un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Tocmai ați cumpărat o mașină nouă? Atenție să nu rămâneți cu ea neînmatriculată!

23 Aug 2018  ·

AUTO  ·

26 comentarii

Un prieten și-a luat Skoda Karoq prin iulie și acum era disperat să o înmatriculeze cât mai repede, iar dealerul nu avea gata… ceva. Cartea vehiculului sau nu mai știu ce act. De ce era disperat să o înmatriculeze? Pentru că deși numerele provizorii sunt valabile 3 luni și teoretic ai tot timpul din lume să înmatriculezi mașina, vehiculele omologate la consum și noxe după ciclul de testare NEDC trebuie înmatriculate până la 31 august 2018, dată după care… nu știu. Teoretic nu va mai fi permisă înmatricularea lor.

Dacă mergeți pe site-ul DRPCIV, este un anunț mare în partea de sus:

IMPORTANT !

Pentru vehiculele noi categ. M1, M2,N1 clasa I, omologate NEDC, înmatricularea este obligatorie până la data de 31.08.2018.

Deținătorii de vehicule noi (neînmatriculate) sunt rugați să contacteze urgent dealerii auto de la care au fost achiziționate pentru confirmarea tipului de omologare, iar cererile de înmatriculare a acestor categorii de vehicule vor fi soluționate de serviciile publice comunitare în regim prioritar.

Asta se aplică tuturor vehiculelor noi, care nu au mai fost înmatriculate anterior în România sau alt stat UE, indiferent de unde au fost cumpărate.

Fiind vorba de DRPCIV, oamenii cu trecerea de pietoni în gard și mașini parcate ilegal chiar prin sediul lor, nu vă mirați că nu explică și nu dau nici măcar un link pentru a explica ce înseamnă categoriile M1, M2, N1 clasa I. Nu veți găsi mai multe detalii nici în secțiunea comunicate de presă sau știri. Vă spun eu: înseamnă inclusiv autoturisme banale.

Categoria M – Autovehicule concepute și construite în principal pentru transportul persoanelor șî al bagajelor acestora.

  • Categoria M1 – vehicule din categoria M, având cel mult opt locuri așezate în plus față de locul așezat al conducătorului auto.
  • Categoria M2 – vehicule din categoria M, având mai mult de opt locuri așezate în plus față de locul așezat al conducătorului auto și care au o masă maximă care nu depășește 5 tone.

Categoria N – Autovehicule concepute și construite în principal pentru transportul mărfurilor

  • Categoria N1 – vehicule din categoria N având o mașa maximă care nu depășește 3,5 tone.

Cele de mai sus le-am extras dintr-un PDF de pe site-ul RAR, PDF care este securizat împotriva copy/paste pentru că, s-a gândit cineva, sunt informații secrete și trebuie deci protejate împotriva unui astfel de gest.

Pe scurt: M1 înseamnă autoturisme de orice tip și până la dubițele ce se pot conduce cu permis tip B, M2 sunt microbuze, N1 sunt dube și camioane de marfă de dimensiuni totuși reduse.

Dacă v-ați cumpărat recent o mașină și nu ați înmatriculat-o, mergeți acum la dealer pentru a lua de acolo toate actele necesare. Dacă dealerul nu are actele gata, stabiliți clar când le va avea gata, apoi urmați pașii pentru înmatriculare de la administrația financiară și direcția înmatriculări. I-am descris și eu la final aici, dar în țară poate o fi altfel.

De unde a apărut această urgență? Se trece de la ciclul de testare NEDC la cel numit WLTP, mai nou și mai precis în a estima consumul și noxele. Problema este că, după noul ciclu, unele autovehicule nu mai corespund normelor Euro 6, iar producătorii montează filtre de particule pe evacuare. Mai multe uzine auto au oprit producția pentru un timp, în lunile anterioare, pentru a modifica linia de producție. În plus, începând acum cu septembrie, ciclul WLTP este obligatoriu pentru autovehicule.

Eu pregăteam un articol mai larg despre WLTP, dar prezentând ce este, cum diferă de NEDC și alte din astea legate de tehnologie. Nu mă așteptam să aibă așa un impact legat de autovehiculele noi.

    26 comentarii

  1. Si eu am luat o masina luna asta si stateam in stand-by pentru rabla, unde se introduc ceva tichete luna viitoare. La cateva zile ma suna dealer-ul sa imi spuna ca e graba mare cu inmatriculatul, care trebuie facut saptamana asta si pica treaba cu rabla. Proasta sincronizare. Asta e

      (Citează)

  2. Unde crezi ca se incadreaza cazul asta: am terminat leasingul luna asta pentru un auto euro 6. Practic masina este inmatriculata si trebuie sa o reimatriculez/transcriu pe numele meu.
    Se aplica oare aceeasi data de 31 aug?

      (Citează)

  3. Vezi ca scrii multe tampenii in articolul de mai sus.
    Una dintre ele ar fi ca se refera la categoria N1 clasa 1.
    Alta, aceste autovehicule se pot inmatricula si dupa data de 31.08 in anumite conditii, nu intru in detalii.
    Nu se monteaza nimic de catre producator ci se reomologheaza autovehiculele.

      (Citează)

    • Nu am găsit, totuși, unde am scris tâmpeniile la care te referi.

        (Citează)

    • @George: de foarte mare ajutor.

      Multe = 2 dar e bine ca nu intri in detalii. Nu stiu de ce Radu nu da stergere direct la astfel de comentarii.

        (Citează)

    • Nici măcar două. N1 clasa 1 n-am zis-o eu, ci site-ul DRPCIV, e citat de acolo. Și despre dacă se pot înmatricula autovehiculele, am spus că nu știu, nu că nu se poate. Bănuiesc că e logic că nu rămâne nimeni cu mașina nouă în pom.

      Dar așteptam să văd cum numără George lucrurile :P

        (Citează)

  4. Claudiu Cheles

    23/08/2018 la 3:32 PM

    Mersi gabrielG, vlad

      (Citează)

  5. Bă ce i-ai luat fața lui Zoso cu articolul. Felicitări! Zilele trecute s-a plimbat cu elicopterul pe banii unor pădurari străini și tu nu ai fost invitat. Și acum l-ai lovit exact unde-l doare.

      (Citează)

    • Ba am fost invitat, dar nu m-am dus din diverse motive.

      Cred că tu trăiești mult mai intens competiția asta dintre bloggeri decât bloggerii în general, care-și văd fiecare de treaba lor și scriu despre ce le place. M-am uitat și pe restul comentariile tale, pari mai frustrat decât este cazul despre multe subiecte. Dacă nu-ți plac, nu citi blogul, că nu te forțează nimeni.

        (Citează)

  6. Să vezi ce s-au agitat dealerii şi producătorii să trimită notificări. Am primit telefon şi mail de la dealer, mail de la Renault, scrisoare (!!!) de la Renault.

    Nebunie. Bine că am înmatriculat acea maşină în urmă cu câteva săptămâni, cu programare online, foarte civilizat.

      (Citează)

    • Si eu ca si Hoinaru! Masina noua cumparata in Iunie, termen de inamtriculare 90 de zile. Numere rosii pana in septembrie, nu platiti rovinieta si taxa de pod. Atata doar ca, fiind in concediu si mai tipicar din fire am inmatriculat masina in iulie. La inceputul lui august … telefon, mail si scrisoare de la dealer prin care ma rugau sa urgentez inmatricularea pana pe 31 august! Bine ca o facusem deja! Nu-mi place sa am impresia ca am foarte multe de rezolvat intr-o perioada scurta de timp, mai ales cand e vorba de lucru cu institutiile statului si mai ai si un serviciu la care mergi zilnic!

        (Citează)

  7. Ok si daca nu inmatriculezi masina pana pe 31 august ce se intampla?Nu o mai poti inmatricula deloc, sau o inmatriculezi dar risti sa te trezesti ca in loc de euro 6, masina e euro 5.

      (Citează)

    • Clasa noua de poluare ( pt masinile care au testul WLTP ) este generic numita 6.2!

      Dealerii care raman cu astfel de masini care NU mai pot fi inmatriculate, vor trebui sa le exporte in afara UE ( vizate in special: Serbia, Turcia, Moldova, etc )

        (Citează)

    • Mulțumesc pentru comentarii, sunt foarte utile!

        (Citează)

  8. Ca si completare pentru cei care nu stiu – Radu, poate poti sa adaugi in articol pentru ca este de folos:

    Toate masinile care nu au testul WLTP ( NEDC ) , incepand cu 1 septembrie 2018 nu mai pot fi inmatriculate

    Aici intra cele 3 categorii ( M1, M2 si N1 clasa 1 ! ) Atentie, categoriile reprezinta:

    1. Categoria M1 – Vehicule concepute si construite pentru transportul de pasageri, care au, in afara scaunului conducatorului, cel mult opt locuri pe scaune;

    2. Categoria M2 – Vehicule concepute si construite pentru transportul de pasageri, care au, in afara scaunului conducatorului, mai mult de opt locuri pe scaune si o masa maxima ce nu depaseste 5 tone;

    3. Categoria N1 clasa 1 – Vehicule concepute si construite pentru transportul de marfuri cu masa de referinta care sa nu depaseasca 1305 kg. ( deci nu toate cele pana in 3.5T ! )

    In gama aceasta de vehicule intra atat cele diesel cat si cele pe benzina!

    Exista si urmatoarele 3 situatii care fac ca autovehiculele vizate sa poata fi inmatriculabile:
    1. Autovehiculul are testul WLTP facut si trecut
    2. Autovehiculul face parte din acel numar de 10% de autovehicule capat de serie care a primit derogare de la RAR pentru inmatriculare ulterioara datei de 31.08.2018
    3. Autovehiculul vine cu factura de dupa 31.08.2019 – astfel incat bunul trebuie sa se conformeze cu legea si sa poata fi inmatriculat si dupa 01.09.2018.

    Sa fie cu folos!

      (Citează)

  9. Gyno:
    Clasa noua de poluare ( pt masinile care au testul WLTP ) este generic numita 6.2!

    Dealerii care raman cu astfel de masini care NU mai pot fi inmatriculate, vor trebui sa le exporte in afara UE ( vizate in special: Serbia, Turcia, Moldova, etc )

    Pai in cazul prezentat de mine, nu ramane dealerul cu masina, aceasta e cumparata, are nr rosi(valabile pana luna viitoare daca nu gresesc) si teoretic ar trebui sa poata fi inmatriculata… sau ?

      (Citează)

    • Din pacate nu o mai poti inmatricula deloc – daca masina nu face parte din una din cele 3 categorii care pot fi totusi inmatriculate:

      1. Autovehiculul are testul WLTP facut si trecut
      2. Autovehiculul face parte din acel numar de 10% de autovehicule capat de serie care a primit derogare de la RAR pentru inmatriculare ulterioara datei de 31.08.2018
      3. Autovehiculul vine cu factura de dupa 31.08.2019 – astfel incat bunul trebuie sa se conformeze cu legea si sa poata fi inmatriculat si dupa 01.09.2018.

      Vorbeste cu dealerul sa iti dea cartea si cere-i dovada daca unul din cele 3 puncte de mai sus este indeplinit. Tu trebuie sa o inmatriculezi cat de repede daca ti se da cartea si masina nu se califica unuia din cele 3 puncte. Nu uita si de fiscal pentru ca vei avea nevoie.

        (Citează)

    • Multumesc de ajutor.

        (Citează)

  10. Gyno:
    Din pacate nu o mai poti inmatricula deloc – daca masina nu face parte din una din cele 3 categorii care pot fi totusi inmatriculate:

    1. Autovehiculul are testul WLTP facut si trecut
    2. Autovehiculul face parte din acel numar de 10% de autovehicule capat de serie care a primit derogare de la RAR pentru inmatriculare ulterioara datei de 31.08.2018
    3. Autovehiculul vine cu factura de dupa 31.08.2019 – astfel incat bunul trebuie sa se conformeze cu legea si sa poata fi inmatriculat si dupa 01.09.2018.

    Vorbeste cu dealerul sa iti dea cartea si cere-i dovada daca unul din cele 3 puncte de mai sus este indeplinit. Tu trebuie sa o inmatriculezi cat de repede daca ti se da cartea si masina nu se califica unuia din cele 3 puncte. Nu uita si de fiscal pentru ca vei avea nevoie.

    Unde pot gasi legea la care se refera pct 2?

    Multumesc.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus