un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

La poligon: am tras cu Remington 700 VTR cu lunetă și cu MP5

13 Jul 2017  ·

TEHNOLOGIE  ·

18 comentarii

A doua zi după nuntă am mers la un mic-dejun, ne-am luat la revedere de la niște rude, apoi am băut o cafea la Origo și ne-am spus “hai că a trecut și asta!”.

A treia zi am mers la poligonul de tir. Matilda a zis că vrea să mai tragă cu pistolul, să țintească mai bine. Cam dubios, fix așa după nuntă, dar ce era să zic. Așa că am mers iar la Poligonul Joița, unde nu au doar pistoale, ci și puști și tir la talere.

Vă recomand, din nou, să mergeți să trageți la talere. E mișto și la țintă fixă, dar când tragi după un disc ce zboară prin aer este mai palpitant decât ați crede. De asemenea, nu trebuie să fiți mari țintași pentru a nimeri discurile, părerea mea este că în prima ședință veți nimeri măcar 30-50% dintre ele. Costă 85 de lei 25 de focuri cu o pușcă Tula.

Am tras la talere, dar întâi eu tras cu o pușcă Remington 700 Varmint Tactical Rifle, cunoscută și drept 700 VTR, cu cartușe WD 250, la o distanță de 50 de metri (300 de lei pentru 20 de cartușe, e mai avantajos dacă împărțiți costul la două persoane). A fost o experiență plăcută, deși la 50 de metri nu zice multe (data viitoare putem trage la 100 de metri, ni s-a zis) pentru că luneta este foarte precisă (duh).

Mai mult, chiar dacă miști ușor capul, ținta lunetei stă tot pe punctul ei fix (așa e sistemul optic făcut), așa că nu-i ca la cătarea mecanică a unui pistol sau a unei puști, unde contează să aliniezi bine ochiul tău cu elementele de țintire. Pușca este puternică, dar am tras de pe trepied, ceea ce-i oferă o mare stabilitate, iar reculul este puternic, dar nu ceva pentru care să ai nevoie de umăr rezistent.

Am tras apoi cu un MP5, o pușcă semiautomată utilizată inclusiv la noi de anumite trupe speciale de intervenție, dar modificată pentru a trage cu cartușe de tip .22LR (180 de lei pentru 50 de cartușe). Cartușele acestea sunt destul de mici și fac un zgomot de parcă ai capsa trei foi de hârtie, nimic prea amenințător sau impresionant.

Fotografia e ușor înșelătoare. MP5-ul pare să aibă un amortizor, dar de fapt are țeava prelungită. Legile interzic focul automat în poligoanele de tir, dar cu acest MP5 poți trage destul de rapid chiar și foc cu foc. Am tras la 10 sau 15 metri, inclusiv cât de repede am putut cu degetul pe trăgaci, și arma mi s-a părut foarte precisă.

Totuși, nu-i ceva spectaculos. Dacă mergeți acolo, vă recomand mai degrabă talerele și pușca cu lunetă, ca să vedeți cum e. Puteți citi în articolele anterioare cum am tras cu Armalite AR-15 și AKM, plus câteva tipuri de pistoale. Dacă nu vreți să mergeți tocmai până la Joița (e la vreo 10 km de București, ieșirea prin Chitila), puteți trage cu pistoale (și un kit de conversie Roni) la poligonul din Valea Cascadelor.

Atenție: la poligon trebuie obligatoriu buletin. Posibil să fie nevoie să aveți minim 18 ani. La Joița sunați și faceți rezervare în prealabil, de multe ori au evenimente de teambuilding sau concursuri de tir și trebuie sa verificați dacă are rost să mergeți până acolo sau nu.

  18 comentarii

 1. Ar trebui un tag nou: “arme” sau “poligon”, ca se le indexezi mai bine, presupun ca nu e ultima oara cand mergi, maine-poimaine te vad ca faci review-uri la arme!

    (Citează)

 2. Habar n-aveam ca Remington-ul ala e de .22 si ca e pusca de tras dupa sobolani. M-a tentat si pe mine sa o incerc, ca sa vad cum e cu ochirea la luneta, dar cand am fost eu nu se putea trage decat la maxim 50 de metri, or mie mi se pare ca daca tot ai luneta merita sa incerci la minim 100-200m.

    (Citează)

 3. Se poate imparti costul (sau cele 50 de cartuse) cu inca cineva?

  La cel din valea Cascadelor, nu poti imparti costul unui pachet. Platesti tu si tragi toate gloantele.

    (Citează)

 4. Trebuia sa ne-o arati si pe Matilda in actiune…sau asta se intampla doar acasa si numai cu vesta tactica si casca kevlar.Si zi asa Radule, nu ai dus gunoiul,bineeeee….. ia vino putin sa vezi cum descarc incarcatorul pe tine.

    (Citează)

 5. !. Casa de piatra! 2. Interesanta luna de miere:)

    (Citează)

 6. Ia vezi acum cat costa in SUA o cutie de gloante pentru orice ai folosit tu in poligon si cat costa la noi ;)

  Sau undeva printr-o tara din UE, sa vedem cum se compara preturile de piata libera cu cele de monopol primit de la statul roman.

    (Citează)

  • Nu contează, prețurile sunt stabilite de cerere și ofertă. Mai mult, prețul este reglat pentru a amortiza achiziția armelor, mentenanța lor, kiturile de modificare șamd și bănuiesc că și corelat cu numărul de clienți.

     (Citează)

 7. Am tras si eu cu MP5, in Counter Strike, e destul de slabuta arma. :))

    (Citează)

 8. Se poate trage si fara permis de arma? Citesc pe pagina de web a poligonului joita ca ar trebui

    (Citează)

 9. De fapt, VTR este calibrul .308 WIN, adica 7.62×51 mm NATO. Calibrul este des utilizat de sniper-i si nu are nimic in comun cu vanatoarea de sobolani. Poate doar daca poarta cagula si iau ostatici… Pentru trageri este necesar sa aveti 18 ani impliniti, o conditie fizica si mentala buna. Nu este necesar permisul de arma cu exceptia cazului in care sunteti posesorul unei arme si doriti sa o folositi in poligon.

    (Citează)

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus