un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

iPhone 7: un upgrade fără surprize, dar cu viitoare căști wireless inedite

8 Sep 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

19 comentarii

iphone_7_auriu
Noile iPhone 7 mai degrabă îmbunătățesc modelul anterior decât să aducă ceva cu adevărat nou. Până și îmbunătățirile sunt parcă mai puține ca în alți ani, deși e normal pentru că trecem printr-o perioadă de plafonare a tehnologiei mobile. În România vor fi disponibile începând cu 23 septembrie la un preț în jur de 650 de euro. Tot pe 23 septembrie vin oficial în România și Apple Watch 1 și 2, cel nou lansat.

Pe scurt, iPhone 7 și 7 Plus sunt acum rezistente la apă (până la 1 metru adâncime și pentru expuneri de scurtă durată – protecție IP67), ecranul este mai luminos, autonomia bateriei crește cu vreo 2 ore și bineînțeles uzualele îmbunătățiri de procesor și performanță video, iar stocarea va fi acum de 32, 128 sau 256 GB. Arată aproximativ la fel, doar au dispărut dungile de pe spate (care sunt de fapt antene), mutate fiind pe lateral, iar butonul Home este acum capacitiv.

Ambele suportă LTE-ul de la DigiMobil, care-i în banda 38, cât și carrier aggregation-ul implementat recent de Vodafone prin Supernet 4G+, care-i în benzile LTE 3 și 20, dacă nu mă înșel. Modemul din interior este un LTE cat 9, suportă carrier aggregation cu 3 frecvențe simultan, deci e de viitor.

Camera foto a fost îmbunătățită, modelul de 12 megapixeli de pe spate având acum o deschidere F/1.8. Samsung cu siguranță se va lăuda că modelul Galaxy S7 are o cameră cu F/1.7, deși diferența este aproape insesizabilă, nu că S7 n-ar avea oricum o cameră excelentă, poate chiar cea mai bună din piață. Găsiți toate detaliile chiar pe site-ul oficial iPhone.

Update cu niște linkuri:

 

iphone_7_2

S-a lămurit și misterul camerei foto duale de pe iPhone 7 Plus, care are un obiectiv normal și unul ceva mai îngust, obținând practic un zoom optic 2x. Update: Distanțele focale sunt 28 si 56 mm, deci nu vorbim de un obiectiv wide ca la LG G5, oricât ar vrea Apple asta, ci de unul normal și unul îngust. M-am bucurat să aud că iPhone 7 are stabilizator optic de imagine, pentru că în generația anterioară doar modelul Plus a beneficiat de acesta.

Cea mai importantă schimbare apare la partea audio, unde noile iPhone elimină jack-ul audio clasic și introduc în schimb difuzoare stereo, unul sus și unul jos. Pachetul va include căști cu conector lightning și suplimentar un adaptor de la portul lightning la jack audio, așa că într-o primă fază veți putea utiliza căștile cu fir pe care le aveți în prezent, în caz că ați investit în unele bune.

Pe termen lung, s-ar putea să simțiți nevoia de a încărca telefonul în timp ce ascultați muzică, așa că poate veți dori să vă orientați spre căști bluetooth. Prevăd o învigorare a acestei game.

Pe scurt, pare un telefon la care vor trece cei ce acum au un iPhone 6, iar cei cu 6S mai rezistă un an. Cam așa a stat situația, de fapt, în ultimii ani la Apple și la toți ceilalți marii producători de mobile.

Ca tehnologie, mi-au plăcut foarte mult noile căști AirPods anunțate pentru octombrie. Acestea se vând separat, costă 159 dolari (probabil euro la noi), sunt wireless și includ și microfon într-o combinație destul de complicată cu un accelerometru care simte când începi să vorbești (pentru Siri, de exemplu), dar și când le introduci în ureche, astfel încât muzica pornește și se oprește doar când o asculți. În plus, bateria lor ține 5 ore, dar carcasa în care vin livrate este de asemenea și o baterie externă ce le poate încărca pentru o autonomie totală de 24 de ore.

apple_airpods_2

apple_airpods_1apple_airpods_3

Par destul de high-tech, mai ales la acest grad de miniaturizare. Par și ceva mai mici și mai finuțe decât modelul asemănător IconX de la Samsung care, ce-i drept, include și senzori de fitness și chiar și memorie internă pentru muzică.

Arată ca niște cercei ciudați, dar cred că noile AirPods au șansa să devină un gadget cool, trendy. Rămâne de văzut cum le percepe piața.

    19 comentarii

  1. Castile alea le pierzi numai uitandu-te la ele

      (Citează)

  2. un comentariu simpatic:
    “$159 for ear buds? I can probably convince Adele to follow me all day long whispering her songs in my ear for that much money.”

      (Citează)

    • Icon x de la Samsung sunt cam 200 de eur. Bine – au si alte functii in afara de casti Bluetooth. Totusi – doar pentru ascultat muzica ( si eventual pt functia de hands-free) mi-am luat niste casti wetter la 45 de eur. Nu stiu de ce-as da 150 sau 200 de eur pe niste casti care fac acelasi lucru. Chiar daca ar fi teoretic mai bune ( s-ar auzi mai bine) tot nu m-ar interesa . Nu vreau HI-FI cand pedalez, alerg, merg etc…

        (Citează)

    • Eu ce să zic, că vreau să-mi iau unele cu anulare de zgomot care acum sunt 1300 de lei?

        (Citează)

  3. ifon, probably the most boring shit in the world.

      (Citează)

  4. O sa fie smecherie cand o sa pierzi una din casti :)

      (Citează)

  5. RIP Steve Jobs.

      (Citează)

  6. Exista vreo sursa pentru acei 650 de euro pe care ii mentionezi sau ai vreun inside info? Intreb pentru ca din ce vad pe alte site-uri preturile pentru Europa incep de la 759/899 euro pentru modelele de 32GB.

      (Citează)

  7. Pun pariu ca si la astea o sa se incurce cablurile.

      (Citează)

  8. Adica daca pe mine ma dor urechile de la castile lor “minunate” si nu le pot folosi, sunt obligata sa stau cu jack-ul dupa mine???

      (Citează)

  9. nwradu:
    Eu ce să zic, că vreau să-mi iau unele cu anulare de zgomot care acum sunt 1300 de lei?

    BOSE QC 35 ?

      (Citează)

  10. nwradu:
    Va apărea o piață neagră cu anunțuri de genul “cumpăr AirPod de stânga”.

    Ma indoiesc ca vei putea sa le imperechezi astfel. Ai pierdut una, o arunci pe cealalta.

      (Citează)

  11. Pretul incepe de la 749Eur (asta e pretul recomandat pentru EU cu toate taxele incluse) . Ce este peste , este adaos .

      (Citează)

  12. oare o fi greu sa furi castile astea din urechile altuia? :)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus