blog demisec cu note fine de tehnologie

Înapoi la butoane! Urmăriți-mă și pe Instagram și YouTube.

Am găsit sare fulgi Maldon (și de ce este utilă la friptură)

7 Dec 2016  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

13 comentarii

Acum ceva vreme vă spuneam că sunt în căutare de sare fulgi, dând exemplu una numită Maldon. Cineva mi-a spus să merg la restaurantul Vaca Muuu, că au acolo.

Am fost. Au acolo (un morman). Am cumpărat, costă 24 de lei 250 de grame de sare fulgi normală și au și o variantă afumată.

sare_maldon_01sare_maldon_02

Sarea este genială și foarte utilă dacă faceți fripturi la mare artă. De ce căutam sare fulgi? Pentru că se lipește de carne. Cea măcinată este prea fină și fie o absoarbe carnea, fie este dizolvată. Cea grunjoasă este prea mare și cade de pe carne, că-i grea. Asta fulgi este plată și se lipește bine de carne, așa că uneori guști o bucată de friptură și simți și o aromă de sare, exact ca la steakhouse-urile respectabile.

Bineînțeles că nu o folosesc la orice mâncare, pentru asta am sare mult mai ieftină, ci o presar doar peste friptură, la final, după cum v-am spus mai sus.

Dacă tot am fost la Vaca Muuu, am luat și friptură, că au acolo un galantar mare cu diverse alte bunătăți. Friptura este scumpă, am dat 88 de lei pe un rib-eye de 420 de grame din carne maturată, însă carnea este foarte bună, mult mai bună decât ce poți găsi în comerțul uzual, foarte moale și gustoasă. Mănâncă două persoane dintr-o astfel de friptură, așa că te costă vreo 44 lei/persoană, pe când la restaurant ar costa 120 de lei. Au luat cândva și altă friptură dintr-o carne ceva mai scumpă, cred că Black Angus, unde kilogramul este aproape 300 de lei. Diferența se cunoaște, a fost mai moale, se topea și mai ușor în gură, dar nu vă sfătuiesc să dați astfel de bani decât dacă vă pricepeți la fripturi și aveți toate ustensilele necesare (tigaie de fontă, unt clarifiat, experiență).

vita_friptura_07

Ghidul meu de friptură de vită la tigaie este un început bun în acest sens. Cred că ar fi cazul să scriu un articol cu sfaturi avansate, că am învățat multe între timp.

Ar trebui să vedeți cum arată acolo o vită Kobe, foarte marmorată, dar cu inserții foarte fine de grăsime, cel mai probabil vită adevărată japoneză, nu doar din rasa Wagyu. 2500 de lei kilogramul :|

Ce să zic, friptura a ieșit foarte bine, iar carnea este minunată, mult peste ce poți cumpăra de la Gurmand Apetit, de exemplu.

Întâmplător am găsit un articol despre sarea Maldon într-o revistă de avion a companiei Finnair. Se pare că, fără să știu, am cumpărat regele sării fulgi. Maldon este utilizată de Jamie Oliver, Nigella Lawson, folosită la Ottolenghi și Ritz. Regina Marii Britanii le-a oferit un royal warrant la a 130-a aniversare a mărcii.

Sarea aceasta nu este obținută dintr-o mină, ci extrasă direct din apă oceanică. Se pune apă marină în niște cuve mari de inox, se încălzește, probabil chiar fierbe, apoi sarea se depune sub această formă de fulgi pe fundul vasului. Găsiți informații pe site-ul oficial.

  13 comentarii

 1. Steake-urile arata foarte bine! Eu mananc cam de 2 ori pe saptamana, dar de la Gurmand, preturi mai la indemana, pentru mine.

    (Citează)

  • Știu, sunt mult mai accesibile. Totuși, ia într-o zi una din asta de la Vaca Muuu sau Osho sau Muutown și cred că vei ajunge la concluzia că mai bine mănânci de două ori mai rar, dar de două ori mai bine.

     (Citează)

  • Am luat de la Vaca Muuu, stiu gustul. Mananc mai des pentru ca am niste probleme cu fierul in sange si vita ma ajuta, sa il tin sub control(recomandat de medic).
   Desigur pentru gust deosebit, produsele premium sunt clar castigatoare.

     (Citează)

 2. De curiozitate, poti verifica ce iti vand cei de la Vaca Muuu sub numele de vita Kobe. Daca te uiti pe lista de exporturi vezi cat de stricte si limitate sunt livrarile pentru adevarata carne provenita de la vitele din prefectura Kobe.

  http://www.kobe-niku.jp/en/contents/exported/index.php

  Doar asa ca ancheta jurnalistica a unui om pasionat de mancare :).

    (Citează)

  • exact asta am spus si eu, si cred ca mai sunt cativa pe la noi care se lauda cu kobe

     (Citează)

  • Cei din lista de exporturi sunt distribuitori, bănuiesc că poți lua apoi de la ei. După cum arăta în galantar, cred că este ceea ce trebuie, că nu știu să existe și altă vită așa fin marmorată.

     (Citează)

 3. imi pare rau sa te anunt ca vita kobe nu se gaseste la noi in tara, conform site ului kobe beef association http://www.kobe-niku.jp/shop?prefecture=&tag=3

    (Citează)

 4. Vorbește cu nea’ ăla de la galantar de la vacamuu, zi-i ce vrei să faci și are sugestii. S-ar putea să ai surprize plăcute la prețuri mai mici (știi tu, celebrul raport “prețcalitate”, cum se zice la noi).
  Când vrei să te bagi pe vita de mare angajament, d-aia cu premii, te trimit în altă parte. Dar trebuie să iei piesa, 3-4 kg.

    (Citează)

  • Nu pot să iau așa mare, că m-am gândit cândva la asta atunci când căutam mușchiuleț și nu se găsea decât la bucată mare.

   Prefer să găsesc astfel de magazine de delicatese unde se vinde la bucată.

     (Citează)

  • Mache: Vorbește cu nea’ ăla de la galantar de la vacamuu, zi-i ce vrei să faci și are sugestii. S-ar putea să ai surprize plăcute la prețuri mai mici (știi tu, celebrul raport “prețcalitate”, cum se zice la noi).

   Dar n-aș ști ce să-i zic. În general prefer rib-eye. Altădată poate un t-bone. Le fac cum știu eu, cu mici variațiuni legate de unt și poate un pic de timp la cuptor.

     (Citează)

 5. @offtopic – Ieri s-au împlinit 100 de ani de la ocuparea Bucureștiului în Primul Război Mondial și doar 3 site-uri au scris despre asta, zero stiri la TV, iata cateva imagini cu armata germana: https://turistinbucurestiro.blogspot.ro/2016/12/acum-100-de-ani-6-decembrie-1916.html

    (Citează)

  Alătură-te discuției, spune-ți părerea:

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verifică ce-ai scris. Dacă vrei să mai adaugi ceva, lasă un nou comentariu. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici, și fără mesaje doar de dragul URL-spam-ului. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt binevenite. Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pentru a le prelua doar pe acelea.

sus