un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Înmatriculările auto au scăzut în septembrie pentru că s-au făcut în august, nu pentru că ar fi vreo criză

12 Oct 2018  ·

AUTO  ·

6 comentarii

O știre din Profit spune că înmatriculările de autoturisme s-au prăbușit, un termen mult prea dur pentru ce s-a întâmplat de fapt. Mie, de exemplu, îmi dă impresia că românii n-ar mai fi cumpărat mașini, că poate începe o criză, că se întâmplă ceva mai grav, mai ales când știrea precizează că este cea mai mare scădere din UE.

În practică, înmatriculările au fost mult mai puține în luna septembrie pentru că s-au făcut mult mai multe înmatriculări în august, chiar înainte de intrarea în vigoare a normelor WLTP. Iată un grafic ce include cifra reală din august și estimările pentru lunile următoare, făcut de Ford, unde se vede că toată lumea se aștepta la o scădere mare în septembrie.

După achiziția unei mașini, ai cam trei luni să o înmatriculezi. Eu am cumpărat în noiembrie și am înmatriculat în ianuarie, dar aș fi putut face asta chiar și în februarie. Cum ar fi, mașina mea, cumpărată în 2017, apare de fapt în statisticile din 2018. În plus, foarte multe înmatriculări făcute acum în august 2018 n-au fost pentru mașini cumpărate de utilizatorii finali, ci dealerii au înmatriculat tot ce aveau pe stoc înainte de venirea mântuitorului nostru WLTP.

Unele lucruri trebuie privite statistic pe o perioadă lungă, că altfel ies astfel de chiftele. Mașini se cumpără în continuare în același ritm, doar înmatriculările au avut un spike generat de WLTP. Per total, 2018 va fi un an excelent pentru vânzările de autoturisme noi în România, chiar dacă înmatriculările de SH-uri încă le depășesc de câteva ori.

Criză, când va fi, va fi din alte motive.

    6 comentarii

  1. Asta e maniera de prezentare a știrilor la site-uri gen profit, digi24 și altele.
    Orice se întîmplă în România e o catastrofă, economia se prăbușește zilnic. Realitatea e distorsionată în funcție de agendă.
    Menționează în treacăt măcar că înmatriculările au fost mai puține în TOATĂ Europa?…

      (Citează)

    • Emil C cred că nu ai văzut știrile scrise/transmise de romaniTv , Realitatea Antena 1 etc. acolo până și la meteo e în fiecare zi câte un tsunami in Romania deși noi nu avem astfel de fenomene.

        (Citează)

  2. Corect ce zici tu cu wltp-ul dar in articol parca zice ca 74% fata de aceeasi luna a anului trecut. Da, o foarte mare parte are legatura cu wltp ca multi nu si-au omologat inca toate modelele si in teorie se va reveni pe fagasul normal pana la sfarsitul anului.

      (Citează)

  3. Cumparati masini ca nu vine nici o criza. A spus domnul Tariceanu.

      (Citează)

  4. Cumparati masini, nu sunt destule pe sosele si trotuare, e loc pentru mai multe. Sa nu cumva sa mergeti cu bicicleta sau transportul in comun. Mersul pe jos sper ca l-ati uitat, ala e pentru prosti. Ah, si cumparati si cateva tuburi de oxigen pentru pe viitor, cand nu veti mai avea ce aer sa respirati.

      (Citează)

  5. Amicul Vali a distrus (la el pe blog) motoarele mici, pe benzina, de pe almost SUV urile mari făcute și la noi, în speță EcoBoost..
    Lovitura grea industriei auto.. de acolo vine prăbușirea și pe octombrie..

    Sa nu ai tu, multinațională auto, bani de cumințit formatorii de opinie bloggeri din România… Eu în locul lor dădeam cadou Dustere și Forduri Ecosport la toți băieții deștepți din media (inclusiv Digi24) care contează și linișteam pe 5 ani piața..

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus