un blog de Radu Dumitru

Oferte bune de decembrie. Robotesc și la canalul meu de YouTube, orice Subscribe mă ajută.

Cartofisserie, un fast-food specializat pe cartofi prăjiți buni

18 May 2018  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

49 comentarii

Fotografiile de mai jos sunt din mallul Parklake, unde s-a deschis un Cartofisserie lângă intrarea în cinematograf. Între timp, i-am văzut că pregătesc un punct și între mallul Băneasa Shopping City și Carrefour Feeria și am înțeles că au deschis și în Centrul Vechi.

Principiul lor este simplu: vând cartofi prăjiți, “belgieni”, la diverse cantități. Aveți de ales între două variante: cu și fără coajă. Eu am luat cu coajă, adică mai aveau în vârf câte o urmă de așa ceva. Cartofii au fost buni, moi în interior, ar fi mers un pic mai crocanți la exterior, sărați exact cât trebuie. Mi-e poftă de atunci de încă o porție.


Fast-food-ul vinde și vreo 10 sosuri pentru cartofi, toate având nume destul de criptice. E o foaie acolo pe care este descris fiecare sos. Eu am luat unul numit Pita și a fost bun și el.

Cartofii vin la patru variante: 100 de grame pentru 6 lei, 200 de grame pentru 8 lei, 350 de grame pentru 10 lei și 450 de grame pentru 12 lei. Ăia de 200 de grame sunt o porție suficientă pentru o persoană, zic eu.

Sunt și două meniuri. Mititele, despre care mi s-a spus că sunt un fel de chiftele făcute din carne ca de mici, și Puipițe, la care nu știu ce s-a gândit poetul când le-a dat numele, dar s-au dovedit a fi aripioare de pui, din acelea mai mici și prăjite. În fotografia vedeți meniul de Puipițe cu 200 de grame de cartofi, 19 lei. Dacă țin bine minte, trebuiau să fie 5 aripioare și am primit în total 8.În concluzie, mi-a plăcut la Cartofisserie și aș mai trece și altă dată. Mi se pare genul de produs pe care aș vrea să-l văd și la festivalurile de street food. Sunt pe la festivaluri unii cu cartofi prăjiți vânduți la cornet (le-am uitat numele), am luat cândva de la ei, am fost dezamăgit; e loc de mai bine.

  49 comentarii

 1. Cei mai buni cartofi mancati in ultima vreme au fost cartofii dulci de la Marti, in Sun Plaza

    (Citează)

 2. O sa ai o surpriza la festivalul de la RomExpo de săptămâna viitoare
  Va fi o rulota denumită ,la un pai’ specializată pe cartofi prăjiți belgian style.

    (Citează)

  • Cu ce difera cartofii prajiti in stil belgian, comparativ cu ei “normali”?

     (Citează)

  • Iti maresc mai repede colesterolul rau.

     (Citează)

  • @Radu: mulțumesc, îi voi încerca.

     (Citează)

  • Kopa_Kopan:
   Cu ce difera cartofii prajiti in stil belgian, comparativ cu ei “normali”?

   Cred că prin nimic, dar în Belgia sunt multe chioșcuri celebre cu cartofi buni și probabil de acolo renumele. De fapt, cred că acolo au fost inventați.

   Zice cineva mai jos că ar fi preparați de două ori. Se poate, dar cred că poți mânca cartofi double-cooked în multe locuri, nu doar în Belgia sau nu doar pe stil belgian.

     (Citează)

 3. Ar fi fain sa aibă si alte tipuri de cartofi nu doar pai, am mâncat recent de la Fishnet Vale Putna niște cartofi scrijele ca la bunica acasă făcute din cartofi românesti din Suceava.

    (Citează)

 4. Mulțumesc de pont, Radu. Chiar acum servesc o porție în centrul vechi. Cartofii sunt foarte buni, puțin cam moi, dar delicioși.

    (Citează)

 5. Valentin:
  Unde servești im centrul vechi?

  Lângă lupoaică.
  Totuși, îmi aduc aminte de o pățanie avută acum câțiva ani când am dat 30 Ron pe o porție de piure, câteva legume și un ou de la Sr. Patata. Șase lei un cartof, macar poți selecta sosuri la el în preț ?

    (Citează)

 6. voi realizati ca 1kg de cartofi e 1.5 lei nu?
  1kg!
  100g cartofi prajiti = 6 lei, faceti voi matematica.

  si sa nu aud povesti ca angajati, spatiu samd.
  dar daca balta are peste dornici sa dea 6 lei pe una bucata cartofi, sa dea criza in voi ce sa zic.

    (Citează)

  • Explicatii exista, dar din pacate sunt povestile cu angajatii si spatiul samd despre care nu vrei sa auzi… :)

     (Citează)

  • 1.5 lei e kg de cartofi la piata. La en gros gasesti si la 50 de bani kg (vezi pe olx).

     (Citează)

  • Ce telefon ai?

   Sa zicem ca ai Samsung (flagship) sau iPhone 8, 8 plus sau 10. Ce ai zice daca ti-as spune ca nu valoreaza mai mult de 300 de dolari? Si totusi tu ai platit 1000?

     (Citează)

  • Corect, gabriel, buna comparatie. Si in niste cartofi prajiti s-a investit serios in R&D, marketing, costuri logistice de import export, mana de lucru cu inalte calificari, linii de productie complexe etc. Nu e de joaca cu prajitu cartofilor.

     (Citează)

  • Sunt “belgieni”, boss!!

     (Citează)

  • Tu realizezi ca spre exemplu la Starbucks dai 20 de lei pe nici 10 grame de cafea? Cat e gramul de cafea pe care o folosește Starbucks, sa zicem ca e 1 leu per 10 grame, mai pune 50 de ml lapte, încă 80 de bani și sa vezi cozi la orice Starbucks.

     (Citează)

  • john: si sa nu aud povesti ca angajati, spatiu samd.

   Nu sunt povești. Chiria e la fel, salariile angajaților sunt la fel indiferent cât vinzi, deci faci un calcul cu estimatul de vânzare și de acolo îți dă prețul per unitate.

   Luată la bani mărunți, orice porție de mâncare costă infim. Un burger e cam 4-5 lei în materie primă, dar se vinde cu 30.

   Dacă tu crezi că poți vinde 100 gr de cartofi în mall cu 2 lei, păi deschide un astfel de local și fă-te miliardar!

     (Citează)

  • Radu: un burger nu e 4-5 lei…wtf! Costă 22 de lei kg de black angus, din 1 kg se fac 4 chiftele….mai pui salata, bacon, chifla(1leu bucata) și alte nebunii mai scumpe daca e burger special plus oamenii,chiria,utilitățile și ajungi sa vezi că un restaurant câștigă maxim 10 lei ele burger dacă îl vinde cu 25lei…

     (Citează)

  • 90% n-au carne angus, iar ca restaurant nu o iei la prețul “de listă”. Serios, ingredientele dintr-un burger cam 5 lei costă, că de ingrediente vorbeam. Hai 7 lei, că sunt mărinimos azi.

     (Citează)

 7. In Brasov sunt de vreo 2 ani si au 3 locatii, au crescut preturile constant, inainte sosul era inclus acuma trebuie sa platesti in plus, ar fii interesant de unde sunt cartofii si cat de constant schimba uleiul ala in care sunt prajiti

    (Citează)

 8. Salata n-au? Merge un pic la prajeala.

    (Citează)

 9. Nu prea ies acasa cum ies cei din comert. Nu stiu de ce, dar sunt altfel cei cumparati – mai buni.

    (Citează)

 10. n-am vazut specificat nicaieri, macar provin din cartofi proaspeti sau sunt tot din congelator?

    (Citează)

 11. au si in Afi Cotroceni o locatie, undeva pe langa patinoar

    (Citează)

 12. John:
  Corect, gabriel, buna comparatie. Si in niste cartofi prajiti s-a investit serios in R&D, marketing, costuri logistice de import export, mana de lucru cu inalte calificari, linii de productie complexe etc. Nu e de joaca cu prajitu cartofilor.

  Nu e vorba de r&d, e vorba ca ii aduc la botul calului direct gatiti fara ca tu sa mai ai de-a face cu spalat cartof, curatat cartof, prajit cartof, sarit ulei in toata casa, miros, spalat vase, aerisit etc. intelegi ?

  Am facut comparatia cu telefoanele pentru ca nu voiai sa auzi de angajat, spatiu samd, acum nah…

    (Citează)

 13. Kopa_Kopan:
  Nu prea ies acasa cum ies cei din comert. Nu stiu de ce, dar sunt altfel cei cumparati – mai buni.

  Conteaza mult cartofii si tehnologia. Eu am incercat cu cartofi special pentru prajit (romanesti, de la cora parca am luat) pe care i-am bagat la friteuza, prajiti de doua ori (o data la temperatura mai mica si a doua oara la temperatura mai mare pentru rumenire). Singura problema e ca e destul de mare deranjul, de obicei fac in cantitati mai mari altfel nu prea are sens :)

    (Citează)

 14. John:
  Corect, gabriel, buna comparatie. Si in niste cartofi prajiti s-a investit serios in R&D, marketing, costuri logistice de import export, mana de lucru cu inalte calificari, linii de productie complexe etc. Nu e de joaca cu prajitu cartofilor.

  Nu e acelasi lucru? Ia da o cautare pe google. Cat costa toate echipamentele alea de preparat cartofi, pui, etc? Ia sa te interesezi cat e o chirie in mall…

    (Citează)

 15. user:
  unde ea 3-a ?

  Stiu de republicii, la coresi si imi e cam peste mana sa ajung pe acolo.

  Pe Mureșenilor dacă nu mă inseala memoria, dinspre Livadă spre Carturesti.

    (Citează)

 16. Kopa_Kopan:
  Cu ce difera cartofii prajiti in stil belgian, comparativ cu ei “normali”?

  Sunt prăjiți de două ori. Câteodată chiar la o zi distanță.

  https://www.epicurious.com/recipes/food/views/the-one-and-only-truly-belgian-fries-40036

    (Citează)

 17. Cartofisseria ca si Donuteria… Brainstorming, hai sa gasim un nume. Si i s-a spus Cartofisserie. :)) Mie imi plac cu Salaterie de Varzassarie.

    (Citează)

 18. nici o problema boss, in cateva luni stii cum se curata clientela? ohoo.
  donuterie – cozi de te mirai ca la moaste primele luni, preturi putin mari dar sa trecem peste.
  vezi acum la ei – s-au extins in mai multe orase, dar e gol.
  dai pe o gogoasa 6 lei fratele meu, e pustiu – faliment la primul scartait.

  cata_nv:
  Cartofisseriaca si Donuteria…Brainstorming, hai sa gasim un nume.Si i s-a spus Cartofisserie.:)) Mie imi plac cu Salaterie de Varzassarie.

    (Citează)

 19. s-au dus zilele prietene cu burgeri la 25 lei.
  sub 30 nu mai gasesti acum, portiile sufera – din 1 kg carne fac baietii 5 burgeri, nu 4 ca inainte.

  Alex:
  Radu: un burger nu e 4-5 lei…wtf! Costă 22 de lei kg de black angus, din 1 kg se fac 4 chiftele….mai pui salata, bacon, chifla(1leu bucata) și alte nebunii mai scumpe daca e burger special plus oamenii,chiria,utilitățile și ajungi sa vezi că un restaurant câștigă maxim 10 lei ele burger dacă îl vinde cu 25lei…

    (Citează)

 20. user:
  unde ea 3-a ?

  Stiu de republicii, la coresi si imi e cam peste mana sa ajung pe acolo.

  Prima locatie a fost mai deschisa mai sus de Bella Musica

    (Citează)

 21. Nu arata exceptional in poze cartofii, nici nu prea au ce sa faca deosebit la ei, procesul este simplu si universal.

  Condimentele si sosurile pot face diferenta, dar sa te deplasezi doar pentru atat… eu nu traversez strad pentru midii, daramite sa organizez expeditie pentru cartofi.

    (Citează)

 22. Am fost in week-end, slaba experienta.
  Am luat un menu puipite (wtf), 19 lei (5 mono-aripioare de pui, cartofi si un ayran) plus sos cu usturoi separat (2, 5 lei cred).

  Cartofii mi s au parut banali, chiar slab calitativi (bine, mie nu imi plac cartofii prajiti de genul asta – par a fi fierti in ulei, moi si pastosi). Sosul de usturoi banal, aripioarele si mai banale .. carne moale, deloc crocanta si cam uscata)

  Nu recomand, dar mai bine va convingeti singuri.
  PS. cartofii sunt proaspeti, un anjagat tocmai descarca un sac in masinaria de curatat.

    (Citează)

 23. De Sadeleer Rudy

  09/01/2019 la 8:51 AM

  Nu au nici o treaba cu cartofii belgieni.

    (Citează)

  Alătură-te discuției, spune-ți părerea:

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verifică ce-ai scris. Dacă vrei să mai adaugi ceva, lasă un nou comentariu. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici, și fără mesaje doar de dragul URL-spam-ului. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt binevenite. Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pentru a le prelua doar pe acelea.

sus