are not an effective protection against viruses or bacteria carried in the air”, which was how “most viruses” were transmitted, because they were too loose, had no air filter and left the eyes exposed.

      But they could help lower the risk of contracting a virus through the “splash” from a sneeze or a cough and provide some protection against hand-to-mouth transmissions.”

        (Citează)

    • Pai am acasa o 3M 6000 series, cu 2 filtre de vapori. O luam asa, de aspect, ca daca am ajuns sa port masca pentru a ma feri de gripa inseamna ca viata e trist. De parca tuica fiarta nu ar mai ucide toti virusii.

        (Citează)

    • Marean: eh, mastile oricum nu prea sunt eficiente

      mastile alea de le pui pe gura+nas pe care le primesti de obicei cand vizitezi un spital.. sunt de fapt pentru protectia celorlalti – sa nu raspandesti tu chestiile tale pe acolo.

      daca vrei o masca pentru protectia ta.. ea trebuie sa fie ermetica (sa nu intre aer pe laterale) si sa aiba filtrul potrivit

        (Citează)

  7. Asta cu contactul trebuie clarificata pentru ca da, dintr-o strangere de mana nu iti iei mai nimic.

    Dar din contact sexual neprotejat, riscurile sunt altele si nu sunt neglijabile.

    Si din saliva poti sa iti iei virusi – concentratia este mica dar exista si acolo, mai ales daca exista zgarieturi sau alte rani.

      (Citează)

  8. Virusurile este pluralul corect din terminologia medicala. Virusii sunt aia digitali.

      (Citează)

  9. Acum e momentul sa reamintim ca bancnotele romanesti erau cele mai “bune” purtatoare de germeni patogeni dintre valutele analizate in nu stiu ce studiu.

      (Citează)

  10. Giani Mucea:
    Bai nene, sunt in Bucuresti zilele astea si zici ca au iesit toti chirurgii din sala de operatii direct pe strada. Daca stiam ca asta e moda, luam si eu masca de acasa.

    Nu o poarta de placere, Muceo. Sunt copii, batrani, gravide, persoane cu diverse boli si imunitatea scazuta care trebuie sa se protejeze. Nu e o moda, ci o necesitate. Dar e mai usor sa te hahaiesti din spatele tastaturii.

      (Citează)

    • Eu stiam ca masca e purtata de cei bolnavi ca sa nu imprastie in jur prin stranut / tuse, ca sa ii protejeze pe ceilalti. Ca masca nu protejeaza purtatorul (doar daca e d’aia de gaze cu care ne jucam in copilarie).

      Ori oamenii au devenit ultra responsabili si civilizati dintr-o data ori sunt prosti de bubuie ca intotdeauna.

        (Citează)

    • @Deea: Bullshit. Marea majoritate sunt tineri.

        (Citează)

  11. Clar: adio sex oral! :)

      (Citează)

  12. “HIV nu se transmite prin contact cu o persoană infectată, deci nici o È™ansă prin obiecte.”

    Pe bune? Adică se transmite doar prin transfuzie/injecÈ›ie, sau excepÈ›ional prin …telepatie..????? ( normal, sexul e exclus..)

      (Citează)

  13. Gaelex: …
    Marfa venita de pe Aliexpress face cateva drumuri cu avionul, la cala, unde este frig, lipsa de oxigen si radiatii nefiltrate de 10km de atmosfera. Asa ca sunt sterilizate binisor cand aterizeaza. Ce se intampla in depozitul Postei Romane e alta discutie.

    Adica deja suntem imuni dupa cateva colete primite primite prin posta !?
    Atunci ma declar vaccinat/imun !

      (Citează)

  14. Nu vine nici un virus cu Aliexpress, stati liniștiți! Că nu rezistă ăla 3-4 săptămâni pe drum. A zis și dr. Streinu Cercel.

      (Citează)

  15. Din comentarii rezultă că noi nu avem sistem imunitar.

      (Citează)

  16. Radu: cum adică rezistă mai bine oe plastic dar nu poți contacta un virus/bacterie de bara din autobuz? Ca bara aia este acoperită cu plastic.

      (Citează)

  17. cris:
    Eu stiam ca masca e purtata de cei bolnavi ca sa nu imprastie in jur prin stranut / tuse, ca sa ii protejeze pe ceilalti. Ca masca nu protejeaza purtatorul (doar daca e d’aia de gaze cu care ne jucam in copilarie).

    Ori oamenii au devenit ultra responsabili si civilizati dintr-o data ori sunt prosti de bubuie ca intotdeauna.

    Stiai complet gresit, mai documenteaza-te. Asta ca tot vorbim de prostie rasunatoare.

      (Citează)

  18. Pentru primul paragraf ce surse de informare ai? Ce fel de pregatire profesionala?
    Directorul de la Bals explica tocmai contrariul.

      (Citează)

  19. Asta e pub? Te-a platit ministrul?
    Trollezi?

    Sunt virusi care rezista in spatiu…

      (Citează)

  20. Te rog citeste asta inainte sa-l citezi pe doctoru ala de la Harvard.
    https://twitter.com/ferrisjabr/status/1220963553911271424

    Nu e asa neagra situatia.

      (Citează)

  21. Iona:
    Am asteptat o zi ca Radu sa corecteze. Nimic. Aceeasi graba in a arunca articolul pe masa si godspeed. Ma amaraste lipsa de interes pentru comunitatea de care nu e interesat sa o dezvolte.
    Radu, nu stiu altii cum sunt, dar eu, in cazul blogurilor, sunt sensibil la activitatea creatorului in comentarii. De-aia nu mai intru la Cetin, de ex. (bine, doar cand scrie madamme). Pentru atitudinea lui. La tine incep sa ezit din cauza absentei, pentru ca pare ca doar iti programezi articolele sa apara aici si apoi mai deschizi tu din cand in cand. Si nu vreau sa te deranjez.
    Stiu ca exagerez putin, dar zau ca mi se pare al naibii de important cand primul comentariu iti atrage discret atentia ca ai folosit pluralul incorect si sare in ochi. Toata lumea citeste primul comentariu. Tu nu?

    In alta idee, de doua saptamani umblu prin spitale cu ai mei. Cel mai mult am fost la fundeni (Trestioreanu). Si sunt siderat de lipsa de iginiena minima. La toaleta m-am spalat cu propriul sapun (serios, aveam necesarul de internare la mine) si cand am cautat ceva sa ma sterg o tanti care spala, pardon, intindea urina pe jos cu un mop mai ca a ras de mine. Apa calda nu e decat putin in timpul zilei, oricine intra si iese cand vrea.. etc. De liftiere nu mai vorbesc, ca nu o sa inteleg niciodata de unde se strange atata acreala.
    A, si pe pereti sunt afise cu dumnezeu mantuitorul…

    A dracu, ce va mai zgarie pe retina

    “Conform DOOM2 forma viruÅŸi se referă la virusul informatic, iar pentru agentul patogen există ambele forme de plural, atât viruÅŸi, cât ÅŸi virusuri.”

      (Citează)

  22. corny:
    @iona, Radu are program de gravide.
    Si vorbiti in soapta, ce draq, sa nu-l trezim.
    Nu e ca si cum ar trai din blog..

    Sunt curios daca incepem si injuram dupa cat timp (daca) se prinde :)))

    ps: la cetin am renuntat si eu. A devinit mult prea arogant si autosuficient.

    Cetin s-a dus demult pe apa sambetei, are o aroganta absolut gretoasa si isi schimba parerile dupa cum bate vantul. Am renuntat demult sa mai intru pe pagina lui. A esuat complet.

      (Citează)

  23. In the present study, we have demonstrated that SARS CoV can survive at least two weeks after drying at temperature and humidity conditions found in an air-conditioned environment.

    https://www.hindawi.com/journals/av/2011/734690/

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus