un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

iPhone pe Digi Mobil 4G

29 Oct 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

13 comentarii

Odată cu lansarea rețelei 4G de la Digi Mobil au apărut și comentarii privind incompatibilitatea telefoanelor curente cu noua rețea, care funcționează pe o bandă ceva mai obscură.

Din ce-am studiat rapid prin specificațiile telefoanelor, majoritatea telefoanelor care se lansează acum pe final de 2015 și în viitor vor fi compatibile cu DigiMobil 4G, dar telefoanele mai vechi încă au probleme și, înainte să vă orientați pe 4G-ul de la Digi ar fi bine să verificați că aveți un telefon compatibil (în detaliu, până la modelul exact, că de obicei există mai multe variante ale aceluiași telefon) sau să cumpărați unul nou de la ei (lista e aici, iar din filtrele din stânga alegeți compatibilitate 4G Digi Mobil).

În specificații trebuie să vă uitați dacă telefonul suportă LTE prin tehnologie TDD în banda 38. În funcție de țara sau zona lumii pentru care a fost fabricat respectivul telefon, e posibil să nu aibă în interior un modem compatibil cu banda 38.

Dacă aveți telefon compatibil, trebuie să apelați *111# din telefon și să activați opțiunea 4G din meniurile ce apar.

În particular, pentru iPhone situația e următoarea:

  • iPhone 6S și 6S Plus – toate sunt compatibile. Modelele au codurile A1633, A1634, A1688 și A1687 și în specificații scrie că se pot conecta pe banda 38.
  • iPhone 6 și 6 Plus – modelele A1586 și A1524 sunt compatibile, modelele A1549 și A1522 nu.
  • iPhone 5S – modelul A1530 este compatibil, modelele A1533, A1453 și A1457 nu.
  • iPhone 5c – modelul A1529 și A1516 sunt compatibile, modelele A1507, A1456 și A1532 nu.
  • iPhone 5 – nu sunt compatibile.

Puteți afla ce model aveți de pe spatele telefonului, e scris acolo. Acum se vede și pe ce filieră a fost adus, cele cu bold de mai sus erau cele gândite pentru România, conform site-ului Apple.

model_iphone

    13 comentarii

  1. Ah da, in sfarsit mult asteptatul articol!
    Multumiri!

      (Citează)

  2. majoritatea terminalelor de top sunt incompatibile.

      (Citează)

  3. Modelele care nu sunt compatibile sunt cele compatibile in mod special cu retelele CDMA, deci 0% sanse ca ele sa fie distribuite in Romania. Ca vin de pe grey markets, asta e alta problema.

      (Citează)

  4. Am un OnePlus 2 de 2 luni de zile, merge impecabil cu 4G pe DIGI, de fapt imi merge impecabil si pe 3G :)))

      (Citează)

  5. @Jimmy – poti pune niste teste de pe speedtest sa vdm si noi cum merge 4g de la digi? Multumesc

      (Citează)

    • Am facut eu un test comparativ.

      Sony Z3 compact, 4g de la Vodafone

      vs

      Iphone 5, 4g de la RDS

      Vodafone viteze de pana la de 20-25 ori mai bune atat la upload cat si la download.

        (Citează)

    • Iphone 5 nu e compatibil cu 4G-ul de la Digi.

        (Citează)

  6. Problema este alta . Implementatorii isi blocheaza din software capabilitatile modem-urilor pentru a distinge pietele … lucru ce mi se pare sincer o magarie . QComm stie B38 pe 99% din chipset-uri , Intel are modul World freq pe toate telefoanele , Mediatek cunoaste 90% din frecvente , Exynos cam 80% . TDD este doar alt tip de acces , nu este o frecventa diferita in sine , dar pe multe telefoane este pur si simplu dezactivata (daca nu au fost gandite pentru vanzarea in China/ Canada / si alte zone exotice o au dezactivata si nu poti face mai nimic).

    Pe masura ce numarul clientilor va creste , cam toti operatorii vor fi nevoiti sa adopte TDD , dar momentan e inca TABU dupa cum se vede , in EU . In alte parti , oamenii se bucura linistiti de accesul TD inca din vremea WCDMA-ului.

      (Citează)

    • Si pe iPhone SE merge, am dat de pagina asta cautand de ce nu-mi merge LTE cand pe 5s mergea, comentariu tau mi-a clickuit ca e o setare pt asta.

        (Citează)

  7. Ironia sortii: sa ai telefon de vreo 800 euro si sa platesti un abonament de 5 euro :))

      (Citează)

  8. Cipper:
    Am facut eu un test comparativ.

    Sony Z3 compact, 4g de la Vodafone

    vs

    Iphone 5, 4g de la RDS

    Vodafone viteze de pana la de 20-25 ori mai bune atat la upload cat si la download.

    E ceva normal.

      (Citează)

  9. iPhone 5s A1457 UK este compatibil in rețeaua Digi 4G (abonament)…optiuni date,rețea celulara date,LTE(optional),se trece “internet” Enjoy!!! ????

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus