un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Metrorex schimbă a treia oară calendarul închiderii stațiilor de metrou, dar măcar în bine

14 Jul 2017  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

16 comentarii

Vedeți că stația Pipera se închide de mâine (sâmbătă) până luni inclusiv, așa că trebuie să găsiți o altă soluție pentru a ajunge acolo. Puteți merge pe jos de la Aurel Vlaicu, la o adică. Are și UBER o soluție, dar e complicată.

Mai știți când vă ziceam că cei din Metrorex au gândit un plan de mântuială pentru înlocuirea turnicheților din stațiile de metrou? Un plan atât de prost încât sigur a fost gândit din pix, fără nici o bază reală, de vreun șef care n-a mai călcat în interiorul stațiilor de metrou de ani de zile, așa că-l durea undeva de problemele cauzate călătorilor?

Mă refer la planul care inițial prevedea închiderea simultană, timp de o săptămână între 20 și 27 iulie, a stațiilor de metrou Pipera și Aurel Vlaicu, unde zilnic coboară sute de mii de oameni ce lucrează în zona aceea. Stația Tineretului urma să se închidă în perioada 15-22 iunie.

Acesta era planul anunțat în luna martie. Am zis încă de atunci că se puteau găsi soluții alternative care erau la mintea cocoșului, de exemplu să nu închidă simultan ambele stații de metrou ca măcar să poți merge de la una la alta pe jos. Sau să permită accesul gratuit în acele stații, că nu dădea faliment Metrorex-ul dacă nu taxau trei gigei cartela în acea săptămână în acele două stații. 90% dintre călătorii de acolo oricum au abonamente, iar la ora de vârf chiar paznicii deschid turnicheții și lasă oamenii să intre fără să mai taxeze acele abonamente, fluidizând un pic circulația.

Nu, era prea complicat.

În luna mai, cuiva din Metrorex i-a dat zeul graficelor Gantt înțelepciune, iar regia a anunțat că nu mai închide simultan cele două stații. Noul calendar era 15-21 iulie Pipera și 29 iulie – 4 august Aurel Vlaicu. OK, un pas înainte. Au modificat atunci și graficul de închidere a altor stații, de exemplu Tineretului figura pentru perioada 19-25 august.

În luna iunie, s-a schimbat schimbarea. În bine. Noul grafic este următorul:

 • Pipera 15 iulie  – 17 iulie 2017 (inclusiv); adică de mâine, iar luni mergeți la Aurel Vlaicu și apoi pe jos sau luați RATB-ul sau altă soluție!
 • Aurel Vlaicu 29 iulie  – 31 iulie 2017 (inclusiv);
 • Constantin Brancoveanu 22 iulie – 25 iulie 2017 (inclusiv);
 • Tineretului 2 septembrie  – 5 septembrie (inclusiv);
 • Aparatorii Patriei 2 septembrie – 5 septembrie (inclusiv);
 • Dimitrie Leonida 9 septembrie – 12 septembrie (inclusiv);
 • Costin Georgian 9 septembrie  – 12 septembrie (inclusiv);
 • Pantelimon 16 septembrie – 19 septembrie (inclusiv);
 • Berceni 16 septembrie – 19 septembrie (inclusiv).

Adică acum cele două stații se închid doar sâmbătă, duminică și luni, o singură zi de probleme pentru cei ce lucrează în zonă. Ca să vezi, se poate! Se poate face un plan bun, se poate lucra în weekend, se poate lucra în timp alert. Așa trebuia făcut însă de la început din respect pentru sutele de mii de călători ce cumpără lunar abonamente Metrorex.

Observați că s-a schimbat graficul cam pentru toate stațiile. Tineretului este acum între 2 și 5 septembrie. Mi se pare important ca toți călătorii să știe aceste date (de ex, când se închide Tineretului trebuie mers pe jos sau cu tramvaiul la Eroii Revoluției sau la Timpuri Noi), iar Metrorexul le-a schimbat deja de vreo 3 ori și nu anunța asta decât pe site-ul lor, într-o secțiune obscură, sperând ca informațiile să fie preluate și de presă.

Citiți și: Scările rulante transformă femeile văzând cu ochii. Încă n-au spălat zona la care mă refer.

Ați văzut însă vreun anunț lipit mare la metrou? Ați văzut acest calendar lipit mare în garniturile de metrou, ca să îl vadă toți călătorii? Nu, nici n-ar avea cum, se modifică în fiecare lună, că un plan bun e greu de făcut de la început dacă nu te duce mintea. Dovadă că Tineretului a ajuns de la 15-22 iunie la 2-5 septembrie, o întârziere de 3 luni.

Apropo de noii turnicheți, am trecut și eu printr-o stație upgradată, iar sistemul este în continuare prost gândit. Vă zic altădată de ce, întâi să-l încerce toată lumea și să fie operațional peste tot.

  16 comentarii

 1. “Planul inițial” n-a fost niciodată pe site-ul metrorex, a fost scos din fund de un site jegos. Metrorex a anunțat calendarul pe etape și singura schimbare pe care a făcut-o a fost să nu mai închidă Pipera și Aurel Vlaicu câte o săptămână, ci doar trei zile dintre care una singură lucrătoare.

    (Citează)

 2. In practica inchid o intrare a statiei la care schimba turnichetii, cealalta intrare ramane functionala si se poate folosi. Dupa care se intorc candva sa rezolve si cealalta intrare, sa o modernizeze.

  Pare ca portile noi se pot configura, sa fie de intrare sau iesire, o chestie utile pentru orele de varf.

    (Citează)

  • Stațiile respective au o singură intrare. Mie nu mi s-a părut că acele porți se pot configura de ieșire sau de intrare, dar aștept să văd implementarea finală.

   La Pipera și Aurel Vlaicu chiar ar fi nevoie de așa ceva la orele de vârf.

     (Citează)

  • Confirm ca se pot reconfigura, am vazut un paznic la Dristor 2 facand lucrul asta dimineata, dupa ce a ajuns un metrou in statie si fluxul de calatori a crescut

     (Citează)

  • Bogdan:
   Confirm ca se pot reconfigura, am vazut un paznic la Dristor 2 facand lucrul asta dimineata, dupa ce a ajuns un metrou in statie si fluxul de calatori a crescut

   Da, dar dacă o face paznicul manual nu are nici o legătură. Eu voiam să văd sistemele conectate într-o rețea, schimbând sensul automat în funcție de oră (sau de fluxul de călători), numărând fluxul de călători în fiecare direcție șamd.

     (Citează)

 3. Eu inca nu critic noul sistem de acces. Astept sa fie complet functional, cu tot cu cartelele contactless. Vedem apoi.
  Ce am remarcat pozitiv pana acum:
  – au mutat gheretele (acolo unde erau) din centru pe laterale, astfel s-au mai putut adauga doua porti de acces.
  – procesarea cartelelor cumparate de la automate este sesizabil mai rapida decat cea cu cartele clasice. Tocmai de asta sper ca odata cu aparitita cartelelor contactless intrarea sa se faca fluid. Asta si pentru ca am observat si o imbunatatire a reactiei de deschidere a usilor transparente la iesire (cel putin la doua statii).

  Sunt curios daca se va optimiza accesul in si din statie, modificandu-se sensul portilor in functie de fluxul de trafic.

    (Citează)

  • Iona: Sunt curios daca se va optimiza accesul in si din statie, modificandu-se sensul portilor in functie de fluxul de trafic.

   Așa ar fi normal, rămâne de văzut dacă sunt suficient de deștepți pentru asta.

     (Citează)

 4. Montarea sistemelor este facuta de UTI, deci era pe undeva clar ca se vor suci dupa cum vor ei. Probabil au pompat niste bani ca angajatii lor sa lucreze si seara dar si in weekend astfel incat sa termine mai repede. Turnichetii mi se par bine pusi, pot fi configurati pe intrare/iesire sau pot fi pusi pe liber in caz de urgente. Cartelele se baga invers pentru ca asa s-a nimerit pe sistemul vechi. Conteaza doar pozitia benzii magnetice si sunt convins ca viitoarele cartele vor fi tiparite corect (acum ce erau sa faca, sa arunce stocul vechi de cartele?). Cat despre rapiditatea validarii la turnichet, am o senzatie ca viitoarele carduri contactless vor merge mult mai repede decat actualele cartele.

    (Citează)

 5. Oare era atat de greu ca turnichetii respectivi sa fie facuti in asa fel incat sa introduci cartela pe o parte (cum e in acest moment) dar sa o recuperezi la celalalt capat astfel incat sa se creeze o fluidizare si mai mare? La modelele astea noi de turnicheti dureaza mai mult sa-ti scaneze cartela, prin comparatie cu cele vechi.

    (Citează)

  • Și mie mi s-a părut că durează mai mult, plus că e mai anevoios să bagi cartela acolo jos.

   Pentru asta cu introdus pe o parte și scos pe alta ar fi trebuit ca oamenii cu putere de decizie să folosească des metroul și să-și dea seama de ce ar fi bun un astfel de mod de lucru. Ceva-mi spune că n-au văzut metrou de multă vreme.

     (Citează)

  • Da, e mai anevoios. Eu unul recunosc ca nu mai am simtul gaurii ca in tinerete si, in consecinta, mi s-a intamplat de cateva ori sa nu nimeresc fanta din prima.

     (Citează)

 6. Ia uite ce “misto” intra tigancile noastre la metroul din Roma fara sa plateasca bilet:
  https://www.youtube.com/watch?v=UOZz_s7-ohE
  https://www.youtube.com/watch?v=SZcyctQ-YGU

    (Citează)

 7. Nu, n-am vazut nici un anunt la statiile, frecventate de mine.
  Si n-as fi stiut probabil, ca nu ma pot intoarce in ziua aceea acasa, decand cand eram in fata faptului implinit. Mersi de informare.

    (Citează)

 8. Tocmai faptul ca acum se poate doar in 3 zile, si in weekend, arata cat sunt de ticalosi astia de la metrorex, insa vestea buna e ca carnea pe care le-a indesat-o toata lumea in frigider a avut efect.

  Sistemul e prost pentru ca este contra-intuitiv, poarta care se deschide trebuia sa fie in stanga stalpului, nu in dreapta, majoritatea dintre noi fiind dreptaci. Se va pierde tinp si cu asta, desigur.
  Dar parca am vazut si pe afara chestia asta, asa cel mai deranjant lucru ramane timpul mult prea lung de scanare a cartelei. As zice chiar ca aparatele vechi erau mai rapide.

    (Citează)

 9. Am vazut un afis la Aviatorilor despre statia Pipera. Ieri. Era o hartie A4 printata cu font mic. Dar era.

  In alta ordine de idei, turnichetii noi sunt ca naiba. In primul rand am vazut ca majoritatea baga cartela invers – ar trebui printate cartele noi.
  Multi se lovesc in ele, ca usile de sticla se inchid peste ei. Eu n-am patit-o, altii da.
  Si cea mai mare problema… Sunt LENTI. Grav de lenti. Pana citeste cartela, o scoate, deschide usa, adormi. Si cand o sa fie aglomeratie, o sa se vada.

    (Citează)

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus