un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

20 de lei: diferența între un material ignifugat și unul normal

31 Oct 2015  ·

GÂNDURI  ·

16 comentarii

După cum spun martorii și fotografiile, incendiul din clubul Colectiv a fost cauzat de niște artificii precum cele ce se pun la nuntă pe tort, nu vreun show pirotehnic avansat. N-a adus nimeni dragoni sau aruncătoare de flăcări acolo.

Niște simple scântei au aprins bureții fonoabsorbanți de pe stâlpi și în doar câteva secunde focul s-a întins rapid inclusiv pe tavan, unde se pare că era același material.

Bureții de antifonare sunt exact ce le spune numele: un material moale, asemănător cu buretele, făcut de obicei sub formă piramidală, astfel încât undele sonore nu se reflectă din suprafață lui, ci sunt puternic atenuate. Se cumpără la bucăți sau role, se taie pe dimensiunile de care ai nevoie, se lipește pe pereți. Poate fi util într-un club, că elimină ecoul și izolează fonic clădirea pentru a nu deranja vecinii.

burete_fonoabsorbant
burete_colectiv

Ca și în cazul multor alte materiale pentru construcții sau amenajare, există și bureți de antifonare ignifugați, adică rezistenți la incendiu. Nu iau foc. Există diverse standarde de ignifugare. Nu le cunosc pe cele pentru bureți/decorațiuni, dar pentru cabluri electrice de exemplu sunt niște standarde care spun că învelitoarea trebuie să reziste 30, 60 sau 90 de minute în flacără înainte de a se topi și ceda.

Buretele acesta ignifugat, ca orice alt material ignifugat, nu-i vreun science-fiction greu de obținut. E doar un burete tratat special și eventual făcut din alte materiale neinflamabile.

Am căutat câteva prețuri pe net. Doi metri pătrați costă 29 de lei neignifugat, 56 de lei ignifugat. Dublu, dar nu scump, nu comparat cu cât costă o lumină din aceea pentru scene sau o boxă audio profi. Iar astea sunt prețuri de net, pentru amatori, că o firmă de amenajare ți le aduce de două ori mai ieftin în cantitate mare. Există și lemn ignifugat, există acoperiri pentru alte materiale ce-ar putea lua foc, există standarde de siguranță ce spun în cel mai mic detaliu totul.

Pentru niște bani în plus, bureții de pe pereți nu s-ar mai fi aprins la prima scânteie. Puteai să ții bricheta sub ei și nu s-ar fi aprins decât după minute bune, iar atunci poate că focul nu s-ar fi întins prin el. Ar fi fost timp de o evacuare normală, de adus un extinctor, n-ar mai fi fost atâta fum, nici aer cald care a ars plămânii și ochii câtorva zeci de supraviețuitori ce sunt acum în stare gravă în spitale.

Dincolo de lipsa avizelor, absența ușilor de evacuare, lipsa unui sistem de stingere, lipsa extinctoarelor șamd, vreo 10-20 de lei în plus pe metru pătrat puteau face diferența între 27 de morți și zeci de răniți grav, cu arsuri de gradul 3, plămâni și ochi distruși și doar o sperietură grozavă urmată de o plecare acasă cu mesajul “băi, bine că n-a fost mai grav”. O știre Digi24 spune că reprezentanții clubului n-au vrut materiale ignifugate din motive ce țin de costuri.

Un pic despre norme PSI puteți citi aici și aici.

sursă foto: Vlad Bușcă.

    16 comentarii

  1. Cautati dupa Luxory Media SRL, ProAudioStore si Suto Stefan Andras, sa vedeti ce probleme au avut oamenii cu ei. Nu m-ar mira sa vedem ca izolatia n-a foast facuta cum trebuie:

    http://radioconstanta.ro/2015/10/31/o-ipoteza-ce-i-a-ucis-pe-tinerii-din-clubul-colectiv/

      (Citează)

  2. La zoso pe blog a pus cineva filmuletul de mai jos.
    https://www.youtube.com/watch?v=NEkDLTV0ZHs&feature=youtu.be
    Evidenteaza perfect diferenta dintre cele doua tipuri de material fonoabsorbant.

      (Citează)

  3. Reprezentanții firmei de amenajare spun că reprezentanții clubului nu au vrut material ignifug http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Stiri/EXCLUSIV+Marturie+socanta+a+firmei+care+a+facut+antifonarea+in+c

      (Citează)

  4. As putea sa pun pariu ca reprezentantii firmei care a facut izolarea se cred inafara raspunderii. Ar trebui sa le spuna cineva ca nu-i deloc asa, ei sunt raspunzatori pentru calitatea finala a lucrarii, iar in Noul Cod Civil se precizeaza:
    Art. 1858: Informarea beneficiarului
    Antreprenorul este obligat să îl informeze fără întârziere pe beneficiar dacă normala executare a lucrării, trăinicia ei sau folosirea potrivit cu destinaţia acesteia ar fi primejduită din cauza:
    a)materialelor procurate sau a celorlalte mijloace pe care, potrivit contractului, beneficiarul le-a pus la dispoziţie;
    b)instrucţiunilor necorespunzătoare date de beneficiar;
    c)existenţei sau ivirii unor împrejurări pentru care antreprenorul nu este ţinut să răspundă.
    Art. 1859: Neluarea măsurilor necesare de către beneficiar
    (1)În cazul în care beneficiarul, deşi a fost înştiinţat de către antreprenor în condiţiile art. 1.858, nu ia măsurile necesare într-un termen potrivit cu împrejurările, antreprenorul poate rezilia contractul sau poate continua executarea acestuia pe riscul beneficiarului, notificându-l în acest sens.
    (2)CU TOATE ACESTEA, DACĂ LUCRAREA AR FI DE NATURĂ SĂ AMENINŢE SĂNĂTATEA SAU INTEGRITATEA CORPORALĂ A PERSOANELOR, ANTREPRENORUL ESTE OBLIGAT SĂ CEARĂ REZILIEREA CONTRACTULUI, SUB SANCŢIUNEA DE A PRELUA RISCUL ŞI DE A RĂSPUNDE PENTRU PREJUDICIILE CAUZATE INCLUSIV TERŢILOR.

      (Citează)

    • Depinde de situație. Cei care au făcut lucrarea pot fi trași la răspundere doar dacă n-au executat conform cerințelor. Dacă clubul le-a cerut ceva și ei au făcut altceva, inferior, e vina lor.

      Dacă clubul le-a cerut anumite materiale neignifugate și ei le-au pus, este problema clubului. Acel club trebuie să obțină apoi niște aprobări de funcționare, așa că cineva analizează ce-a fost construit și decorat și le dă sau nu.

        (Citează)

  5. Am vazut mai demult pe net un film de la o tragedie asemanatoare. Din pacate prea multe detalii suna prea cunoscut: concert cu materiale pirotehnice, izolatia fonica a clubului care a luat foc rapid, multimea care s-a calcat in picioare la iesire. Pentru mai multe detalii cautati “the station nightclub fire” pe wikipedia. E si o lista cu incendii in cluburi in conditii similare.

      (Citează)

  6. N-am fost niciodata atat de furios – vreau sange.

      (Citează)

  7. mircea (primul)

    31/10/2015 la 7:58 PM

    Idee preluata de pe celalalt articol: e o conspiratie (as zice eu masonica) de a attage atentia de la oprea care a omorat cu sange rece un politai. Acum aflam ca de fapt ramificatiile sunt mai adanci si totul a fost gandit sa para un accident.

    Astept cu nerabdare de la digi un material de calitate din care sa reiasa ca e mai scump dar nu mult mai scump sa repari o groapa decat sa o lasi nereparata.

      (Citează)

  8. Dupa tragedia asta, oare va lua cineva cluburile la rand sa verifice normele PSI ?? Ma indoiesc…

      (Citează)

  9. mircea (primul)

    01/11/2015 la 8:09 AM

    Same, ironia si cinismul nu sunt pentru oricine. Du-te pe instagram sa vezi poze cu pisici

      (Citează)

    • Ia vezi tu lectie aici, azi 02.11.15:
      1. Evz lazaroiu-…nici gura nu-i miroase
      2. Petreanu…aceeasi tema
      3. Zo$o.ro… aceeasi idee, dar cu indemn la actiune.
      Ce actiune? continuarea in zilele urmatoare…
      (poate-poate reusesc sa readuca pedale la gubernare – zic si eu…)

        (Citează)

  10. Aici nu cred ca e vorba ca nu a avut patronul bani pentru material ignifug, ci e pur si simplu prostie si indiferenta. Daca nu aveau bani puteau pune macar un rand de material ignifug la unul sau doua randuri de material normal, pentru a exista bariere in extinderea incendiului, iar timpul pana localul era cuprins in totalitate de flacari crestea de la secunde la minute, suficient pentru o evacuare completa.

      (Citează)

  11. A aparut si interviul firmei care a facut lucrarea si spune ca diferena de pret este de 35%, ci nu dublu.

      (Citează)

  12. O antifonare profi si ieftina se face cu vata minerala. Care nu arde de loc

    Putin mai mult de munca cu ea dar rezultate mai bune decat buretele – atat fonic cat si anti-incendiu.

    Aaa – si inca ceva – cu buretele poti doar atenua ecoul in zona de frecvente medii si inalte , nu poti izola fonic o incapere sa nu deranjeze vecinii. Pentru asta sunt alte solutii mult mai scumle ( camera flotanta etc).

      (Citează)

  13. Titlul articolului e ori prost, ori clickbait calculat. De fapt materialul ignifug costa dublu, asa cum ai spus in articol. Dar daca mentionai asta din titlu, nu mai era de impact.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus