un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Donațiile pentru sculptura lui Brâncuși merg în același ritm de 10% din necesar

4 Aug 2016  ·

GÂNDURI  ·

28 comentarii

Ritmul donațiilor pentru statuia lui Brâncuși s-a păstrat relativ constant, în jur de 50.000 de euro pe jumătate de lună, deși recent a fost adăugat canalul de donare prin SMS. Dai SMS la 8898 și donezi 2 euro. Până acum s-au strâns 361.098 euro.

brancusi_1_august
brancusi_canal_1_august

Ne aflăm la jumătatea perioadei de 4 luni. După estimările mele, nu se va strânge nici măcar 10% din suma de 6 milioane de euro necesară cumpărării statuii. Din discuții cu cei din jur, mi-am dat seama că cea mai mare problemă este că statul n-a explicat bine de ce are nevoie de această strângere publică de fonduri. Pentru că nu are bani!

“Păi am plătit taxele! Să ia bani de la altceva!”. Da, ai plătit, dar tot nu au bani! Dacă iau de la altceva, rămân fără acel “ceva”.

Sau cel puțin asta era explicația inițială. Între timp, BNR, adică cei unde statuia este expusă pe un program de vizitare ca pentru gravide, organizează o licitație pentru achiziționarea a 5 automobile de lux în valoare totală de un milion de euro!

E dreptul lor să ia mașini, dar când iei cinci și fix în perioada asta, în care periodic anunți câți bani s-au mai donat pentru Cumințenia Pământului, arată o lipsă majoră de tact. Poate că fără Bogdan Olteanu vor cumpăra doar patru, cine știe.

Iar cum doar prin primăria sectorului 1 se vorbea de dat 10 milioane de lei pentru Catedrala Mare, sumă coborâtă apoi la 2,5 milioane de lei, tare aș fi curios să văd cum mai motivează acum statul strângerea de fonduri.

    28 comentarii

  1. In loc sa faca spitale sau sa le modernizeze pe cele existente, ei construiesc Catedrala Prostirii Neamului fara sa ne intrebe daca ne dorim asa ceva…

    Prost sa fii sa mai dai atunci bani pentru opera lui Brancusi, cand stii ca putea statul foarte lejer sa o plateasca, daca nu cheltuia banii pe alte prostii…

      (Citează)

    • Cei de la putere fac ce dorește poporul. România este o țară ultra-religioasă, dovadă cozile kilometrice la moaște, mai mari decât la orice altceva.

      Nu-i considera pe toți ca fiind ca tine. Majoritatea susțin catedrala.

        (Citează)

  2. s-au strans oricum prea multi.

      (Citează)

    • Si eu sunt de aceeasi parere. Vazand ce risipa si ce bataie de joc face statul roman cu banii, trebuie sa fii cel putin imbecil sa dai si cu 1 leu mai mult decat e necesar ca sa nu te bage fiscul la puscarie.

        (Citează)

  3. speedy.gonzales

    04/08/2016 la 3:32 PM

    la ce naiba ne trebuie noua un bolovan de 6 milioane euro?

      (Citează)

    • Sa te dai cu capu de el dupa ce iesi din orice institutie publica.

        (Citează)

    • de fapt e 11 milioane.

        (Citează)

    • De fapt e 11 milioane, dar în viață ai nevoie de multe alte lucruri. Dacă vrei doar mâncare și trafic mai mic ca să ajungi la muncă și înapoi acasă, aia nu-i o mare existență.

      Să-ți dorești spații de cultură, turism, relaxare șamd este ceva normal. Poate ai vizitat ceva muzee prin străinătate. Ăia nu s-au întrebat “ce nevoie avem de ele”, ci le-au făcut și acum îi admirăm pentru ce țări au.

        (Citează)

    • you’re missing the point, ideea e ca majoritatea celor de aici cel putin am da, daca am fi intr-o tara normala, dar traind in Romania, ai sentimentul ala ca torni apa intr-o galeata sparta in care a mai si bagat cineva un furtun si soarbe cu putere.

        (Citează)

  4. Asta-i the next level de hipsterism, sa donam pentru o piatra.

      (Citează)

  5. Eu tot nu am inteles nici pana acum de ce e asa de important ( adica de 11 milioane de euro de important) ca aceasta opera artistica ( am abtin de la orice aprecieri, ca nu ma pricep la pietre, nici la sculptura ) sa fie in posesia statului roman. Adica, la ce ajuta ea, incat sa merite banii astia.

    Uite de exemplu, megalomania aia de catedrala ajuta la imaginea cre(s)tina a Romaniei, sunt, cred mai bine de jumatate din populatia tarii crestini ortodocsi carora li se pare o idee buna sa construiesti imbecilitatea aia, chiar daca s-au saturat sa dea bani, intr-o forma la alta. Ajuta si la spalarea de bani publici prin faptul ca donatiile in contul bisericii raman asa, nu poti pune problema de ce lucreaza biserica cu o anumita firma de constructii sau alta , sau cat costa diverse.

    Ba chiar, dupa ce o termina de ridicat mai mult ca sigur am sa merg sa o vizitez pentru ca cu siguranta e mai interesanta decat o sculptura, dupa parerea mea obscura, ca popularitate si interes.

    Cati macar, nu dintre romani, ci din astia care au donat sunt interesati sa mearga sa vada obiectul expus, macar s-o mangaie pe crestet si sa ii spuna :”Esti aici din banii mei, hihihi! ”
    Nu vad nicio diferenta intre faptul ca statuia asta sta pe mileul de pe televizorul cuiva sau la BNR. In afara celor 11 milioane de EUR, desigur.

      (Citează)

  6. Asa intelege romanul mediu arta.
    Desi nu ar da un leu pentru artisti romani in viata, cu Brancusi are ocazia de a posta pe internet ce fapta buna a facut.

      (Citează)

  7. Fu$k him! Sa-si pastreze propietarul bolovanul…. 6 milioane pentru un pietroi cand tara e intr-o situatie de rahat… Tara arde si baba se pieaptana!

      (Citează)

  8. Propun sa se ia din bugetele SRI/SIE/SPP/STS iar banii sa-i dea la cultura pentru a fi cumparata sculptura.

      (Citează)

    • Serios, tocmai de la securitate ai găsit să micșorăm bugetele? Ți se pare că nu mai e nevoie de ele, e o lume perfectă și pacifistă?

        (Citează)

  9. Devine enervanta situatia. Statuia asta nu-mi trezeste nici un fel de interes atata timp cat ma lovesc zilnic de probleme mult mai importante si mult mai usor de rezolvat. Cam unde ati situa voi pe o lista a prioritatilor statuia? Adica, spitale, invatamant, nivel de trai, infrastructura, etc…, toate astea sunt mult mai urgente si mai importante. Si noua ne arde de o statuie care in cel mai bun caz va ajunge la stat, acelasi care ne arde pe unde ne prinde. Pe bune? Tara arde si bana se piaptana!

      (Citează)

    • Lucrurile se pot face în paralel. Dacă s-ar construi doar spitale din toți banii existenți, tot n-ar fi suficiente, plus că apoi n-ar munci nimeni în ele. Dacă muncești undeva, vrei ca în timpul liber să te relaxezi printr-un parc, muzeu, cinematograf șamd. N-ar fi din astea, că am construit doar spitale.

        (Citează)

    • Nu cred ca e ok in paralel. Vorbim de prioritati 0, adica alea care ne afecteaza vietile la propriu. Toti banii, fara exceptii,trebuie sa se duca acolo pentru a ajunge la un nivel acceptabil. Abia apoi ne putem gandi la altele. Cumintenia pamantuilui nu dispare definitiv daca nu o cumparam acum. Va fi in posesia altcuiva, dar va exista,va avea aceasi valoare si ne va duce faima in lume indiferent a cui va fi.

        (Citează)

  10. George M:
    Românu’ ar dona pentru biserică fără să se gândească, când vine vorba de artă și cultură se scarpină la ouă și dă vina pe hipsteri.

    Inteligentule, cand ai donat tu ultima data pentru un spital? Cand fi facut voluntariat ultima data la urgente intr-un spital? Cand ai ajutat ultima data un copil orfan? Hai, ma lasi cu arta asta a ta?

      (Citează)

  11. George M:
    Românu’ ar dona pentru biserică fără să se gândească, când vine vorba de artă și cultură se scarpină la ouă și dă vina pe hipsteri.

    Ce sa zic, noi suntem rupti in c*r ca tara da vrem arta, nene!

      (Citează)

    • Mie mi se pare important să vrei de toate, în același timp. Dacă vrei doar mâncare pe masă, nu-i mare diferență de animalul ăla de stă pe câmp și e dus la muncă și înapoi.

        (Citează)

  12. Ce frumos, statul roman vrea 6.000.000 de euro de la noi. Cati bani a aruncat statul pe catedrala aceea de prost gust? Sa ii ia de acolo.

    Nu avem dotari in scoli, licee. Nu avem dotari si personal calificat in spitale. Nu avem indepedenta energetica. Nu avem autostrazi. Nu avem nici macar gaura de la Eroilor reparata.

    Dar ne arde grija de un pietroi.

      (Citează)

  13. lasati-o mai moale cu bolovanul asta, avem un nivel de trai jalnic, daca te imbolnavesti ai belit-o…. nu mai iesi viu din spital, daaaaar noi strangem bani ca sa cumparam un bolovan supraevaluat. si lasati-o mai moale si cu brancusi, n-a fost un mare nationalist, hai mai bine sa ajutam copiii bolnavi de cancer, sa investim in educatie sau alte lucruri esentiale pentru a “supravietui” in tara asta sufocata de coruptie.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus