un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

asus s5507

Cum vi se pare ideea unui joc AR pe telefon?

3 Jan 2018  ·

TEHNOLOGIE  ·

17 comentarii

O chestie interesantă în prezentarea noilor iPhone 8/X a fost cea a jocului The Machines, primul joc integral AR (realitate augmentată) de pe telefon. Este ceva în stilul DOTA la scară mică, ai niște eroi robotici cu care te lupți cu alți roboți și suportă și multiplayer fie cu doi oameni în aceeași cameră sau online.

Interesant este cum “arată” și se joacă acest The Machines. Îndrepți telefonul spre o masă goală (ai nevoie de una) și pe ecran îți sunt afișați roboții, relieful din fața lor, proiectile, nave șamd. Te rotești în jurul mesei pentru a schimba perspectiva, te lași în jos pentru a vedea totul de la nivelul solului și te ridici deasupra mesei pentru situația de ansamblu.

Te apropii cu telefonul de masă și sunetul va fi mai puternic.

Uitați-vă pe imaginile de mai jos: omul din dreapta asta face, se rotește cu telefonul în jurul unei mese goale, dar pe ecranul telefonului vede roboți. Am pus tot clipul la finalul articolului.

Nu știu dacă va prinde, dar este interesant ca tehnologie. Nu știu dacă va prinde pentru că mi se pare ciudat să stai atât de mult în picioare, rotindu-te de zor în jurul câmpului de luptă, ținând un telefon în degete. Este genul de program care, culmea, ar merge mai bine pentru cască tip AR și controllere ținute în mână pentru a da comenzi, ceva în stilul Jedi Challenges anunțat de Lenovo la IFA.

Mi se pare și că-și limitează publicul țintă la cei cu spațiu necesar pentru a juca așa ceva. Mulți preferă să deschidă un joc când fac naveta cu trenul sau în pauza de relaxare, nu vând găsesc o masă liberă.

Rămâne de văzut dacă va avea succes sau va fi doar o demonstrație tehnologică. Producătorii, Directive Games, îl dezvoltă în continuare, urmând o lansare. Eu aștept comentariile de genul “pe vremea mea, copiii jucau șah sau avansau piese pe o tablă reală de Dacii și Romanii; acum stau în fața unei mese goale și se uită în telefon, ca hipnotizați”. Eu nu văd ceva rău în asta, că lucrurile se schimbă; doar comentariile de tip before și after mă amuză.

asus s5507

    17 comentarii

  1. Poate asa faci si un pic de miscare in timp ce joci, cum sunt jocurile VR si poate faci si un pic de socializare precum in board games, in rest dependsnta de jocuri a fost introdusa ca problema de sanatate mintala.

      (Citează)

  2. Ar fi fost interesant pentru 5 minute daca nu era vorba de o masa goala, ci de una plina de obiecte care sa fie integrate si folosite in joc pe post de obstacole. (Cum ar fi sa te folosesti de o furculita sa faci rocket jump?)
    Asa, nu consider ca e nici macar AR, ca nu augmenteaza nimic, doar te leaga in mod artificial de o suprafata de joc. Cum ai spus si tu, limiteaza drastic timpul si numarul de jucatori, fara a aduce un beneficiu real sau vreo inovatie pentru gameplay.

      (Citează)

  3. AR ca și tehnologie este următorul pas după mobile. Vor veni și devices specializate când tehnologia hardware va tine pasul, cum se întâmpla de obicei. Vezi magicleap pentru o idee.

    Intuiesc ca in 5 ani toți vom folosi astfel de dispozitive pentru orice, nu doar gamerii pentru amuzament. A aduce mediul digital in realitate este un vis care se coace de mult timp.

      (Citează)

  4. viseaza in continuare.
    asa au zis si aia de la google cu glass, si s-a ales o laba.

    pe de alta parte, cine are masa complet libera, fara absolut nimic pe ea?!

    Andu:
    AR ca și tehnologie este următorul pas după mobile. Vor veni și devices specializate când tehnologia hardware va tine pasul, cum se întâmpla de obicei. Vezi magicleap pentru o idee.

    Intuiesc ca in 5 ani toți vom folosi astfel de dispozitive pentru orice, nu doar gamerii pentru amuzament. A aduce mediul digital in realitate este un vis care se coace de mult timp.

      (Citează)

  5. Mie mi se pare o aiureala.
    Singura idee care ar prinde pentru astfel de lucruri, ar fi o casca/ochelari si telefon/controller. Dar fara sa ai nevoie de mese goale, fara sa te invartesti precum curcanul si fara sa dai din maini ca apucat de crize.

    Merge greu cu tehnologi asta a realitatii virtuale, e complicata inca si greu de integrat pana la nivelul la care raportul de interes/confort in utilizare s-o faca acceptata pe scara larga.

      (Citează)

  6. Jocuri AR au mai fost, Pokemon Go e cel mai celebru. Nu inteleg la ce te referi cand zici “integral AR”.

      (Citează)

  7. N-ai nevoie de nici o masă goală, poți să-ți setezi o suprafață virtuală pe post de “board”

      (Citează)

  8. primul lucru care l-am facut in pokemon a fost sa dau disable la AR.
    e cool primele 10 secunde, dupa care disable

    alunelu:
    Jocuri AR au mai fost, Pokemon Go e cel mai celebru. Nu inteleg la ce te referi cand zici “integral AR”.

      (Citează)

  9. urmeaza sa lanseze cei de la niantic un “Harry Potter” AR. ei spuneau ca o sa fie ceva mai interactiv decat pokemonul. si da, raspunsul e da, as juca un AR bine facut.
    iar alora care o ard cu anuntul OMS legat de “gaming disorder”, mai bine cititi exact ce inseamna inainte sa aruncati comentarii ca oile.

      (Citează)

  10. Madalin:
    La fel ca si 3D-ul.

    Nu. Acolo nu aduci nimic in lumea reala.

      (Citează)

  11. Mi se pare misto jocul si ideea in sine..dar implementarea este aiurea. M-as juca asa ceva daca nu as avea nevoie de telefon. Ceva de genul o masa sau un board etc. care se aprinde si iti arata toata suprafata de joc….

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus