un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Taxa de salubrizare crește de la 5 lei la 12 lei în sectorul 4

4 Jan 2018  ·

GÂNDURI  ·

33 comentarii

Când a fost prima oară modificată, prin vară, primarul Băluță anunța mare de tot prin toate pliantele și interviurile că cei din sectorul 4 vor plăti chiar mai puțin ca înainte pentru serviciile de salubrizare.

Asta deoarece taxa scădea de la 6 lei/lună/om la vreo 5 lei, acțiune luată după ce Primăria Sector 4 a reziliat fără multe explicații contractul cu REBU și a început să ridice singură gunoiul, prin intermediul oamenilor de la ADP. Trebuia să fie o măsură temporară.

S-a schimbat modificarea. Acum fără pliante și fără interviuri înălțătoare cu mândrul primar, taxa de salubrizare crește de la 5,03 lei la 12 lei/lună/om, o creștere de 2,38 ori în decurs de câteva luni! Fără nici o explicație, fără nici un motiv bun. O familie de 2 persoane va plăti 288 de lei pe an. Scumpirea este deja aprobată de consiliul local și a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2018.

Îi credem pe cuvânt pe cei de la News.ro privind tariful, deoarece PS4 a evitat să pună pe site și anexa cu noile prețuri de la actul adițional ce le mărește.

Mai mult, se dublează taxele și pentru persoane fizice autorizate și pentru persoane juridice, dar aici vorbim deja de sume mult mai mari: de la 40 lei pe lună la 80 de lei pe lună. Cu alte cuvinte, dacă tu ești freelancer, să zicem grafician sau programator, adică o meserie ce nu generează deșeuri, vei plăti 80 de lei pe lună, adică 960 de lei pe an, doar pentru că ai sediul în sectorul 4.

Poate, cum se întâmplă în multe cazuri, ai sediul “firmei” sau PFA-ului acolo unde și locuiești, caz în care hotărârea e un pic neclară și nu zice dacă plătești de două ori, dar probabil că da. Am întrebat la Primărie și aștept un răspuns… de dinainte de Crăciun.

Cu alte cuvinte, Primăria prin compania sa Administrația Domeniului Public 4 S.A. are nevoie de două ori mai mulți bani pentru a ridica gunoiul decât avea REBU, o firmă privată, pentru a executa mai multe servicii. REBU oferea containere pentru colectare selectivă, ADP 4 nu, deci face mai puține lucruri în total pe de două ori mai mulți bani.

Nu vă mirați. Primarul Băluță este cel care se grăbea să facă un memorial Colectiv, dând fără licitație lucrări de 321.000 de lei unei firme din Călărași ce avea un singur angajat, și este același care fuma în interiorul unui restaurant pentru că, în fond, este primar și este din PSD, ceea ce înseamnă că ar trebui să fie deasupra legii, nu primul care să o respecte. Este cel care a montat borduri noi, deși nu era nevoie, și apoi le-a învelit în plastic, ca să le protejeze (bănuiesc că acasă are și telecomanda de la televizor în folie), iar 3 luni mai târziu le-a mai învelit o dată în plastic, că nu prea ținuse protecția.

Ah, iar pe 28 decembrie, primăria condusă de Băluță a atribuit direct 4 contracte unei companii pentru montarea de noi borduri de granit, valoare totală de peste 1,6 milioane lei fără TVA. Firma respectivă a avut 0 angajați în perioada 2013-2016, zice Banii noștri.

Mulțumesc celor care l-au votat! Să nu uitați pe ce vi se duc banii când vă veți văita că nu aveți de mâncare și medicamente!

La capitolul primarii spun lucruri trăsnite, Gabriela Firea a declarat că nu o sperie campaniile de denigrare la adresa ei pentru că știe exact cine și când le comandă. N-am citit mai multe detalii, dar bănuiesc că le comandă statul paralel, #cinealtcineva.

Am citit însă că ar vrea un gard de delimitare a tramvaielor 1, 16 și 32, ceea ce sună bine, și că se gândește să permită și bicicliștilor accesul pe calea de rulare a tramvaiului. Așa recunoașteți rapid un primar care nu are nici un contact cu vreo asociație de bicicliști și nici un consilier care să știe astfel de probleme: cu bicicleta poți cădea imediat pe șina de tramvai, că-i foarte alunecoasă; măsura nu ar încuraja cu adevărat ciclismul, dar măcar ar da bine în interviuri, nu?

    33 comentarii

  1. Eu nu-i dau 432 lei/an…

      (Citează)

  2. Uite aici hotărârea

    http://ps4.ro/consiliul-local/hotarari/?search_col_1=&search_col_2=347&search_col_3=

    Eu as vrea să văd documentele justificative enumerate la început: mesajul primarului, rapoartele etc..

      (Citează)

  3. Masura asta n-are niciun fel de sustinere tehnica/financiara, doar politica.Culmea e ca a lovit mai ales in cei cu venituri reduse (pensionari in special) adica cei care l-au votat. De aia suntem asa de inapoiati, pentru ca batranii voteaza psd cu ochii inchisi de aproape 30 ani si nu au nicio jena.

      (Citează)

  4. Cei care l’au votat… Sigur nu sunt oameni care citesc bloguri..
    Dacă își pot stabili singuri salariile, de ce nu ar putea sa mărească taxele?

      (Citează)

  5. Daca nu mai locuiesti fizic la adresa de buletin din S4, ci in alt oras, mai esti dator taxa de salubritate?
    Adica gunoi nu faci, dar obligatii fiscale exista?

      (Citează)

  6. Cătălin Tănase

    04/01/2018 la 8:22 AM

    Foarte bine! Suntem niste proști care și-au făcut-o cu mâna lor! Nu, nu mă refer in particular la cei care vizitează blogul asta ci la majorarea românilor. E absurd sa votezi același partid de cele mai multe ori și în același timp sa fii nemulțumit

      (Citează)

  7. Se bazeaza pe faptul ca majoritatea victimelor au taxa inclusa in intretinere, si nu isi bat niciodata capul sa urmareasca defalcarea cheltuielilor. O crestere de 7 sau 14 lei la o intretinere de cateva sute (iarna, caldura) nu se va simti. In schimb ia uite ce borduri frumoase ne-a pus domnu primar, sa-i deie dumniezo sanatate!

      (Citează)

    • Din aprilie 2017 cred in sectorul 4 taxa de salubrizare NU mai este adaugata la intretinere ci se plateste la taxe si impozite sector 4 exact ca un impozit auto/de locuinta.

        (Citează)

    • Nu, se plătește la impozite, alături de cel pentru casă, mașină șamd.

        (Citează)

  8. o idiotenie mai mare decat asta cu bicileta pe linia de tramvai inca nu am auzit anul asta – ce faci mai precis cand ai tramvaiul in spate si tu esti pe bicicleta? dupa capul lui firea, probabil ar trebui sa te muti pe sensul celalalt ca sa te poata depasi.

    sa mearga firea cu ma-sa pe linia de tramvai cu bicicleta, ca eu nu merg.

      (Citează)

  9. Adi:
    La sectorul 1 taxa pe gunoi este ZERO! Nu platim nimic! Si e asa de ani buni.Deci, se poate.

    E, așa crezi tu că nu plătești. Se iau banii pe altă parte și se dau la biserici.

      (Citează)

  10. Și uite așa tot bucureșteanul crede și se bucură că suge de la două vaci (de sector și general) și de fapt suge de la doi tauri.

      (Citează)

  11. Tare aia cu accesul biciclistilor pe linia de tramvai.
    Inteleg ca acel gard va facilita ca tramvaiul sa aibe ceva viteza si sa ajunga in statii mai repede.

    Biciclistul care se baga pe acolo sper sa aibe un casco si asigurare de viata buna. Neaparat sa semneze si donarea de organe, poate are noroc si ajung la vreun PSD-ist de soi, ce ironie.

      (Citează)

  12. Ce progres domnule!

    Bucurestenii au trecut de la Videanu care schimba bordurile, la primari care mai intai le invelesc in fibra de sticla, si dupa aia le schimba.

      (Citează)

  13. Model de plangere prealabila, de completat si trimis la primarie, pentru anularea taxei: https://docs.google.com/document/d/1b3duy86mK_gdpzb_iWXAgAiZI75um8i32o0xCny7-9U/edit

      (Citează)

  14. bah, voi sunteți nebuni? vi s epare mult 12 lei? vreți gratuit? ba jos cu comuniștii ba comunism unde nu plătești mai nimic…ce vreți. sunt 12 lei pe lună. eu am zis și o repet, țara asta se va vindeca când nu vor mai exista subvenții la cfr, la autobuz, la căldură la gunoi s.a.m.d.
    până atunci tot o mocirlă o să fim.

      (Citează)

    • E 12 lei x nr. de persoane. Pentru o familie de 4 persoane ar fi 48 de lei pe lună, adică 576 pe an. Nu m-ar deranja dacă într-adevăr s-ar și face curățenie de banii ăia.

        (Citează)

    • E mult, ca Rebu facea aceeasi treaba pentru 7 lei, pana i-au dat afara.

        (Citează)

    • Cat era Rebu, plateam in jur de 5 lei pe luna direct la intretinere, aveam containere de colectare selectiva langa bloc. Apoi au anulat contractul cu Rebu, au scazut putin taxa insa trebuia sa mergi la primarie sa o platesti si au scos toate containerele de colectare selectiva din zona in care stau.

      Acum brusc creste taxa la 12 lei. E normal?

        (Citează)

  15. bughy:
    bah, voi sunteți nebuni? vi s epare mult 12 lei? vreți gratuit? ba jos cu comuniștii ba comunism unde nu plătești mai nimic…ce vreți. sunt 12 lei pe lună. eu am zis și o repet, țara asta se va vindeca când nu vor mai exista subvenții la cfr, la autobuz, la căldură la gunoi s.a.m.d.
    până atunci tot o mocirlă o să fim.

    Idealistule. Ar fi o treaba daca s-ar scumpi pentru ca vor sa faca ceva. Dar se scumpeste ca sa aiba de unde sa fure mai mult; nu fi naiv.

      (Citează)

    • In momentul in care lumea plătește și simte asta o sa înceapă să fie mai implicată. Daca nu ii ceri bani pentru salubritate nu prea îl.intereseaza calitatea serviciului. Daca gigacaloria are un preț de 400 de lei dar el.plateste 100, îl doare la banană. Daca plătește 400, o sa înceapă să vadă ce se întâmplă și de ce costa atât….tot ce este subvenție este de fapt furt furt și iar furt (sub o forma sau alta)

        (Citează)

  16. Alex:
    Masura asta n-are niciun fel de sustinere tehnica/financiara, doar politica.Culmea e ca a lovit mai ales in cei cu venituri reduse (pensionari in special)adica cei care l-au votat. De aia suntem asa de inapoiati, pentru ca batranii voteaza psd cu ochii inchisi de aproape 30 ani si nu au nicio jena.

    Nu doar pensionarii votează PSD. Marea majoritate a tinerilor din București au votat PSD…

      (Citează)

    • Marea majoritate a tinerilor nu votează. Pentru că: lene, mă piș pe el de vot, n-am cu cine, toți sunt la fel, stau în chirie pe nașpa etc.

        (Citează)

  17. Au dreptate boss

    aurel:
    Marea majoritate a tinerilor nu votează. Pentru că: lene, mă piș pe el de vot, n-am cu cine, toți sunt la fel, stau în chirie pe nașpa etc.

      (Citează)

  18. Am fost de curand la taxe si impozite S4. Mi-au suflat un zvon ca firmele vor plati 80 de lei in loc de 40 si asta de doua ori pe luna. O data pt sediul social si o data pentru punctul de lucru. Deci de la 40 de lei pe luna vei plati 160 acum. Bineinteles si cei 12 lei x nr de persoane. PENTRU CA SE POATE!

      (Citează)

  19. am platit pentru mine si sotie taxa gunoiului baluta pe ghiseul.ro dar acolo nu ne apareau si copiii. In seara asta am trecut si am intrebat care.i cauza. Mi s.a spus ca trebuie sa le fac cont copiilor pe ghiseul daca vreau sa le platesc online…… am ramas intrzis. Deci dragi parinti daca doriti sa platiti taxa gunoiului baluta pe ghiseul.ro, copiilor chiar si bebelusilor trebuie sa le faceti cont…. incredibiiil

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus