blog demisec cu note fine de tehnologie

Robotesc și la canalul de YouTube.

Noile procesoare AMD Ryzen din generația 3 sunt disponibile în România

4 Jul 2019  ·

TEHNOLOGIE  ·

8 comentarii

PC Garage le-a listat pe site cu disponibilitate peste 3 zile. Mai exact, PC Garage listează:

 • Ryzen 5 3600 – 6 nuclee, 12 threaduri, 3,6/4,2 GHz (normal și turbo), 3 MB cache L2, 65 W TDP
 • Ryzen 5 3600X – 6 nuclee, 12 threaduri, 3,8/4,4 GHz, 3 MB cache L2, 95 W TDP
 • Ryzen 7 3700X – 8 nuclee, 16 threaduri, 3,6/4,4 GHz, 4 MB Cache L2, 65 W TDP
 • Ryzen 7 3800X – 8 nuclee, 16 threaduri, 3,9/4,5 GHz, 4 MB cache L2, 105 W TDP
 • Ryzen 9 3900X – 12 nuclee, 24 threads, 3,8/4,6 GHz, 6 MB cache L2, 105 W TDP

cu prețuri între 1.029 și 2.600 lei.

Sunt cele anunțate la finalul lunii mai, construite în arhitectura de 7 nanometri și cu suport pentru PCI-Express 4.0. După lansarea oficială vom vedea mult mai multe teste de benchmark în tot felul de programe, dar cele de până acum indică performanțe asemănătoare cu echivalentele de la Intel.

Prețurile, însă, sunt aproape la jumătate față de cele Intel comparabile, acesta fiind principalul avantaj. Cu generația 3 cred că AMD va impune de fapt Ryzen pe piață. Eu, de exemplu, sunt programat la un upgrade de desktop undeva la anul, că așteptam lansarea procesoarelor Intel Ice Lake, dar mă gândesc tot mai mult să fac trecerea la AMD, că-i mult mai ieftin pentru aproximativ aceleași rezultate.

Un singur aspect trebuie reținut: procesoarele utilizează socketul AM4 și există multe plăci compatibile în piață, cele cu chipset X470. Totuși, generația a treia Ryzen include suport nativ pentru PCI-Express 4.0 și vor lucra cel mai bune cu plăci de bază cu chipset X570, anunțat odată cu procesoarele.

Plăci cu X570 încă nu sunt listate la vânzare, dar simt că este doar o chestiune de zile până apar și acelea, apoi vă puteți construi sisteme pe ce-are AMD mai nou de oferit. Le puteți vedea pe cele Asus și Gigabyte pe site-urile lor oficiale; are și MSI multe modele, dar site-ul lor este inutilizabil pentru a le găsi pe toate, așa că n-am link.

  8 comentarii

 1. Sa vedem si benchmarkurile acum, arata bine pe hartie toate si au un raport pret/performanta mult peste generatia actuala Intel. Pe mine ma intereseaza personal cat de bine se OC si evident, preformantele vs 9900 in single thread (jocuri).

    (Citează)

  • Mi se par prea scumpe. Minim 1000 de lei procesorul. Placa de baza e si aia 600, memoriile 300-400, plus restul componentelor. Deci, ca sa-ti faci un pc decent, trebuie sa bagi aproximativ 1000 de euro!

     (Citează)

  • “preformantele vs 9900 in single thread (jocuri)”

   Nici un joc recent nu-ti merge in single thread; despre ce vorbesti?

     (Citează)

 2. Placile cu X570 vor fi exagerat de scumpe … vorbesc de cele de la mid-range in sus. In momentul actual, doar pentru PCI-Express 4.0 nu se justifica sa cumperi una, o placa X470 cu VRM bun … face fata la tot.
  PCI-Express 4.0 nu are utilitati momentan … placile video nu “umple” latimea de banda de la PCIX3.0x16 dar mai PCI-Express 4.0. Nu iezista alte device-uri compatibile PCI-Express 4.0 pe piata.
  E intradevar un future proof la placa de baza, dar parca prea scump doar pentru un future proof.

    (Citează)

  • Da, sunt niste tehenologii noi care va duce pretul produselor in sus. PCIE gen 4, server grade PCB, wifi 6, etc. Dar vor fi backward compatible din ce se aude, prin urmare se pot folosi placi de baza B450/X470.

     (Citează)

 3. Cosminnn:
  Placile cu X570 vor fi exagerat de scumpe … vorbesc de cele de la mid-range in sus. In momentul actual, doar pentru PCI-Express 4.0 nu se justifica sa cumperi una, o placa X470 cu VRM bun … face fata la tot.
  PCI-Express 4.0 nu are utilitati momentan … placile video nu “umple” latimea de banda de la PCIX3.0x16 dar mai PCI-Express 4.0. Nu iezista alte device-uri compatibile PCI-Express 4.0 pe piata.
  E intradevar un future proof la placa de baza, dar parca prea scump doar pentru un future proof.

  Asa aimplu poti ramane la x470 sau chiar B450 cu un simplu BIOS update

    (Citează)

 4. Inca nu se vad preturile la pcgarage

    (Citează)

  Alătură-te discuției, spune-ți părerea:

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verifică ce-ai scris. Dacă vrei să mai adaugi ceva, lasă un nou comentariu. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici, și fără mesaje doar de dragul URL-spam-ului. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt binevenite. Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pentru a le prelua doar pe acelea.

sus