blog demisec cu note fine de tehnologie

Robotesc și la canalul meu de YouTube. Aruncați un ochi aici.

Cum să ai un portofel mai subțire

1 Feb 2019  ·

GÂNDURI  ·

109 comentarii

Eu am o ciudățenie care îmi dă palpitații la inimă: portofelele groase. Nu mă refer la bani, deși intervine și asta mai târziu în articol. Uneori văd oamenii din jur scoțând din buzunar un portofel atât de gros încât zici că-i biblioraft, iar dacă mă uit prin el, îl văd plin de tot felul de hârtii inutile (și din nou nu mă refer la bani).

Problema este mai gravă la bărbați, care poartă portofelul în buzunar, nu ca femeile în poșetă. Nu înțeleg cum pot unii căra aproape o cărămidă în buzunar, în loc să se organizeze mai bine. Dacă analizați portofelul propriu, veți vedea că fiecare obiect din el, fiecare card, fiecare bancnotă, fiecare compartiment îl îngroașă un pic. Câteva idei pentru a-l subția:

Lăsați acasă actele mașinii dacă nu plecați cu ea. Eu las acasă talonul mașinii, îl iau doar când plec cu mașina. De la o vreme am început să las acasă și permisul de conducere; dacă nu plec cu mașina, șansele de a conduce vreun alt autoturism în acea zi sunt practic zero, deci de ce să car permisul cu mine?

Treaba de mai sus are dublu rol: subțiază portofelul și, în caz că mi-l fură cineva, măcar nu pierd și actele legate de mașină.

Nu aveți nevoie în portofel de compartiment special pentru permisul de conducere. Un compartiment în plus doar îngroașă totul. Eu țin permisul în același compartiment ca și buletinul, unul peste altul.

Lăsați acasă cardurile de fidelitate. Eu n-am multe, dar am observat că purtam cardul IKEA Family mereu în portofel. L-am lăsat acasă, lângă actele mașinii, dintr-un motiv simplu: analizându-mi comportamentul, am văzut că la IKEA merg doar cu mașina și mereu cu un plan și o listă de cumpărături făcută dinainte. Îl căram inutil cu mine în orice altă zi.

Dacă aveți multe carduri de fidelitate în portofel, gândiți-vă dacă aveți nevoie de ele în fiecare zi sau le puteți lăsa acasă și lua cu voi doar când este nevoie de ele.

Există carduri care ar putea sta în mașină, nu în portofel? De exemplu, cardul de fidelitate de la benzinărie nu stă mai bine în mașină?

Puteți instala și o aplicația de telefon în care să înregistrați aceste carduri și nu mai trebuie să le țineți niciodată în portofel. Stocard cred că este cea mai populară, poate și Virtual Cards.

Apropo de carduri, Matilda are în portofelul ei cardul de sănătate, ăla oficial de la stat. Nu știu de ce, dar tot uită să-l lase acasă. Nu fiți ca Matilda! Putea fi mai rău, măcar nu ține și cartea de alegător în portofel. Mai țineți minte cărțile de alegător?

Un singur card bancar în portofel este suficient. Eu am în total patru carduri. Două stau mereu acasă, două erau la mine în portofel.

Mi-am dat seama recent că 95% dintre plăți le fac oricum cu telefonul mobil, de când cu BT Pay și ING Pay. Mai țin un card la mine pentru situații speciale (nu merge plata cu telefonul, trebuie să scot bani din bancomat etc), dar al doilea chiar nu avea rost, mai ales că îl “am” oricum înrolat în telefon. Așa că am păstrat un singur card în portofel și pe al doilea l-am lăsat acasă.

Toate cardurile bancare și de fidelitate pot fi ușor organizate acasă dacă le țineți într-un portofel vechi sau într-un port-card.

Bonuri fiscale și alte prostii nu au ce căuta în portofel pentru mai mult de o zi. Sunt unii care cară bonurile de benzină din ultimele trei luni, punctele de la Mega Image, chitanța de la plata întreținerii șamd. Lăsați-le acasă cu prima ocazie.

Pentru toate celelalte din portofel (restul cardurilor, bancnote șamd), vedeți dacă nu le puteți aranja astfel încât să nu se suprapună. Eu așez bancnotele ușor defazat, nu perfect una peste alta, chiar dacă sunt doar câteva. Cardurile se pot pune în zone total diferite pentru a nu sta unul peste altul, ci astfel încât grosimea lor să se estompeze un pic în restul portofelului.

Alegeți un portofel cât mai subțire. Dacă mă uit la portofelul meu, ceea ce-l îngroașă mult este compartimentul pentru monede, că se adaugă straturile de piele și capsa de închidere. Nu-l folosesc, este gol, monede de 10 bani nu iau (plătesc cu cardul, foarte rar văd bani cash oricum), pe cele de 50 de bani le las în mașină ca să am de cărucioare la supermarket.

Dacă nu țineți monedele în portofel, alegeți un model fără compartiment pentru așa ceva. Dacă aplicați sfaturile de mai sus, aveți nevoie de un portofel simplu, din două bucăți, nu unul care are și o zonă centrală ce îl îngroașă, deși stă goală.


sursă foto: eMAG.

  109 comentarii

 1. Mie imi displac semnificativ applicatiile de mobil pt carduri. Mi se pare ca cer prea multe permisiuni inutile. Pe WP aveam un folder cu poze ale cardurilor si functionau perfect. De cand am trecut pe Android albumele fac aceeasi chestie, doar ca mi se pare mai urat Androidul.
  Exista huse de telefon pentru carduri.

  Eliminatul plicului ala mic din portofel pentru maruntis mi se pare cea mai delicata chestie, pt ca mai am nevoie de banuti.

    (Citează)

 2. Maxim 100$ cash, 1 card VISA + 1 card debit, sanatate, permis (are adresa – tine loc si de buletin) + actele masinii totul in format mic si 3-4 de fidelizare varianta mica, 1 moneda de 1$ pentru carut supermarket, card transport. Slim and slick. Nimic din ce am zis nu se potriveste in Romania, mai ales buletinul ala carte postala, zici ca e racleta curatat gheata la parbriz.

    (Citează)

  Alătură-te discuției, spune-ți părerea:

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verifică ce-ai scris. Dacă vrei să mai adaugi ceva, lasă un nou comentariu. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici, și fără mesaje doar de dragul URL-spam-ului. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt binevenite. Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pentru a le prelua doar pe acelea.

sus