un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

asus s5507

Noile iPhone X, iPhone 8 și Watch 3 – părerea mea

13 Sep 2017  ·

TEHNOLOGIE  ·

27 comentarii

Așa cum ziceau zvonurile, Apple a prezentat ieri un iPhone X, model special, și seria iPhone 8, telefoane făcute pe coordonatele lor normale. Singura problemă este că livrările încep abia în noiembrie, confirmând chiar și zvonurile că ritmul de producție este mic.

Sunt sigur că le-ați văzut deja, așa că insist mai mult pe părerea mea despre ele.

iPHONE X (se pronunță 10)




Ecran de sus până jos. Ecranul pare să ocupe mai mult din partea frontală decât a implementat Samsung pe Note8, semănând mai degrabă cu LG V30 și cu Essential Phone. Ca și acestea, ecranul lui X (îi putem zice iX?) “învelește” inclusiv camera frontală și restul modulelor de acolo, iar în partea de jos “barba” telefonului este foarte mică. Abia aștept un teardown ca să văd cum i-au făcut structura internă.

Ecranul este, de asemenea, unul în tehnologia OLED și cu rezoluție Super Retina, zic ei, pe o diagonală de 5,8 inchi. S-a făcut mare băiatul! În realitate, însă, iPhone X cu diagonală de 5,8 inchi este mai mic pe lungime decât iPhone 8 Plus cu diagonală de 5,5 inchi – 143,6 versus 158,4 mm. iPhone X este cu doar 5 mm mai lung decât iPhone 8, care are diagonala oficială de 4,7 inchi.

Butonul de amprentă a dispărut. Recunoașterea biometrică se face acum cu recunoaștere facială pe baza camerei frontale, a unui iluminator cu infraroșu și altui senzor și, oricât ar insista Apple că e la fel de sigură, nu este. Probabil va putea fi păcălită de fotografii sau mulaje, pe când amprenta era mai greu de separat de o persoană. La prezentarea oficială, n-a mers din prima (ar fi mers, dar cere inițial parolă pentru a activa Face ID, ca după un reset). Cu toată procesarea neuronală din spate, înainte deblocai telefonul punând degetul pe el, acum probabil va trebui să scoți ochelarii de soare, șapca, masca de schi și ce-o mai fi. Presimt că mulți vor reveni la clasica parolă.

Chiar dacă recunoașterea facială nu va putea fi păcălită, o mulțime de bani au intrat în senzorii aceia, scumpind telefonul în condițiile în care oamenii erau mulțumiți cu vechiul Touch ID. Asta e, probabil la anul vor stabiliza tehnologia de citire a amprentelor prin sticla ecranului.

Mă bucură în schimb introducerea încărcării wireless. Aveam mare încredere în această tehnologie ca soluție pentru mesele localurilor și pentru încărcare simplă la birou, dar odată cu ea au apărut și telefoanele cu carcasă din metal, prin care nu se poate încărca wireless; numărul dispozitivelor compatibile scădea de la an la an. Acum, că Apple o introduce pe modelul său principal, poate că va reînvia.

Asta înseamnă și că iX nu este integral din metal. Rama este din inox, spatele probabil de plastic acoperit cu sticlă rezistentă.

Telefonul suportă și încărcare rapidă, deși Apple nu a insistat pe asta. 50% în 30 de minute, zice o prezentare obscură.

Sincer să fiu, n-am fost impresionat de altceva, restul îmbunătățirilor fiind cele uzuale de la un an la altul. Noi gesturi înlocuiesc butonul de Home. Camerele foto au fost îmbunătățite și permit un mod portrait bun tocmai de marketing pentru selfie-uri, deși funcția de schimbare a luminozității feței este ceva întâlnit de multă vreme inclusiv pe telefoane ieftine. Emoji-uri pe care le controlezi cu fața, datorită noii detecții faciale? Super, copiii vor fi încântați, dar eu n-aș fi insistat pe asta de parcă ar fi un feature principal.

Observați și că procesorul nou A11 include și un chip de procesare neuronală, asemănător cu ce v-am spus despre noul Kirin 970. Este optimizat pentru recunoaștere de imagini și de asta și recunoașterea facială va decurge rapid și se va putea adapta singură la creșterea bărbii sau a părului, zic ei.

Specificații iPhone X:

  • ecran de 5,8 inchi, OLED, HDR, rezoluție 2436 x 1125 pixeli, luminozitate maximă 625 cd/mp
  • 143,6 x 70,9 x 7,7 mm, 174 grame, carcasă IP67
  • două camere foto de 12 megapixeli, stabilizate optic, F1.7 și F2.4, a doua are zoom optic 2x; video 4K @ 60 fps și Full HD @ 240 fps
  • cameră frontală de 7 megapixeli pentru fotografiere și recunoaștere facială
  • noul chipset Apple A11 Bionic, stocare internă 64 sau 256 GB
  • iOS 11

Prețul de 999 dolari fără taxe în SUA se confirmă. Așteptați-vă la 1000 de euro aici, poate și mai mult, când prețul se va stabiliza. Majoritatea străinilor spun că-i foarte scump pentru un telefon ce va fi depășit după un an.

AIRPOWER

Așa au numit încărcarea wireless, deși standardul utilizat este cel Qi. Ce-i interesant este că pad-ul lor de încărcare poate încărca iPhone, Apple Watch și căști AirPods, arătând ce bine este să ai un ecosistem complet și bine controlat de hardware. Pui totul acolo, la nimereală, și fiecare dispozitiv va fi încărcat. Într-un fel, adio cabluri de diverse tipuri.

iPHONE 8

Acesta este modelul clasic, dar îmbunătățit. Va fi disponibil în două modele, de 4,7 și 5,5 inchi, numite iPhone 8 și iPhone 8 Plus.

Telefoanele au fața și spatele acoperite de sticlă rezistentă, ca și câteva generații anterioare și ca și cele Samsung. Inclus și încărcare wireless, păstrează butonul Home cu recunoaștere de amprentă, aduc îmbunătățiri la diverse aspecte legate de fotografiere și sunet, folosesc noul procesor A11.

iPhone 8 Plus are două camere, ca și iPhone 7 Plus. Citiți aici specificațiile exacte. Prețurile sunt asemănătoare cu ale generației curente.

WATCH 3

Ceasul arată la fel precum generația anterioară, iar noutatea principală este apariția conectivității la rețeaua mobilă. Această conectivitate permite apeluri direct din ceas, notificări de la aplicațiile de telefon chiar dacă acesta este la depărtare de tine, SMS-uri și Siri direct din ceas.

Ceasul este rezistent la apă, are altimetru și GPS, este optimizat pentru sport. Lansare în 22 septembrie, costă 399 dolari cu date mobile, 329 fără acestea. Dacă vreți ediții mai avansate, cu carcasă de inox în loc de aluminiu sau cu design Hermes sau cu carcasă de ceramică, prețurile urcă până la 1.399 dolari.

A apărut și un nou Apple TV, dar nu-mi pasă de el. Puteți citi aici mai multe.

asus s5507

    27 comentarii

  1. camera aia de pe X e ridicola, pusa in colt pe verticala si iesita bine in relief. daca vrei sa dai cu destu ce pe ecran cu telefonul pe masa, probabil o sa clampaneasca tot angrenajul.

      (Citează)

  2. În sfârșit, iPhone-ul are încărcare wireless. O mare realizare :)

      (Citează)

  3. Fail-ul cu deblocarea a fost al prezentatorului, a restartat telefonul iar primul lucru care trebuia facut era sa introduca parola pentru activarea FaceID. Se pare ca a uitat ca sa faca asta, sau poate ca telefonul si-a luat reset singur. Vazand problema l-a inlocuit imediat cu cel de backup.

      (Citează)

    • Nu sunt fan apple, nu am iPhone, dar asta asa e. Nu a dat rateu FaceID-ul. Nici la S8 nu merge senzorul de amprenta dupa restart, trebuie sa introduci codul de deblocare.

        (Citează)

  4. Hatereala cu “uite, a ajuns Apple la nivelul lui S6” poate fi privita din alta perspectiva, cel putin asa mi-am explicat eu. Ei au inceput sa adopte featureuri de la diversi vendori de pe Android, le perfectioneaza si le lanseaza pe piata atunci cand le considera suficient de mature: dual camera, face recognition, edge to edge display.
    Referitor la pret, asta e relativ la fiecare.

      (Citează)

  5. Se pare ca Apple copiaza tot, inclusiv pe Microsoft, cu versiunile de Windows :)

      (Citează)

  6. Parerea mea e ca s-au grabit cu atatea modele lansate.
    Acum trebuia sa lanseze 7s si iphone X, in niciun caz 8 si 8s.
    Intre i7 si i8 nu sunt diferente mari.
    Trebuia sa urmeze politica de pana acum.
    Varianta s cu hardware imbunatatit a variantei de baza si noi modele (i8) cu inovatii fata de modele anterioare.

      (Citează)

  7. Un factor important in alegerea iPhoneului , decisiv pana la urma, il constituie sistemul de operare. Prezentarea de aseara mi s-a parut fara vlaga si cumva emotiva. In afara de Cook ceilalti au vorbit pe un ton prea monoton pentru a-ti smulge vreo emotie. Cum toata lumea astepta noul iPhone a lipsit si ceva substanta pentru ca nu s-a discutat despre implementarea iOS-ului 11, mai ales ca au aparut modificari esentiale in modul de operare.
    Stiu ca va aparea pe 19 septembrie dar deja, dupa 10 beta-uri, a fost lansat si GM-ul. Si cu toate astea lumea se plange inca de lag la apasarea butonului home, de micro- sacadari in animatii si alte mici bug-uri (inclusiv pe 7). Cum X-ul nu are buton de home era interesanta si o prezentare ceva mai profunda a iOS-ului 11 din punctul asta de vedere.

      (Citează)

  8. “noutatea principală este apariția conectivității la rețeaua mobilă” — ATENTIE, nu luati teapa, in Romania nu o sa mearga pt cel putin un an, pentru ca trebuie operatorii sa-si faca upgrade de soft sa suporte sim-ul ala virtual integrat – va merge initial doar in cateva tari -> “Australia, Canada, China, France, Germany, Japan, Puerto Rico, Switzerland, the UK and the US, with other countries following next year.”

      (Citează)

  9. ceasurile alea au acum o autonomie revolutionara sau sunt tot aceleasi gadget-uri inutile?

      (Citează)

    • @Ender, Apple Watch 2, ține 2 zile în condițiile în care primesc toate notificările pe el, am GPS pornit tot timpul și vorbesc la el.

        (Citează)

  10. This. Din fericire, pentru cine nu vrea sa plateasca degeaba pentru feature-uri inutilizabile, exista si varianta fara conectivitate mobila, evident mai ieftina.

      (Citează)

  11. Tare groasă e marginea aia neagră a ecranului, că dacă n-ar fi colţurile totuşi prea rotunjite, ar fi părut ca tăiat din topor. Ca aspect exterior, pe mine mă lasă total indiferent. Ca performanţe, posibil să fie bengos de tot, dar preţul, degeaba, preţul este unul care nu te va face să ţi-l doreşti, decît prea puţini şi-l vor putea permite. Ori ca să bagi o mie de euroi în ceva ce peste 2 ani va fi depăşit moral, mi se pare curată prostie. Apple este şi va rămîne un mare hapsîn, ahtiat după bani şi prea puţin interesat de părerea fraierilor care cumpără, important e să vîndă cît mai mult şi cît mai scump. Restul sînt doar vorbe aruncate în vînt…

      (Citează)

    • Ai să vezi că la fel de mulți și-l vor permite, inclusiv în România, mai ales ăia care spun că după 2 ani e depășit moral. Dacă zici că e depășit moral clar simți nevoia să ai tot timpul ultimul model – e ok, ține de alegere, nu vreau să sune a ceva negativ. Clienții fideli care apar în statistici știu ei de ce cumpără produsele și nu sunt ăia câțiva care se plâng prin colțurile internetului că dacă era cu 1.5 mm mai gros intra mai multă baterie. De cațiva ani încoace sunt aceleași discuții indiferent ce telefon, tabletă sau laptop scoate Apple și toate vor fi un eșec, cu toate astea se cumpără în draci – un exemplu e Macbook Pro cu touch bar.

        (Citează)

  12. apple tv inca mai are mult sa bata superbul Nvidia shield tv

      (Citează)

    • Momentan e inutilizabil în România. Singurul lucru bun, te poți juca cât vrei pe el pe aplicații din App Store și Youtube cu telecomanda. Restul, sunt foarte scumpe și trebuie să plătești abonamente lunare.

        (Citează)

  13. GabrielG:
    Nu sunt fan apple, nu am iPhone, dar asta asa e. Nu a dat rateu FaceID-ul. Nici la S8 nu merge senzorul de amprenta dupa restart, trebuie sa introduci codul de deblocare.

    nu stiu cum e la samsung dar la nexus 5x te asigur ca dupa restart senzorul de amprenta merge, ca iti cere telefonul sa bagi si pinul pentru “extra security” e altceva.
    acolo din ce am vazut i-a dat eroare ca nu recunoaste, nu a aparut ecranul de introducere pin pentru “extra security”.

      (Citează)

  14. Ce bine ar fi daca ar putea ascunde pe viitor tot ce e in partea de sus, sub ecran. :)

      (Citează)

  15. In clipul asta e cuprins tot ce as fi vrut sa spun despre noul iphone: https://www.youtube.com/watch?v=sjlHnJvXdQs

      (Citează)

  16. nu prea inteleg de ce toata lumea plange ca noul iphone e 1000$ plus taxe? pe cand Samsung Note 8 e la 930$. Sa privim partea buna Iphone 7 va fi mai ieftin. Operatorii de telefonie vindeau telefoanele noi in state la 20$/luna acum vor fi 40$, asa ca vor fi destui care sa plateasca.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus