un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

asus s5507

Review de router mesh: Tenda Nova MW6 cu trei sateliți

27 Aug 2018  ·

TEHNOLOGIE  ·

21 comentarii

Majoritatea producătorilor de rețelistică scot pe piață routere de tip mesh, adică sisteme formate din mai mulți sateliți ce se pun în diverse locuri din casă pentru a asigura o acoperire constantă a suprafețelor mari. Am testat două anterior, dar nu erau unități finale. Tenda Nova MW6 este primul produs final care ajunge la mine, așa că iată ce poate face.

Nu l-am pus încă în Topul Routerelor. Probabil este nevoie de o nouă clasă pentru ele, nu are rost comparația cu alte routere.

Specificații Tenda Nova MW6:

  • trei sateliți identici
  • wireless AC1200, format din 867 Mbps pe 802.11ac/n/a și 300 Mbps pe 802.b/g/n, MU-MIMO 2×2 și cu beamforming, funcție fast roaming
  • fără rețea separată pentru backhaul între sateliți
  • fiecare satelit are un WAN și unul LAN, ambele Gigabit
  • rețea guest, parental control
  • dimensiuni 10 x 10 x 10 cm, greutate 410 grame

Preț: 900 de lei la PC Garage și eMAG, mai ieftin decât alte sisteme mesh, după cum mă așteptam de la Tenda.

CUM ARATĂ

Pachetul include trei cuburi albe Nova MW6, trei alimentatoare de priză și un singur patch-cord Ethernet.


Fiecare cub are un mic LED multicolor într-un colț, iar pe fund, bine ascunse, sunt cele două porturi RJ-45 de 10/100/1000 Mbps (unul WAN și unul LAN), un conector pentru alimentare și un mic buton de resetare.

CUM SE INSTALEAZĂ

Ca și restul sistemelor mesh văzute de mine până acum, instalarea și configurarea se fac din telefonul mobil, cu o aplicație dedicată, în acest caz una numită Tenda Wifi disponibilă pentru Android și iOS. Ca idee, am încercat să accesez routerul și prin cablu, pe IP-ul său, dar nu am reușit, e ca și cum n-ar avea webserver.

Aplicația mi s-a părut bine făcută, fiind “curată”, intuitivă și bine organizată. Instalarea se face rapid: pui primul satelit în priză, te conectezi la rețeaua generată automat de acesta (numele și parola sunt scrise pe fundul cubului) și aplicația de telefon preia de acolo configurarea și te poartă prin pașii uzuali de configurare a conexiunii Internet și de redenumire a rețelei wireless și configurare a parolei acesteia.

Am fost uimit că ceilalți doi sateliți au fost foarte simplu de instalat, practic doar i-am băgat în priză și ei s-au conectat automat la primul satelit, deși acesta avea deja un alt nume și altă parola. Nu știu cum s-a întâmplat asta, dar în două minute am avut toate cele trei dispozitive conectate în rețea mesh.

INTERFAȚĂ ȘI FUNCȚII

Nu sunt multe la număr. Practic nu poți configura nimic legat de funcționarea rețelei, precum lățimea canalului wifi utilizat (din fericire sistemul a făcut singur canale de 80 MHz pe 5,2 GHz și 40 MHz pe 2,4 GHz) sau orice altă setare de acest tip.

Aplicația permite activarea unei rețele guest, inclusiv pe un număr limitat de ore, activarea funcției de Parental Control, dar doar pentru a bloca sau permite accesul la Internet între anumite ore, fără filtrare de site-uri bazat pe diverse cuvinte, activarea UPnP, port forwarding și modul DHCP.

Poți activa o opțiune fast roaming, care să facă mult mai rapid transferul dispozitivelor de pe un satelit pe altul. Aplicația avertizează că nu toate telefoanele și laptopurile suportă acest lucru.

Aplicația îți spune ce dispozitive sunt conectate și cu ce viteză transferă fiecare, plus transferul total prin rețea, în timp real. Cam aici se termină totul.

REZULTATELE TESTELOR

Sistemele mesh văzute de mine până acum erau făcute pentru a oferi un semnal wifi constant în case de mari dimensiuni, dar nu pentru performanță extremă. Tenda Nova MW6 nu face excepție.

Rezultatele pe cablu au fost mulțumitoare, am scos 921 Mbps pe speedtest. În download-ul de torrente am obținut o viteză mai mică decât pe un router normal, dar totuși decentă.

Pe wireless lucrurile au stat bine. După cum spuneam, Nova MW6 a făcut direct rețea cu canal de lățime 80 MHz, ceea ce e bine. Sistemul gestionează automat pe ce bandă conectează fiecare dispozitiv, iar toate dispozitivele mele au intrat pe banda de 5,2 GHz, în 802.11ac, așa că am testat doar aici. Nova MW6 oferă și un maxim teoretic de 300 Mbps pe 802.11b/g/n.


Rezultatele au fost bune, chiar peste așteptări. Cu placa mea șmecheră de test, am atins 465 Mbps download și 421 Mbps upload la o distanță de aproximativ 5 metri de satelit, ceea ce mi se pare foarte bine.

Luând apoi laptopul la pas prin casă, am obținut rezultatele de mai jos:


Nu știu dacă țineți minte de la alte teste de routere, dar în trecut abia dacă prindeam 3-10 Mbps în balcon, în cel mai îndepărtat punct al casei, cu un router plasat în centrul casei. Cum Nova vine ca un sistem de trei sateliți, i-am răspândit pe aceștia în casă (unul în centru, doi la extreme), așa că acum în balcon am avut 104 Mbps download cu 62 Mbps upload. Cam asta este ideea din spatele unui mesh, acoperire constantă în toată casa, simulând un sistem de routere și repetoare de semnal.

(Dacă vă întrebați de ce să nu cumpărați un router bun și două repetoare de semnal, nu am un răspuns. Producătorii vor spune că poți face asta, dar un sistem mesh vine cu un aspect mai plăcut și o configurare foarte simplă.)

Roamingul între cele trei unități a funcționat foarte repede. Uneori transferul s-a făcut rapid, alteori laptopul a rămas conectat la satelitul mai îndepărtat și n-a comutat pe cel mai apropiat decât după un refresh de rețea. Probabil că dacă aș avea o casă mai mare, această comutare s-ar efectua mai rapid dacă semnalul satelitului îndepărtat ar deveni și mai slab decât poate deveni în apartamentul meu.

Scriam în specificații că nu există o rețea separată pentru backhaul între sateliți. Asta înseamnă că ei nu comunică între ei pe o frecvență proprie, ci împart banda disponibilă ție și cu comunicația între ei. În principal, asta înseamnă că un dispozitiv va beneficia de o viteză mai mică pe sateliții laterale decât dacă s-ar conectat direct la “unitatea centrală”, pentru că sateliții laterali își consumă banda și puterea de procesare dialogând și cu unitatea centrală.

Impactul nu e foarte semnificativ pe Tenda MW6, vreo 20%, dar este un efect al mesh-urilor fără backhaul.

Persoana care mi-a dat Tenda MW6 la test mi-a zis și de o smecherie. Există și Tenda MW3, care are aceleași specificații pe partea de wireless, dar porturi LAN și WAN de maxim 100 Mbps, nu Gigabit. Înțeleg că în viitor se vor putea achiziționa și la câte o bucată unități MW6 sau MW3, caz în care-ți poți construi un sistem mai ieftin luând un MW6 pentru “unitatea centrală”, ca să poată ține o conexiune Gigabit prin cablul de Internet ce intră în casă, și doi (sau mai mulți) sateliți MW3 pentru partea de wireless. Toate acestea nu sunt verificate, desigur, dar este interesantă ideea.

CE E BINE

CE E RĂU

  • Performanță wifi mulțumitoare.
  • Ușor de instalat și configurat.
  • Preț mai mic decât al altor soluții similare.
  • Sateliți identici, pot fi instalați în orice configurație, toți au port LAN.
  • Puține opțiuni de configurare avansată.
  • Fără backhaul dedicat.

CONCLUZIE

Tenda Nova MW6 face ce promite și la un preț mai bun decât soluții mesh de-ale concurenței. Cum domeniul routerelor mesh este abia la început, inclusiv pentru mine, nu pot spune mai multe.

Preț: 900 de lei la PC Garage și eMAG, mai ieftin decât alte sisteme mesh, după cum mă așteptam de la Tenda.

asus s5507

    21 comentarii

  1. haha, deci au optiune de “maintenance”, adica reboot la interval :))
    in sfarsit un producator recunoaste ca fac niste mizerii care trebuie restartate din cand in cand, asa ca de ce sa nu faci optiune.

      (Citează)

  2. Cele 3 dispozitive nu se pot conecta prin fir, astfel incat banda wifi sa ramana disponibila doar pentru utilizatori?

      (Citează)

    • Cred ca se poate. Eu am un mesh de la TP-Link si le poti conecta intre ele cum vrei. Din research-ul facut inainte sa le cumpar, parea ca toate mesh-urile functioneaza cam la fel.

        (Citează)

    • De ce ai vrea să faci asta? E împotriva scopului unui mesh, îți poți lua direct access pointuri mult mai ieftine.

        (Citează)

  3. Daca tot au pus port WAN si LAN la fiecare satelit, puteau sa implementeze si PoE. Zic si eu.

      (Citează)

  4. Intr-adevar instalarea pare usoarà la acest sistem mesh, dar cred ca pentru majoritatea tot varianta cu router si repeatere e mai buna. Ai mai multa flexibilitate si iesi si mai ieftin.

      (Citează)

    • Nici macar nu sunt mesh, pentru ca mesh necesita un protocol ce stie sa comunice pe retea de tip mesh (gen ZigBee, Z-Wave), ori in cazul acesta este folosit standardul wifi ce nu stie mesh. Probabil au integrat un sistem de setare automata in baza puterii semnalului, ce in marea majoritate a cazurilor isi va face treaba, insa nu in toate cazurile asa cum se intampla in cazul adevaratelor retele tip mesh.

        (Citează)

    • Nu te contazic, pare că știi ce vorbești. Ajută-mă și pe mine cu o recomandare. Am o situație unde am instalat un router ASUS AC1200G Plus la parterul unei case, dar semnalul wifi nu ajunge si la etaj. Exista cablu de internet tras la etaj. Ce variante exista ca sa am atat net prin cablu cat si wifi la etaj?

        (Citează)

    • Daca ai cablu tras si la etaj de departe cea mai buna varianta posibila este ca sa montezi un al doilea router si la etaj pe care il folosesti doar pe post de acess point. Asftel nu vei avea latenta unui repetor wifi, iar in cazul in care ai nevoie de mai multe porturi de retea la etaj poti folosi porturile routerului. Ce trebuie configurat la nou router:
      – daca principalul are ip 192.168.1.1, vei configura al doilea router cu 192.168.1.2 (2 in coada, sau 254 ca sa fi sigur ca nu faci overlap cu serverul dhcp al routererului principal)
      – dezactivezi dhcp
      – pui acelasi nume de retea ca routerul de jos (preferabil), insa pe canal wifi diferit (musai).
      – conectezi unul un port LAN la noul router cu alt port LAN de la principalul router.

      The Gadgetist:
      Nu te contazic, pare că știi ce vorbești. Ajută-mă și pe mine cu o recomandare. Am o situație unde am instalat un router ASUS AC1200G Plus la parterul unei case, dar semnalul wifi nu ajunge si la etaj. Exista cablu de internet tras la etaj. Ce variante exista ca sa am atat net prin cablu cat si wifi la etaj?

        (Citează)

    • Mersi pentru raspunsul detaliat. Sa clarific… Cablul care ajunge la etaj pleaca din routerul de la parter. Cablul de la provider e tras doar la parter. Mai e valabil ce mi-ai recomandat?

        (Citează)

    • Mesh-ul e cea mai buna varianta, de departe. M-am mutat de vreun an la casa si am vreo 8 routere in casa. Le-am setat in toate modurile posibile, am incercat cu cate 2-3 pe fiecare nivel si tot mi se deconecta wireless-ul constant, pentru ca dispozitivele se mutau intre ele. De cateva luni am un mesh TP-Link Deco cu 3 routere (2 la parter si unu la etaj) legate intre ele prin cablu si nu mai am absolut nici o problema. Au cate 2 porturi gigabit (in cazul meu unul e ocupat cu cablul de intrare la fiecare router) si viteza pe wireless ajunge pe la 400-450 Mbps parca.

      Setup-ul meu e cam asa:
      Router RDS (setat pe rutare) > Router TP Link (nu face parte din mesh si are DHCP dezactivat, e folosit doar pe post de switch, pentru ca routerul rds are un singur port si am nevoie de 8) > Mesh-ul TP Link.

      In camerele unde am avut nevoie de mai multe cabluri, am pus cate un switch.

      Are 3-4 luni setup-ul asta si merge perfect, iar mesh-ul are semnal mult mai bun si stabil decat 3-4 routere mult mai scumpe.

        (Citează)

  5. Fix asa si trebuie. Mare grija sa nu le pui pe amandoua cu ip identic setat pe interfata LAN si dhcp activ (doar cel de la provider trebuie sa aibe activat dhcp)

    The Gadgetist:
    Mersi pentru raspunsul detaliat. Sa clarific… Cablul care ajunge la etaj pleaca din routerul de la parter. Cablul de la provider e tras doar la parter. Mai e valabil ce mi-ai recomandat?

      (Citează)

  6. Mersi, o sa încerc week-endul asta. Am un al doilea router tp link, model mai vechi, dar are firmware dw rt pe el și este destul de customizabil.

      (Citează)

  7. “din fericire sistemul a făcut singur canale de 80 MHz pe 5,2 GHz”…
    …”iar toate dispozitivele mele au intrat pe banda de 5,2 GHz”

    Intreb si eu, de ce scrii 5,2 GHz in loc de 5GHz?

      (Citează)

  8. The Gadgetist:
    Mersi pentru raspunsul detaliat. Sa clarific… Cablul care ajunge la etaj pleaca din routerul de la parter. Cablul de la provider e tras doar la parter. Mai e valabil ce mi-ai recomandat?

    Da!

      (Citează)

  9. Prostiile astea cu MESH sunt prea scumpe pentru ce fac. Iar publicul lor tinta sunt bogatanii care au case prea mari si minte prea putina ca sa puna un range extender.

    N-am vazut pana acum sistem MESH care macar sa arate simpatic, iar asta e chiar urat.

      (Citează)

    • Și repetoarele arată bine? În plus, când ai bani nu ai motive să stai să configurezi rețele și SSID-uri, vrei ceva care să meargă direct din cutie.

      Faptul că toți producătorii trec pe mesh-uri arată că există un segment de piață.

        (Citează)

  10. The Gadgetist:
    Nu te contazic, pare că știi ce vorbești. Ajută-mă și pe mine cu o recomandare. Am o situație unde am instalat un router ASUS AC1200G Plus la parterul unei case, dar semnalul wifi nu ajunge si la etaj. Exista cablu de internet tras la etaj. Ce variante exista ca sa am atat net prin cablu cat si wifi la etaj?

    Am avut o situație asemănătoare dar am ales alta varianta. Router la intrare in casa și apoi switch-uri in alte camere unde am nevoie de mai multe dispozitive conectate pe cablu. In plus in 2 dintre camere din switch am băgat Access pointuri. Echipamentele folosite sunt:

    Nu recomand: Router D-LInk DIR-882
    Recomand: Switch TP-LINK SG105
    Foarte bun, recomand: AP TP-LINK RE450

    Nu toate routerele pot fi folosite ca access point! Dacă mergi pe varianta prezentată de colegu ai grija sa te interesezi când cumperi routerul sa aibă funcție de bridge sau ap.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus