un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Zexe Braserie este probabil cea mai bună cofetărie din București

7 May 2016  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

16 comentarii

zexe_braserie_23
Nu-i ușor să zici cea mai bună cofetărie, mai ales despre ceva atât de subiectiv, dar rămân la opinia mea: acolo poți găsi cele mai bune prăjituri fine din București. Sunt scumpe, dar merită.

Am mai scris acum vreo lună chiar de Zexe, un restaurant de lux cu specific românesc, și deja de acolo vă spuneam despre prăjiturile lor excelente, o combinație de rețete fine franțuzești și de prăjituri istorice, făcute sau reinventate după rețete de acum un secol.

Între timp, acum vreo două săptămâni, grupul Zexe s-a extins cu Zexe Braserie, un local în zona Aviatorilor (la doi pași de ieșirea de metrou), unde prăjiturile sunt în prim plan, puse în galantar mare și vizibil de la intrare. Se servește și mâncare aici, și nu doar gustări sau chestii rapide, dar vă recomand în special prăjiturile.

Am fost de vreo 3 ori deja, iată niște fotografii:
zexe_braserie_08
Acesta este Sensation Blanche, are în interior o cremă albă, foarte fină, de alune. Meniul o prezintă astfel: “Blat de tarta fondant din migdale umplut cu pralina de alune de padure si crema delicata din ciocolata alba Ivoire si vanilie de Madagascar”

zexe_braserie_10zexe_braserie_12
Take Ionescu este un clasic, pe lângă ciocolată găsiți în interior un strat crocant și cremă de fistic.

zexe_braserie_11
Peche Coco, blat de cocos, cremă de citrice și compot de piersici.

zexe_braserie_19zexe_braserie_20
Exotic – “Crema fina de mango si fructul pasiunii, insertie de banana, menta si fistic, bucati crocante de croustillant cu cocos si blat Dacquoise cu migdale, totul imbracat intr-un glasaj racoritor”

zexe_braserie_18
Profiterolul este a scârțâit un pic. Ingrediente de calitate, dar parcă-i lipsea ceva. Mai bine încercați prăjiturile.

Fiecare prăjitură costă între 22 și 26 de lei, probabil cele mai scumpe din București, dar pe măsura rețetelor, ingredientelor și pregătirii la Paris a cofetarului ce le prepară.

N-am mâncat niciodată acolo, probabil că meniul de mâncare se adresează mai degrabă celor ce lucrează în zonă, pentru a avea activitate în local și în afara poftelor de desert. Noi am mers mereu în weekend și pentru prăjituri.

Întreg localul e mișto decorat, în culori calde, ba chiar am observat niște idei bune pentru colțurile coloanelor și pentru astuparea caloriferelor. Mi-a plăcut mult și toaleta, este mai luxoasă decât multe toalete de hoteluri de fițe, cu prosoape de unică folosință, săpun de lavandă (sau ce-i chestia aia mov din săpun) și design făcut cu atenție.

Zexe Braserie se găsește pe B-dul Aviatorilor 65, la demisolul unei clădiri foarte aproape de Piața Charles de Gaulle, cam în zona ieșirii de metrou de pe colțul respectiv. Găsiți întregul meniu pe zexebraserie.ro, orarul este L-D 8-22, telefon 0766.568.537. Parcare se găsește ușor în zonă în weekend, lucru ce devine imposibil în timpul săptămânii.

    16 comentarii

  1. Preturile sunt exact ca in prezentarea lor de pe site …. “demne de o regină” , 25 lei (5 euro) o prajitura !!!! pentru salariul tau poate ca este un pret OK, dar, pentru marea majoritate este un pret mare. Exista cofetarii care fac prajituri, foarte bune (folosind, chiar, frisca naturala) Maria, imi vine imi minte acum si la care preturiile prajituriilor, nu depasesc 5 lei (despre toalete, nu pot spune nimic, nu le-am vizitat). Sau daca este publicitate platita, inteleg entuziasmul tau.

      (Citează)

    • Ce nu intelege multa lume e ca a merge la restaurant, la cofetarie, la chestii din astea nu e o necesitate. E pentru divertisment, vanitate etc. In consecinta omul care nu isi permite asa ceva in mod evident ar trebui sa isi gospodareasca banii spre adevaratele lui necesitati.

      Asta e putin ca si cu pirateria de exemplu. Nu ai nevoie sa te uiti neaparat la un film, sa asculti un album etc. Daca il vrei cu adevarat, il cumperi, dar daca mori de foame, probabil nu asa ceva ar trebui sa fie prioritatea.

      Daca vorbim de locuri cu servicii si servire de cel mai inalt nivel, pentru o capitala europeana preturile nu sunt mari. Sunt intr-adevar mari fata de salariul minim si poate mediu din Romania, dar asta e cu totul alta treaba. Poate ar trebui sa vorbim de faptul ca acele salarii nu acopera minimul necesar de care au oamenii nevoie sa traiasca decent, nu vizitele la cofetarii de lux.

        (Citează)

    • Comparatia cu pirateria e TOTAL gresita. Cum dracu sa dai banu daca ai filme si muzica gratis pe sute de site-uri? A…ca vrei sa vezi filmul ala intr-o locatie diferita fata de camera ta de acasa si pe un ecran de 10 metri…e altceva. Crezi ca daca ar fi prajituri din astea undeva moaca, s-ar mai duce lumea la cofetarie? Ar fi vreo cativa poate…0,0001%.

        (Citează)

    • Nici eu nu imi permit sa ma duc la un astfel de reastaurant.Meniul si pretul lor e afisat pe site asa ca nu poti sa te trezesti cu surprize.Odata la cateva luni hai ca poate as merge si eu.Ce fac ei acolo e arta deci platesti si pentru asta arunca o privire pe instagramul lor.

        (Citează)

    • Nu zice nimeni să te duci zilnic la astfel de restaurante, dar o dată pe trimestru sau pe an cred că poate oricine. Nici în concedii bănuiesc că nu mergi lunar, nu, ci din când în când cheltui mult pentru o distracție bună.

        (Citează)

  2. Ovidiu, cu siguranță acest blog nu se adresează doar celor cu venituri mai modeste, ci și persoanelor care își permit să își ducă prietena/nevasta la o aniversare intr-o astfel de cofetărie.la urma urmei o prajitura costa mai puțin decât 2 pachete de tigari. Țigări pe care mulți oameni cu salarii mici si le cumpără zi de zi.

      (Citează)

    • Eu cunosc femeie (de cariera, job serios, nu boschetara), care a fumat in timpul sarcinii, copilul a iesit cu malformatie, operat…in fine, a ramas si a doua oara insarcinata, aceeasi poveste, deocamdata al doilea copil e ok…tigarile sunt droguri legale omule! niciodata un fumator nu va face o astfel de comparatie si nu va renunta la tigari pt dulciuri sau altceva.

        (Citează)

    • Tano: Ovidiu, cu siguranță acest blog nu se adresează doar celor cu venituri mai modeste, ci și persoanelor care își permit să își ducă prietena/nevasta la o aniversare intr-o astfel de cofetărie.

      Păi cred că pentru o aniversare chiar nu trebuie să fii Țiriac ca să mergi acolo. N-a zis nimeni de mers zilnic…

        (Citează)

    • Giovani: niciodata un fumator nu va face o astfel de comparatie

      Poți să compari cu un film sau o sticlă de vin sau un burger sau altele asemenea. Dacă dai banii pe un vin sau un burger ca să te simți bine, de ce nu și pe o prăjitură? Este tot o metodă de “entertainment”, pentru mine.

      Majoritatea celor care zic “sunt scumpe!” își închipuie cumva că trebuie să mănânce zilnic câte una. Sau că orice produs trebuie să fie la nivelul pe care-l percep ei de valoare, chiar înainte de a-l încerca. “E o prăjitură, deci trebuie să fie maxim 4 lei pentru că atât e și în cartier”. Și o cafea e 1 leu la automat, și o mâncare e 12 lei la autoservire, asta nu m-a oprit să scriu despre cafele bune sau restaurante bune.

      Nu de alta, dar dacă aș scrie despre cafea de 1 leu, prăjituri de 4 lei și autoserviri de 12 lei, de ce-i mai citi blogul?

        (Citează)

  3. Arata bine si am incredere ca sunt foarte bune, de altfel o sa le incerc cum ajung la bucuresti.
    Apoi pretul, sunt scumpe nene, foarte scumpe si spun asta din perspectiva cuiva isi castiga banii in afara Romaniei. inteleg, ok, calitatea ingredientelor, munca investita, locatia in Dorobanti, etc dar tot ramane foarte scump.
    Ca sa poti compara, o prajitura de aceeasi talie la Arnaud Larher in Paris (sau la orice mare cofetar din orasul asta) este in medie 5-6 Euro. Diferenta ar fi ca aici conceptul de cofetarie cu mese nu prea exista, in general le iei si mananci acasa. Dar vorbim de firme cu renume mondial, tipi decorati si redecorati,etc la acelasi pret ca cele din Bucuresti. Intr-un oras cu chirii uneori de zeci de ori mai mari decat in Bucuresti, angajati platiti minium la ~1200 Euro in mina, taxe mai mari decat in Romania si, bineinteles, clienti cu venituri cu mult mai mari.
    Va las sa trageti concluzia.

      (Citează)

  4. offtopic:
    ai fost la gumball Radu?ceva pareri?

      (Citează)

    • Nu, am fost la o cafenea, apoi Captain America, niște cumpărături, acasă. Nu cred că merg nici duminică. Nu știu mare lucru despre Gumball oricum, așa că mi-e ușor să zic pas.

        (Citează)

  5. Nu stiu de unde supararea asta cu preturile, mai ales pe Radu. Chiar el a zis ca sunt scumpe.

    Radu, ai cumva un tag/categorie unde ai grupat toate localurile din Bucuresti despre care ai scris? Ca parca as face un drum cu prietena cu avionu pana in Bucuresti doar ca sa mancam. :))

      (Citează)

    • N-am, am creat recent categoria Food & Lifestyle pentru asta. Până atunci caută în tagurile “restaurante”, “dulciuri”, “mâncare”, sunt pe acolo toate.

        (Citează)

  6. Referitor la pret toata lumea compara cu salariul minim sau mediu din Romania. E o afacere privata daca ei aleg sa vanda cu 100 de lei o prajutura nu ii poate opri nimeni.
    Pretul unui produs/serviciu nu mai are de mult legatura cu costurile, pretul se regleaza prin cerere si oferta.
    Aici un exemplu de asa zisa cofetarie in Las Vegas la Aria hotel http://www.yelp.com/biz_photos/jean-philippe-patisserie-las-vegas-7?start=150

      (Citează)

  7. oarecum offtopic: ferestrele alea de la casa/sediu arata oribil de chithcios. exista producatori de decoratiuni din polistiren extrudat de genul asta cu sute de repere in catalog. dar trebuie sa ai si creier sa combini si sa faci ceva armonios. in rest numai de bine despre prajituri.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus