un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Un om care a schimbat Internetul

23 Oct 2018  ·

TEHNOLOGIE  ·

9 comentarii

Mă uitam pe un sumar scurt al carierei lui Evan Williams, un antreprenor de Internet din SUA.

În 1999, pe când lucra ca programator freelancer pentru diverse companii, a fondat Pyra Labs, o companie care dezvolta un software de management de contacte și notițe. Partea de notițe a devenit în același an o platformă independentă numită Blogger, cunoscută și ca Blogspot.com, un site pe care oricine își poate face rapid un blog.

Williams este considerat și omul care a popularizat termenul blog. N-a fost inventat de el, ci altcineva a utilizat pentru prima oară contracția de la weblog, dar Blogger a popularizat termenul în întreaga lume.

Google a cumpărat Pyra Labs în 2003 și acum deține serviciul Blogger. WordPress urma să fie lansat tot în 2003. Nu știu dacă mai țineți minte, dar și acest blog a fost în primii săi ani găzduit pe Blogger/Blogspot, că acolo l-am deschis.

Prin 2007, Williams fondează Twitter, alături de alți oameni. Twitter este o platformă de micro… hai că știe toată lumea ce este, nu mai zic.

În 2012, Williams lansează site-ul Medium.com, care-i tot un fel de platformă de blogging, dar pentru cei ce nu vor să facă asta prea des. Medium a prins bine în rândul oamenilor care au ceva de zis și în rândul companiilor care și-au făcut bloguri acolo în loc să folosească o platformă dedicată, hostată local.

Eu citeam destul de des Medium pentru articolele de duminică. În ultima vreme nu am mai făcut-o pentru că au băgat un paywall și nu era nimic atât de crucial acolo încât să plătesc pentru asta.

Per total, nu-i rău să lansezi două platforme care schimbă semnificativ Internetul și o a treia care momentan este “doar” de succes, nu? Adică sunt o mulțime de milionari și chiar miliardari de pe urma Internetului, dar puțini se pot lăuda că l-au schimbat fundamental.

    9 comentarii

  1. Pot sa ma laud si eu ca prin 2008 dupa ce lansasem un site de teme pentru twitter, twittergallery.com ,primul de genul asta, tipul m-a contactat sa-mi spuna ca ideea e cool dar ca sa fac niste schimbari de identitate ca sa nu duc oamenii in eroare si sa creadca ca site-ul apartine twitter :)

      (Citează)

  2. Da, un om important dar fara notorietate, e prima data cand aud de el,

      (Citează)

  3. Google nu a mai investit in Blogger de ani buni, le-a luat fața WordPress.

      (Citează)

  4. Web Log – ca sa se inteleaga.

    Medium – nu e pentru cei care scriu mai rar. E pentru cei care nu vor un blog free, fără a fi necesar sa aibă cunoștințe tehnice, care vor sa profite de pe urma network-ului de scriitori și cititori. Cele mai bune articole le găsești in primul rand pe Medium – atât long form cât și articole de specialitate.

    Nu exista zi in care sa nu ajung pe Medium. :)

    Ce e interesant despre Ev este ca s-a focusat in zona de publishing. Pe viitor mi-ar face plăcere sa văd o abordare unica a acestuia in privința newsrooms.

      (Citează)

    • * care vor blog free.

      BTW, dacă nici tu nu plătești pentru conținut…

        (Citează)

    • Andu:
      * care vor blog free.

      BTW, dacă nici tu nu plătești pentru conținut…

      Dacă te referi la mine, sunt două probleme:

      1. sunt pentru susținerea conținutului, dar nu pentru taxarea directă a accesului la acesta.
      2. aș susține, dar Medium nu-mi dă ocazia să văd dacă am de ce. Mai nou, de câte ori intru pe un articol, îmi spune că am depășit numărul de articole pe care le pot citi gratuit per lună. Habar n-am când am citit ultima oară un articol acolo.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus