un blog de Radu Dumitru

Uitați-vă și pe canalul meu de YouTube, dați un Subscribe dacă vă place.

Reportajul special despre Colectiv este incomplet

3 Mar 2016  ·

GÂNDURI  ·

15 comentarii

Am așteptat cu interes reportajul special anunțat de Digi24 despre incendiul din Colectiv. Vedeți, în astfel de cazuri de amploare, când știri noi curg zilnic, când circulă diverse afirmații, teorii, adevăruri și exagerări, este chiar bine ca, după un timp, cineva să le ia încă o dată la mână și să le spună de la cap la coadă, ca o poveste unitară.

Digi24 a făcut un astfel de reportaj. Are 54 de minute și a fost difuzat prima oară pe 1 martie. L-am integrat și eu mai jos, uitați-vă la el.

Este un reportaj emoționant despre câteva dintre victimele de la Colectiv, povestea lor așa cum este spusă de familie și prieteni, plus câteva interviuri cu medici, cu pompieri și chiar și cu prefectul. Am aflat mai multe despre trupa Goodbye to Gravity, despre Alexandra Matache, fata aceea care are o fotografie ce exprimă doar veselie și tinerețe, dar din păcate este lipită la panoul victimelor, deoarece n-a supraviețuit incendiului șamd.

Felicitări celor de la Digi24 pentru că n-au filmat pe nimeni plângând. În televiziunea românească de astăzi e un mare lucru. Probabil s-a plâns, dar au evitat să includă asta.

Din păcate, reportajul este incomplet. “Falls short”, cum ar zice englezii. “Cam subțire”.

Dincolo de partea tragică legată de victime (povestită cu o voce uneori dramatică, alteori potrivită unui show-concurs TV), eu speram să aflu acum, puse bine cap la cap, detalii importante despre ce-a fost acolo, cine a greșit, unde au stat problemele, care este stadiul anchetei, ce pedepse riscă vinovații, ce nevoi au victimele și ce presupune recuperarea lor.

Iată o listă cu ce lipsește:

 1. nu se spune decât în treacăt despre pompierii care au controlat clubul și au cerut donații sau despre situația de la ISU.
 2. nu se spune nimic despre banii furați de cei de la Biletoo din donații. Culmea, chiar Digi24 are știri pe această tema, unu și doi.
 3. nimic despre autorizații: pentru câți oameni era autorizat clubul, care este legislația privind efectele pirotehnice, ce scria pe artificii, ce experiență aveau cei ce le-au montat, la ce distanță era stâlpul, în centimetri, ce fel de burete s-a cumpărat, câte uși de urgență erau, câte stingătoare.
 4. reportajul nu are deloc grafică, cifre, tabele și alte elemente prin care să înțelegi mai ușor firul evenimentelor. Le zice vocea respectivă, dar trebuie să le reții în mare viteză. Un impact mult mai mare ar fi avut o reprezentare grafică, un timeline la minut cu ce s-a întâmplat în acea seară pentru a rezolva odată pentru totdeauna teoriile despre întârzierea pompierilor și a ambulanțelor.
 5. mă așteptam ca până acum, la 4 luni după incendiu, să văd la televizor cum reporterii iau 5 metri pătrați de burete de antifonare și-i dau foc cu niște artificii. Să vedem și noi cât de repede arde, iar apoi să-i dea foc în vreo incintă închisă și să arate cât de mult fum negru generează și să spună cât de toxic este acesta și ce temperatură au bucățile de burete topit ce-au picat pe cei din club. Nu de alta, dar încă sunt mulți care nu-și pot închipui ce înseamnă de fapt un astfel de incendiu și cred că fumul degajat este cel ca de la un grătar de mititei. Este un astfel de moment în reportaj, dar nu se înțelege nimic din el.
 6. nu se spune nimic despre Primăria Sectorului 4. Adică Piedone este amintit pe acolo, dar hai să analizăm mai în detaliu acele autorizații suspecte și controalele făcute, eventual cu un alt timeline al controalelor. Dacă vă uitați la reportaj, Piedone este la categoria “și alții”.
 7. graficele despre intrarea/ieșirea din club sunt la fel de “subțiri”. Pentru cine n-a fost acolo rămâne imposibil să înțeleagă cum arăta aceasta, ce prag avea, de ce se vorbește de un container pus la intrare. Unde-i planul locului, ca să analizeze cu această ocazie și câte ieșiri de urgență erau și câte zice legea că trebuiau să fie?
 8. mai multe interviuri cu cadre medicale. Am văzut de-a lungul timpului unele foarte emoționante cu asistente ce erau de gardă atunci. Mi-a rămas în minte un alt interviu, făcut tot de Digi24 prin decembrie, cu o operatoare telefonică ce vorbea cu mama unei victime la telefon, încercând să-i găsească prin liste numele copilului. La un moment dat mama respectivă îi spune operatoarei “mi-au zis niște doctori că-i internată la IML, mă duc acolo”, iar operatoarea n-a avut puterea să-i spună că IML-ul este morga, nu un spital…
 9. era un tânăr în scaun cu rotile în primul rând la concert. Țin minte că, auzind asta, mi-am închipuit că acolo a rămas. De fapt l-au scos afară, pe brațe, prietenii lui, iar unul dintre ei n-a supraviețuit. Povestea aceasta n-a intrat în reportaj.
 10. n-a intrat nici povestea lui Claudiu Petre, de fapt în afară de un singur cadru ce arată o fotografie de-a lui nici nu este menționat pe nume. Probabil că familia și prietenii n-au dorit să fie intervievați pentru reportaj, după cum probabil s-a întâmplat și cu multe alte victime. Totuși, povestea unui om care a ieșit afară, la siguranță, apoi a intrat înapoi în club pentru a mai scoate și pe alții și și-a pierdut viața acolo ar fi trebuit spusă, chiar și fără interviuri, ca să o afle cât mai mulți. A fost decorat de președinte, ffs, și n-a fost timp 20 de secunde într-un reportaj de o oră?!
 11. nimic despre controversele legate de transportul răniților în străinătate și dacă spitalele noastre aveau tot ce le trebuie pentru a trata răniții. Dincolo de asta, nimic despre eroii din sistemul medical, doctorii care au dormit în spital în zilele următoare, doctorii din străinătate care au venit aici să ajute, cine sunt și cum arată și ei. Nimic despre marșul uriaș de duminică, între Universitate și club. Nimic despre declarațiile absurde ale bisericii.
 12. este un fel de obicei ca astfel de reportaje să se încheie cu numele tuturor victimelor. O enumerare rapidă, de la primul la ultimul, pentru că vorbești de oameni, nu de statistici seci. Digi24 enumeră vreo 8, la final, din 63.

Se putea mult mai bine. Eu așteptam un reportaj, o anchetă de televiziune de știri împărțită 50-50 cu povestea victimelor. Ce-a făcut Digi24, cu 5 interviuri și niște imagini de arhivă, pare o treabă de trei zile, nu un efort de 4 luni. Să vedem ce-o produce Discovery Channel, că lucrează și ei la unul.

  15 comentarii

 1. Nu știu, n-am 54 de minute acum, dar rețin că Piticu zicea că a plâns la reportajul ăsta.

    (Citează)

 2. Parerea mea este ca “reportajul” celor de la Digi 24 este un rebut jurnalistic.
  Au pierdut sansa unica ( in jurnalism tv , nu merge, lasa ca mai incerc odata, peste o luna) de a face un reportaj, care sa ramana in memoria noastra si sa lamureasca controversele legate de tragicul eveniment.
  Se vede ca, este ceva facut pe fuga in ideea ca au atins si acest “subiect”.
  Cum bine ai surprins in cele 12 puncte, “reportajul” lor este dezlanat, nu raspunde la intrebari esentiale, te lasa confuz.

  Urmaresc de ani buni pe canalul francez M6, emisiuniile Capital si Zone Interdite.
  Emisiuni celebre, multipremiate.
  Numai cu reportaje.
  O scoala, pentru cei de fac asa ceva.
  Daca subiectul este friptura de vaca argentiniana, se duc in Argentina si urmaresc subiectul la origini.
  Se documenteaza ani de zile, pentru un reportaj de o ora.

  Reportajul e o invitaţie la empatie, nu o pledoarie şi nici o lecţie.
  Scopul este să deschidă o discuţie, să incite curiozitatea şi să invite la implicare, fără a sugera varianta corectă.

  Asteptam inca, REPORTAJUL pe care cele 63 de victime din Colectiv, il merita.

    (Citează)

 3. mircea (primul)

  03/03/2016 la 8:59 AM

  Tragedia asta e la fel de superficiala ca tot ce se intampla in tara asta, inclusiv tara in sine.

    (Citează)

 4. Nu am urmarit acest reportaj, dar dupa descrierea de mai sus, nici nu doresc asta. Pacat ca nu putem face nici un reportaj, daca tragedia nu s-a putut impiedica. :(
  Insas stiu ca cei de la Discovery realizeaza un reportaj, ce va aparea curand pe postul lor, aveti idee cand este difuzat?
  Multumesc

    (Citează)

 5. Documentarul nu e rău. Multă tautologie. Sper să dea ceva mai multe informații cei de la Discovery.

    (Citează)

 6. Digi24 este per total o l*ba trista.

    (Citează)

  • Să nu exagerăm, este mult peste alte televiziuni din România și măcar încearcă să fie mai buni. Eu îi critic destul de des, dar asta pentru că mă uit foarte des la ei.

     (Citează)

  • Digi per total este singura televiziune de stiri din Romania.

     (Citează)

 7. Din pacate, dupa ce mi-am facut curaj sa vad reportajul, am ramas cu impresia ca este facut doar ca sa apara inaintea celui de la DIscovery. Pe fuga, fara sa revina asupra subiectelor pe care, asa cum ai punctat foarte bine, chiar ei le tratasera in alte reportaje.

  Putea sa fie un inceput bun, daca era urmat de inca alte 2-3 parti. Asa, ramane din pacate, inca un exemplu de “treaba romaneasca”.

  Multumesc Radu pentru articol >:D<

    (Citează)

 8. motanes:
  Nu știu, n-am 54 de minute acum, dar rețin că Piticu zicea că a plâns la reportajul ăsta.

  alt exemplu mai bun nu gaseai?

    (Citează)

 9. Eu stiu ca a facut George Buhnici experimentul cu artificiile si buretele antifonant.

    (Citează)

 10. marius popescu

  03/03/2016 la 1:43 PM

  acest reportaj e doar o enumerare a ceea ce se stia… un fel de cosmetizare.
  dar este sumar…
  pare a fi realizarea unor debutanti. dupa mine: e un mare esec

    (Citează)

 11. https://www.youtube.com/watch?v=rBXH2_BLr3M

  duminica 13 martie
  ora 22
  Discovery

    (Citează)

  Alătură-te discuției, spune-ți părerea:

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici, și fără mesaje doar de dragul URL-spam-ului. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt binevenite. Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea.

sus