un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Ce vă sfătuiesc să vizitați în Bali

16 Jul 2018  ·

TURISM  ·

31 comentarii

Bali este un fel de paradis, o insulă atât de plăcută încât nu trebuie ratată ca destinație pentru un concediu. Adună la un loc toate elementele care te fac să pleci de acolo relaxat și fericit, adică peisaje plăcute și locuri frumoase de vizitat, mâncare foarte bună și oameni primitori, zâmbitori, cu o societate modernă în care te poți simți în largul tău.

Am stat 10 zile acolo în iunie, în două hoteluri, unul în junglă și altul la malul mării, dar despre acestea vă spun mai târziu. Am zburat până acolo cu Qatar Airways și escală în Doha, care cred că-i soluția cea mai bună, având în vedere că traseul este practic în linie dreaptă, iar escala a fost sub două ore. Iată întâi despre insulă un video 4K făcut de mine (și la care am muncit o grămadă) din ce-am filmat pe acolo:

Puteți vedea în clip unele obiective ce n-ar trebui ratate. Templul Tanah Lot este unul dintre ele, un templu hindus construit pe o stâncă în mare, într-o zonă cu o frumoasă promenadă din care puteți admira mai multe golfuri pitorești.

Mergeți acolo cu vreo oră înainte de apus pentru a vedea soarele intrând în mare în spatele templului. Veți avea suficient timp și să explorați zona, poate chiar să mergeți la una dintre terasele construite sus, pe faleza înaltă, unde puteți vedea apusul din cel mai bun unghi și cu o bere sau o nucă de cocos rece în mână. Prețurile sunt chiar decente pentru acea priveliște, sub 2 euro berea.

Dacă prindeți și refluxul acolo, puteți ajunge până la baza templului, trecerea apei devenind mult mai simplă în acele momente.

Spuneam de mâncare. În Bali sunt două restaurante extraordinare: Locavore, care-i pe locul 21 în Asia’s Best Restaurants și considerat cel mai bun din Indonezia, este primul dintre ele. Am fost acolo, am luat meniul de degustare cu 7 feluri asortat cu 7 cocktailuri și ni s-a demonstrat, din nou, că gastronomia poate fi considerată o artă. Nu doar mâncarea este extraordinară, dar și felul în care sunt servite și prezentate preparatele arată cum au gândit întreaga experiență ca un tot unitar, inclusiv cu băuturile ce se potrivesc la culoare cu preparatul din farfurie și complementează aroma acestuia exact cum trebuie.

Costă un pic peste 100 de euro de persoană meniul de 7 feluri cu 7 cocktailuri, dar merită. Îl găsiți în Ubud, prin centru. Vreau să scriu un articol separat despre acesta, dar vă spun pe scurt că a fost o experiență mai plăcută decât restaurantul de 2 stele Michelin din Colmar.

Un alt restaurant, unul care servește doar deserturi, este Room 4 Dessert. Dacă vă uitați pe Netflix la Chef’s Table, l-ați văzut deja în sezonul 4, este localul unui cofetar american mutat în Bali. Meniul de degustare include 9 preparate de desert, unele cu nume ciudate precum Roger Federer sau Pique Nique, și opțional îl poți lua împreună cu 9 cocktailuri asortate. Și Room 4 Dessert a fost o experiență foarte plăcută (și unică până acum), mai ales că ne plac mult prăjiturile și aici am văzut în câte moduri se pot face dulciurile și cum pot fi ele prezentate.

Revin cu detalii mai multe. Prețurile mi s-au părut decente pentru cât de celebru este restaurantul, meniul de degustare pentru două persoane a costat cam 70 de euro, iar cocktailurile au fost de fapt mai scumpe, cam 50 de euro de persoană cu tot cu bacșiș inclus. Faceți încă din România rezervare pentru ambele localuri.

În rest, bucătăria indoneziană este bună, gătind foarte bine vită, pui, rață și alte animale, nu foarte picantă (ei pun condimente mai degrabă aromatice), cu sosuri și garnituri în principal de orez, dar și păstăi de fasole verde și altele. Fac și satay, frigăruile lor tradiționale, gătesc și mult pește și fructe de mare. Nu cred că a fost vreun restaurant, fie din hoteluri sau de la marginea drumului, unde să nu mâncăm foarte bine; e ca și cum toată lumea de acolo gătește excelent.

Revenind la ce-i de văzut, mergeți să vedeți câteva temple tradiționale balineze, nu doar Tanah Lot de mai sus sau la fel de emblematicul Ulun Danu Beratan. Folosiți acest site pentru a vedea imagini din fiecare zonă. Noi am fost și la templul din Batuan, care are sculpturi în piatră foarte frumoase și este un bun exemplu de artă balineză, și la Taman Ayun din Mengwi, care-i un templu mare și unde am ajuns în timpul unei sărbători locale, de veneau localnicii frumos îmbrăcați, cu ofrande și alimente aduse în coșuri, și am putut asista la ceremoniile lor.

Cei din Bali au o cultură a ofrandelor, fiecare casă și fiecare magazin arde în fiecare zi unele, un mic pachețel în care ei pun elemente ce simbolizează cele trei zeități principale hinduse. Veți călca pe ele pe fiecare trotuar. Noi am ajuns în insulă și în timpul unei perioade festive mai lungi, în care fiecare casă era decorată cu niște jerbe foarte înalte plasate la intrare și plutind deasupra străzii, de simțeai că orice sat este amenajat ca pentru o paradă. Balinezilor le plac și zmeiele. În orice zonă a insulei am putut vedea, la înălțime de zeci de metri deasupra localităților, plutind câte 3-4 zmeie mari și cu cozi lungi, vizibile de la distanțe mari.


Cele de mai sus au dat jumătate din farmecul zonei rurale a insulei. Cealaltă jumătate este dată de faptul că, la 8 grade sub ecuator, Bali are o vegetație luxuriantă, de un verde viu și cu zeci de tipuri de flori, iar toate satele le bun bine în valoare. La întoarcerea în București, deși și aici suntem în toiul verii, mi s-a părut atât de deprimant și de golaș orașul nostru față de mediul înconjurător din Bali încât am fost nevoit să recurg din belșug la alcool pentru a evita o depresie.

Satele lor sunt foarte frumoase. Au o cultură a curățeniei, iar ideea de comunitate cred că îi face pe toți să muncească din greu pentru a nu părea leneși în sat. Toate casele au garduri frumoase, decorate cu tot felul de modele și sculpturi, și toate casele au un templu în curte (mie mi s-a părut ciudat să pierzi atâta spațiu din curte, dar lor nu), adică un număr de diverse mici construcții de piatră, dedicate diverselor divinități. Sunt multe de zis despre stilul balinez de viață, întrebați-l pe ghid despre cum e la ei sistemul de căsătorie, cum se iau deciziile în sat șamd, și rugați-l să vă ducă să vizitați o casă tradițională, că sunt câteva gospodării în insulă deschise pentru turiști, contra unui mic bacșiș lăsat proprietarului.

Am fost și la cascada Tegenungan, unde nu-i obligatoriu să mergeți dacă ați văzut deja altele asemănătoare prin lume. Ce mi-a plăcut aici este că se poate înota în zona de sub cascadă, dacă vreți o astfel de experiență. Am înțeles că ar fi undeva pe insulă și o cascadă mai mare și mai impresionantă, dar drumul până acolo este lung, întâi cu mașina și apoi pe jos pe cărări, ceea ce necesită mult timp.

Puteți opri și la diverse plantații de orez, ca să vedeți cum crește această plantă ce hrănește câteva miliarde de oameni zilnic. Tegallalang este o zonă bună pentru asta, puteți coborî și explora terasele, puteți mânca ceva cu priveliște spre zonă, vă puteți da în leagăne construite la înălțime deasupra zonei, ancorate de doi palmieri. Merită o oprire.

În altă zonă, în sudul insulei, pe 24 iunie au inaugurat o statuie înaltă de 75 de metri a lui Vishnu călare pe pasărea Garuda, montată pe un piedestal aproape la fel de înalt în centrul unui parc cultural de unde puteți vedea și o priveliște panoramică în jur.

Bali este printre zonele unde se produce cafea Luwak, numită de ei Kopi Luwak (kopi=cafea), luwak-ul fiind un animal asemănător cu jderul. Acest luwak doarme ziua, iar noaptea merge și mănâncă boabe de cafea, care trec prin el nedigerate de sucurile gastrice. Plantațiile de Kopi Luwak culeg aceste boabe, le curăță, le prăjesc și fac acest tip de cafea, care-i foarte scumpă pentru că și randamentul animalului este destul de mic (câte boabe să mănânce și el?).

O puteți găsi prin diverse cafenele, beți măcar un espresso sau o ceașcă. Dacă vreți cafea normală, Indonezia este un mare producător de cafea, în special în zona Java, iar în Bali (și mai ales în Ubud) am găsit o mulțime de cafenele moderne.

Ubud este un oraș spre mijlocul insulei, de fapt o mare stațiune pentru turiști, cu tot cu hoteluri, pensiuni, sute de restaurante și cafenele și mici magazine de explorat. Mergeți acolo pentru minim jumătate de zi, poate chiar una întreagă mai ales dacă faceți și o rezervare la Locavore sau Room 4 Dessert, și explorați străduțele, barurile și cafenelele din zonă.

Poate că veți dori și o plimbare prin pădurea unde maimuțele vă fură ochelarii sau aparatul foto sau o vizită la vulcanul din nordul insulei. Despre câteva hoteluri remarcabile vă spun într-un episod viitor.

Ca o concluzie, aveți nevoie de minim două zile pentru a vedea câteva obiective frumoase din insulă, iar eu vă recomand chiar trei sau patru zile. Drumurile lor sunt foarte bune, dar destul de înguste (probabil au asfaltat drumurile inițiale de pământ, dar nu le-au putut lăți suplimentar) și aglomerate cu mașini (pline de turiști) și scutere, așa că viteza de deplasare e destul de mică. Ca turist nu m-a deranjat asta, e mereu ceva interesat de văzut pe drum, dar să nu credeți că puteți face un tur “cu de toate” în 1-2 zile.

Noi am angajat un ghid cu mașină pentru 50 de dolari/zi, un tarif care mi s-a părut foarte rezonabil, având în vedere că omul ne-a dus peste tot, ne-a explicat tot ce doream și a plătit și benzina și taxele de drum din banii aceștia. Dacă sunteți aventuroși, puteți închiria un scuter cu 4-5 dolari/zi, dar atenție că traficul va fi considerat “haotic” de majoritatea europenilor, oamenii depășindu-se, dublându-se și și încadrându-se la mica înțelegere, din claxoane și cu multă răbdare.

Prețurile prin insulă nu sunt foarte mari, iar majoritatea magazinelor și restaurantelor au POS. De obicei prețurile nu includ și TVA-ul, dar acesta este precizat clar în meniu, la fel și un eventual bacșiș adăugat automat pe nota de plată. Noi am schimbat puțini bani în cash, plătind cam peste tot cu cardul.

Mi-a plăcut mult că, spre deosebire de Zanzibar, nu m-au deranjat deloc insectele, nici măcar noaptea. Nici nu prea am văzut insecte, deși plecasem cu alte așteptări. Tot spre deosebire de Zanzibar, în Bali n-am avut deloc impresia că oamenii sunt săraci și se chinuie să trăiască, ba din contră. Insula pare bogată, modernă, turismul merge bine, la fel și economia bazată pe alte produse și servicii. Am rămas plăcut impresionat de cât de zâmbitori și relaxați par balinezii, te simți binevenit oriunde și se poartă frumos cu tine în orice situație.

Treaba asta nu are nici o legătură cu faptul că vor sau nu să-ți vândă ceva, ci așa îi formează societatea și religia. Acest aspect contează enorm pentru că, mai ales după ce vizitezi insula, după ce vezi de câte locuri și lucruri frumoase te poți bucura acolo și ce oameni prietenoși găsești la tot pasul, Bali devine unul dintre acele puține locuri unde simți că ți-ar plăcea să te retragi, măcar pentru câteva luni, și să trăiești relaxat.

Citiți și restul articolelor despre Bali:

asus s5507

    31 comentarii

  1. Din fotografii pare ca a plouat destul de mult, desi media zilelor cu ploaie in Iunie trebuie sa fie pe la 3-4 zile. Cum sta treaba din experienta proprie? Cate zile de ploaie ai prins?

      (Citează)

    • A plouat în cele 2 zile când am fost prin insulă, de asta toate fotografiile sunt așa. De fapt a plouat cam 2 ore, dar a fost înnorat. Când a plouat, a rupt, dar eram în Locavore atunci și nu ne-a păsat.

      Până în iulie și poate inclusiv n-ar trebui să plouă. ȘI localnicii erau uimiți de acele ploi, de obicei în iunie e vreme bună.

        (Citează)

  2. ANAF stie ca ai bani sa mergi in Bali? :D

    Locurile sunt foarte frumoase, dar ma termina zborurile astea lungi.

      (Citează)

    • Nu-i așa scump dacă iei din timp. Prețurile sunt destul de similar către multe destinații populare, aș spune că doar Seychelles, Maldive și Bora Bora sunt mai scumpe decât restul plutonului (Bali, Mauritius, Thailanda, Vietnam, Zanzibar etc).

      Dar ANAF sigur că știe, am toate veniturile declarate conștiincios.

        (Citează)

  3. Ciorbă în nucă de cocos… mmm…

      (Citează)

  4. data viitoare ia in considerare si Taiwanul ca optiune de concediu. Cineva mi-a spus ca e cea mai tare optiune asiatica, fiindca au si traditia dar sunt si foarte moderni

      (Citează)

  5. Ceva sfaturi pentru Caciulata sau Baile Olanesti ai? Ca de Bali mi s-a cam luat…

      (Citează)

  6. buna comparatia cu zanzibar, unde incearca sa te faca de bacsis si de o mila la fiecare colt de strada, plus preturi pt chestii ‘de turisti’ de 10x. un fel de bucuresti unde japitele incearca sa te faca de bani.

    mi-am schimbat putin parerea despre bali in cazul asta, o sa cercetez pe viitor.
    eu in zanzibar nu am avut parte de insecte, sa nu speriem lumea ;)

      (Citează)

    • În Zanzibar se moare de foame și probabil că 1 dolar înseamnă mulți bani. Mie nu mi-a plăcut sărăcia de acolo, parcă nu mă pot simți bine când știu ce-i în jur. În Bali nu este această problemă, e altă societate și altă economie.

        (Citează)

  7. Asta nu țara unde creștinii sunt persecutați pentru credința lor? (https://www.independent.co.uk/news/world/asia/indonesia-sharia-law-public-whipping-flogging-jono-simbolon-banda-aceh-a8169756.html)

    Sfaturile astea nu sunt ca ale hipsterilor mari “iubitori” de primar general al capitalei, dar care prizează fără fasoane festivalurile “gratis” pentru populime, deși tot ei critică risipirea banului public…?

    Vivat democrația, nenicule! Da’ dacă ești creștin, mergi închis

      (Citează)

    • Bali e cumva o exceptie, spre deosebire de restul Indoneziei sunt majoritar budisti, apoi hindu si cred ca abia la urma musulmani. Prin urmare, e o zona mult mai toleranta religios. Au existat si acolo atentate si incercari de radicalizare, dar oamenii au inteles ca e mai profitabil sa fie liniste.
      In plus, ca in orice tara cu astfel de provocari, zonele cu turism intens sunt mai ferite de probleme (pana cand nu mai sunt, vezi atentatele din statiunile tunisiene). Daca te duci in Istambul s-ar putea sa dai de ceva armata fugarind “pucisti”, daca te duci in Antalya o sa ti se para totul calm si democratic.

        (Citează)

    • @Honorius: nu confunda Bali cu restul Indoneziei, care-i o țară mare și cu societăți diferite în funcție de insula pe care te duci (Java, Sumatra etc).

      În Bali sunt hinduși cu influențe budiste, nu musulmani, și este o insulă axată pe turism și servicii moderne.

      În plus, fiecare țară cu legile lor. Voi vizita cu plăcere și Iran, Dubai sau alte locuri similare, chiar dacă nu-mi place cum se poartă cu femeile lor sau ce legi au. Nu-i însă treaba mea să le schimb legile, la fel cum nici indonezienii n-au venit aici să ne scape de Ceaușescu.

      În Indonezia se pedepsește cu moartea deținerea de droguri, de exemplu. Uite un sfat: când te duci acolo, nu băga droguri și nu transporta droguri; dacă o faci, nu te mira când aplică legile proprii.

        (Citează)

  8. NU spui si partea…materiala…cat au costat biletele de avion, de cand le-ai achizitionat, cazarile…agentie, booking…si totalul…sa stim complet pentru doi adulti cat sa fie distractia!

    Multumesc!

      (Citează)

    • N-am terminat cu articolele. Pe scurt, a fost cam 5.300 de euro drumul plus cazarea și două transferuri, am stat 10 zile din care câteva la un hotel de lux de lângă Ubud și restul la alt hote all-inclusive din Nusa Dua.

      Nu prea contează așa tare. Noi am cumpărat totul cu vreo 6 săptămâni înainte de plecare. În funcție de când ei, de perioadă și discount-uri, tariful poate diferi mult. Ia biletele de avion când are Qatar o promoției și reduci la jumătate costul de transport.

      Le-am luat de la OVI Travel, o agenție aflată două blocuri mai jos pe strada mea. Le-am cerut noi o soluție și le-am dat câteva preferințe de hoteluri, ne-au trimis mai multe oferte, am ales ce-am ales.

        (Citează)

  9. ce relevanta are asta?
    boss, mergi pt locuri, sa vizitezi ceva nou/diferit.

    mai zi si ca balinezii nu tin cu trump

    Honorius:
    Asta nu țara unde creștinii sunt persecutați pentru credința lor? (https://www.independent.co.uk/news/world/asia/indonesia-sharia-law-public-whipping-flogging-jono-simbolon-banda-aceh-a8169756.html)

    Sfaturile astea nu sunt ca ale hipsterilor mari “iubitori” de primar general al capitalei, dar care prizează fără fasoane festivalurile “gratis” pentru populime, deși tot ei critică risipirea banului public…?

    Vivat democrația, nenicule! Da’ dacă ești creștin, mergi închis

      (Citează)

  10. Eu am fost in urma cu 2 ani si pot sa confirm- destinatia e foarte frumoasa si se compara la pret cu Thailanda. Avion eu am gasit la 550 de euro ( escala de 6 ore la Istanbul), luat cu 3 luni inainte la Turkish.
    Am stat la hotelul de langa Tanah Lot ( este superb)- pret pe la 120 de euro- 5 stele eu zic ca e f f ok.
    Apoi in Ubud -asta e de fapt centrul insulei.de aici puteti sa ajungeti sa vizitati ce e mai important.
    Un pont- pe tripadvisor gasiti soferi care stiu engleza care va pot lua de la hotel si va pot plimba din Ubud sa vedeti toate lucrurile din jur pentru sume intre 50 si 80 de dolari de cuplu. Va puteti lua bagajele cu voi si va puteti plimba de la un hotel la altul vizitand in drum diverse locuri.
    In zonele sudice sunt vreo 2 statiuni mai de pitiponceala, nu am ajuns dar nu cred ca merita.
    Bali nu e neaparat destinatie de plaja, daca vreti plaja mergeti la Eforie.

      (Citează)

    • Sunt mai multe stațiuni în sud. Nusa Dua e liniștită și cu plaje și apă bună, în altă parte este mai de surf, undeva e și o stațiune cu viață de noapte mai activă.

      Revin cu astea într-un articol despre hoteluri.

        (Citează)

  11. n-ati prins vulcanul?

      (Citează)

  12. Bag si eu niste ponturi, poate ajuta pe cineva:
    – Ubud, dupa s-a mai spus e ok ca punct de plecare pentru excursii mai spre centrul insulei. E interesant si in Ubud dar orasul in sine nu necesita mai mult de 2-3 zile (printre altele am luat un curs de gatit si a fost o experienta foarte interesanta)
    – Amed, in N-E insulei, sunt doua golfulete unde se face snorkeling si diving (langa Amed beach si Lipah beach). La Amed pestii sunt mai misto dar plaja e cam nasoala la Lipah e pe dos :)) Preturile la cazare si mancare sunt chiar ok.
    – Seminyak (in sud), plaja mare si cu valuri mari (cu avantajul ca se face surf). Daca sunteti doritori de distractie sunt foarte multe baruri, inclusiv pe plaja. Fiind o statiune foarte populata sunt prezente riscurile de rigoare, preturi mai mari la cazare/mancare, tepe la schimb valutar, preturi mult umflate la suveniruri etc (ochii in patru si negociati la sange)
    – Nusa Dua, plaje foarte misto dar cam scumpa zona (nu am stat efectiv acolo dar am mers cu masina si am stat cateva ore)

    Pe todo list am mai avut Gili Islands unde este spectacol la snorkeling, Din pacate nu am reusit sa ajung (sunt niste curse cu vaporas din Bali, dar orarul era un pic cam peste mana)

      (Citează)

  13. Cosmin:
    NU spui si partea…materiala…cat au costat biletele de avion, de cand le-ai achizitionat, cazarile…agentie, booking…si totalul…sa stim complet pentru doi adulti cat sa fie distractia!

    Multumesc!

      (Citează)

  14. Noi am fost 2 persoane in 2016. 20 de zile am stat. 10 zile în Ubud, 4 in Nusa Dua și 4 in Singapore.
    Drumul a fost Budapesta – Singapore cu Qatar și Singapore – Denpasar cu Airasia.
    Scorul final pentru 2 persoane a fost de 2500 de eur cu totul. Inclusiv cheltuiala pe acoli

    Cosmin:
    NU spui si partea…materiala…cat au costat biletele de avion, de cand le-ai achizitionat, cazarile…agentie, booking…si totalul…sa stim complet pentru doi adulti cat sa fie distractia!

    Multumesc!

      (Citează)

  15. Ah… Cazarea am luat-o de pe airbnb. Am prins la ceva localnic cu 19 eur. Condiții foarte bune.

    Adi:
    Noi am fost 2 persoane in 2016. 20 de zile am stat. 10 zile în Ubud, 4 in Nusa Dua și 4 in Singapore.
    Drumul a fost Budapesta – Singapore cu Qatar și Singapore – Denpasar cu Airasia.
    Scorul final pentru 2 persoane a fost de 2500 de eur cu totul. Inclusiv cheltuiala pe acoli

      (Citează)

  16. Toată zona aia asiatică e cumva supralicitată și plină de europeni încântați de exotismul locului. Este și o lume a contrastelor, sunt zonele luxoase, resorturile pentru turiști și imediat lângă este o săracie cruntă. Probabil celor care le place în Turcia la all inclusive le va plăcea și aici. Ca turist ai oricum o percepție limitată iar pentru europeni este oricum o altă lume cu alt mod de gândire. Personal (vorbind la modul general) nu sunt atât de impresionat. Evident, sunt subiectiv.
    De curiozitate, cum credeți că iese un top al plajelor (cu apele mărilor aferente) Grecia versus restul lumii?

      (Citează)

    • gabi: celor care le place în Turcia la all inclusive le va plăcea și aici

      Nu, turcii se pricep bine de tot la all-inclusive, pe când asiaticii nu.

      gabi: De curiozitate, cum credeți că iese un top al plajelor (cu apele mărilor aferente) Grecia versus restul lumii?

      Nu văd cum le-ai putea compara. Bănuiesc că nu mergi în Grecia doar pentru calitatea apei, ci pentru o întreagă experiență ce include și peisajul de pe țărm, plantele, mâncarea locală, felul oamenilor de a fi șamd.

      Fiecare țară este diferită, eu vreau să văd cât mai multe. Altfel, munți și plaje avem și în România, de ce ai călători în altă parte?

      Mi-a plăcut la fel de mult într-un anumit golf din Grecia cât pe plaja din Mauritius, dar nu înseamnă că voi alege de acum să merg doar acolo în Grecia.

        (Citează)

  17. nwradu: Amed

    O supa, un curry de pui si unul de legume (inclusiv pasta de curry de la zero), satay de pui, pui in frunza, tempeh manis (un fel bazat pe soia fermentata), gado gado (o salata calda) si un desert bazat pe banane (asta a fost slabut). Am gatit noi in proportie de 90% mai putin cateva ingrediente care au fost pre-taiate ca sa economiseasca timp probabil. Mancarea a fost foarte buna, acelasi fel a iesit mai bun ca la restaurante (si la restaurante am nimerit mancare buna oricum).

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus