un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Din când în când mi se reamintește cât de diferiți suntem pe planeta noastră mică

12 Nov 2018  ·

GÂNDURI  ·

21 comentarii

Sunt uimit de diferențele culturale între diverse popoare despărțite de mii de kilometri, distanțe atât de mici încât astăzi pot fi parcurse în câteva ore cu avionul sau instantaneu prin Internet. Și totuși, știrile îmi reamintesc periodic că, față de unele popoare, e ca și cum am trăi în partea opusă a galaxiei.

Religia nu mai este un subiect tabu în spațiul creștin. Poți spune ce vrei tu despre Iisus, Dumnezeu, Papă și Biblie și cea mai puternică reacție adversă pe care o poți stârni este datul ochilor peste cap sau o indignare a unor ultra-religioși, dar cam atât.

În Pakistan, în 2010, o femeie numită Asia Bibi a fost condamnată pentru blasfemie după ce s-a certat cu colegii ei de muncă pe tema profetului Mahomed. Mai exact, colegii ei de muncă au refuzat să bea apă dintr-o găleată pe care femeia o atinsese, motivând că aceasta nu este musulmană și apa este acum… nu știu, să zicem spurcată? Și probabil că Asia Bibi le-a zis vreo două despre credința lor și profetul Mahomed.

Așa un motiv ridicol a fost suficient pentru a o condamna pentru blasfemie.

Blasfemia se pedepsește cu moartea prin spânzurate. Asia Bibi este de 8 ani în închisoare, așteptând să fie executată.

După ceva scandaluri internaționale și după un apel de durată, Curtea Supremă a achitat-o, urmând să fie (bănuiesc) eliberată. Treaba asta a stârnit atâta furie în Pakistan încât un grup ultra-religios numit TLP a organizat proteste de amploare în țară. Clădirea Curții Supreme este apărată de soldați înarmați, iar avocatul lui Asia Bibi a fugit din Pakistan pentru că se temea pentru propria viață.

Guvernul a negociat cu TLP și încă nu este clar ce a negociat. Adică pe femeia aia poate că o vor elibera din închisoare, dar îi vor permite și să iasă din țară? Că dacă nu, mai mult ca sigur este ca și moartă acolo, după ce au avut loc manifestații ample în care mii de oameni îi cereau moartea pentru că, acum 8 ani, a râs de niște colegi care n-au vrut să bea apă după ea.

sursa: CNN.

    21 comentarii

  1. Firma la care lucrez acuma, CEO-ul a avut o fundaţie în Pakistan, şi a petrecut mult timp acolo.

    La un moment dat, s-a săturat, a împachetat tot şi a venit acasă.

    Ce chestii mi-a povestit despre ce-i acolo…de neimaginat pentru un om modern, modern în sens post 1900.

    Din ce mi-a povestit el, ce e aici e perfect normal.

      (Citează)

  2. O singura solutie: colonizare.

      (Citează)

  3. Catalin Tanase

    12/11/2018 la 4:18 PM

    Radu scrie despre niste unii care in numele credintei lor vor sa ucida o femeie, dar mi se pare ca aia nu sunt cu mult diferiti de cei care au sechestrat ambulanta aia care promova o carte :)

    Nu vreau sa jignesc pe nimeni, dar nu e intamplator faptul ca cei care au un rationament ceva mai limitat, tind sa fie religiosi. Asta explica si de ce statele cu un sistem educational performant au mai multi atei (de exemplu tarile nordice)

      (Citează)

  4. De aceea specimenele astea n-au ce cauta in tari civilizate. Sa ramana la ei acolo cu obiceiurile lor de maimute.

      (Citează)

  5. eu zic sa mearga putin US sa le ofere niste democratie la galeata.
    poate golesc democratia peste ei, si se intorc cu galetile pline cu petrol, daca tot au facut un drum.
    e win win pt toata lumea

      (Citează)

  6. În anii de după ’90, românașii scoteau pe geam primele boxe din import, iar biserica “spunea” că e lucru afurisit.
    10 ani nai târziu, nu exista biserică fără slujbă la boxe pentru tot cartierul…
    Durează puțin, ne cilivizăm funcție de nevoi, dar să vedem și DEutch peste vreo 5 ani după valul întineririi…

      (Citează)

  7. Mai trist este ca cei din UK au refuzat cererea de azil motivand : “because of fear it would prompt “unrest” in the UK and attacks on embassies”. UK este ingetata de teama unor atacuri motivate religios. Un stat care cedeaza la presiunile unui grup mic, dar vilent.

    https://www.telegraph.co.uk/news/2018/11/11/asia-bibi-not-offered-uk-asylum-amid-concerns-unrest-attacks/

      (Citează)

  8. Aia sunt niste saraci tinuti sub control/manipulati folosind religia. Ceea ce se incearca si pe la noi, mai intai saracindu-ne si dupa sa vezi ce o sa mai alergam dupa diverse categorii, manati de biserica :)

      (Citează)

  9. Pentru mine e interesant ca sunt 200 de milioane ca populatie si ca in 30 de ani vor fii 1 miliard. Daca vor prelua vreodata controlul in Europa sa vezi ce amintiri placute vom avea despre crestinism si cum puteam face/zice orice.

      (Citează)

  10. Dacă stai sa te gândești, femeia asta are coaie mai mari decât toți mamelucii aia din poză

      (Citează)

  11. mie nu mi se pare ca suntem atat de diferiti, eu cred ca peste tot unde este lasata de cpaul ei, religia duce la aceleasi lucruri.

    si crestinii au avut inchizitia in care torturau si omorau oameni exact pentru acelasi gen de lucruri, doar ca civilizatia europeana a avut revolutia franceza si iluminismul.

    este o greseala sa credem ca “noi” suntem altfel si la noi nu se pot intampla asemenea lucruri.

    a fost facut recent un sondaj printre profesorii romani si o treime din ei sunt de acord cu reintroducerea pedepsei cu moartea iar un procent si mai mare ar fi de acord cu un regim autoritar; la nivelul populatiei probabil stam la fel sau mai prost.

    democratia si drepturile omului nu sunt un dat, trebuie luptat pentru ele in fiecare zi.

      (Citează)

    • Am avut și noi… mult în trecut.

      Să fie alții acum, când lumea este bine conectată, la același nivel ca europenii acum 500 de ani, nu mi se pare ceva normal. Așa cum nu mă aștept să se lupte cu săbii și să facă lumină cu lumânarea, nu mă aștept nici la ultra-religiozitate.

        (Citează)

  12. avand in vedere parerea unor persoane de aici desprea tara medievala Pakistan, despre cat de inapoiati sunt aia si cat rau poate sa faca lipsa de educatie si propaganda religioasa, va rog sa luati in considerare faptul ca aia, asa cum sunt ei, au arsenal nuclear. Cam ce probleme ar putea sa apara?

      (Citează)

  13. am aflat astazi mai multe lucruri despre Pakistan decat as fi vrut sa stiu. cateodata e bine sa te informezi, dar daca urmarea e sa imi pierd increderea in umanitate prefer sa fiu ignorant.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus