un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Am trecut peste abuzul în serviciu, putem reveni la marea luptă anti-corupție?

16 Jun 2016  ·

GÂNDURI  ·

9 comentarii

Afacerea cu abuzul în serviciu s-a terminat cu un răsuflu de ușurare colectiv, mai puțin din partea celor acuzați de așa ceva, desigur.

În final, cred că CCR a dat decizia corectă când a spus că abuz în serviciu se consideră doar atunci când se încalcă legea, având în vedere că vorbim de pedepse cu închisoare.

Mai exact, codul penal spunea următoarele:

fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică

Acel defectuos este problematic, deoarece în multe cazuri poate însemna că funcționarul este incompetent, nu corupt. Iar pedeaspsa pentru incompetență ar trebui să fie sancționarea, retrogradarea sau concedierea, nu închisoarea de la 2 la 7 ani. E ca și cum, în mediul privat, ar veni șeful urlând la tine “ți-am zis să faci treaba aia până astăzi și n-ai făcut-o, așa că am pierdut un contract mare, te duci la închisoare” în loc de un mai puțin brutal “ești concediat, idiotule!”.

Ah, dacă defectuos înseamnă cu încălcarea legii, atunci este abuz în serviciu, așa a zis CCR. Licitații trucate, contracte cu dedicație, luatul de șpagă… în fine, tot ce încalcă o lege, rămâne abuz în serviciu și, în marea luptă anti-corupție din România, asta contează. DNA merge mai departe, la fel și cazurile actuale.

CCR a decis că este la latitudinea judecătorilor să constate dacă anumite fapte de care sunt acuzați funcționarii au fost făcute cu încălcarea legii sau nu, cum de altfel este și normal. Legea, așa cum este ea scrisă, s-a dovedit încă o dată scrisă cu picioarele, cu exprimări vagi ce au nevoie de astfel de clarificări. Noroc că mai există CCR, că dacă era după parlamentari, dezincriminau totul și gata, era liber la furt.

Mai degrabă aș spune că astfel de dezbateri și mici emoții privind legile distrag atenția de la problema de ansamblu: combaterea corupției ar trebui să fie un obiect strategic prioritar al României și pentru asta DNA ar trebui sprijinit prin angajarea a noi sute de oameni care să rezolve mai repede miile de dosare în lucru și prin buget nelimitat. În schimb, Parlamentul face tot ce poate pentru a limita atribuțiile DNA, Dragnea vorbește despre pâine sau cătușe, Tăriceanu vede lovituri de stat, Ciorbea e păpușă cu sfori, Iohannis decorează pe cineva, iar guvernul actual mai are doar câteva luni de funcționare, după care va fi înlocuit cu unul PSD-ALDE-UDMR, ca să se reunească #generatiadeaur.

Update: un punct de vedere bun are și Dan Tapalaga.

    9 comentarii

  1. Acum se pune urmatoarea intrebare: Daca nu poti sa dovesti ca am luat spaga sa fac un caiet de sarcini cu dedicatie, am facut abuz in serviciu sau consideri ca sunt prost si plec linistit acasa? (Vezi contractele Hexi)

      (Citează)

    • SYAOnline:
      Daca nu poti sa dovesti ca am luat spaga

      Daca o fapta nu se poate dovedi atunci acuzatul nu poate fi condamnat, cam asta e baza justitiei si e foarte bine ca e asa, pentru ca invers am avut in anii de stalinism si nu a fost bine deloc. Fara acea clarificare puteau fi condamnati si cei care comiteau o greseala fara intentie. La mine la munca se greseste la greu si fiecare se scuza ca “numai cine nu munceste nu greseste”. Din fericire nu suntem bugetari.

        (Citează)

    • Cum bine zice Pensionarul si mai ales Moise Guran, lucrurile nu stau asa cum zici Radu, cu parere de rau, daca te informezi nitel pe caile juridice cum am intrebat si eu profesionisti lucrurile stau chiar rau. Nu mai repet ce-a zis deja Moise Guran, el explica mult mai bine ca mine, argumentele lui sunt exacte si reale (am discutat cu 2 avocati sa confirm), si in posturile precedente daca le citesti, iar cu aceasta decizie de ieri se pun f multe bete in roate DNA-ului si in general investigatiilor penalilor.

        (Citează)

    • Linkul exact: https://www.facebook.com/victor.ponta/posts/1181794978527054

      Pentru mine e evident că ce a făcut Titus Corlățean atunci la alegerile prezidențiale, e un abuz în serviciu de pedepsit cu închisoarea. Ei bine acum va scăpa bine mersi, fiindcă nu cred că se poate dovedi că a încălcat vreo lege. Nu se pot legifera toate situațiile și nu există lege pentru fiecare lucru rău pe care îl poate face cineva.

        (Citează)

    • Dar propunerea legislativa ca judecatorii si procurorii sa isi aleaga sefii SI NU POLITICIENII, o fi buna?

        (Citează)

  2. Daca sunteti de alta parere aveti si ceva argumente? Ati citit argumentele lui Guran?

    Poate sa-mi spuna mie cineva de ce de pilda Oprea nu are acum tocmai tot procesul incheiat? Pt ca el nu a incalcat legea, nu avea dreptul la coloana atat, dar nimeni nu poate sa mai zica ca a fost un abuz pt ca legal a implinit conditiile – are documentatia facuta corect si legal cerand escortele respective si fiind acceptate de minister. La fel majoritatea licitatiilor, au avut caiet de sarcini cu dedicatie, dar caietul ala a fost facut legal.

    SI iar nu inteleg de ce toti zic ca si cum se intampla ca nevinovatii care din greseala au facut prostii sa ajunga acuzati de acest abuz. Nu este acesta cazul, a demonstrat si DNA acest lucru, si de-asemenea abuzul de serviciu se referea la actiunea VOLUNTARA a respectivilor si cu BENEFICII. Deci exclus cei care au gresit ceva din incompetenta, involuntar si fara beneficii. De-aia exista principiul de culpa!!! Si DNA-ul a argumentat asta in comunicatele lor.

    Repet, argumente exista care sa-l contrazica pe Moise Guran? Sau care sa arate de ce Udrea, Bica, Nițu, Șova, Corlățean si Oprea nu ar scapa prin actiunea de ieri?

      (Citează)

  3. Sa luam cazul urmator:
    – Caiet de sarcini facut cu dedicatie astfel incat doar 1 firma sa se incadreze.
    – Firma apoi poate veni cu ce pret vrea ea, si daca afla si cat e bugetul maxim al licitatiei poate sa vina fix pe fix.
    – Sa zicem ca primaria X vrea sa cumpere panselute si se incadreaza doar firma Y si primarul stabileste ca panseluta poate sa aiba max pretul de 500 de eur.
    – Si vine firma Y si castiga licitatia si vinde 1.000.000 de panselute la 500 de eur bucata. Totul conform licitatiei.
    – Si gata. Sa vii sa te uiti la panselute cat mai tin, ca sunt scumpe cat un IPhone :))

    Asta e abuz in serviciu sau greseala, daca nu poti sa dovedesti ca domn’ primar a luat o spaga?
    Poti sa zici ca a facut un abuz in serviciu si in loc sa faca parcari a imbogatit o florarie? Nu, pentru ca, nu a incalcat legea, corect?

    Anyway, sper sa nu aiba Guran dreptate ca atunci ne-am luat toti o teapa de zile mari!

    Marius M: Daca o fapta nu se poate dovedi atunci acuzatul nu poate fi condamnat, cam asta e baza justitiei si e foarte bine ca e asa, pentru ca invers am avut in anii de stalinism si nu a fost bine deloc. Fara acea clarificare puteau fi condamnati si cei care comiteau o greseala fara intentie. La mine la munca se greseste la greu si fiecare se scuza ca “numai cine nu munceste nu greseste”. Din fericire nu suntem bugetari.

      (Citează)

    • Codul penal nu are doar cateva pagini, e urias si acopera o varietate mare de situatii, exemplul tau este condamnat si azi, dupa clarificarea curtii constitutionale.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus