un blog de Radu Dumitru

Robotesc și la canalul meu de YouTube, dați un Subscribe dacă vă place.

Donațiile pentru sculptura lui Brâncuși sunt mult în urma țintei

17 Jun 2016  ·

GÂNDURI  ·

18 comentarii

Și pe lângă asta, statul dă dovadă de un management foarte prost pentru vizitarea sculpturii, arătând cam cât de bine ar gestiona opera de artă dacă i-ar aparține.

Până la 15 iunie s-au strâns 238.000 de euro din totalul de 6 milioane de euro necesare achiziționării Cumințeniei Pământului. Termenul până la care se pot strânge banii este 30 septembrie 2016. La 1 iunie erau strânși 138.000 euro, din care 69.000 euro în perioada 19 mai – 31 mai.

Să facem un calcul. Din cifrele de mai sus putem calcula că ritmul donațiilor a fost aproximativ identic, cam 5.000 de euro pe zi.

Presupunând că se vor strânge în același ritm banii, înseamnă 150.000 de euro pe lună. Hai să zicem 200.000 de euro, că nu dau de la mine. Mai avem iunie, iulie, august și septembrie, deci la finalul perioadei oficiale am putea avea suma de 138.000 euro + 4 x 200.000 = 938.000 de euro.

evolutie_bani_cumintenia_pamantului

Mult sub cele 6 milioane de euro necesare pentru tranzacție. Ar trebui să intre în jur de 55.000 de euro pe zi, de zece ori mai mult decât în prezent, pentru a strânge bănetul.

evolutie_bani_cumintenia_pamantului_versus_ideal

Singurul lucru care se poate face este o campanie de amploare și mai mare pentru a încuraja donațiile, deși dacă prognozele spun că trebuie să crești “conversia” de 6 ori, e cam greu, nu? Mai ales fără mult timp la dispoziție și fără bani.

Asta nu înseamnă că lupta e pierdută. Eu am donat și v-am spus de ce, iar garanția că la final, dacă nu se strânge întreaga sumă, primesc banii înapoi, mă face să stau liniștit. Este genul de asigurare care ar trebui să-i facă pe toți să doneze, indiferent de sumă.

Din păcate, statul român nu doar că are mâinile relativ legate pentru a crește această conversie, dar mai dă dovadă și de un management foarte prost. Uitați o situație: pe 15 iunie statuia a fost mutată de la Cotroceni la Muzeul Băncii Naționale a României, unde poate fi vizitată de toată lumea.

Cum se face această vizită?

Până la 8 iulie, statuia poate fi vizitată în intervalul orar 10-18, de luni până vineri. Atât. Nu contează că oamenii de obicei muncesc în acest interval, iar weekendul este momentul bun pentru vizitat muzee, cu copiii de mână. Nu, BNR are program standard de instituție, nu de muzeu. Intrarea este gratuită, se face prin Lipscani 25.

Și asta nu e tot. În perioada 11 iulie – 31 octombrie, muzeul BNR va putea fi vizitat doar cu vizite ghidate în intervalul 10-18 de luni până vineri, tururile începând la fiecare două ore. În plus, ai nevoie de programare confirmată, adică trimiți un email către BNR în care precizezi numele tău, CNP-ul și telefonul, plus data și ora la care vrei să faci vizita, iar ei se angajează să-ți răspundă în două zile. Și ar fi bine să te prezinți la data și ora respectivă, altfel o iei de la capăt. Iată aici anunțul.

Cum am spus și în celălalt articol, sculptura nu trebuie gândită musai pentru acești guvernanți și nici pentru noi, ci pentru toate generațiile următoare, când poate vor fi alții mai deștepți la conducere. Cei de acum, însă… vai de noi.

  18 comentarii

 1. Lol, iti iei liber de la serviciu daca esti patriot : ) singura sansa e sa vina tiriac intr-o zi si sa zica “luati ma saracilor, am 5 milioane in portofel azi, si brancusi era hipster d-al meu”

    (Citează)

  • Tiriac? Asta e cel mai mare zgarcit, cred ca se tiganeste la 50 bani cand n-are duduia la chiosc sa-i dea rest la tigari.

     (Citează)

 2. deci a ajuns statul roman sa stea in 6mil eur ? mie mi se pare ca cineva ne ia de prosti. Anual cca 1mld si mai bine se duc pe “intretinere strazi”….. si ce, statul roman nu gaseste niste amarate de 6 meleoane pentru a lua “opera de importanta nationala”…. Cred ca nu realizam cu totii dimensiunea cifrelor, de punem botul la prosteli din astea cu colecte …. Faci colecta ca sa salvezi viata unuia sau altuia pentru operatii scumpe, etc …. dar pentru asta ? Unde sunt tinerii frumosi si liberi ? Dar unde sunt protestele ?

    (Citează)

  • Dacă ar da banii, la fel de mulți ar spune “mai bine îi dădeau unui spital”. Statuia costă 11 milioane, statul pune 5, vrea să strângă alți 6 prin donații.

     (Citează)

  • Pai conteaza interesul care poarta fesul.
   Miliardele alea sparte aiurea au niste portofele dragute in care trebuie sa ajunga.
   In schimb, cele 6 miloane amarate trebie sa ajunga la popor, deci ups, nu e combinatie.

     (Citează)

 3. Mă, tu realizezi că ăștia sunt cel mai prost investiți, pardon cheltuiți bani, și că nu ajută pe nimeni, decât pe privatul căruia ii intră în cont și care nici la o licitație nu ar obține suma asta?

  E un pietroi, Ffs, și oricât ar fi de frumos și de unic e aiurea să plătești 11 milioane de euro doar ca să stea expus într-o colecție a statului.
  Realizezi ca arta colectionabila scumpă e doar un (alt) mod prin care bogații își convertesc banii și păstrează bogăția nedevalorizata?
  Ca un fel de monedă de schimb cu circuit închis.
  Nu își are locul chestia asta, iar eu sunt curios cum a ajuns ministrul culturii la ideea asta și cum au negociat ei prețul până la 11 milioane de euro, gen, poate ne spune Dna.

    (Citează)

 4. Sunt absolut sigur ca Ciocolos va pune de la el (in fine, de la noi, diferenta e greu de inteles pentru cine guverneaza) restul banilor pana la 11mil euro pentru a cumpara totusi aceasta fenomenala opera de arta despre care Brancusi insusi a lasat cu limba de moarte urmatoarele vorbe: “bucata asta din sufletul meu vreau sa fie ignorata in fiecare luni-vineri, cu programare prealabila intre 9-18, de privirile nepasatoare ale mancatorilor de seminte si ale purtatoarelor de fuste colorate din patria mea, care s-a purtat atat de bine cu mine”

  Si dupa aia o sa vina un gigel care o sa o spele cu furtunul si gata

    (Citează)

 5. mai bine facem un barter cu stocurile ramase de la Hexi Farma.

    (Citează)

 6. catalinx:
  Mă,tu realizezi că ăștia sunt cel mai prost investiți, pardon cheltuiți bani,și că nu ajută pe nimeni, decât pe privatul căruia ii intră în cont și care nici la o licitație nu ar obține suma asta?

  E un pietroi, Ffs, și oricât ar fi de frumos și de unic e aiurea să plătești 11 milioane de euro doar ca să stea expus într-o colecție a statului.
  Realizezi ca arta colectionabila scumpă e doar un (alt) mod prin care bogații își convertesc banii și păstrează bogăția nedevalorizata?
  Ca un fel de monedă de schimb cu circuit închis.
  Nu își are locul chestia asta, iar eu sunt curios cum a ajuns ministrul culturii la ideea asta și cum au negociat ei prețul până la 11 milioane de euro, gen, poate ne spune Dna.

  daca ar fi cel putin o sculptura frumoasa , dar eu doar un bolovan .

    (Citează)

  • Cum te pricepi tu la toate, ca un om mare :)
   Vezi c-o fost ceva studiu la un moment dat, Dunning-Kruger ii zice, care a explicat ce fel de oameni sunt aia plini de certitudini ca stiu tot despre orice.

     (Citează)

 7. M-am amuzat teribil cand am vazut cum se fac rezervarile la ei, si mai ales cat dureaza sa capeti raspunsul :) As it happens, chiar recent am fost la un muzeu de pe unde ma aflu, la o expozitie la care era nevoie de booking (sa fie siguri ca nu le vin prea multi oameni odata), asa ca pot compara procesul. Aici au un site unde iti prezinta orele disponibile (din 20 in 20 de minute), si iti alegi intervalul, le mai dai numele si adresa de email, si primesti inapoi (nu peste doua zile) un cod QR pe email, pe care sa-l scaneze cand vrei sa intri. Foarte simplu, si mi-au trimis si reminder cu o zi inainte, “nu uita ca maine ai rezervare la X”. Mi se pare o abordare mult mai respectuoasa decat “scrie-ne tu si-ti raspundem in doua zile”.

    (Citează)

 8. o sa vedeti ca proprietarii se vor multumii cu cat o fi .. nu capata in veci pe piatra atatia bani

  si cat e pana acuma adunat le ajunge

    (Citează)

 9. Sa nu uitam ca: „În situaţia în care, din orice motiv, până la data de 31 octombrie 2016, suma nu este completă, banii donaţi în conturile Ministerului Culturii se restituie donatorilor. Condiţiile, procedura şi termenele pentru restituirea sumelor se vor stabili până cel mai târziu la data de 31 decembrie 2016.”
  Asta inseamna ca in cazul in care aveti de recuperat banii de la statul roman, o sa-i primiti prin 2017 probabil.

    (Citează)

 10. Nu ar fi mai simplu să o doneze proprietarii?
  Ar fi cea mai mare dovada de patriotism din partea lor!
  Oh, wait! ce patriotism? It’s about the money!
  Le-am asigura pană şi un loc de cinste deasupra intrării în Catedrala Mântuirii Neamului! (Bonus pack)

    (Citează)

 11. Io nu pricep un lucru şi vă rog să trageţi fiecare un semnal de întrebare: DACĂ BRÂNCUŞI ESTE ROMÂN, ATUNCI DE CE OPERA LUI NU ESTE DONATĂ PATRIMONIULUI CULTURAL AL ROMÂNIEI ??? Adică marele artist, care în continuare este considerat român, creează nişte valori culturale, tot cu caracter românesc, atunci ca să zic aşa, nu neapărat ca şi simplă donaţie, dar eventual pentru o sumă modică, un echivalent al unei pensii de merit, nu ar merita ??? Ori pensia ceea ar fi garantat mai mică decît pensiile care şi le votează onor politichienii pentru zilele negre ! De ce statu Român nu ia nici o poziţie ? Ce să înţeleg, că statul Român şi-o băgat picioarele şi acuma cerşeşte de la cetăţeni să dea bani pentru o opera care în mod normal ar trebui să facă parte, repet, din patromoniul cultural românesc ??? Adică cum adică statul Român nu are bani ? Impozitele mele unde se duce ? Şi amenzile ? Vistieria e goală ? Pentru “organizat” licitaţii de lucrări publice care se ştie din start cine le va cîştiga, pentru alea sînt bani ? Banii care sînt furaţi de baroni unde sînt ? Şi vorbesc de sute de milioane de euro !! Banii ceia unde sînt ? Pînă acuma statu Român a ştiut doar să mărească impozitele, nu a făcut absolut nimic pentru mine, eu acuma de ce să fiu milos şi să donez bani ? Sănătatea este la pămînt, dacă sînt bolnav şi mă duc la un medic trebuie să dau şpagă, altfel se uită la mine ca la un rahat de cîine. Dacă mă duc în audienţă la orice instituţie a statului sînt tratat ca un gunoi. Dacă o zi am întîrziat cu plata impozitului, repede se apucă să calculeze penalităţi. Tot sistemul birocratic din România este corupt. Ori dacă nu vreţi să vedeţi chestia asta, înseamnă că vi-aţi băgat paie în ochi. Înseamnă că acceptaţi să fiţi sclavii unui sistem birocratic care va stoarce şi de ultimul bănuţ. Să presupunem că o societate ar dona bani, vorbesc de o sumă mai generoasă de bani, de ce nu ar face statu Român o scutire de impozit pentru banii ceia ? Dacă statu vrea să cumpere “cuminţenia” de ce nu acordă şi nişte bonusuri, nişte încurajări ca să sporească economia per total. Pur şi simplu sîntem trataţi ca nişte fraieri şi ca nişte proşti grămadă, sîntem buni doar atît cît să fim mulşi de bani, doar la atîta sîntem buni. Să ajungi ca ditamai statu să cerşeşti de la proprii tăi cetăţeni mie se pare cea mai stupidă chestie. Pur şi simplu cerşeşti ceva ce este al tău !! Sau ar trebui să fie. Şi atunci vă întreb altceva: CHIAR SE MERITĂ SĂ CUMPĂRĂM CUMINŢENIA ? ESTE OARE O OPERĂ CULTURALĂ ROMÂNEASCĂ SAU DOAR ESTE O SIMPLĂ AFACERE ? Dacă consideraţi că am vorbit prostii, atunci vă rog să mă înjuraţi dar spuneţi şi de ce, nu fiţi mîrlani şi daţi doar diz-laik dacă nu vă place. Hai, băgaţi text…

    (Citează)

  • de pe site`ul brancusiealmeu.ro aflam ca :
   “În prezent, ”Cuminţenia pământului” este în proprietatea moștenitorilor arhitectului Gheorghe Romașcu, care a cumpărat opera de artă de la Constantin Brâncuși în anul 1911.”
   daca mostenitorii nu vor sa o doneze, singura solutie este cumpararea ei.

   marele artist a murit asa ca nu mai are un cuvant de spus dar de pe descopera.ro aflam ca:
   “În anul 1951, Constantin Brâncuşi hotărăşte să doneze statului român lucrările aflate în atelierul său de la Paris. El spera, astfel, că va putea lăsa moştenire României tot ceea ce putea el oferi mai bun. Spre surprinderea marelui artist, la solicitarea academicienilor din acea perioadă, autorităţile comuniste îi refuză oferta.”

   la restul intrebarilor nu stiu sa iti raspund, sunt chestiuni subiective.

     (Citează)

 12. Ai gandit in engleza (behind target), apoi ai tradus in romana si a iesit titlul articolului? Nice

    (Citează)

 13. Mai e și varianta ca statul român să confiște lucrarea așa cum a făcut și cu altele în anii 50, motivînd că autorul a fugit din țară deci este dușmănos poporului :-)

    (Citează)

  Alătură-te discuției, spune-ți părerea:

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici, și fără mesaje doar de dragul URL-spam-ului. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt binevenite. Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea.

sus