un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Aspiratorul-robot iRobot Roomba 980 a fost lansat în România

25 Apr 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

18 comentarii

irobot_roomba_980_06
iRobot Roomba este probabil cel mai cunoscut aspirator autonom de pe piață, iar cea mai recentă generație a fost recent lansată și în România.

Sistemul funcționează, există o nișă pentru astfel de aspiratoare automatizate, lucru demonstrat, zic eu, de faptul ca aproape toate companiile mari de electrocasnice oferă și o astfel de soluție. Roomba a fost de la început în domeniu, iar noua gamă este mult mai deșteaptă decât cea anterioară.

Cel mai nou model este Roomba 980, care are un aspect ceva mai simplificat, cu un buton mare inscripționat CLEAN în centru și alte două mici. Motorul este mai puternic, iar aerul este tras printre două perii siliconice. O perie cu trei brațe de pe margine adună în continuare praful de pe lângă perete și-l împinge tot spre pompă. Totul este ușor de demontat și curățat.

iRobot Roomba 980 are niște tehnologii șmechere la bord:

  • se poate controla și seta din aplicația de telefon, îl poți programa să curețe la anumite ore.
  • are o cameră video cu care filmează în sus și o folosește pentru a crea o hartă a zonei și a se orienta în spațiu.
  • funcție Carpet Boost pentru a crește puterea pe covoare, atunci când detectează unul.
  • se duce singur la încărcare și apoi reia aspirarea de unde a rămas.

Mi-a plăcut că senzorii săi își făceau bine treaba. Am pus un robot pe o masă de bar și nu cădea de acolo, detecta foarte bine marginea și se oprea unde trebuie. Not bad! Îmi place și cum venea pe jos și ne ciocănea ușor în pantofi, testând terenul. Trebuie să fii atent să nu-l calci.

Mie nu mi se pare la fel de versatil precum un aspirator clasic și probabil nici nu-l poate înlocui pe acesta. Roomba se strecoară pe unde poate, urcă și de pe podea pe covor, dar nu poate intra chiar oriunde (de exemplu printre picioarele scaunelor de la masă) și deci nu va face o treabă perfectă prin casă. Este, însă, o metodă high-tech de a menține curățenia, astfel încât tu să nu trebuiască să mai dai cu aspiratorul normal decât mult mai rar.
irobot_roomba_980_07

Se pretează bine în spații ce nu sunt aglomerate, ca să se poată deplasa în voie pe acolo, nu să se încurce în cabluri sau multe picioare de la mobilier. Mie mi-ar plăcea să testez unul ca să văd cum aspiră și mai ales cum reacționează pisicile la el, că de aspiratorul clasic fug mâncând pământul.

Nu vă va plăcea prețul. Roomba 980 costă 4500 de lei pe site-ul oficial irobot.ro. Există și alte serii mult mai ieftine, cu diverse dotări, le găsiți pe eMAG, PC Garage și Altex, alegeți măcar unul cu filtru HEPA.

    18 comentarii

  1. eu am un 621, merge in toata casa 1 data la 2 zile.

    este foarte bun, daca inainte dadea nevasta cu aspiratorul de 2-3 ori pe saptamana acu trec saptamani bune pana se simte nevoia. parchet + gresie in casa, fara covoare/mochete. mai dau (eu) cu un mop 1 data pe luna cu solutie parchet/gresie.

      (Citează)

    • Cat ai dat pe el si cam cat te tine bateria ?

        (Citează)

    • parca ~1400 cand l-am luat.

      bateria tine sa curete toata casa (apartamentul) cu 3 camere intr-o tura (in mod normal in o ora termina). sta permanent in baza lui, asa ca nu stiu cat rezista fara incarcare.

      filtrele le iau de la chinezi si le schimb la 3 luni si i-am schimbat rolele o data chiar anul asta.

        (Citează)

  2. Numai prin aspiratoare cu camera nu ne mai spionau astia. Prin televizoare cu camera si microfon e deja mainstream.

      (Citează)

  3. Mie nu mi se pare la fel de versatil precum un aspirator clasic și probabil nici nu-l poate înlocui pe acesta.

    Nu ai idee! Daca nu ai pretentii maniacale legate de curatenie, ci vrei sa pastrezi un nivel absolut decent si cu minim de efort il poate inlocui.
    De aproape 2 ani folosesc aspiratorul clasic doar sa scot mucii copiilor din nas, praful din calculator si mai recent sa curat prin masina.

    Pretul , ai dreptate, nu imi place. Eu am 780 si am platit vreo 2600 de lei pe el.
    Nu stiu ce-au pus in plus pana la dublu de pret, din ce scrii, vad doar “se poate controla și seta din aplicația de telefon” , ceea ce e bun , simteam ca-mi lipseste , dar daca trebuie sa platesc 2000 de lei in plus pentru asta , mai bine, lasa! Ma descurc si fara.

      (Citează)

  4. Nu știu de ce, dar când am văzut prima poză, mi-am adus aminte instant de teleshoppingul de acum 15 ani.

      (Citează)

  5. Ieftin si bun, dar cand ai numai jucarii prin casa, e cam greu sa faca treaba.

      (Citează)

  6. si daca imi las sosetele prin casa ce face?
    oricum cam mult 1000 eur…

      (Citează)

  7. Eu sunt curios cat bani au pierdut cu ele de cand au fost aduse si pana acum.

      (Citează)

  8. Eu am primit la nunta unul si l-am vandut. Nu era modelul asta, evident. Toate bune si frumoase daca ai un open space mare (am) fara cabluri, scaune, mese, covoare, jucarii, praguri (am) de care sa se impiedice. La colturi si imediat sub mobila curata chiar mai bine decat aspiratorul normal. Partea nasoala intervenea la al meu cand trebuia sa golesc compartimentul infim pentru praf si periile. Practic trebuia sa bag aspiratorul vechi in priza doar ca sa curat praful cazut din Roomba cand am scos cutia de praf.

      (Citează)

  9. cat de tare este acest aspirator, vaiiiii cat de tare e !!! Pacat ca are acest cost ridicat dar mi-ar placea unul la maxim :D

      (Citează)

  10. Neato XV Signature Pro vreo 300 de euro.
    Am pisica si e perfect pentru a aduna parul. Intra printre scaune, sub masa, sub canapea. Il pornim cand plecam de acasa sau il programam o data la 3 zile cand mergem în concediu. Nu-ti imaginezi ce bine e sa te întorci din concediu și sa găsești curat, fara par pe jos.

      (Citează)

  11. O menajera care spala vase, calca, face curat in toata casa o data pe saptamana, e mai ieftina. Doar ca nu are aplicatie pe Google Play.

      (Citează)

  12. si pe mine ma sperie pretul, dar s-ar potrivi la casa mea ( parchet peste tot, mobila putina si pe laterale, un singur covor). E ideal sa il las dimineata si sa plec ( eu sunt alergica la praf, nu pot folosi aspirator clasic).

      (Citează)

  13. Ca să fie clar: știind că un aspirator consumă cel puțin 1500W (dacă nu chiar 2500), nu e posibil să obții această putere și din baterii care să te mai și țină o grămadă și să învîtrtă și motoarele de deplasare !

    Deci, Roomba este un sistem de perii care “mătură” praful, scamele etc și le colectează într-un recipient. Poate modelul nou să aibă și ceva funcție de aspirare de mică putere (eu am un model vechi doar, care avea doar perii) dar în nici un caz nu are forța pe care acei 1500W îi permit să aspire, să sugă praful din covor.

      (Citează)

  14. Avut, testat, aruncat.

      (Citează)

  15. Trebuie sa fii dus cu capul sa dai 4500 ron pe un astfel de aspirator, eu am aunul de 150 de dolari, cumparat de pe gearbest fara taxe vamale pt ca vine din europa, si costa 150 de dolari, face acelasi lucru.
    pt informare:
    http://www.gearbest.com/cleaning-appliances/pp_349223.html

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus