un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ce fac japonezii în timp ce noi cugetăm despre tradiționalism

1 Oct 2018  ·

TEHNOLOGIE  ·

27 comentarii

În timp ce în România majoritatea doresc să dea mai puține drepturi unor cetățeni, în funcție de persoanele de care se simt atrași sau atrase, să ne uităm un pic la ce fac alte țări.

Japonia, de exemplu, a lansat misiunea spațială Hayabusa2 în decembrie 2014 și, după aproape 4 ani prin spațiu, sonda spațială a interceptat asteroidul Ryugu, undeva între orbita Pământului și a planetei Marte.

Odată ajuns la Ryugu, sonda a mapat asteroidul și apoi a lansat de la o altitudine de 55 de metri doi roboți, numiți Minerva-II1a și Minerva-II1b (da, se numesc doi-unu-a și b). Cele două rovere au aterizat cu succes pe Ryugu și transmit de acolo fotografii și filme precum cele de mai jos. Este prima aterizare planificată și executată cu succes pe un asteroid.

Yup, imagini de pe suprafața unui asteroid ce orbitează în jurul Soarelui. În acest moment, când citiți acest text, doi roboți sar pe suprafața unui asteroid și-și fac selfie-uri pe acolo. Găsiți chiar și un timelapse aici.

Roboții Minerva-II1 pot sări, așa că sunt un fel de purici pe suprafața asteroidului, schimbându-și poziția cu 15 metri la fiecare salt și capturând noi fotografii pe care le transmit sondei spațiale din vecinătate, iar aceasta le transmite Agenției Spațiale Japoneze (JAXA).

Asta nu este tot ce se întâmplă pe asteroidul Ryugu. Japonezii dau petrecere acolo. În octombrie, un alt roboțel numit MASCOT va fi lansat de pe Hayabusa2 pentru a ateriza pe asteroid. În 2019, un al treilea rover numit Minerva-II2 va ateriza acolo, probabil având alte instrumente la bord, zice Space.com.

La finalul misiunii, chiar sonda Hayabusa2 va ateriza (aasteroidiza?) pe Ryugu, va prelua sonde de sol și apoi va decola pentru a le aduce pe Pământ, pentru studiu. Cam asta fac japonezii în timp ce noi nu putem termina 6 kilometri de linie de metrou.

Culmea este că nu-i vreo premieră pentru JAXA. În caz că vă întrebați de ce sonda se numește Hayabusa2, este pentru că a existat și sonda Hayabusa. Aceasta a fost lansată în mai 2003, iar în noiembrie 2005 a aterizat pe un asteroid numit Itokawa, de unde a luat mostre de sol pe care le-a adus înapoi pe Pământ, unde a ajuns în 2010. Cam asta făceau japonezii în 2003.

  27 comentarii

 1. Armageddon , varianta japoneză.

    (Citează)

 2. Da, Radu, dar ei au rezolvat deja problema homosexualitatii:
  “Same-sex couples are not allowed to legally adopt in Japan”
  “Lesbian couples and single women are unable to access IVF and artificial insemination.” (wikipedia “LGBT rights in Japan”).

  Poate daca reusim si noi sa starpim “problema homosexuala” (aluzie la problema evreiasca), vom progresa ca natie spre un viitor stralucit! Altfel suntem sortiti pieirii.

  /sarcasm

    (Citează)

 3. Si acum oamenii au drepturile limitate. Incearca sa ai o relatie legală poligama. Spune ce vrei dar o societate santoase are nevoie de familii formate din o feie si un barbat. Asta este cel mai bun mod de a creste generatia urmatoare.
  Iesi spunea de familiile tip single-mother. In USA in ultimii ani 75% din incidentele school
  schooting sunt facute de copii crescuti de mame singure. Sunt multe alte statistici ce urmaresc riscurile copiilor crescuti in fam destramate.
  Despre gay nu am nimic rau de spus, umaresc mai multi pe social media, deci ii apreciez f mult. Insa cred ca familie ar trebui rezervat cu sensul curent. Altfel familie o sa fie denaturat si o să trebuiască sa gasim alt termen pentru fam mixta, urmand ca noul termen sa fie cooptat pentru ca nu este suficient de incluve. De aici situatia devine ciclică.

    (Citează)

  • *suficient de incluzive.

     (Citează)

  • Auzi, ce-ar fi ca atunci când veniți cu argumente de genul „statisticile spun” să aveți și sursa? Întâmplător unii dintre noi ne mai și pricepem și nu punem botul la orice procente aruncate de Valentini pe internet…

     (Citează)

  • În plus, că mi-am dat seama după ce am postat, ce treabă au căsătoriile gay cu familiile monoparentale? Ai impresia că se ajunge la familii monoparentale din cauză că unul dintre parteneri își dă subit seama că-i atras de același organ reproducător pe care-l are și-n pantaloni? WTF, ce logică retardată e asta?!

     (Citează)

  • @Valentin: familie este doar un cuvânt în dicționar. Valoarea pe care familia o are în sufletul tău nu are legătură cu faptul că unii vor să decline cuvântul cu noi termeni sau să-l schimbe în altceva. Dacă mâine cuvântul familie va fi înlocuit cu foraibăr, nu va schimba cu nimic felul în care ai crescut sau ce simți pentru cei din foraibărul tău.

     (Citează)

  • Si familiile alea sinle mother sunt asa pt ca sotul era gay si a fugit cu vreunul? Chiar atat te duce capatana?

     (Citează)

 4. Bai, si cum stateam eu tolanit aseara in pat, ma strafulgera un gand despre referendumu’ asta pischer: musai trebuie sa aiba ceva legaturi ascunse cu roboti, sateliti, planete – deci si cu “japoneji”. Abia am reusit sa dorm noaptea ca dimineata am si intrebat pe gogu’ – care e legatura? Deschid articoul, fericit ca o sa descopar inca un “ascunzis” de-al referendumului asta si citesc prima fraza: “În timp ce în România majoritatea doresc să dea mai puține drepturi unor cetățeni….”. Ma frec la ochi, ma frec la …. cap si-mi zic – “e clar ca astia care boicot e mai dastepti ca prostimea” – doua cuvinte si o greseala gramaticala a la Veorika – “majoritatea doresc” si o fractura logica: cum sa dea mai putine drepturi daca “carevasazica – nu le are”. Eu stiam ca daca da mai putin, are de unde dea – adicatelea exista drepturile…. N-am mai citit restul ca mi-a fost frica… Da domle’, e prosti astia care merge la referendum! (prostie luata de la “formatorii de opinie”).

    (Citează)

 5. Radu, faci ceva gresit la SEO sau ai suparat pe cineva. Ai 26/100 SPAM SCORE pe moz com, adica foarte mult. Normal e sub 10.

    (Citează)

 6. Am informatii de la niste generali ca Daea vrea sa trimita o oaie in spatiu.

    (Citează)

 7. Ciuby:
  În plus, că mi-am dat seama după ce am postat, ce treabă au căsătoriile gay cu familiile monoparentale? Ai impresia că se ajunge la familii monoparentale din cauză că unul dintre parteneri își dă subit seama că-i atras de același organ reproducător pe care-l are și-n pantaloni? WTF, ce logică retardată e asta?!

  Era un argument pt famila tradițională, o solutie verificata ce si-a facut treaba timp de milenii. Sa nu-mi spui ca nu ai putut urmari logica asta.

  Despre riscurile la care sunt supunsi copii din fam singure nu o sa reusesc sa te conving. Trebuie sa cauti singur si sa tragi concluziile. Am gasit rapid asta:
  http://www.patheos.com/blogs/markmeckler/2018/02/27-deadliest-mass-shooters-26-one-thing-common/

  https://www.quora.com/Is-it-true-that-most-criminals-came-from-single-mother-households/answer/Stan-Hayward-1?share=d0eba3f5&srid=AL2K

    (Citează)

  • Cred că ai greșit articolul, cel despre copii și gay este cu unul în urmă. Dar ca să-ți răspund la ce-ai zic, e regretabil că un copil crește cu un singur părinte, mai ales dacă trece printr-o dramă precum decesul sau plecarea celuilalt. Dacă copilul este deja la orfelinat, cred că un părinte tot este mai bun decât niciunul, în ciuda unor “riscuri”.

   Dar nu văd legătura cu căsătoriile gay. Nu încearcă nici un homosexual să adopte copii în România și nici nu cred că va încerca, cu sau fără referendum.

     (Citează)

 8. Doamne, ce m-am saturat de discutiile astea inutile cu adoptia. Ca sa fie clar pentru toata lumea: 1. in acest moment, in Romania, un parinte singur poate adopta un copil fata nici o problema. 2. NICIODATA pe parcursul intregului proces al adoptie nu te intreaba NIMENI ce optiune sexuala ai. Din 1 si 2 rezulta ca un cuplu de homosexuali pot adopta 1, 2…n copii fara nici o greutate. Doar ca nu-i adopta ca si cuplu, ci pe persoana fizica, sa zic asa. De exemplu, unul din ei adopta un copil, celalalt pe al doilea. Nu e doar o situatie ipotetica, stiu barbati si femei gay care au adoptat copii. Eat your heart out, CpF!!!

    (Citează)

 9. Pai fie e premiera acum, fie a aterizat pe un asteroid Hayabusa intaia. Cum e?

    (Citează)

 10. Andrei Serbanescu

  02/10/2018 la 7:43 AM

  În goana după political correctness, ai spus “cetățeni care se simt atrase”

    (Citează)

 11. “sonda Hayabusa2 va ateriza (aasteroidiza?)” – cuvantul pe care-l cauti este “asoliza”

    (Citează)

 12. nwradu: Dar nu văd legătura cu căsătoriile gay.

  Scuze, dar cine a etichetat traditionalism egal gresit? Cred ca oamenii trebuie sa stie ce inseamna alternativa.

    (Citează)

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus