un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Poți fi identificat de la distanță după bătăile inimii

1 Jul 2019  ·

TEHNOLOGIE  ·

6 comentarii

Pentagonul a dezvoltat o tehnologie prin care poți fi identificat de la distanță după bătăile inimii. Nu mă refer că recunoaște că este un om acolo, ci chiar îl identifică deoarece felul în care bate inima fiecărui om este unic, exact ca amprenta sau retina.

Tehnologia se bazează pe vibrometrie laser, adică utilizarea unui laser pentru a detecta vibrațiile foarte mici ale unei suprafețe. În caz că vă întrebați cum funcționează asta, un laser (pe o frecvență invizibilă ochiului, bănuiesc, nu vă închipuiți Star Wars aici) este ațintit spre acea suprafață și se reflectă din ea. Micile vibrații ale suprafeței respective îi modifică frecvența (efectul Doppler), iar un receptor foarte, foarte, mulți-de-foarte-aici fin recepționează raza laser reflectată și îi detectează micile modificări de frecvență, dându-și seama astfel cât de mult și cum vibrează acea suprafață.

În acest caz vorbim de suprafața pielii, care vibrează ușor datorită mișcării diverselor părți ale inimii.

Vibrometria laser nu-i ceva nou, se folosește de mulți ani în diverse aplicații industriale și în spionaj. Un laser proiectat de la distanță pe sticla unei ferestre poate detecta micile vibrații ale acesteia atunci când oamenii din acea cameră vorbesc și undele sonore produse de ei se lovesc de respectiva sticlă. Acum câțiva ani am lucrat chiar la un proiect ce includea și dispozitive împotriva spionajului prin așa ceva.

În cazul bătăilor inimii, oficialii spun că  acestea pot fi detectate pentru identificare de la o distanță de 200 de metri și prin haine ușoare. Sigur, trebuie să știi dinainte cum vibrează inima cuiva pentru a-l putea identifica ulterior după aceasta, dar bănuiesc ca poți folosi același echipament întâi pentru o citire și poți salva datele pentru identificare viitoare, dacă va fi nevoie.

Mi se pare uimitor cât de departe a ajuns tehnologia și ce se poate construi cu echipamente suficient de sensibile. În acest caz, un astfel de vibrometru poate fi utilizat pentru a urmări și identifica o persoană chiar dacă are glugă, dacă este mascată ca-n Misiune Imposibilă sau dacă nu poți utiliza alte mijloace de identificare.

O primă aplicație ar putea fi securizarea unor zone. De exemplu, ai niște suspecți de terorism în țară și te temi ca nu cumva deghizați să scape de supraveghere și să se infiltreze în mulțime. Cu un astfel de laser, i-ai putea găsi în continuare. Nu funcționează prin haine groase, dar tot este ceva în plus.

O altă aplicație ar putea fi în domeniul medical. Ai putea obține un EKG printr-o măsurătoare simplă, fără contact, fără electrozi montați în diverse puncte pe corp.

Mie toată treaba asta îmi spune și că intimitatea dispare, treptat, din lume. Poți încerca să ți-o protejezi, dar pe termen lung, în afara vreunei revoluții drastice în domeniu, privacy-ul dispare treptat.

surse: Engadget, MIT Technology Review. foto: electro-cardiogramă de Dima Sobko/Shutterstock.

    6 comentarii

  1. Extraordinara tehnologia, pacat ca e oprita de haine.
    Si nu inteleg cum proiectezi o raza laser pe o suprafata de sticla. Gen, nu trece prin ea?

      (Citează)

    • cam toate descoperirile de acest tip existau deja cu multi ani inainte, doar ca nu sunt accesibile decat serviciilor secrete, armatei, etc. faptul ca ni se spune ca au anumite limitari, probabil e valabil pt dispozitivele de uz civil.

        (Citează)

  2. Tone de bani aruncate la canal pentru o chestie care da chix de la o banala cafea. Sau aspirina.

    Nu mai zic de medicamentele pentru inima care schimba ritmul in ambele sensuri.

      (Citează)

  3. Interesante job-uri ai avut. Sau cel putin tehnologiile de care te-ai lovit acolo …

      (Citează)

  4. nu e chiar așa cu cafeaua, pulsul omului oricum nu e constant, în funcție de stimulanți, efort, căldură ș.a.m.d, dar sînt mulți parametri, lungimea fiecărui interval din complexul p-qrs-t care formează semnalul electric al inimii, și ansamblul lor nu se modifică așa ușor cu medicamente sau alți factori. Sigur, în timp mai lung (mai ales dacă respectivul capătă o boală de inimă), cînd vorbim de ani, se pot modifica, dar pe termen mai scurt se poate obține o “amprentă” destul de precisă.

      (Citează)

  5. Cred ca vei fi impresionat sa vezi tehnologia asta folosita pentru orice obiect:
    https://www.ted.com/talks/abe_davis_new_video_technology_that_reveals_an_object_s_hidden_properties?language=en

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus