un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review de laptop 2-în-1: Acer Switch 5 este mai mult funcție și mai puțin formă

18 Aug 2017  ·

TEHNOLOGIE  ·

2 comentarii

Acer Switch 5 este un 2-în-1 pe formula devenită populară în ultimii ani: o tabletă cu hardware performant, ce vine în cutie și cu tastatură detașabilă pentru a obține un laptop. Rulează Windows 10, are un ecran performant de 12 inchi și procesoare Core din ultima generație, așa că pe hârtie totul arată bine. În practică, design-ul său m-a dezamăgit ușor. Povestesc mai jos, în detaliu, ce și cum.

Specificații Acer Switch 5:

  • ecran tactil de 12 inchi, rezoluție 2160 x 1440 px, IPS, stylus inclus
  • procesoare Core i5-7200U sau Core i7-7500U, grafică Intel 620
  • 8 GB memorie RAM
  • stocare pe SSD de 256 GB tip NVMe
  • WiFi 802.11ac, un port USB 3.0, un port USB 3.1 conector tip C reversibil, cititor microSD, cameră foto și webcam frontal
  • tastatură detașabilă iluminată
  • Windows 10 Home
  • baterie 4870 mAh pentru 10 ore (cifră oficială)
  • dimensiuni 292 x 201,8 x 12 mm, greutate 1,27 kg cu tot cu tastatură

Preț: neanunțat la noi, în SUA costă 800-1050 de dolari.

CUM ARATĂ

Pachetul include tableta, tastatura ei detașabilă, un stylus cu un vârf de rezervă și încărcătorul de priză. Switch 5 arată ca mai jos:


Pe o laterală avem butonul de volum și butonul on/off. Pe cealaltă parte am găsit conectorul pentru alimentare, un port USB 3.0 și unul USB-C reversibil, plus jack-ul audio. Cititorul microSD, în caz că vă întrebați, este pus pe muchia de sus, în mijlocul tabletei.


Camera foto principală este pe spate, într-un colț. Webcam-ul este deasupra ecranului, desigur.

Stylus-ul este mai grosuț și include două butoane. Tastatura are o buclă unde acesta poate fi agățat.

Reglarea unghiului ecranului se face dintr-un picior în formă de U, retractabil în carcasă.

Din păcate, problemele majore ale acestui PC sunt la acest capitol al construcției, unde eu de obicei accept diverse compromisuri. Acer, însă, a gândit funcția, nu forma, iar la prețurile la care ajunge un astfel de 2-în-1 cred că majoritatea cumpărătorilor își doresc și un dispozitiv finuț, bine făcut. Switch 5 este chiar frustrant.

În primul rând, butoanele laterale abia dacă se simt la deget și sunt imposibil de apăsat cu buricul degetului, trebuie să o faci cu unghia. Nu înțeleg de ce nu le-au făcut măcar un milimetru ieșite în afara carcasei, ca la majoritatea tabletelor de pe piață.

Apoi, observați că în utilizarea normală tastatura se înalță la un unghi de vreo 30 de grade de birou, stând practic în aer. Cum este foarte subțire, flambează foarte mult atunci când tastezi, ceea ce devine foarte enervant foarte rapid. Simți cum se deformează totul la orice apăsare de tastă, mai ales în zona centrală. Tastele au cursa obișnuită a unei tastaturi-husă, adică foarte mică, dar asta nu-i ceva neobișnuit.

Nu știu câți au testat această tabletă înaintea mea. Pe net mai sunt vreo 4 review-uri românești. Bucla ce trebuie să țină stylus-ul era deja aproape ruptă, ceea ce nu mi-a plăcut. Pare lipită, nu cusută acolo pentru a rezista cu succes la ani de zile de utilizare.

O problemă și mai mare este cu standul tabletei. Acesta este destul de greu de scos pe poziție, având un mecanism ceva mai dur în prima fază. Unghiul său implicit ține tableta aproape verticală, de unde este foarte ușor de dărâmat spre tine, peste tastatură. Am făcut asta din neatenție, când am dus mâna în spatele ecranului pentru a lua ceva, și marele noroc a fost că nu aveam cealaltă mână pe tastatură: ecranul a căzut peste aceasta cu un zgomot puternic și, cum are greutate de aproape un kilogram, nu vrei să-ți dea peste degete.

Standul se poate ajusta și la alte unghiuri, dar trebuie să ai grijă mereu să-l împingi tu până la poziția dorită, el având în interior un resort ce susținere. Același stand face ceva mai dificil lucrul cu Switch 5 în brațe, ținut pe picioare, deși aici poate că veți prefera să-i detașați tastatura și să-l folosiți ca o tabletă.

Unitatea are și plusuri. Carcasa spate este metalică, tastatura este iluminată și prinderea ei este solidă (deși magnetică), iar butonul on/off este și un cititor de amprente pentru Windows Hello.

Pe total, însă, nu mi-a plăcut cum e gândit și construit. Mă uitam inclusiv la cititorul de microSD-uri care este o fantă pusă exact pe mijlocul tabletei, în partea de sus. Nu așa arată un 2-în-1 pe gustul meu. În plus, 1,27 kg mi se pare o greutate destul de mare pentru un 2-în-1 cu tastatura simbolică și ecran de 12 inchi, fiind o masă mai degrabă uzuală pentru un ultrabook cu tastatură normală și ecran de 13,3 inchi.

HARDWARE ȘI PERFORMANȚĂ

Aici Switch 5 stă bine. Ecranul este de foarte bună calitate, are culori vii și unghiuri mari de vizibilitate, fiind un IPS de calitate. Fiind și tactil, înseamnă că-i acoperit cu o sticlă ce-l face glossy, dar asta e o problemă general în această gamă.

Stylus-ul s-a descurcat foarte bine. Combinat cu ecranul de calitate, cred că poate fi un instrument util inclusiv pentru graficieni.

Difuzoarele sunt mediocre, sunetul lor fiind foarte metalic, dacă pot spune așa. Am ascultat câteva melodii pe YouTube și am rămas dezamăgit. Și nu-i vorba de muzică, dar chiar și privind un film veți avea aceeași senzație a unui sunet de slabă calitate. Cred că se mai putea lucra la acest capitol, în ciuda unor denumiri precum Acer TrueHarmony și Smart Amplifier folosite pentru a descrie sistemul audio.

Sistemul de stocare este un alt punct forte al lui Switch 5 pentru că folosește un SSD de tip NVMe, nu SATA, adică mult mai rapid. Nu extrem de rapid, programul de testare raportând că-i conectat pe PCI-Express x2, nu x4, dar rezultatul din CrystalDiskMark arată bine: 592 MB/s la scriere secvențială  și chiar un 1483 MB/s la citire aleatoare cu o coadă de comenzi de lungime 32.

Procesorul pe modelul testat de mine a fost un Core i5-7200U cu 2 nuclee fizice și 4 virtuale, rulând la maxim 2500 MHz. Combinat cu 8 GB memorie RAM tip DDR3, își face treaba și rulează bine Windows 10 Home.

Sistemul de răcire se bazează pe heatpipes și nu are un ventilator, eliminând o potențială sursă de zgomot și diversele fante necesare acestuia. Dezavantajul este că tableta se încălzește destul de puternic. Camera mea cu termoviziune a indicat 42 de grade la suprafața ecranului și pe o zonă destul de mare, ceea ce constituie o temperatură deranjant de mare la atingere.

Portul USB-C poate fi folosit și pentru a trimite imagini spre un monitor extern, folosind un cablu compatibil, și tot pe acolo poți încărca și tableta folosind un încărcător USB-C precum au unele telefoane, în cazul în care îl uiți pe cel original al tabletei. Două funcții utile.

Deși porturile sunt toate USB 3.0, cititorul de carduri microSD este conectat intern pe un controller USB 2.0, ceea ce-i limitează viteza, deși nu este un dezavantaj major.

Wireless-ul și bluetooth-ul sunt asigurate de o placă Qualcomm QCA6174A, care-i un MU-MIMO 2×2 cu un maxim de 867 Mbps pe 802.11ac. N-am întâmpinat probleme de conectivitate.

Autonomia bateriei nu am testat-o. Bogdan Petre de la ÎmiDoresc.ro și Cătălin Nițu de la Go4it.ro spun că este de aproximativ 5-6 ore de utilizare normală, cele 10 ore menționate de Acer fiind atinse în cine știe ce condiții de test, fără wifi și cu ecranul la minim.

CE E BINE

CE E RĂU

  • Ecran de bună calitate.
  • Stocare internă de tip NVMe.
  • Stylus inclus.
  • Construcție dezamăgitoare, cu multe probleme de concepție și realizare.
  • Sunet mediocru.
  • Mai greu decât mă așteptam.

CONCLUZIE

Acer Switch 5 este bun ca hardware, dar proiectat și construit la un nivel mediocru. Construcția sa nu-ți dă impresia de calitate, de produs premium, ba chiar poate fi frustrant de utilizat. Pentru gama 2-în-1 cred că este nevoie de mai mult de atât.

Preț: neanunțat la noi, în SUA costă 800-1050 de dolari.

Citiți și alte review-uri Acer:

    2 comentarii

  1. Acer nu se dezminte, face efortul minim in privinta calitatii pentru a obtine un cost de productie cat mai mic.

    Ma intreb cat rezista in timp acel stand, nu are cum sa fie facut cu niste balamale foarte solid avand in vedere grosimea tabletei. Cred ca sunt sanse bune sa ajunga la un moment dat sa pice pe birou in spagat.

    Pretul la noi va incepe probabil pe la 800 de Euro, stiut fiind cat de usor este sa razuiesti semnul $ si sa pui cel de Euro. O simpla cautare pe Amazon DE confirma aceasta ipoteza.

    Dar imi plac oamenii care isi fac treaba bine si dau produsele la testat de 4-5 ori fara sa afle intre timp cam cat va costa produsul.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus