un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Weekend boem cu cafea de specialitate, mititei și prăjituri de mare artă

25 Apr 2016  ·

GÂNDURI  ·

17 comentarii

A fost o zi intrresantă de sâmbătă. Am început-o la True Artisan Cafe, unde a fost o atmosferă foarte plăcută. Nu cred că am vorbit niciodată cu mai mulți oameni pasionați de cafea, plus că am băut vreo trei cafele bune și un cold brew făcut ca la carte (e o infuzie care durează 12 ore, apoi concentratul obținut se diluează cu apă tonică și gheață).

Erau pe acolo cei de la Origo, M60, Guido, Artisan Coffee, Claro și, o descoperire foarte plăcută, cei de la Yume Coffee din Cluj (au pe site și ghiduri bune pentru preparat cafea prin diverse metode). Dacă locuiți în Cluj, acela este locul unde trebuie să mergeți pentru a cumpăra (și a bea) cafea bună. Am vorbit un pic cu Răzvan, unul dintre manageri, și mi-a explicat o teorie complicată pentru de ce cafeaua are gust mai bun după 8, 10, chiar și 15 zile de la prăjire pentru că are o anumită structură internă din care întâi pierde apă și apoi o absoarbe la loc într-un proces complex legat de uleiuri și respirație.

Campionatul de aeropress a avut mulți participanți, intrau câte 3 la masă și aveau 8 minute la dispoziție pentru a prepara cea mai bună cafea. Unul singur trecea mai departe. Te puteai învârti pe acolo după cafele (două erau incluse în biletul de intrare), erau și cei de la Burger Bar acolo, cu prețuri chiar bune, dar cel mai câștigat era dacă vorbeai cu specialiștii în cafea despre ei, despre cum o prăjesc, cum o prepară, ce e special la cafeneaua lor și la echipamentele lor șamd. Am văzut râșnițe din cele considerate în top 3 la nivel mondial, espressoare de zeci de mii de euro, filtre cu osmoză (apa e foarte importantă, desigur) șamd.

Avem nevoie de mai multe astfel de târguri, la cât succes au cafenelele de specialitate cred că un astfel de eveniment ar putea avea loc de două ori pe an.


După cafele atât de bune, era timpul pentru o mâncare bună. Așa că ne-am dus în Obor, la mititei. De fapt ne-am dus să luăm niște condimente de la un magazin la etajul 1, dar odată ieșiți din parcarea subterană ne-am găsit chiar vizavi de Terasa Obor, unde sunt printre cei mai buni mititei din București, așa că un lucru a dus la altul. La nouă altele…

Ca de obicei, era coadă mare, răsuna muzică populară, vânzătorii se uită ciudat la tine dacă vrei apă, nu bere sau o tărie respectabilă ce vine îmbuteliată la sticlă de 2 litri, ca orice băutură fină. Am avut următorul dialog:

– 9 mititei, vă rog, și o chiflă!
– 4 chifle?
– Nu, una, că suntem la regim!
– Da… că micii ăștia nu îngrașă deloc…
– Așa știam și eu!

I-am mâncat la o masă împărțită cu un client fidel de-al locului, care sorbea liniștit dintr-o băutură. Un sfat ingineresc: un corp se rotește liber în jurul unei axe interne. De asta un mic trebuie împuns întotdeauna cu două scobitori, nu cu una singură, pentru a-l împiedica să se rotească atunci când îl dai prin muștar sau îl bagi în gură. Un truc simplu, dar de mare ajutor.

mici_obor_1mici_obor_2


După asta, ne-am dus la Zexe Braserie, un local nou deschis la Aviatorilor și unde puteți mânca cele mai bune prăjituri din București. Nu zic ușor asta, dar am mâncat în destule cofetării de la noi ca să pot trage concluzia asta. Vă spun și vă arăt totul pe larg în alt articol, că-l merită.

Totuși, mi s-a părut ironică trecerea de la mititei în Obor la cele mai scumpe prăjituri din București, într-un local frumos decorat, unde o prăjitură costă mai mult decât tot ce-am cheltuit în Obor (serios!). Am o viață așa aventuroasă!


Niște lucruri mișto văzute prin magazine:

Mașina de spălat Samsung AddWash în care mai poți adăuga rufe după ce-a început ciclul de spălare. Nu știam exact cum se face asta, dar am aflat, că era expusă în mall: spălarea ia o pauză câteva secunde, deschizi o ușiță mică din partea superioară a ușii mari și bagi pe acolo ce-ai uitat, de obicei vreun tricou sau o șosetă. Nu-i rea ideea, deși n-aș spune că e un element crucial în decizia de cumpărare.

samsung_addwash_1samsung_addwash_2

President a lansat untul cu bucăți de ciocolată prin el. E bun, e direct un desert, că are destulă ciocolată. Dacă-ți place o felie gustoasă de pâine, bine unsă cu unt, îți va plăcea și acesta.

unt_president_ciocolata

Colecția Beach Please de la Women’s Secret. E cu secretul tuturor femeilor, nu doar al Victoriei. Bun nume!

beach_please

Standul acesta de caracatițe, midii, creveți de toate felurile, stridii, St Jacques, calamari și altele de la Carrefour. Am luat creveți, dar trebuie să studiem niște rețete înainte să trecem la animale mai inedite.

carrefour_creveti_1carrefour_creveti_2

Astea sunt mai vechi, dar le pun tot aici. Întâi Pepsi Next, găsit în Auchan-ul din AFI, adică o variantă cu 30% mai puțin zahăr  pentru că folosește stevia. Dacă citiți cu atenție eticheta, are doar 7,5% zahăr, în timp ce băutura normală parcă trece de 10%.

Coca-Cola de diverse tipuri. Nu știu cu ce ocazie, oricum sunt importate, dar erau acolo cutii roșii, portocalii, albastre și verzi din băutura normală, nu ediții speciale.

    17 comentarii

  1. stevia, nu ștevie… sunt diferite :)))

      (Citează)

  2. in toata combinatia asta, micii aia sunt ca sapaliga in portbagajul de la Bentley.

      (Citează)

  3. calulcucaruta

    25/04/2016 la 1:06 PM

    pai sambata la obor, am crezut ca e evident din articol

      (Citează)

  4. Per total ai facut o combinatie de mare finetze, mici cu cafea si cu prajiturile :))

      (Citează)

  5. Bo$$ da unde ai lasat Moetul? – are arhi o reteta speciala pt mici.

      (Citează)

  6. …”pentru de ce cafeaua are”….enteresanta insiruire de cuvinte care poate duce inevitabil la o fractura de limba.Daca mai puneai si un decat era apoteotic de-a dreptul.

      (Citează)

  7. Stai asa ca uitam.Corecteaza si ziua “intrresanta”.

      (Citează)

  8. Bun pontul cu 2 scobitori.

      (Citează)

  9. cea mai buna carne de mici am gasit-o La Mircea Macelaru (str Maior Câmpeanu Alexandru 15) au ferma proprie iar reteta dupa care sunt facuti e geniala, sunt bine scursi si fara grasime in excess, cu zeama de oase, cndimente cu masua, cei de la Obor de acolo se aprovizioneaza, incearca si nu veio regreta, ma vei pomeni numai de bine, recomand si alte produse dar micii sunt absolut geniali.

      (Citează)

  10. mici? MICI?? după deluxe burger tour bla bla?? da’ mă rog, de gustibus … după mine cei mai buni mici sunt ăia de la selgros.
    în fine, unde-i link-ul profitshare pentru … mici? ;-)

      (Citează)

    • Cred că a fost deja discuția asta în articolul despre Terasa Obor (e link mai sus). Mănânc de toate, și mici, și burgeri, și la Joseph, și la McDonald’s, după pofte și cum se nimerește :P

      La Selgros te referi la cei vânduți cruzi, nu? Sau ce aveau prin parcare pe acolo? Că așa și Kaufland are niște mici bunicei în parcare, cu 5 lei mănânci 4 mici cu muștar și o chiflă.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus