un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Am văzut un televizor 8K!

12 Sep 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

20 comentarii

IFA Berlin a fost locul unde am văzut, pentru prima oară în viață, un televizor 8K. Da, opt-ca! Nici mie nu-mi vine să cred că am avut parte de această experiență incredibilă!

Odată ce mi-am revenit din orgasmul tehnologic, mai uimitor mi s-a părut locul unde am văzut aceste televizoare: unul era la standul TCL, chinezii care au cumpărat Alcatel acum ceva vreme, și altul la standul Grundig, un producător de renume din Germania, deținut acum de turci.

Televizoarele respective nu ieșeau cu nimic în evidență. Dacă n-ar fi scris 8K mare sub ele, nici nu le-aș fi dat atenție, rezoluția aceasta fiind potrivită, în opinia mea, pe la diagonale de 65, poate chiar 75 de inchi și mai sus. Iată mai jos un grafic care spune pe ce diagonale și la ce distanțe ochii percep diferențele de rezoluție, iar conversia o puteți face la modul 1 picior = 0,3 metri.

grafic_televizoare_distanta

(via Forbes)

Altfel spus, ar trebuie să stai la mai puțin de 2 metri de un televizor Ultra HD de 70 de inchi diagonală ca să-ți dai seama de diferența de calitate față de unul Full HD. În practică, știu din experiență că asta nu-i neapărat adevărat, imaginea pe un televizor Ultra HD fiind ceva mai îngrijită din motive de tehnologii de interpolare și paneluri mai bune chiar și la distanțe mai mari, dar graficul rămâne bunicel pentru felul în care ochiul percepe detaliile fine.

8K crește de patru ori rezoluția față de un televizor 4K. O dublează pe verticală, o dublează pe orizontală, adică ajunge la 7680 x 4320 pixeli. Abia se găsesc acum filme în format Ultra HD, iar cele 8K sunt precum parlamentarii cinstiți: existența lor este teoretizată de cercetările științifice, dar nimeni n-a văzut până acum vreunul.

Observați că în acest articol am făcut un talmeș-balmeș de 4K și Ultra HD. Asta pentru că, după cum ziceam aici, termenii sunt diferiți:

  • 4K este un standard cinematografic și descrie o rezoluție de 4096 x 2160 pixeli.
  • Ultra HD este standardul pentru televiziune, iar formatul 16:9 taie câțiva pixeli pentru o rezoluție finală de 3840 x 2160 pixeli. Asta e rezoluția televizoarelor “4K” din piață, care oficial ar trebui să se numească Ultra HD.
  • “8K”-ul de pe televizoare are rezoluția 7680 x 4320 pixeli, pe când cel cinematografic probabil va fi 8192 x 4320 pixeli.

Și aici am vorbit doar de televizoare. Pentru calculatoare există și 5K, adică 5120 x 2880, cum face Apple pe niște monitoare mari.

De ce aceste denumiri diferite? Pentru că există niște asociații precum UHD Alliance sau Consumer Electronics Alliance care fac astfel de nume pompoase de genul Ultra HD, dar oamenii de vânzări și marketing caută ceva mai ușor de reținut și care pare mai science-fiction, nu plictisitor, așa că bagă în față 4K.

Aceeași problemă a fost și înainte legat de Full HD, care nu există ca denumire oficială. În acte, există HD Ready, care erau niște televizoare pe la 1366 x 768 pixeli, și HD Ready 1080 pentru cele de 1920 x 1080 pixeli. Cum HD Ready 1080 sună de parcă ai fi stat prea mult pe lângă ingineri, oamenii de marketing au mers pe acel “full” HD, ca să-ți dea impresia că ai cumpărat totul, nu doar o parte din pixeli.

Până acum, în aproape toate articolele anterioare am folosit termenul Ultra HD pentru a descrie televizoare sau monitoare de 2160p. Consecvența asta chiar nu mai are rost, le voi spune și 4K și 8K de acum încolo, că știți cu toții la ce mă refer, așa cum și despre telefoane mobile vorbim legat de bateria lor, nu de acumulatorul lor.

    20 comentarii

  1. TCL a cumparat doar dreptul de a folosi brandul Alcatel pe telefoane produse de ei dar nu a cumparat compania Alcatel. Compania Alcatel-Lucent a fost cumparata de catre Nokia la inceputul acestui an.

      (Citează)

    • Nu chiar, au cumpărat business-ul de telefoane și brandul. Alcatel-Lucent a vândut parțial către TCL și apoi s-a retras cu totul din business-ul de telefoane.

      Compania a rămas cu business-ul de echipamente de comunicații pentru operatorii telecom, care apoi a fost preluat de Nokia, companie care tot așa, a renunțat complet la telefoane și a rămas doar cu divizia de infrastructura.

        (Citează)

  2. oare demo-urile care rulau erau filmate in 8K? sau erau doar upscale de la fullHD :) asteptam cu interes 16K

      (Citează)

    • Da, nu-i problemă cu filmele. Majoritatea filmelor filmate pe 35mm pot fi convertite în 8K, iar unele se filmează pe 70 mm, gen Samsara.

      Camere există de mult. Playere și televizoare nu există și de asta nu au apărut nici filme pe piață.

        (Citează)

    • Camere 8K (digital) exista de multi ani. In 2012 deja Panasonic lansasera camera 8K la 120 fps. Evident ca nu sunt pt utilizatorul obisnuit, abia s-au hotarat intr-un final sa introduca 4K in mainstream in ultimii 2 ani, cu toate ca de 10 ani se tot chinuiau sa faca pasul. Asa e si cu 8K, il vedem pe site-urile de tech de 4-5 ani, vedem 8K displays *si content* de multi ani (nu doar la targurile de tech si la cinema, dar si pe youtube, care are deja 8K content de ceva timp), dar va intra in mainstream probabil prin 2020 cand mai marii industriei vor hotari ca e cazul sa il marketeze in detrimentul 4K.

        (Citează)

  3. Am vazut si eu recent un TV de 35 k (lei), dar nu mai stiu pe unde.

      (Citează)

  4. Si ce faci cu el? Fie el 4K sau 8K?
    Full HD e de ajuns bobita, pentru restul exista cinema!

      (Citează)

    • Si când te gândești ca unii încă mai transmit pe tv de parca te uiți la gifuri din anii 90

        (Citează)

    • Florin C:
      Si când te gândești ca unii încă mai transmit pe tv de parca te uiți la gifuri din anii 90

      De exemplu TVR2 de la Olimpiadă, cu niște artefacte de compresie de parcă era imagine de 320 x 240 de pixeli.

        (Citează)

  5. Sunt clipuri 8k de vreun an de zile pe youtube.

      (Citează)

  6. Când se vindecă oare de goana după cifre? La fel a fost si la aparatele foto digitale care aduceau “nou” doar mai mulți megapixeli, cât mai mulți megapixeli, până s-au liniștit, ba chiar segmentul nu o duce prea bine… Învățăm oare din lecții?

      (Citează)

  7. am si eu o intrebare, ca nu ma pricep:
    are vreun sens sa ne uitam la pozele din articol ca sa ne dam seama ce fel se vede 8k, atata timp cat camera nu face poze la rezolutia respectiva iar monitorul de pe care ne uitam nu e 8k?

      (Citează)

    • Iar fotografia e redimensionată la 1024 pixeli. Nu, nu-ți poți da seama cum e televizorul. Eu nici uitându-mă la el nu mi-am dat seama, că nu era de diagonală mare.

        (Citează)

  8. Stiam ca te-ai dus la CES in anii trecuti, nu ai vazut si acolo asa ceva in fiecare an? Caci incepand din 2012 au mereu 8k tv expuse de la Panasonic / Sharp.

      (Citează)

  9. Goana dupa cifre continua, dar in continuare marea majoritate a modelelor scoase pe piata au probleme in redarea corecta a culorilor, nu au un negru/alb uniform, nu reusesc sa proceseze schimbarile rapide de imagini, sunetul ramane deplorabil, softul are lag si apar updateuri o data pe an daca ai noroc.
    Dar ce conteaza astea cand Gigi se poate lauda la vecini ca si-a luat “plasma” 4K sau 8K ca sa se uite la TV pe semnal analogic?

      (Citează)

    • Tehnologia va evolua constant, dupa 8k vor urma 12k, 16k, 20k etc (iar daca o sa avem 360 degree videos sau alte forme de redare a imaginilor, cifre precum 16k resolution vor parea chiar mici).
      Nu asta este problema, aici e vorba doar de niste standarde stabilite in industrie – care oricum se cunosc sau ‘se intrevad’ cu 10-15 ani in urma – nu e ca si cum azi s-a hotarat cineva sa se apuce de 8k pt ca e cool. Daca nu ar fi aceste standarde, “for the next level” si in baza carora companiile sa isi faca planuri de viitor, nu ar mai evolua nimic si am avea si azi poze pe care sa le developam, ne-am uita la ecrane cu tub si intreaga idee de entertainment si acces la informatie de azi nu ar exista (caci n-ar avea suport hardware).
      Ce spui tu in exemplul ala nu are nimic de-a face cu tehnologia in sine, ci doar cu gradul de needucare a consumatorilor, respectiv dorinta de a avea “din ala de ultima generatie” (adica 4k), dar al mai prost si mai slab din toata gama, “ca era la reducere la 1300 lei” si doar pe ala si l-a permis Gigi, care nu cunoaste ce inseamna color accuracy, calibrare si altele (si nici nu-l intereseaza), el stie doar ca 4k “e smecher” si atat il intereseaza, habar nu are el ce inseamna analogic sau digital.
      Nu multi isi vor permite sa dea 5-10.000 lei pe un ecran (evident) si chiar daca si-ar permite, cred ca majoritatea tot nu ar face-o, pentru ca nu stiu sau nu pun importanta pe alte lucruri/caracteristici.
      Exista si acum ecrane “doar” full HD de mii de $, in timp ce exista ecrane 4K de 250$ – depinde de fiecare ce isi doreste si cat e dispus sa plateasca – e evident ca masele de oameni vor merge pe varianta mai ieftina si doar putini (in general tech guys sau pasionati) vor stii de ce merita acel ecran mii de $, desi are rezolutie mai mica.

        (Citează)

    • Tehnologia va evolua constant, dupa 8k vor urma 12k, 16k, 20k etc (iar daca o sa avem 360 degree videos sau alte forme de redare a imaginilor, cifre precum 16k resolution vor parea chiar mici).
      Nu asta este problema, aici e vorba doar de niste standarde stabilite in industrie – care oricum se cunosc sau ‘se intrevad’ cu 10-15 ani in urma – nu e ca si cum azi s-a hotarat cineva sa se apuce de 8k pt ca e cool. Daca nu ar fi aceste standarde, “for the next level” si in baza carora companiile sa isi faca planuri de viitor, nu ar mai evolua nimic si am avea si azi poze pe care sa le developam, ne-am uita la ecrane cu tub si intreaga idee de entertainment si acces la informatie de azi nu ar exista (caci n-ar avea suport hardware).
      Ce spui tu in exemplul ala nu are nimic de-a face cu tehnologia in sine, ci doar cu gradul de needucare a consumatorilor, respectiv dorinta de a avea “din ala de ultima generatie” (adica 4k), dar al mai prost si mai slab din toata gama, “ca era la reducere la 1300 lei” si doar pe ala si l-a permis Gigi, care nu cunoaste ce inseamna color accuracy, calibrare si altele (si nici nu-l intereseaza), el stie doar ca 4k “e smecher” si atat il intereseaza, habar nu are el ce inseamna analogic sau digital.
      Nu multi isi vor permite sa dea 5-10.000 lei pe un ecran (evident) si chiar daca si-ar permite, cred ca majoritatea tot nu ar face-o, pentru ca nu stiu sau nu pun importanta pe alte lucruri/caracteristici.
      Exista si acum ecrane “doar” full HD de mii de $, in timp ce exista ecrane 4K de 250$ – depinde de fiecare ce isi doreste si cat e dispus sa plateasca – e evident ca masele de oameni vor merge pe varianta mai ieftina si doar putini (in general tech guys sau pasionati) vor stii de ce merita acel ecran mii de $, desi are rezolutie mai mica.

        (Citează)

  10. Un televizor 8K este la fel de util ca un Galaxy 7 care explodează: e mare, e mişto, e invidios, e exagerat de scump, şi cam atît. Telefonu măcar poţi să-l cari după tine, tembelizoru e doar pentru acasă. Rezoluţia asta 8K are o valoare pentru mine fix ca şi apa de ploaie, este interesantă ca idee: utilă şi chiar esenţială pentru unii (numele grele din industria media) dar la fel de inutil pentru alţii (printre care şi eu). Preţul o fi pe măsură, dar fiind “ultimul răcnet” mai este adăugat ceva în plus(!), pentru că aşa funcţionează marchetingu. Iar cînd mi-oi putea permite să-mi trag şi io 8K or să apară 16k, 32k, 64k, etc. Prostii şi aiureli.
    Următorul mare pas va fi (este) cel al proiectoarelor cu rezoluţie mare, avantajul fiind al diagonalei limitate numai de bugetul pentru alegerea dimensiunii panoului reflectant, al calităţii acestuia. Si de puterea lămpii. Flexibilitatea este mult mai mare. Citeam de un ultim model de la Benq că are posibilitatea să funcţioneze în modul panoramic, mai multe proiectoare (maxim 4, parcă) putînd afişa propriul segment de imagine, pentru a obţine o imagine mult mai mare.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus