►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄
Mi se pare, de la o vreme, că am ochii mai sensibili la lumină. Simt tot mai des nevoia de ochelari de soare, ba chiar zilele trecute m-am găsit dorindu-mi ochelarii deși afară era înnorat, fără nici o urmă de cer senin. Asta cu norii nu-i de fapt așa importantă, că aceștia funcționează ca o suprafață mare de difuzia a luminii Soarelui, dar nu mă așteptam să mijesc ochii și pe nori, în luna octombrie.
Sunt singurul care pățește asta? Nu țin minte, când aveam 20-25 de ani de exemplu, să fi avut așa nevoie de ochelari de soare nici măcar vara. Oare ne paște pe toți fotosensibilitatea asta pe măsură ce stăm tot mai mult în interiorul clădirilor, lucrând la monitoare luminoase?
Aceștia sunt ochelari Oakley pe care i-am probat în încercarea mea de a arăta precum omul din Deus Ex.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
25 comentarii
12/11/2019 la 6:42 AM
Ești o persoană care din câte îmi dau seama își petrece mai toată viața în fața ecranelor. E normal că ochii tăi să fie obosiți să nu facă față luminii puternice de afară.
Și eu pățesc așa, stâd de la 12 ani o mare parte din timp (33 ani acum) tot in fața ecranelor.
O poți ameliora ieșind mai mult afară și făcând mai mult sport ( ceea ce implică ochii mai mult: e.g. tenis, bicicletă, ping pong, baschet…). Va ajuta sa focalizezi mai des in diferite puncte ceea ce va antrena mușchii ochiului.
Problema nu trebuie rezolvată neapărat pentru termen scurt, ci pe termen lung când vor fi și mai suprasolicitați ochii.
Alexandru Georgescu(Citează)
12/11/2019 la 6:49 AM
Daca porti ochelari cu lentile heliomate cam asta patasti. Si e aiurea.
Dar uneori si oboseala isi spune cuvantul.
Jules(Citează)
12/11/2019 la 7:14 AM
Persoanele care au ochii de culoare deschisa dezolvata mai frecvent sensibilitate la lumina puternica. Patest si eu destul de des si partea proasta e ca imi e scarba sa port/car ochelarii de soare cu mine.
iMars.ro(Citează)
12/11/2019 la 7:23 AM
Corect, se numeste fotofobie si este mai frecventa la persoanele cu ochii de culoare deschisa in general la cei albastrii. Eu unul nici nu suport ochelarii de soare si atunci cand sunt la volan cu cineva langa mine mereu primesc intrebarea “da tu cum vezi sa conduci ca tii ochii aproape inchisi?”.
Dorin(Citează)
12/11/2019 la 7:29 AM
Ai făcut și un control al fundului de ochi? Nu strică puțină prevedere, mai ales că fotofobia poate însoți anumite probleme (infecții virale, dezlipire de retină..). Sau poate fi și cum a explicat i.Mars.ro mai sus.
gabi(Citează)
12/11/2019 la 7:52 AM
Pe scurt:
– exercitii cu ochii
– exercitii de privire in departare
– pauze la 40-50min de calculator.
Becul cu neon sau led au efect asupra sensibilitatii.
Foloseste lampa cu bec clasic, filament.
me(Citează)
12/11/2019 la 2:44 PM
Neon da, e daunator. LED nu. Bec cu filament nu stiu unde mai gasesti.
Giani Mucea(Citează)
12/11/2019 la 7:56 AM
Doar cand ma trezesc, putin ma deranjeaza lumina in rest doar la zapada, cand totul este alb, imi curg ochii.
ionica(Citează)
12/11/2019 la 9:01 PM
da bravo, ma!
GabrielG(Citează)
12/11/2019 la 8:17 AM
Nu stiu daca de la varsta sau de la stat cu botul in deviceuri, dar si mie mi se intampla la fel
Mihai Oprisiu(Citează)
12/11/2019 la 9:52 AM
Am aceeasi problema, tot ochi deschisi la culoare, dar mi-e lene sa car ochelarii dupa mine acum toamna.
Irina(Citează)
12/11/2019 la 10:15 AM
Nu pot sa zic ca sunt mai sensibil la lumina acum decat eram inainte, doar ca imi pasa mai mult de comfort si sa elimin problemele marunte. In plus, in ultimii ani conduc foarte mult. Deci anul asta am comandat o pereche de ochelari de soare si a fost una dintre cele mai bune investitii (plus ca nu prea a fost investitie pentru ca asigurare medicala si beneficii ale firmei).
Giani Mucea(Citează)
12/11/2019 la 10:24 AM
Doar mie mi se pare că mașinile noi dotate cu faruri “inteligente”/led să nu orbească șoferii de pe contrasens sunt cele care orbesc cel mai tare pe timp de noapte?
Nico(Citează)
12/11/2019 la 10:48 AM
Posibil sa fie de la ochelarii de soare purtati in exces, se obisnuiesc ochii cu ei si dupa aia cand nu ii ai ti se pare soarele foarte puternic (cel putin asa am patit eu). Am rezolvat problema renuntand la ei pentru o perioada, dupa care am incercat sa ii port doar cand era nevoie (gen condus, soare ff puternic, etc).
Radu(Citează)
12/11/2019 la 12:10 PM
stau cu ochii in calulator de pe la 10 ani, deci de vreo 28 de ani si din fericire nu am nevoie inca de ochelari. nici de vedere nici de soare, pe aia chiar ii detest, prefer sa ma incrunt si sa fac “ochii mici” :) decat sa ii port. si am ochi verzi, deci nu sunt sigur ca teoria cu ochii deschisi la culoare tine.
ce e sigur e ca incepand de pe la vreo 35 de ani ar trebui sa iti verifici ochii macar la 2 ani (si eu nu prea am facut-o din pacate), ca risti tot felul de probleme.
stefan(Citează)
12/11/2019 la 2:11 PM
Raspunsul este “ai nevoie de lentile heliomate”. Astea se adapteaza si filtreaza bine lumina (paradoxal cand este ceata e de fapt multa lumina reflectata in particulele de apa din vapori).
Se poate pune strat heliomat si pe sticla plana (cum aveam eu la un ochi).
F.(Citează)
12/11/2019 la 3:21 PM
pwm. tot ce e led palpie
cici(Citează)
12/11/2019 la 5:20 PM
Mergi la oftalmolog. Un ITP la ochi e la fel de necesar ca mersul la dentist sau la dermatolog.
Marce(Citează)
12/11/2019 la 8:56 PM
Wow. Absolut uluitor. Toti isi dau cu parerea sau cu experienta, dar nici unu nu a adresat cel mai important aspect. Alimentatia ta contine suficienta vitamina A de origine animala? (Retinol) Poate incerci sa consumi ficat de peste sau vita de cateva ori pe saptamana pentru catva timp si vezi cum stai… Alte carente elementare? Obiceiuri? Etc.
Syn(Citează)
12/11/2019 la 9:47 PM
Incredibil. Fantasmagoric. M-am pishat pe mine de uimit ce sunt. Toti isi dau cu parerea de oameni normali sau isi impartasesc experienta de oameni normali, dar nici unul nu a reusit sa identifice corect o potentiala problema medicala si sa indice o potentiala cauza a acelei potentiale probleme. Parca ar fi oameni normali.
Syn, maestre, esti prea bun pentru universul asta rece.
Giani Mucea(Citează)
13/11/2019 la 9:38 PM
Port ochelari de mai mult de 10 ani asa ca cred ca pot emite o parere “in cunostinta de cauza”.
Dupa 35 -40 de ani structura anatomica a ochiului se schimba, si nevoile de ochelari la fel. Unii capata sensibilitate la lumina, altii au ochii obositi chiar daca poarta ochelarii “obisnuiti”.
Un om cu o alimentatie normala nu prea are carente de vitamina A. Dar nu sunt medic.
F.(Citează)
12/11/2019 la 11:19 PM
La asta mă gândeam și eu zilele trecute la volan. Acum câțiva ani nu mă deranja nici măcar soarele care îmi bătea direct in față și nu suportam ochelarii de soare. Acum când virez și mă surprinde lumina directă a soarelui zici că sunt vampir, nu știu cum să trag parasolarul mai repede. Și eu cred că din cauza statului in birou 9 ore pe zi cu mici pauze și foarte putina lumina naturala, sa nu deranjăm colegii.
Mihai(Citează)
27/11/2019 la 2:14 PM
Salut Radu,
Ai cumva activat pe telefon optiunea “filtru albastru”?
Ecranul telefonului este super stralucitor cu aceasta optiune activata.
Valentin(Citează)
27/11/2019 la 2:47 PM
O am activată, mi se pare foarte bună. Simt cum îmi relaxez mușchii ochilor când o activez. Nu face ecranul mai strălucitor, doar elimină niște lungimi de undă albastre.
nwradu(Citează)
27/11/2019 la 3:15 PM
Si eu o tineam activata, acum am dezactivat “filtrul blue”.
Cand elimini ceva, lasi loc pentru altceva. Albastrul este inlocuit cu alt tip de lumina.
Nu spun ca am dreptate, poate ma insel, doar iti voi povesti experienta mea si poti trage singur concluziile.
Cand ai scris acest articol nu realizam ce ma deranjeaza la ochi, m-ai ajutat sa identific faptul ca sensibilitatea la lumina crestea din ce in ce.
Am fost atent la mine si observam ca sensibilitatea venea de la dispozitivele electronice, neclar de la care.
Mi-am amintit ca aveam in sertar ochelari facuti la magazine cu optica medicala, cu antireflex, de pe vremea cand stateam la monitor cu tub.
I-am purtat si am inteles ca nu este de la laptop.
Ochii ma deranjau/sensibilitatea la lumina se accentua cand stateam pe telefon.
Din vechile informatii pe care le-am adunat cand mi-am luat ochelarii cu antireflex mi-am amintit ca telefonul este nerecomandat pentru citit carti (de-asta sunt eReadere, cu ecrane speciale) pt ca este stralucitor.
Ma tenta foarte tare sa imi iau ochelari cu antireflex si Blue (filtrare lumina albastra) si pentru acasa, cand am realizat ca pe telefon deja activasem “filtru albastru”.
Mi-a venit ideea sa-l dezactivez si din primele secunde am perceput:
1. Culorile pe telefon mi se pareau nenaturale, prea mult albastru.
2. Ochii mi s-au relaxat in cateva momente si am putut butona telefonul fara deranj crescut pe masura ce trecea timpul.
3. La o zi distanta, culorile mi se par normale pe telefon, fara “filtru albastru” si am putut naviga pe net lejer, cu ochii nederanjati de lumina telefonului.
Partea neterminata
Desi simt o ameliorare pentru luminozitate, mai dureaza pana cand revin la normal.
Important este ca acum sunt nederanjat de lumina electronicelor si simt ca nu senzatia nu se mai accentueaza.
Eu as numi-o senzatie de stralucire a tot ce este in jur, in special pe lumina mai puternica.
Acum continui sa port la work ochelarii antireflex, mi-am creat un nou obicei.
Iti multumesc inca o data pentru articol.
Din senzatiile pe care le am, am marea incredere ca am gasit rezolvarea, la mine.
O zi frumoasa
Valentin(Citează)