un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Două monitoare LG de gaming și unul ultrawide de muncă serioasă ce vor fi reduse de Black Friday

13 Nov 2019  ·

TEHNOLOGIE  ·

12 comentarii

Black Friday este un moment bun pentru a cumpăra un monitor de gaming, unul cu refresh mai mare de 60 Hz. Nu-i un dispozitiv crucial, așa că puteți aștepta până când găsiți oferte bune de preț, cum se întâmplă în această perioadă.

De ce un monitor cu refresh mare? Cel mai bun răspuns mi se pare acesta: dacă ai un PC puternic, cu o placă video performantă, este păcat să o limitezi cu un monitor ce nu poate afișa decât 60 de cadre diferite pe secundă, că atât are refresh-ul panelului.

O astfel de situație înseamnă că, deși placa video poate genera 80-100 fps, monitorul poate desena maxim 60 dintre ele în fiecare secundă, dacă are panel de 60 Hz, iar restul se pierd. Mai multe frame-uri afișate în mod real în fiecare secundă înseamnă de fapt o imagine mai fluentă, o experiență mai plăcută, plus că aduce și mici avantaje în jocurile unde contează milisecundele, precum în shooterele online. Nu mai intru în detalii, am scris aici un roman, iar mai jos puteți vedea un clip video care arată diferențele între refresh-uri.

Cei de la LG mi-au trimis o listă de astfel de monitoare. Nu știu unde vor fi disponibile și la ce preț, dar pariez pe PC Garage, care pe 15 noiembrie va avea reduceri de Black Friday orientate mai mult pe gaming, iar în prezent au pentru diverse alte game de produse.

LG 34GL750

Văd că încep direct cu modelele tari. 34GL750 are, după cum îi spune codul, diagonala de 34 de inchi pe un display 21:9 curbat. Panelul este unul IPS cu rată de refresh 144 Hz și acoperire de culori sRGB 99% și o tehnologie motion blur reduction ce reduce timpul de răspuns la 1 ms când este activată.

Monitorul are certificarea G-Sync Compatible oferită de NVIDIA, adică a fost testat de această companie și verificat că respectă condițiilor lor de variere a refresh-ului pentru eliminarea reală a artefactelor nedorite. Dispune și de tehnologia Adaptive-Sync, care-i un standard introdus de VESA în specificația DisplayPort 1.2a pentru a elimina, ca și G-Sync, acele artefacte de tearing sau stuttering. Practic, cele două spun că monitorul va funcționa bine cu ambele tipuri de plăci, NVIDIA și AMD.

Panelul, care are rezoluția de 2560 x 1080 pixeli, suportă și HDR10, deși nu mi-e clar cu ce luminozitate maximă. Un mod HDR poate fi util în diverse jocuri ce au loc în beznă.

Monitorul arată și foarte bine, în caz că este important acest aspect. Negru și roșu, are picior cu ajustare pe înălțime a ecranului, singurul dezavantaj este că-i destul de lat la 34 de inchi, chiar dacă pe raport 21:9. În prezent costă 3.000 de lei la PC Garage.

LG 27GL63T

Probabil soluția preț/performanță cea mai bună: 27 de inchi, rezoluție Full HD, panel 144 Hz IPS cu acoperire de culori sRGB 99%.

Și acesta are ambele certificări, G-Sync Compatible și Adaptive-Sync, plus tehnologia de reducere a blurului de mișcare 1ms MBR.

Ecranul este plat, nu curbat, iar diagonala se potrivește bine cu rezoluția maximă și nici nu ocupă foarte mult loc pe masă. Ca aspect, îl păstrează pe cel roșu cu negru și poate fi ajustat pe înălțime, chiar dacă nu mai are liniile “supersport” de pe cel de mai sus.

LG 34WL850

Acesta nu-i un monitor de gaming, dar știu că va fi la reduceri, așa că-l trec tot aici. 34WL850 este un monitor pentru muncă, util în diverse programe pentru că este un model ultra-wide de 34 de inchi, cu raport 21:9 și rezoluție maximă 3440 x 1440 pixeli. Momentan costă 5.277 lei la PC Garage.

Panelul are 60 Hz, de asta zic că nu-i de gaming, dar vine cu certificare VESA DisplayHDR 400 și HDR10 și acoperire de 98% a gamutului de culoare DCI-P3, care-i folosit în cinematografie și alte aplicații vizuale în care colorizarea sau reproducerea cât mai fidelă a nuanțelor este importantă. Include și calibrare hardware a culorilor.

Și dacă tot este gândit pentru muncă, i-au pus și Thunderbolt 3, port cu care poți transfera la 40 Gbps spre unități compatibile și, mai important, înseamnă că acest 34WL850 poate fi utilizat ca monitor secundar conectat la un laptop compatibil TB3. Mai are în plus și două porturi USB 3.0 și poate încărca dispozitive cu până la 60W.

Mai are și două difuzoare integrate, plus un software cu care poți împărți rapid ecranul în diverse moduri pentru scenarii de tip split-screen. Arată și bine, carcasă albă cu argintiu și picior cilindric.

Unde este util? În diverse aplicații unde suprafața mare, împreună cu rezoluția de 1440 px, sunt avantaje reale, plus redarea fidelă a culorilor. E un monitor pe care să faci editare video și foto, de exemplu, randare și animații. Iei Premiere Pro, întinzi un timeline lat cât tot monitorul și rămâi și cu spațiu suficient pentru restul interfeței. Și chiar dacă nu are legătură cu DCI-P3, acel 1440px pe verticală și posibilitățile de split-screen îl fac pretabil și pentru programare sau alte activități în care învârți simultan multe ferestre.

    12 comentarii

  1. 3000 de lei, 5200 de lei – numai din astea “ieftine”.

    Am in plan sa imi iau un monitor de 60 cm, am vazut in utimele luni cu 450-500 de lei, HP, mi se pare ca era.

      (Citează)

  2. M-am gândit și eu la un ultrawide pentru a înlocui setupul dual-monitor de acum dar aș merge pe un model de 38 inch. Astea de 38 inch au rezoluția 3840 x 1600 și chiar și nereduse le găsești acum tot la același preț cu acel 34. Deci ai mai mulți pixeli și pe verticală și pe orizontală fiind mult mai pretabil pentru multi-tasking, aș spune că ar înlocui cu succes 2 monitoare normale alăturate, pe când cel de 34 mai greu.. (2 x FULL HD = 2 * 1920 = 3840 pixeli, cel de 34 are doar 3440 pixeli)

    Monitor LED IPS LG 38″, Curbat, Ultra-Wide 4K, HDR 10, Display Port – 5270 lei acum pe emag
    Monitor curbat IPS LED Dell UltraSharp 38″, UltraWide WQHD, – 5299 lei

    Nu mă aștept la mari reduceri de BF. De obicei la produsele de top reducerile sunt mici.

      (Citează)

  3. Daca a trecut careva de la 2 monitoare la un ultrawide, sunt curios de pareri. Ma gandeam sa iau si eu unul mai mare, dar la munca lucrez pe 2×24 si mi se pare un setup mai bun pentru a gestiona ferestre multiple decat un ultrawide.

      (Citează)

    • Eu am uw 29” main si dell 24” secondary.

      Nu pot sa trec de la dual monitor doar pe uw. eventual 2 uw :).

        (Citează)

    • Eu am un LG de 29” (2560 x 1080) și e ok, dar nu grozav – e o rezoluție mai ciudată și văd că nu orice placă video o nimerește cu orice cablu. Pentru mine a fost cel mai mare monitor pe care l-am găsit la momentul respectiv sub 1000 de lei, deci nu aveam nu știu ce așteptări pe partea de calitate a imaginii. UW e bun dacă lucrezi cu ferestre, eu am preferat înainte 2 monitoare cu o aplicație sau o fereastră pe tot ecranul și astfel când mă uitam la un ecran vedeam centrat fereastra care mă interesa, așa că e puțin ciudat să-l împarți în cadrane. Faptul că e UW parcă îmi atrage prea mult privirea într-o parte.

      Depinde și cum poți scala ferestrele, de exemplu un document e mai îngust în timp ce o aplicație de grafică e de obicei wide. Eu zic momentan prime impresii, că deși am monitorul de ceva timp, nu-l folosesc zi de zi și nu aș putea spune că m-am obișnuit,

        (Citează)

    • Tot pe 2 x 24″ lucrez si eu, dar acasa am 1 x Dell 27″ 2k si 1 x Samsung” 27 FHD (mai vechi) si mi se pare mai util asa, ca mai pun un video fullscreen pe unul, o aplicatie ceva pe celalalt, sau unul sta oprit daca e cazul. parca e mai multa flexibilitate asa, dar pacat ca la culori nu se apropie nicicum unul de altul.

        (Citează)

    • Deci e cum credeam, daca lucrezi cu mai multe ferestre e mai dificil cu UW.
      Dar da, 24 pare cam mic. Pe de alta parte, 27 cu FHD se vede cam nasol (asta de la client e asa). Deci as avea de ales intre 27 main+24 secondary si 2×27.
      Merci pt info.

        (Citează)

    • Nu pot să mă plâng că s-ar vedea nașpa pe 27″ FHD, nu e pixelat. Risipă de inchi, da, ar fi, dar și pe 27″ cu 2k deja trebuie să dau zoom câte puțin altfel e obositor de mărunt textul pentru mine, cu -1 dioptrie.

        (Citează)

    • Nu e neplacut, dar nu e nici sharp. Si m-am cam obisnuit cu sharp.
      Mi-am mai dat seama de o problema pe care nu o luasem in considerare: daca iau 2 monitoare trebuie sa mai arunc din rahaturile de pe birou. Decizii, decizii..

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus