un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Heineken a lansat în România sistemul BLADE

21 Sep 2017  ·

FOOD & LIFESTYLE, TEHNOLOGIE  ·

16 comentarii

Blade, fără nici o legătură cu vampirul cu același nume, este de fapt un sistem nou de a duce berea draught de la fabrică în paharul băutorului, cu diverse avantaje pentru tot lanțul implicat în această operațiune.

Blade este posibil să fie un acronim pentru ceva, dar mai important este că se bazează pe o tehnologie dezvoltată de Heineken și numită The BrewLock System, iar tehnologia în sine mi-a plăcut mie, că-i simplă și ingenioasă.

Sistemele clasice draught folosesc butoaie de metal în care la bar se introduce CO2 pentru a forța berea să iasă din butoi în paharul clientului.

Sistemul BrewLock îmbuteliază berea într-un soi de pungă gândită pentru acest lucru, iar punga este introdusă într-un butoi făcut din PET, nu din metal. Pentru a scoate berea din respectivul butoi-cu-pungă-în-el, se introduce aer între peretele PET și pungă, practic storcând-o pe aceasta și forțând deci berea să iasă de acolo spre dozator și halbă. Avantaje, zic producătorii, sunt pentru toată lumea.

Pentru consumator:

  • berea nu mai intră în contact cu dioxidul de carbon, nici măcar cu aerul folosit la BrewLock, deci gustul acesteia rămâne nemodificat.
  • după schimbarea butoiului, berea proaspătă iese mult mai rapid din dozator, în timp ce la sistemul clasic dioxidul de carbon rămas pe instalație face ca primele 2-3 pahare să fie o spumă aerată

Pentru baruri:

  • butoaiele sunt cu 25% mai ușoare, ceea ce le face mai simplu de manevrat
  • instalația este mai ușor de curățat
  • aproape 100% din berea din butoi poate fi servită, în timp ce butoaiele de metal au un randament mai mic
  • butoaiele noi sunt din PET și pot fi reciclate. În România asta nu înseamnă nimic, că aici reciclarea este ca unicornii; știm cu toții că există, dar nimeni n-a văzut așa ceva cu ochii lui. În străinătate, localurile strâng separat PET-urile și le dau sau vând unor firme de reciclare.

Sună bine.

Nu asta a lansat Heineken în România.

Aici au lansat varianta mică de Blade, un aparat ce seamănă cu un robot ucigaș din Doctor Who espressor mare, în care se înfige un butoi Heineken ce conține 8 litri de bere. Recipientul, că e greu să-i zic butoi, folosește sistemul BrewLock, adică are tot ce v-am zis mai sus.

 

Dozatorul Blade face de asemenea ce v-am zis mai sus. Are circuit de răcire pentru a scoate bere la temperatura optimă de servire, are compresor pentru a băga aer între peretele extern și punga interioară de bere, are aspect cromat, lucios, are indicatoare analogice cu ac, o lumină ce scoate în evidență keg-ul Heineken șamd. Odată început butoiul, sistemul de sigilare și dozare face ca berea să reziste acolo până la 30 de zile. Având în vedere că 8 litri de bere nu-i așa mult, termenul este mai mult decât suficient.

Arată bine și cred că mulți și-ar dori să aibă inclusiv acasă sau la firmă unul.

Heineken, momentan, vrea să le vândă doar localurilor premium, unde nu se consumă multă bere, cum sunt restaurantele unde de obicei lumea ia vin. Dacă cineva dorește o bere, i se oferă o Heineken dintr-un astfel de dozator cu aspect elegant. Când se termină butoiul, acesta este deblocat, scos de acolo, înlocuit cu unul nou și berea curge iar în mai puțin de un minut.

Habar n-am cât costă și nici nu mi-a păsat, că nu am restaurant premium. Am băut Heineken la sticlă și apoi Heineken la draught dintr-o astfel de mașinărie și există o diferență sesizabilă de gust, deși cred că așa este între orice bere draught proaspăt destupată și varianta ei la sticlă. De asemenea, n-am apucat să văd unde sunt produse keg-urile pentru Blade; s-ar putea să vină din Olanda, pe când berea la sticlă este făcută aici în România, iar variația elementelor pot crea astfel de diferențe de gust.

    16 comentarii

  1. Bere la punga premium. pt. ca vinurile alea la punga, in cutie, sunt super premium.

      (Citează)

    • În butoi de metal te gâdilă mai bine sau care-i diferența? O bere premium e dată de altceva.

        (Citează)

    • Avand in vedere evolutia ambalajelor, cutia e mai buna decat sticla cu dop de pluta. Faptul ca ultima varianta inca se foloseste, tine de snobism si/sau rezistenta la schimbare.

        (Citează)

  2. imi place sistemul si vazand cat e de simplu si ingenios, ma intreb de ce s-au complicat cu CO2-ul.

    adica sistemul asta e si mai usor, si mai simplu de folosit ca nu mai trebuie si butelie de CO2 si nici nu modifica gustul din cauza CO2-ului.

    bine, de fapt eu nu stiam ca singurul scop al CO2-ului e sa scoata berea din butoi, credeam ca e nevoie de CO2 pentru bere in sine, dar se pare ca nu.

      (Citează)

    • Tehnologia materialelor a avansat mult. Poate inițial nu aveau pungi inerte șamd.
      Ce să zic… și SSD-urile par mai bune decât HDD-urile, dar n-au trecut direct la alea.

        (Citează)

  3. Tot Heineken are si un butoi de 5 l. M-am tot uitat la el dar este cea mai scumpa varianta, ceea ce mi se pare destul de ciudat. Te astepti sa fie mai ieftin la o cantitate mai mare.

    La eMag pretul era de 11.6 lei / litru pentru butoiul de 5 l. Un bax de 6x*.33 la stica vine 10.58 lei / litru.

      (Citează)

  4. Sa zicem ca ar fi o solutie de compromis pentru o bere artizanala. Cred ca ar merge si un abonament lunar, prin care primesti in folosinta “espressorul” si platesti pentru PETurile livrate regulat. Un fel de “dollar shave club” pentru bere de calitate.

    Insa pentru o bere obisnuita precum Heineken… tot aia la sticla ramane baza. Asemenea solutii tehnologice sunt mai curand o fita, un artificiu de a atrage clientul care nu se pricepe si alege doar cu ochii.

      (Citează)

    • Alea artizanale momentan sunt la sticlă și câteva drafturi Zăganu, plus un draft Ground Zero de care știu eu. Dar ei n-ar putea niciodată să standardizeze un aparat propriu, n-au volumele necesare.

      benea: Insa pentru o bere obisnuita precum Heineken… tot aia la sticla ramane baza

      Cred că cea la draft e mai bună pentru orice producător, de obicei are un gust mai bun decât cea îmbuteliată.

        (Citează)

    • Clinica de bere ofera dozator in custodie(cost 0) cu abonament lunar(3 butoaie de 15l minim), din pacate e valabil doar pentru Timisoara.

        (Citează)

  5. M-am dezumflat (lol) la final cand am vazut ca e doar pentru restaurante. Ar merge si o varianta pentru acasa a sistemului.

      (Citează)

  6. Imi place asta mic, merge pentru casa, mersi de idee.

      (Citează)

  7. nwradu:
    În butoi de metal te gâdilă mai bine sau care-i diferența? O bere premium e dată de altceva.

    Plasticul poate altera gustul și e mai sensibil la variațiile de temperatură și lumina.
    Cred că butoiul e mai reciclabil decât pungile și cutiile de aluminiu, butoaiele de bere se pot refolosi mult și bine.

      (Citează)

  8. 500 eur fara tva, inclusiv cateva kegs si pahare. Un keg e 19 eur.

      (Citează)

  9. Heineken nu e bere premium. E o bere mediocra cu aspiratii de premium. Heineken e o bere produsa la scara larga, cu fermentare grabita si CO2 adaugat. Dupa o perioada destul de lunga de baut beri artizanale, am baut o Heineken si practic simteam gustul metalic de CO2 in gura. A fost groaznic.
    Sunt curios, cat timp este lasata sa fermenteze inainte de a fi imbuteliata, 2-3 zile? In nici un caz nu cred ca-si permit un termen de 20+ zile de fermentare.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus