un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Plăcile de bază X570 pentru noua generația de procesoare Ryzen sunt acum în magazine

8 Jul 2019  ·

TEHNOLOGIE  ·

12 comentarii

Și ca să terminăm cumva cu noua generația de hardware AMD, astăzi PC Garage a listat și plăcile de bază cu chipset X570, cele construite pentru noile procesoare Ryzen. AMD a lansat acum tripleta procesoare – chipset – plăci video, review-urile și testele au început să apară pe Internet și astfel avem o nouă generație de hardware pe piață de la acest producător.

Pentru plăci de bază X570, am găsit listate 9 modele cu prețuri între 971 lei pentru Gigabyte X570 Gaming X și 1.682 lei pentru Asus Pro WS X570-ACE. Prețurile sunt mari, dar cumva justificate prin suportul PCI-Express 4.0; în combinație cu procesoarele Ryzen generația a treia, rămân mai multe canale disponibile pentru USB și alte periferice, rezultând un sistem rapid în întreg ansamblul său.

Când am scris despre noile Ryzen săptămâna trecută, cineva spunea că plăcile X570 sunt exagerat de scumpe. Da, sunt, dar mie placa de bază mi se pare cea mai importantă într-un sistem nou pentru că este “fundația” pe care construiești și pui alte componente nu doar acum, dar și în anii viitor.

Dacă vă bate gândul să faceți un PC cu Ryzen 3xxx, nu are rost să mergeți pe o placă de bază veche cu X470/B450, chiar dacă vor suporta noile procesoare printr-un update de firmware. Probabil că sunt ultimele procesoare pe care le vor suporta, pe când cu un X570 veți putea în viitor să faceți upgrade la Ryzen de generația a 4-a, când o apărea, sau la o placă video cu PCI-Express 4.0 și alte componente.

Eu unul am mers mereu pe ideea asta: am luat o placă de bază cu chipset de ultimă generație tocmai ca să pot face apoi upgrade de procesor în anii următori. Prefer o placă de bază nouă acum și un procesor mid-range, păstrând posibilitatea ca în viitor să pot face upgrade la un procesor de top din generația următoare. Toate indiciile spun că AMD va păstra socketul AM4 și în viitor, deci nu vor fi probleme.

Cei care nu sunt interesați de overclocking, BIOS foarte configurabil și foarte multe funcții incluse pot aștepta lansarea viitoarelor plăci de bază cu chipset B550 sau cum le va spune AMD, acestea X570 fiind orientate mai spre zona enthusiast/prosumer/gaming. Apar și acestea în curând.

On to the reviews: “In the majority of our system benchmarks, AMD more often than not is able to best Intel’s Core i7-9700K and i9-9900K in terms of performance” și “In anything that is more than lightly multi-threaded, AMD is also able to take the performance crown among mainstream desktop processors, thanks to their inclusion of 12 cores in their top SKU Ryzen 3900X” și “Meanwhile, even when AMD doesn’t have a core count advantage – as is the case with the Ryzen 3700X – the chip is still extremely competitive” în aplicații office/generale, iar în gaming “the 9700K and 9900K remain the best performing CPUs on the market“, dar “the new 3700X and 3900X are posting enormous improvements over the 2700X. And we can confirm AMD’s claims of up to 30-35% better performance in some games over the 2700X

Sunt citate din AnandTech pentru 3700X și 3900X, care concluzionează că procesoarele AMD sunt “outstanding all-rounders” și “this is now the story of the AMD that is once more a formidable rival to Intel”. Au câteva procente în minus față de concurența de la Intel în anumite tipuri de aplicații, dar prețul este mult mai mic, iar performanța/dolar este imbatabilă. Găsiți link-uri către vreo 10 review-uri aici.

Au apărut primele review-uri și pentru plăcile video Radeon RX 5700 și 5700 XT, iar aici lucrurile nu stau foarte bine. Varianta XT este comparabilă cu NVIDIA RTX 2060 Super, iar cea RX 5700 cu RTX 2060 clasic, care oricum nu mai contează, fiind depășit de noul model Super. În ambele comparații, AMD are un spor de performanță de vreo 11% peste NVIDIA.

Din păcate, însă, nu-i suficient. Plăcile video NVIDIA vin cu ray tracing, care-i foarte mișto ca tehnologie, plus alte artificii software de îmbunătățire a imaginii finale. Pentru cei care fac și altceva în afară de gaming, mai au și driverele NVIDIA Studio optimizate. Iar pentru cei ce-și permit NVIDIA RTX 2070 Super sau 2080, AMD nu are nici un rival în acest moment.

    12 comentarii

  1. Eu foarte probabil o să rămân la b450 și o să schimb 2700 cu 3900x(3950x) dacă merge. Îmi ajunge placa de bază așa cum e dar niște nuclee în plus nu strică.

      (Citează)

  2. Pai la banii astia iti iei intel si mergi la sigur daca vrei jocuri. Dif de bani intre procesoare o dai pe placa de baza. Ma gandeam sa mi fac upgrade am i7 6700k dar momentan mai astept poate de black friday.

      (Citează)

  3. Pur si simplu e imposibil sa-ti faci un pc decent cu astfel de preturi. Pe mine ma intereseaza sa iau un procesor si o placa, n-am nevoie de video separat, imi ajunge cel integrat. Dar o placa de baza porneste de la 1000 de lei. Nu am nevoie de “fundatie”, cum zice Radu, nu am de gand sa pun placa video dedicata, c anu mai joc nimic serios de cativa ani. Ce fac? dau 1000 de lei pe placa, 1200-1500 procesorul, plus memorii, sursa, etc. Ajung la 1000 de euro pentru un pc pe care il folosesc numai la filme, jocuri gen Revolt, si net?! AMD parca trebuiau sa fie cei care livrau alternativa accesibila la Intel, placile bazate pe AMD erau ieftine, acum producatorii se arunca la scoruri de neam prost.

      (Citează)

    • Nu e imposibil . Ai doar asteptari exagerate de la ceea ce ar trebui sa fie PC decent.
      Daca nu te joci nimic serios si tot ce faci e file, revolt si net nu ai nevoie de Ryzen gen. 3. It poti cumpara o placa mainstream pe AM4 cu un Ryzen din prima generatie, trantesti niste rami pe acolo si aia e. in juma de mie de euro incropesti ceva.

      placile bazate pe AMD erau ieftine, acum producatorii se arunca la scoruri de neam prost.

      Erau ieftine si proaste si chiar si cand erau mai scumpe erau proaste. E o asteptare un pic exagerata sa fie si super-ieftin si bun ( cel mai bun produs al momentului sau pe-aproape) . Optiunea ieftin si prost e inca acolo.

        (Citează)

    • Optiunea 1 – astepti pana placile astea devin mainstream si apar versiuni mai ieftine
      Optiunea 2 – iei o placa veche
      #notrocketscience

        (Citează)

    • Pentru ce ai nevoie tu acolo, iti ajunge Ryzen 5 3200G/3400G (750 lei) + B450 (450 lei cu tot cu BIOS upgrade) + 16GB RAM (350 lei) + sursa decenta (400 lei) / carcasa (200 lei).
      Pe Intel nu aduni ceva mai bun in acest buget.

        (Citează)

  4. Inca sunt in dubii daca merita mai mult 3700x + X570 (dc tot iau ceva nou, macar sa am toata platfrma noua) sau 9700k + Z390. Intel-ul ar fi mai ieftin putin datorita placii de baza mai ieftina :) (~300-400 lei).
    Cel mai mult va fi folosit pentru jocuri

      (Citează)

    • Daca jocurile te intereseaza cel mai mult ia un 3600X + X470 si vei avea bani suficienti pentru o placa video mai buna. PCIE 4.0 inca nu e util pentru un utilizator obisnuit, iar memoria mai rapida pe care o ofera X570 se poate compensa cu un CL mai mic. Review-urile facute arata o echivalenta intre 3200 CL14 si 3600 CL16, iar orice placa decenta cu X470 permite 3200.

      9900K si 9700K se merita doar daca iti iei un RTX 2080 minim (preferabil Ti), cum am auzit printr-un review au devenit “a one trick pony”. For everything else … AMD.

        (Citează)

  5. Mda, am tot amanat upgrade-ul asteptand dupa Ryzen 3 dar pana ala tot Intel cumpar.

    Placile astea de baza sunt prea scumpe, iar cand vine vorba de cele cu chipset-uri 4xx, chiar daca sunt compatibile, n-am chef sa joc la loteria bios-urilor pe pielea si banii mei.

      (Citează)

  6. O lansare de maxim succes.

    1. https://www.reddit.com/r/Amd/comments/cacwf9/psa_ryzen_3000_gaming_performance_is_being_gimped/

    2. Coolerul stock nu face fata cand trece pe boost.

      (Citează)

  7. Nu-i inteleg pe cei care vor sa devina cobai de fiecare data cand apare ceva nou. Pe langa faptul ca preturile sunt exagerate ( ca doar fudulia se plateste ), mai ai parte si de instabilitate pana apare a n-a versiune de bios sau de nu stiu ce driver. Sau mai grav, pana apare o noua versiune hardware ptr ca cea precedenta avea nu stiu ce probleme.
    Pe de alta parte le si multumesc ptr faptul ca atunci cand cumpar eu, majoritatea problemelor au fost rezolvate.

      (Citează)

  8. nea_caisă:
    Eu foarte probabil o să rămân la b450 și o să schimb 2700 cu 3900x(3950x) dacă merge. Îmi ajunge placa de bază așa cum e dar niște nuclee în plus nu strică.

    Garantat merge, trebuie doar un update de bios.
    Sunt teste pe net și performanța nu diferă.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus