blog demisec cu note fine de tehnologie

Out of office pentru o vreme. Mă găsiți în Instagram Stories și o să pun diverse și pe Facebook. Robotesc și la canalul de YouTube.

Intel Honeycomb Glacier ar putea schimba forma laptopurilor

3 Jun 2019  ·

TEHNOLOGIE  ·

10 comentarii

Intel Honeycomb Glacier (să-i zicem HG în continuare) este un concept de laptop cu două ecrane, gândit pentru gaming și aplicații unde un ecran suplimentar ar fi de ajutor. Arată ca mai jos, având două articulații, nu una, așa că se desfășoară pe verticală din trei segmente.

Mie îmi place, dar nu pentru că are două ecrane sau pentru că-i de gaming. Nu-mi pasă de asta.

Îmi place pentru că forma sa, per total, este mult mai confortabilă pentru corpul omenesc. Tastatura rămâne la nivelul ei natural, dar ecranul se ridică mult mai mult, până la nivelul ochilor, așa că nu trebuie să înclini capul în jos.

Laptopurile curente au un mare dezavantaj. Ecranul este jos, la nivelul mesei, ceea ce înseamnă că îndoi gâtul în jos pentru a-l privi. Pe termen lung, dacă lucrați așa 8 ore/zi, asta înseamnă dureri de gât și probleme în zona cervicală a coloanei vertebrale.

Poziția naturală, care nu generează probleme, este cu spatele drept, capul drept și privirea în față, nu în jos sau în sus. Orice altceva solicită musculatura și ține coloana vertebrală îndoită anormal. Amintiți-vă că suntem prima generație care probabil va utiliza toată viața un PC și deci efectele poziției “la birou” pe noi sunt studiate. Am scriu aici un roman despre poziția corectă la birou, dacă vreți să-l citiți.

Pentru laptopuri, se recomandă utilizarea unui monitor extern poziționat în dreptul ochilor. În lipsa lui, că de obicei companiile nu aruncă în angajați cu monitoare suplimentare, măcar un suport care înalță laptopul și-l ține cumva oblic, astfel încât ecranul ajunge în poziție verticală și la o înălțime mai potrivită.

De asta îmi place HG de la Intel. Forma aia ar fi bună pentru toate laptopurile, gaming sau nu, un ecran sau cinci ecrane.

sursa: The Verge.

  10 comentarii

 1. Foarte tare. Dar probabil cu 1/3 mai scump?

  Ecranele alea nu vin gratis.

  As cumpara asa ceva daca ar inlocui al treilea ecran cu o bucata de plastic suficient de rigida ca sa sustina monitorul, ca sa mentina pretul cam tot pe acolo. In sine ca idee e excelent.

    (Citează)

 2. si daca am degete de tractorist? cu tastatura aia pe jumate mai mica bat 3 taste deodata.

    (Citează)

 3. “de obicei companiile nu aruncă în angajați cu monitoare suplimentare”

  Bai deci nu am lucrat la sau vazut o singura companie care sa zica “nu avem bani de monitoare, lucrati pe ecranul ala de 13-15 inch. Da, stiu, am dat minim 1000eur pe laptop sa puteti lucra si de acasa, dar nu mai avem 200 sa cumparam un monitor, sa fiti cu 30% mai eficienti. Trist”

    (Citează)

 4. Urmarind clipul, ma tem ca s-a pus accent pe existenta display-ului secundar, nu pe mobilitatea lui. Abia la sfarsit il arata si in pozitie ridicata. Cred ca varianta articulata va fi pastrata doar pentru prototipuri/cateva flagship-uri, in schimb vor umple piata de variante ieftine unde ne vom alege cu un diplay mediocru, fix, la nivelul tastaturii.

  Iar tastatura e intr-adevar prea mica. Ce castigi la ergonomie cu pozitia display-ului pierzi din tastatura. Eu unul folosesc trackpoint cand am, deci as putea renunta la touchpadul ala pentru o tastatura de latime normala, dar stiu ca nu se va intampla.

    (Citează)

  • Touchpad-ul ala nu e neaparat important, dar design-ul actual e bun pentru ca ai o baza pe care sa iti sprijini incheieturile. Impinge tastatura in jos si o sa umbli cu un suport dupa tine sa eviti CTS.
   Si ecranul ala, in pozitia aia, rezolva problema ergonomiei fix deloc.
   Conceptul asta mi se pare stupid. Din punctul meu de vedere, efortul ar fi directionat mai bine catre reducerea bezel-urilor, ca la XPS.

     (Citează)

 5. Giani Mucea:
  Touchpad-ul ala nu e neaparat important, dar design-ul actual e bun pentru ca ai o baza pe care sa iti sprijini incheieturile. Impinge tastatura in jos si o sa umbli cu un suport dupa tine sa eviti CTS.
  Si ecranul ala, in pozitia aia, rezolva problema ergonomiei fix deloc.
  Conceptul asta mi se pare stupid. Din punctul meu de vedere, efortul ar fi directionat mai bine catre reducerea bezel-urilor, ca la XPS.

  La XPS 15 toată lățimea ramei (bezel, cum se zice acuma) s-a mutat în partea de jos – ce mare lucru ai câștigat? Mai bine le-ar face fiabile și ușoare decât tot felul de artificii care dau bine pe YouTube. E incredibil cum în 15 ani n-au reușit să facă un trackpad utilizabil.

    (Citează)

  • E un pas inainte, nu un rezultat final ideal. Ideea e ca, daca tot vor sa bage bai in dezvoltare pentru ecrane, aia e directia.

     (Citează)

 6. Giani Mucea:
  E un pas inainte, nu un rezultat final ideal. Ideea e ca, daca tot vor sa bage bai in dezvoltare pentru ecrane, aia e directia.

  Nu, nu aia e direcția. Ar putea începe de la rezoluție, unde 1080p e prea puțin, iar 4K e prea mult. Mai ales cu interfața asta de touch din Windows 10, pe 13” nu faci nimic, cu tot cu scaling-ul care e de nici un fel. Când am văzut că încep toți să copieze chestiile bune făcute de Apple m-am bucurat, pentru o concurență sănătoasă înseamnă produse mai bune și prețuri mai mici dar degeaba, majoritatea vin cu tot felul de chestii dubioase care nu folosesc nimănui – gen 2 ecrane și se transformă și în masă cu scaun sau se îndoaie în „tent mode”.

  Credeam că o să zici că pui un ecran mai mare pe un laptop de dimensiuni mai mici, dar cât să câștigi? 2 cm? Nu te ajută un ecran de 16” în locul unuia de 15”, de asta au și renunțat unii pe moment la laptopuri de 17”. Da, la alea de gaming unde oricum ai 2 încărcătoare merge și un ecran mai mare, că oricum nu le duce nimeni în spate, dar pentru portabilitate dezavantajele sunt mai multe.

    (Citează)

  • Come on dude. Aia e directia din punctul meu de vedere. Asta vreau eu sa vad la un produs in general si la un laptop in special: maximizarea spatiului si volumului alocate direct indeplinirii unei functii si minimizarea celor cu rol de suport. Nu e vorba de ecran mai mare in spatiu mai mic, e vorba de ecran maxim fata de spatiul posibil.
   Laptop-ul asta, in schimb, e un gimmick. E ca proiectele alea din telecom-ul romanesc (si nu numai).

     (Citează)

 7. Al 2-lea display mi se pare util în joc doar pentru a naviga pe internet în timp ce aștepți să se încarce jocul sau să îți găsească echipă(la DOTA durează și 8 minute să îți găsească un team). În rest e bară ecran de la Apple la un alt nivel.

    (Citează)

  Alătură-te discuției, spune-ți părerea:

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verifică ce-ai scris. Dacă vrei să mai adaugi ceva, lasă un nou comentariu. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici, și fără mesaje doar de dragul URL-spam-ului. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt binevenite. Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pentru a le prelua doar pe acelea.

sus