un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Senatul a modificat în rău (pentru noi) regimul armelor de foc

3 Jun 2019  ·

GÂNDURI  ·

27 comentarii

Senatul României, cu 42 de voturi pentru și 15 împotrivă, a aprobat modificarea legii privind armele de foc astfel încât demnitarii, magistrații, diplomații, militarii și polițiștii vor fi exceptați de la necesitatea absolvirii unui curs de instruire teoretică și practică înainte de a putea achiziționa o armă de foc.

Practic, vom avea zeci de mii de oameni cu arme de foc și care nu știu nici măcar instrucțiunile de bază precum “îndreapt-o mereu în jos” și “nu pune degetul pe trăgaci decât când te pregătești de tras”.

Dacă ați fost vreodată la poligon, probabil ați văzut cât de utile sunt câteva instrucțiuni simple despre cum se folosește sau nu o armă de foc. Sunt cimitirele pline de oameni împușcați din greșeală.

Chiar nu înțeleg rostul acestei modificări. Poate că demnitarii și magistrații erau prea supărați că li se cere să treacă printr-un curs de 2-3 ore care să-i învețe cum să nu se împuște în picior sau cum să nu-și împuște din greșeală copiii prin casă. Ce-s ei, studenți din nou?!

Camera Deputaților este decizională, dar fiind tot o majoritate PSD-ALDE și acolo, nu mă aștept la alt rezultat. În fond, parlamentarii sunt tot demnitari, vor să scape și ei de cursul acela, că au lucruri mai bune (?) de făcut.

Abonează-te: http://bit.ly/2RBcHBg

sursa: Digi24.

    27 comentarii

  1. Nu-i un lucru neapărat rău. Depinde cum privești. Poate așa vom avea mai puțini demnitari…

      (Citează)

  2. Cea mai idioata modificare legala din ultimii ani.

    Deci nu ticaloasa. Doar idioata. O sa avem o gramada de demnitari cu 3 degete la picior.

      (Citează)

    • Si ticaloasa. Creezi practic doua clase de oameni: aia care au acces la arme de foc si aia care nu.

        (Citează)

    • Nimic mai fals. Aveau acces si inainte la arme de foc, nu s-a schimbat nimic aici. Multi s-au plans ca, dupa ce au lucrat o viata intreaga cu arma la sold, daca vor sa isi ia permis de vanatoare, de exemplu, trebuie sa urmeze un curs de arme si munitii, care costa pe la 1000 de lei si acum s-a scos. Singura diferenta intre ei si cea de-a doua “clasa” e ca cei ce nu au avut in viata lor arma trebuie sa dea banii astia. Mai departe e liber la arme pentru toata lumea.

        (Citează)

    • @Skyler, inteleg ca toti demnitarii au lucrat toata viata cu arme de foc ?

        (Citează)

    • Nu neaparat ca au lucrat toata viata, cat faptul ca demnitarii au dreptul de a purta arma de foc pe perioada mandatului si dupa terminarea acestuia. Eu as fi exclus demnitarii din categoria de persoane care sunt scutite de acest curs, pentru ca nu au experienta necesara, in rest mi se pare o prevedere buna. Din zecile de mii de persoane de care vorbeste Radu, doar cateva sute sunt persoane care ar reprezenta un pericol public, restul fiind instruiti la locul de munca, cel putin teoretic.

        (Citează)

    • Corect, nu au creat doua clase, au largit spatiul dintre ele.

        (Citează)

  3. Poate asa se mai curata senatul de incompetenti. O sa tot auzim pe la stiri cum, diversi demnitari au murit ca s-au impuscat singuri, din greseala.

    Lasand gluma la o parte, e ca si cum ai avea permis de conducere fara sa mai faci scoala de soferi. Nu m-as mira sa apara si o astfel de lege.

      (Citează)

    • Mai degraba, e ca si cum ai lucra toata viata sofer la stat, iar la pensie trebuie sa faci scoala de soferi sa poti conduce masina personala. Legea asta presupune ca stii deja sa conduci daca ai facut asta atatia ani. Eu sper ca fac ceva cursuri in domeniul asta inainte sa primeasca arma din dotare, nu are nici o logica sa ceri cursul asta dupa zeci de ani in care i-ai lasat cu arma pe strada.

        (Citează)

    • @Skyler, de fapt este ca si cum toata viata ai fost pilot de curse si acum ti se cere sa dai examen de permis.

      In plus, nu asta este singura modificare. Mai sunt si modificari legate de cantitatea maxima de munitie ce poate fi detinuta.

        (Citează)

  4. si doar a fost cazul nastase care nu a stiu exact ce tre sa faca…poate daca urma cursul ala altul era rezultatul…

      (Citează)

  5. Skyler:
    Nimic mai fals. Aveau acces si inainte la arme de foc, nu s-a schimbat nimic aici. Multi s-au plans ca, dupa ce au lucrat o viata intreaga cu arma la sold, daca vor sa isi ia permis de vanatoare, de exemplu, trebuie sa urmeze un curs de arme si munitii, care costa pe la 1000 de lei si acum s-a scos. Singura diferenta intre ei si cea de-a doua “clasa” e ca cei ce nu au avut in viata lor arma trebuie sa dea banii astia. Mai departe e liber la arme pentru toata lumea.

    Corect. Sunt categorii profesionale pentru care arma portul armei este o responsabilitate care generează reflexe și abilitați.

      (Citează)

  6. e neverosimil chiar si pentru Romania, cred ca e ceva ce nu intelegem

      (Citează)

    • Filmarea respectiva nu mai e disponibilă.

        (Citează)

    • sunt foarte curios de ce ai vrea sa vezi cum cineva isi zboara creierii?
      banuiesc in acelasi timp ca cineva care savureaza astfel de continut e fix acelasi tip care priveste cu placere o decapitare, o executie, ceva fin, ceva bun
      un motiv pt care au facut aia live pe fb in noua zeelanda.
      #astanuecuriozitateepatologie

        (Citează)

  7. Unii militari nu au pus mâna in viața lor pe o armă…

      (Citează)

  8. E ok, in general te accidentezi ca nu stii sa folosesti ceva.

      (Citează)

  9. Srsly, lumea chiar cerea 1000RON sa te invete sa apesi pe tragaci? :)) Ce furt pe fata.

    Skyler:
    Nimic mai fals. Aveau acces si inainte la arme de foc, nu s-a schimbat nimic aici. Multi s-au plans ca, dupa ce au lucrat o viata intreaga cu arma la sold, daca vor sa isi ia permis de vanatoare, de exemplu, trebuie sa urmeze un curs de arme si munitii, care costa pe la 1000 de lei si acum s-a scos. Singura diferenta intre ei si cea de-a doua “clasa” e ca cei ce nu au avut in viata lor arma trebuie sa dea banii astia. Mai departe e liber la arme pentru toata lumea.

      (Citează)

    • Cursul e mai lung, dupa cum ii spune numele, e despre arme si munitii, nu doar tras cu arma. Dureaza cam 40 de ore si se da examen la final. Inca e nevoie de el pentru obtinerea permisului de vanatoare si, cu toate astea, sunt anual accidente la vanatoare cauzate de prostie pura.

        (Citează)

    • depinde ce iti ofera in banii astia. ca daca ai trageri in poligon, aia inseamna costuri destul de marisoare. eu as fi curios daca tu aia accepta sa instruiesti pe cineva sa traga cu arma, cu tot cu uzura arme, munitie, timp pierdut, inchiriat spatiu poligon, utilitati etc. pe o suma modica, in conditiile in care o consultatie la medic e 150-200 de lei. (eu am platit si 400)

        (Citează)

    • @Giovani legal, cursul trebuie sa te pregateasca pentru:
      (extras din H.G. 130/2005)
      a) testul teoretic, în cadrul căruia se verifică însușirea cunoștiințelor în următoarele domenii: legislația privind regimul armelor și al munițiilor, precum și cea referitoare la legitima apărare și starea de necesitate; acordarea primului ajutor; aspecte generale privind balistica, respectiv partile componente și modul de funcționare și folosire a armelor si munițiilor;
      b) testul practic, în cadrul căruia se verifică deprinderile de baza privind folosirea armamentului, respectiv pregătirea armei pentru tragere, respectarea pozițiilor de tragere, reacția personală la declanșarea focului și modul de asigurare a armei.

      Adica si tragere in poligon.

        (Citează)

    • Cursul era mult mai ieftin de 1000 de lei când l-am făcut eu, prin 2012. Cam la jumătate, dar pe parte practică am tras fix 3 cartușe de .22 la examen, în poligon la Uti. Partea teoretică a fost stufoasă, vreo 5-6 ședințe de 4 ore și a fost fușerit de instructor. E totuși stupid ca cineva să poată să dețină legal armă fără curs.

        (Citează)

  10. Ar trebui sa fie ca prin US in care nu iti trebuie nimic sa iti cumperi un pistol sau o pusca semi-automata.

    Eventual un permis de port arma “ascunsa”, dar in rest sa nu fie piedici.

    Skyler:
    Cursul e mai lung, dupa cum ii spune numele, e despre arme si munitii, nu doar tras cu arma. Dureaza cam 40 de ore si se da examen la final. Inca e nevoie de el pentru obtinerea permisului de vanatoare si, cu toate astea, sunt anual accidente la vanatoare cauzate de prostie pura.

      (Citează)

    • Nu este adevarat. In SUA dunt destule cazuri in care ti se retrage permisul de detinere arme. Pentru felonies, daca esti inor etc.
      Sunt cazuri in care sunt acuzati de neveste ca sunt violenti (pentru divort) si li se retrage dreptul fara nici o ancheta etc.

        (Citează)

  11. I-o fi ajuns frica din urma :) Sau, mai rau, Soros!

      (Citează)

  12. Asteptam primul caz cu ceva fiu de demintar teribilist care ameninta cu pistolul taticului soferii prin trafic sau fluturand arma prin cluburile de fite sau…….

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus